Monica Cartog & Marius Nita; ” 4.6 Creştinismul şi ordinea socială (st5 Relaţiile interumane)”
Petru şi Pavel ştiau că instituţiile şi guvernările omeneşti sunt defectuoase şi uneori chiar rele, ei înşişi având de suferit de pe urma stăpânirilor şi a conducătorilor religioşi, şi, cu toate acestea, i-au îndemnat pe creştinii din biserica primară să se supună autorităţilor omeneşti (1 Petru 2-13-17; Romani 13:1-10), le-au recomandat să plătească taxele şi să îşi îndeplinească obligaţiile de muncă. Creştinii trebuiau să fie recunoscuţi ca oameni corecţi.
5. Citeşte Faptele 5:27-32. De ce n-a respectat Petru în această situaţie sfaturile pe care li le dă creştinilor în epistola sa (1 Petru 2:13-17)? Ce adevăr esenţial trebuie să ne însuşim de aici?
În urma creşterii rapide a bisericii creştine, Petru şi Ioan au fost arestaţi (Faptele 4:1-4). Conducătorii religioşi, bătrânii şi cărturarii i-au interogat, apoi i-au eliberat şi le-au poruncit să nu le mai vorbească oamenilor despre Isus (vers. 5-23). Petru le-a răspuns: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!” (Faptele 5:29)
Petru nu era un ipocrit, nu spunea una şi făcea alta. Când a fost pus în situaţia de a alege între ascultarea de Dumnezeu şi ascultarea de oameni, i-a fost clar ce trebuia să facă. Până atunci însă, creştinii trebuie să susţină autoritatea statului, să i se supună şi să susţină schimbările în favoarea demnităţii omului. Când sunt în discuţie aspecte morale, creştinii s-au implicat şi ar trebui să se implice în continuare în promovarea, în limitele legii, a schimbărilor sociale care reflectă valorile şi învăţăturile lui Isus. Procedura de urmat depinde de mulţi factori, dar a fi un cetăţean loial şi devotat nu înseamnă în mod automat că nu poţi sau nu ar trebui să contribui la îmbunătăţirea societăţii.
Citeşte Leviticul 19:18 şi Matei 22:39. Ce înseamnă practic porunca de a ne iubi aproapele ca pe noi înşine?
Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link: