St 9 – Comentariu realizat de pastorul Alejandro Bullon

Views

STUDIUL 9

Cand vine vremea pierderii

In aceasta saptamana vom vorbi despre pierderile pe care le-a adus pacatul cand a intrat in lume. Pacatul nu face decat sa ia. Iti ia sanatatea, pacea, armonia si in cele din urma iti ia viata. Pacatul distruge tot ce atinge si din pacate noi traim intr-o lume plina de pacat. Adam si Eva inca din prima zi in care s-au despartit de Dumnezeu, au vazut din propia lor experienta, trista realitate a pierderii, deoarece pacatul te face sa pierzi. In primul rand ei au pierdut caracterul lui Dumnezeu, apoi si-au pierdut casa lor din Eden si putin mai tarziu au pierdut pe fiul lor Abel iar viata lor s-a transformat intr-o succesiune de pierderi. Una din cele mai triste realitati ale pacatului este pierderea sanatatii. Din momentul in care pacatul a intrat in lume, omul care fusese creat sa traiasca vesnic a inceput sa moara. Realitatea mortii nu vine imediat, oamenii mor incetul cu incetul si unul din instrumentele pe care satana le foloseste ca sa provoace durere, este boala. Ne imbolnavim din diferite motive. Unul este pentru ca traim intr-o lume contaminata, altul este ca primim o mostenire genetica cu boli care se transmit de la o generatie la alta si de multe ori ne imbolnavim pentru ca nu ne ingrijim. In ultimul caz putem sa schimbam cate ceva, putem cere ajutor de la Dumnezeu, putem adopta un stil de trai din care sa rezulte o viata mai lunga si mai calitativa , dar in primele doua cazuri trebuie sa acceptam trista realitate ca traim intr-o lume plina de durere si pacat. Cand Domnul Isus a fost pe acest pamant, El s-a confruntat cu boala si a invins-o de cele mai multe ori. Spun asta pentru ca in cateva cazuri, El nu a facut nimic in aparenta pentru a vindeca. Un caz a fost acela al lui Lazar. Ioan 11:1,3 spune:

Un oarecare Lazar din Betania, satul Mariei si al Martei, sora ei, era bolnav. Surorile au trimis la Isus sa-I spuna: „Doamne, iata ca acela pe care-l iubesti este bolnav.”

Ma impresioneaza fraza: „ cel pe care il iubesti este bolnav”. Vrea sa spuna ca acela pe care Dumnezeu il iubeste se poate imbolnavi si el. Aceasta este trista realitate a raului de care vorbeam. Acum vine intrebarea: atunci cand copiii lui Dumnezeu se imbolnavesc, El ii vindeca? Ai grija ce raspuns dai! Isus stia ca prietenul lui, Lazar era bolnav si l-a lasat sa moara? Cum intelegi aceasta atitudine a Invatatorului? Asa cum Maria si Marta au trimis mesageri la Domnul Isus spunandu-I ca Lazar era bolnav, la fel facem si noi cand trimitem rugaciunile noastre ca mesageri. In cazul lui Lazar, aparent Domnul Isus nu a raspuns rugaciunii si l-a lasat sa moara. Cum putem spune ca Domnul Isus raspunde intotdeauna la rugaciunile facute cu credinta? Domnul Isus statea in casa lui Lazar mereu si atunci cand a avut nevoie, de ce Domnul Isus nu a lasat tot si de ce nu a alergat sa-l vindece? Este un lucru pe care trebuie sa-l intelegem : o viata de credinta nu inseamna ca totul va iesi cum vrem noi. Viata crestina inseamana sa crezi ca ceea ce Dumnezeu permite in viata noastra este cel mai bun lucru pentru noi chiar daca nu intelegem. Cand Domnul Isus a ajuns, Lazar era mort si Marta era trista. Domnul Isus s-a dus la mormantul lui Lazar, a cerut sa se dea piatra la o parte si a spus: „ Lazare, vino afara!” Atunci cadavrul care era deja in descompunere a iesit afara! Ce cereau surorile lui Lazar? O minune! Ce minune? O vindecare! Domnul Isus insa avea in minte o minune care nu era doar o simpla vindecare, ci o inviere. Ce este mai bun: o vindecare sau o inviere? Cand pare ca Domnul Isus nu-ti raspunde la rugaciuni, cand ti se pare ca intarzie, inseamna ca are pregatit ceva mai bun pentru tine. Trebuie sa inveti sa ai incredere in Dumnezeu. Boala este o realitate a vietii mai ales cand mergem spre batranete. In viata de familie trebuie sa stim cum sa gestionam aceasta perioada care vine in mod inevitabil.

Partea a doua. In partea a doua si treia vom vorbi despre pierderea increderii. In viata de familie, in afara de sanatate se poate pierde si increderea. Aceasta este o alta trista realitate a pacatului. Increderea este lucrul cel mai de pret pe car il are o familie. Cand se pierde increderea, casnicia incepe sa se deterioreze. Motivele pentru acest lucru pot fi diverse. Increderea nu se pierde doar datorita unei infidelitati. Increderea se poate pierde din mai multe motive: economice, profesionale, violenta in familie, etc… . Daca sotul abuzeaza de sotie, chiar daca el promite dupa aceea ca nu va mai face acest lucru, increderea ei se pierde. Ulterior este foarte dificil sa recastigi increderea pierduta. Increderea are nevoie de timp ca sa fie construita si se pierde intr-o secunda. Studiul din aceasta saptamana ne arata cum sa castigam increderea pierduta si pentru a face acest lucru trebui sa mergem la biblie. Sa citim 1 Ioan 4: 17,18

Cum este El, asa suntem si noi in lumea aceasta; astfel se face ca dragostea este desavarsita in noi, pentru ca sa avem deplina incredere in ziua judecatii. In dragoste nu este frica; ci dragostea desavarsita izgoneste frica; pentru ca frica are cu ea pedeapsa; si cine se teme n-a ajuns desavarsit in dragoste.

Eu te invit sa meditam la cuvintele acestea: astfel se face ca dragostea este desavarsita in noi, pentru ca sa avem deplina incredere in ziua judecatii. Aici nu vorbeste despre cum sa avem incredere in familie ci despre cum sa avem incredere in ziua judecatii. Asa cum putem sa ajungem cu incredere la ziua judecatii, putem sa recuperam increderea in familie. Ioan spune: cum este El, asa suntem si noi in lumea aceasta. La fel cum noi avem incredere in ziua judecatii trebuie sa avem incredere in ceilalti aici pe pamant. Care este modul prin care putem cultiva increderea? Ioan spune: in dragoste nu este frica caci dragostea izgoneste frica. Cuvantul dragoste aici este opusul cuvantului teama. Teama genereaza neincredere. Ioan spune: pentru ca frica are cu ea pedeapsa. Despre ce pedeapsa este vorba? Noi am fost creati pentru a trai in comuniune si elementul de baza pentru a cladi o relatie este increderea. O viata fara incredere este o viata fara pace, de aceea neincrederea da nastere fricii ca pedeapsa nu pentru persoana care a facut sa apara neincrederea ci pentru victima. De aceea daca vrei sa fi fericit, trebuie sa ierti si sa incepi sa ai incredere. Dragostea este secretul increderii. Dar Ioan nu vorbeste numai de dragoste ci si de perfectionarea iubirii. El spune: cine se teme n-a ajuns desavarsit in dragoste. Ceea ce vrea sa spuna este ca recuperarea increderii ca si construirea increderii la inceputul unei relatii, este un proces care dureaza. Nu este de ajuns sa spui: iarta-ma, ca celalalt sa aiba incredere in tine din nou. Recuperarea increderii este un proces care poate dura zile, luni sau chiar ani. Cand s-a pierdut increderea este necesar sa ai rabdare si sa astepti. Asteptarea si rabdarea sunt roade ale unui caracter pe care ti-l poate da numai Domnul Hristos. Pavel spune in Coloseni 3:12,13

Astfel, dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii, si daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, asa iertati-va si voi.

Iti dai seama ce spune Pavel aici? Numai daca te imbraci cu caracterul Domnului Hristos vei putea avea rabdare, vei putea astepta si vei putea sa mai dai o sansa celuilalt. Cand spune: ingaduiti-va unii pe altii, nu se refera la faptul ca trebuie sa ne suportam, ci se refera la faptul ca trebuie sa incercam sa intelegem pe celalat. Increderea se construieste in timp si se distruge intr-o secunda si ca fie recuperata nu este usor. Increderea este esentiala intr-o casnicie. Singurul care poate transforma un caracter in asa fel incat sa aiba incredere si sa fie intelegator, este Isus Hristos. Cand fiecare dintre soti cauta de o forma personala pe Hristos si caracterul Lui se reflecta in ei, vor incepe sa se intelega unul pe celalat si sa aiba incredere.

Partea a patra. Pierderea libertatii. Nu vorbesc despre a merge la inchisoare, sau poate da. Ceea ce vreau sa spun este ca nu vorbim despre o inchisoare fizica ci de ceva chiar mult mai rau care este dependenta. Exista mai multe feluri de dependenta: droguri, alcool, jocuri de noroc, sex, tigari, ganduri negative, etc… . Nu mai voi opri sa vorbesc dspre cauzele dependentei ci voi folosi timpul pentru a spune ca in spatele fiecarui viciu este dusmanul care are puterea sa te subjuge. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci daca vrei sa fi liber este sa recunosti ca ai o problema. Atata timp cat vei justifica atitudinea ta, nu exista remediu pentru tine. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, este sa recunosti ca esti dependent si ai nevoie de libertate. Atunci vei cere puterea care nu vine de la tine ci vine de sus. In al doilea rand trebuie sa vrei sa renunti la viciu. Nimeni nu poate abandona un viciu cu forta, trebuie sa vrei tu. In al treilea rand trebuie sa scapi de mediul in care traiesti. Nu este necesar sa iesi din orasul tau, desi daca este neaparat necesar, fa-o! Paraseste prietenii si circumstantele care te imping sa practici viciul tau. Iar mai presus decat orice, daca diavolul este in spatele viciului tau, ai nevoie de puterea lui Dunezeu. Iacov 4:7 spune:

Supuneti-va, dar, lui Dumnezeu. Impotriviti-va diavolului, si el va fugi de la voi. Pune acest text pe noptiera ta, pe oglinda, oriunde il vei putea vedea si apoi pune-l in practica. Domnul Isus a invins pe satana atat in cer cat si aici pe pamant. Cand Domnul Isus a fost aici pe pamant si era mic, satana a incercat sa-L omoare si nu a putut, apoi a incercat sa-L ispiteasca in desert si nu a putut. La Calvar, satana a crezut ca a castigat, dar Isus a inviat a treia zi. Dusmanul este infrant, el nu poate sa lupte cu Domnul Isus. Iti voi spune o poveste a unui soldat grec care era pe campul de lupta, foarte entuziasmat de ideea de a castiga, incat atunci cand dusmanul l-a decapitat, el inca a mai luptat cateva minute pana cand cineva i-a spus ca este mort si atunci a cazut. Noi luptam azi cu un dusman fara cap, diavolul nu are putere, nu te poate infrange. Tot ceea ce poate sa faca este sa te ispiteasca, sa-ti prezinte ispita de o forma foarte atragatoare, dar daca tu ai cazut este pentru ca ai zis da. Roaga-te lui Dumnezeu! Spiritul profetic spune ca atunci cand tu ingenunchezi ca sa te rogi, diavolul fuge de la tine. Nu conteaza care este problema ta, eu iti spun ca esti liber in numele lui Isus. Crede in Dumnezeu! Satana este infrant! Intr-o zi, pe cand eu predicam, diavolul a aparut in biserica mea in corpul unei femei si a venit inspre mine tarandu-se dar, cand femeia a ajuns la amvon a cazut in lesin. Eu am spus bisericii: „ Vedeti, acesta este diavolul! Este infrant. Singurul lucru pe care-l poate face este sa se tarasca prin viata”. Asa ca dragul meu, nu permite unui dusman fara cap care traieste tarandu-se pe pamant sa te invinga. Cum se poate asa ceva daca tu ai un Dumnzeu Atotputernic?

Ajungem la sfarsitul studiului sa vorbim de pierderea vietii. Daca pe acest pamant exista o realitate care nu se poate nega, aceea este realitatea mortii. Eu spun ca statistica cea mai exacta care exista este ca din 100 de persoane mor toate. Nimeni nu poate evita moartea. Unii mor mai devreme, altii mor mai tarziu. Din momentul in care pacatul a intrat in lume, moartea a devenit o realitate. Eu iti voi spune un lucru: toti mor, mai putin copiii lui Dumnezeu. De ce? Pentru ca cei neprihaniti nu mor, ei decat dorm. In dimineata glorioasa a invierii ei se vor trezi. In aceasta noapte tu vei dormi si nu vei fi disperat inainte de a te culca. De ce? Pentru ca ai speranta ca maine ai sa te trezesti. Atunci cand va veni ceasul mortii, stai linistit! Pune-ti increderea in Dumnezeu si in loc sa dormi 8 ore vei dormi 50 de ani sau 100 de ani. Dar cand va suna trambita, te vei scula. Daca ai murit de cancer, vei invia fara cancer, daca ai murit fara picioare, vei invia cu picioare si toti vom fi fericiti pentru vesnicie. 1 Corinteni 15:51-56 spune:

Iata, va spun o taina: nu vom adormi toti, dar toti vom fi schimbati, intr-o clipa, intr-o clipita din ochi, la cea din urma trambita. Trambita va suna, mortii vor invia nesupusi putrezirii, si noi vom fi schimbati. Caci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, sa se imbrace in neputrezire, si trupul acesta muritor sa se imbrace in nemurire. Cand trupul acesta, supus putrezirii, se va imbraca in neputrezire, si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire, atunci se va implini cuvantul care este scris: „Moartea a fost inghitita de biruinta. Unde iti este biruinta, moarte? Unde iti este boldul, moarte?” Boldul mortii este pacatul; si puterea pacatului este Legea.

Eu spun ca si Pavel: Cui ii este frica de moarte? Cand copiii mei erau mici mie nu-mi era frica de moarte dar, ca fiecare om, ma intrebam: daca eu mor, cine va avea grija de ei? Acum copiii mei sunt mari si la randul lor au copii. Daca maine medicul imi spune ca intr-o luna am sa mor, de ce sa disper? De ce sa spun bisericii sa se roage pentru mine? Ca sa traiesc mai mult? De ce? Eu ma voi odihni si voi dormi somnul celor neprihaniti si ma voi trezi in dimineata invierii. Asa este viata. Pentru a trai ai nevoie de speranta. Pacatul a adus pierderi in lume: ne pierdem sanatatea, ne pierdem increderea si in cele din urma ne pierdem viata. Atunci cand Il avem pe Domnul Isus, avem totul, nu pierdem nimic deoarece Domnul Isus nu-ti ia nimic ci numai iti da: iti da iertare, iti da transformare, iti da caracterul Lui minunat. Imbratiseaza-L pe Domnul Isus si primeste pacea pe care El vrea sa ti-o dea!

Domnul sa te binecuvinteze!

Traducerea si Tehnoredactarea: Maria Badea

www.7adventist.com/studiu/

lectiuneazs@yahoo.com

St 9 – Comentariu realizat de pastorul Alejandro Bullon

Despre autor
-