Views


Pentru traducere in limba romana activati optiunea de subtitrare. (O gasiti in partea din dreapta jos a patra casuta din dreapta la stanga.)
Daca nu reusiti va rugam sa va puneti in contact cu noi.
lectiuneazs@yahoo.es
Lectiune AZS (Audio)

Duhul Sfânt – o prezenţă permanentă şi nevăzută
Foarte bine prietenul meu. Ajungem la al doilea studiu din acest an. Duhul lui Dumnezeu întotdeauna, întotdeauna a fost prezent, lucrarea Sa împreuna cu Isus si Duhul Sfânt este inegalabila. La creațiune se mișca deasupra apelor. La nașterea miraculoasa a lui Maria de asemenea a fost prezent, a însoțit pe Isus pe tot parcursul lucrării sale, iar Duhul este Cel care lucrează întotdeauna in inima umana pentru a accepta Evanghelia. Dar studiind Biblia avem impresia ca ca Duhul Sfânt lucrează in spatele cortinei, adică permite ca Tatăl si Fiul sa apară in timp ce El face toate lucrurile aproape imperceptibil, fără sa apară.
Chiar Isus i-a spus lui Nicodim ceea ce găsim in Ioan 3,5-8:
” Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun, că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. Ce este născut din carne, este carne, şi ce este născut din Duh, este duh. Nu te mira că ţi-am zis: „Trebuie să vă naşteţi din nou. Vântul suflă încotro vrea, şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.”
Acesta a fost răspunsul lui Isus lui Nicodim când învățătorul de la sinagoga l-a întrebat pe Isus cum ar putea un om bătrân sa se nască din nou, daca era matur deja. De ce? Pentru ca tu vântul nu îl poți vedea, nu știi cum apare si chiar daca ti-ar explica cineva, cu greu vei putea înțelege. Dar deși nu îl vezi, totuși iți este de folos. Vântul este un fenomen fizic de care milioane de persoane in lume sunt dependente pentru a zbura pentru a lucra in agricultura si pentru oricare alta activitate. Vorbim despre vânt de multe ori si in circumstanțe diferite. Ce știm de fapt despre vânt? Te-ai întrebat vreodată cum se formează vântul? Tot așa este si cu Duhul Sfânt. Vedem lucrarea Lui, o simțim in fiecare zi in experiența noastră, dar niciodată nu putem sa înțelegem.
In mintea noastră finita, modul misterios in care Dumnezeu lucrează prin Duhul Sfânt. Exista multe persoane care nu cred in Duhul Sfânt pentru ca nu înțelege lucrurile, iar serva Domnului spune cu privire la acest subiect ceea ce găsim in cartea Educație pagina 154 (ed. sp.): voi citi, spune așa:
„Tainele Bibliei, pe de parte de a fi un argument împotriva ei se găsesc intre cele mai mari probe cu privire la inspirația ei divina. Daca descrierea sa cu privire la Dumnezeu ar consta numai in ceea ce putem înțelege daca măreția si maiestatea Sa ar putea fi cuprinse cu minți finite Biblia nu ar mai aduce, așa cum aduce, evidente inconfundabile a divinității.”
Aici vrea sa spunea ca pana si lucrurile pe care nu le înțelegi din Biblie reprezintă o proba a originii sale divine. Exista multe lucruri in viața pe care tu nu le înțelegi. Am ascultat pe un mare predicator într-o zi spunând: „Eu nu înțeleg de ce o vaca neagra mănâncă iarba verde si produce lapte alb, dar laptele îl mănânc. Așa stau lucrurile, tu niciodată nu ai văzut si nu ai atins dragostea si totuși crezi ca exista. De ce? Simplu pentru ca nu ai nevoie sa o atingi ca sa crezi. Nu ai nevoie sa o intelegi câtuși de puțin. Iar daca Cuvântul lui Dumnezeu spune ca Duhul Sfânt exista si ca lucrarea Sa este întotdeauna prezenta in experiența umana atunci eu in umilința mea cred ceea ce scrie in Cuvântul lui Dumnezeu, chiar daca mintea mea finita nu va fi in stare sa înțeleagă totul.
In partea a doua a acestui studiu vom vedea prezenta Duhului Sfânt la Creațiune. Cred ca putini sunt aceia care s-ar îndoi de prezenta Tatălui si al Fiului la Creațiune. Istoria biblica spune ca „La început Dumnezeu a creat cerurile si pământul.” Iar Pavel declara ca prin Isus Hristos au fost făcute cerurile si pământul. Dar despre Duhul Sfânt ce se spune? Sa vedem ce spune Iov 33,4:
„Duhul lui Dumnezeu m-a făcut, şi suflarea Celui Atotputernic îmi dă viaţă.”
Aceasta declarație a lui Iov este copleșitoare, pentru ca știm cu toții ca Dumnezeu este creator. Dar Iov spune ca Duhul l-a creat, cu alte cuvinte Iov recunoaște ca Duhul este Dumnezeu si se refera la Duh ca si suflarea lui Dumnezeu. Aceasta expresie „suflarea lui Dumnezeu” este folosita de multe ori in Biblie pentru a se referi la Duhul Sfânt. De exemplu David in Psalmul 33,4 spune:
„Căci Cuvântul Domnului este adevărat, şi toate lucrările Lui se împlinesc cu credincioșie.”
Se refera la Dumnezeu si la Duhul Sau. Iar Ioan confirma ca chiar Isus Hristos s-a referit la Duhul sau ca si Suflare. Sa citim ce spune in Ioan 20,21-22:
„Isus le-a zis din nou: „Pace vouă! Cum M-a trimis pe Mine Tatăl, așa vă trimit şi Eu pe voi.”
După aceste vorbe, a suflat peste ei, şi le-a zis: „Luați Duh Sfânt! „. Aceste cuvinte sunt foarte interesante, „a suflat … si a zis… „Luați Duh Sfânt!” „
Problema este ca Duhul nu se prezinta ca si protagonistul lucrurilor, este întotdeauna prezent, a fost prezent la creațiune dar apare aproape imperceptibil. Geneza 1,2 spune:
” Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu se mişca pe deasupra apelor. „
Pentru ce se mișca? Pentru a face ordine zburând pe deasupra si punând ordine in creație. Pentru ca aceasta este lucrarea Duhului, lucrează in inimi pentru a pune ordine, ordine in ce? Ordine in sentimente, in situații, in gânduri. El întotdeauna este prezent bătând la poarta inimilor.
Vrei ca Duhul Sfânt sa facă ordine in viața ta? Atunci lasă-L sa intre. Vrei ca sa pună ordine in familia ta? Atunci permite-I sa intre in viața ta! Niciodată Duhul nu va intra cu forța. El va bătea la ușa, va insista cu suspine negrăite, dar niciodată nu va dărâma ușa inimii ca sa intre cu forța.
Este interesant ca verbul „a se mișca” când se spune ca se „mișca pe deasupra apelor…”acest verb ” a se mișca” are se folosește in Iov 1,2 este in ebraica מְרַחֶ֖פֶת (mə-ra-ḥe-p̄eṯ) este același verb care se folosește in Deuteronomul 32,11 referindu-se la forma in care Dumnezeu s-a îngrijit de poporul Sau in desert.
Voi citi Deuteronomul 32,11:
„Ca vulturul care îşi scutură…” acesta este verbul care inseamna a zbura deasupra a ceva „Ca vulturul care isi scutura…”
Acesta este verbul a se mișca מְרַחֶ֖פֶת (mə-ra-ḥe-p̄eṯ) așa după cum vulturul zboară deasupra cuibului si încurajează puii sa zboare
„Îşi întinde aripile, îi ia, Şi-i poartă pe penele lui”

O prietene, ce impresionant… Poate ca acuma Duhul este nevoie sa zboare deasupra vieții tale sa aibă grija de tine, sa te protejeze, sa te susțină. Treci printr-un moment dificil in experiența ta?
Pentru a înțelege textul din Deuteronomul iți voi explica un pic figura vulturului care își poarta puii. Ajunge momentul in care mama si tata trebuie sa își învețe puii sa zboare dar ei sun fricoși. Atunci ce face vulturul? Ii da drumul puiului in gol si aceasta pentru ce? Nu pentru ca sa cada si sa moara, ci pentru a învăța sa zboare. Dar in timp ce el cade mama zboară in jurul lui gata sa îl ajute, pentru ca exista pui care ajung la pământ si încă nu își folosesc aripile. Atunci mama îl prinde in ghearele sale pentru a fi in siguranță.
Același lucru face Dumnezeu, Duhul Sfânt in viața noastră. De multe ori noi trebuie sa învățam sa zburam, dar nu zburam, avem aripi dar nu le folosim. Suntem blocați in viața si nu avansam. Pentru acest început de an ti-ai propus atâtea planuri dar deja au trecut doua săptămâni si încă nu ai făcut nimic in ce privește planurile pe care le-ai făcut. Așa ca de multe ori Duhul permite sa fii aruncat in gol pentru ca sa iți deschizi aripile. Dar El zboară deasupra ta fiind gata sa te protejeze, sa te ajute, sa te salveze din tragedie. Atunci lasă-L sa lucreze in viața ta.
Vom trece la partea a treia a studiului. Am văzut deja ca Duhul s-a implicat la creațiune. Dar din păcate ființa umana a stricat din frumusețea si perfecțiunea creațiunii din cauza neascultării. Acuma lucrarea maestra a lui Dumnezeu este pătată de păcat, iar Diavolul a crezut ca a ieșit victorios, dar planul de restaurare si mântuire deja exista încă din veșnicii.
Trebuie sa știi ca păcatul nu l-a surprins pe Dumnezeu. Este adevărat ca datorita păcatului omul era condamnat la moarte. Dar de asemenea era adevărat ca Dumnezeu avea un plan pentru a-l salva, iar acest plan i-a fost ilustrat poporului Israel in Templu si in toate ritualurile care se desfășurau acolo.
Fiecare element al Sanctuarului era un detaliu din planul mântuirii, iar Mielul care era sacrificat in acest Templu simboliza pe Isus Mielul lui Dumnezeu care într-o zi avea sa fie sacrificat pentru păcatele lumii. Așa ca Templul nu a fost construit din dorința ființei umane ci prin porunca divina spunând lui Moise „Îmi vor face un locaș iar Eu voi locui in mijlocul lor.”
Aici se vede marea dragoste a lui Dumnezeu. In timp ce păcatul ne separa de El dorește sa se apropie de copii Săi si sa locuiască cu ei. Acest mare adevăr este greu de înțeles pentru limitata minte umana. De aceea a poruncit lui Moise ca poporul Sau sa ii construiască un Sanctuar.
Atunci Duhul Sfânt a intrat in acțiune. In ce forma? Sa citim Exodul 31,1-5:
” Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis: „Să ştii că am ales pe Beţaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din seminţia lui Iuda. L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, i-am dat un duh de înţelepciune, pricepere, şi ştiinţă pentru tot felul de lucrări, i-am dat putere să născocească tot felul de lucrări meşteşugite, să lucreze în aur, în argint şi în aramă, să sape în pietre şi să le lege, să lucreze în lemn, şi să facă tot felul de lucrări. „
Interesant, aici vedem una dintre formele in care lucrează Duhul Sfânt. El da talanți, da înțelepciune, inteligenta, capacitate ființei umane pentru a face lucruri bune. Nu exista arta care sa fie rezultat al capacitații umane. Duhul este cel care dotează femei si bărbați. El este Domnul talanților, darurilor si a fost prezent la construirea Templului.
Am ajuns la partea a patra a acestui studiu. Aici vom vedea lucrarea liniștita si dezinteresata a Duhului Sfânt. Domnul Hristos vorbind despre venirea unui Mângâietor spunea in Ioan 16,13-14 următoarele:
” Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu, şi vă va descoperi. „
Trebuie sa știi ca Duhul Sfânt nu inventează nimic, el nu vorbește pe cont propriu ci vorbește ceea ce aude de la Tatăl si Fiul. Si de ce? Pentru ca misiunea Sa este de a înalta pe Fiul care este personajul principal al răscumpărării, mântuirii. Tocmai de aceea nu se poate studia problema Duhului fără a scoate in evidenta pe Fiul, Isus Hristos.
Dar mai exista ceva. In Ioan 15,26 Isus a adăugat:
” Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl, El va mărturisi despre Mine. „
Te rog sa observi armonia in care lucrează Tatăl, Fiul si Duhul Sfânt. Duhul vine de la Tatăl… spune Ioan, Isus îl trimite, pe cine? Pe Duhul Sfânt! Din partea Tatălui, iar Duhul așa face, si astfel nu pierde calitatea de Dumnezeu fiind una cu Tatăl si Fiul. Aceasta se numește unitate. Unitate in sentiment, gândire, acțiune. Ei sunt Unul singur. Un singur Dumnezeu care dorește ca copii Săi pe acest pământ sa învețe sa trăiască la fel in unitate. Poate de aceea persoane care nu acceptă Duhul vorbesc atâta si seamănă numai discordie. Numai Duhul ii poate învață a fi umili, dar cum aceștia nu cred in El, ce se mai poate face?
Ajungem la sfârșitul studiului si vom vorbi despre viața lui Isus plina de Duhul Sau. Sa citim Luca 4,1. Spune așa:
” Isus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan, şi a fost dus de Duhul în pustie, „
Știi prietenul meu, viața lui Isus a fost o viată condusa de Duhul Sfânt. El spunea ca Duhul îl înalta, dar in același timp se lasă condus de El. Duhul este cel care a participat la nașterea Sa. A fost prezent la botezul lui Isus. Si-a început misiunea Sa in desert condus de Duhul Sfânt, mânat de Duhul Sfânt.
După ispitire Luca 4,14 spune:
” Isus, plin de puterea Duhului, S-a întors în Galilea, şi I s-a dus vestea în tot ţinutul dimprejur. „
Ce interesant! I s-a dus vestea peste tot. Ce păcat ca acuma noi ființele umane căutam faima si uitam sa căutam Duhul si puterea Duhului. Sa continuam sa citim. Luca 4,16-18 spune:
” A venit în Nazaret, unde fusese crescut; şi, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească, şi I s-a dat cartea proorocului Isaia. Când a deschis-o, a dat peste locul unde era scris: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi.”
Da prietene! Viața lui Isus a fost o viată plina de Duhul Sfânt. Iar Duhul a sprijinit viața Fiului si continua sa o facă in experiența noastră conducându-ne la Adevăr convingându-ne ca avem nevoie de Isus in viața noastră si a reproduce caracterul Sau in noi.
Este inutil sa dorim vieți de succes daca nu învățam sa trăim in Duhul așa după cum El a trăit. Duhul Adevărului, Duhul învață, care da putere, care călăuzește, Duhul care nu cunoaște imposibilul acesta a fost Duhul prin care Isus a trăit o viată victorioasa. Prin Duhul El a împlinit misiunea Sa, tot prin El a ajuns la sacrificiu pe cruce.
Numai prin puterea Duhului Sfânt noi putem sa învățam o viată de victorie si sa împlinim misiunea pe care Isus ne-a lăsat-o.
Dumnezeu sa te binecuvânteze!

Traducere și tehnoredactare: Gabriel Radu
www.7adventist.com/studiu/
lectiuneazs@yahoo.com

NOU!!! St2 (audio+pptx+doc.) Comentariu de Alejandro Bullon – “Duhul Sfânt – o prezenţă permanentă şi nevăzută “

Despre autor
-