Views


Monica Cartog & Marius Nita; ” 4.5 Pavel, despre relaţiile interumane (st5 Relaţiile interumane)”

 

4. Ce asemănări găseşti între următoarele sfaturi ale lui Pavel şi cele ale lui Petru din 1 Petru 2:11 – 3:7? Romani 13:1-7; Efeseni 5:22-23; 1 Corinteni 7:12-16 şi Galateni 3:27,28.

Pavel abordează în mai multe locuri unele probleme ridicate în 1 Petru 2:11 – 3:7. Afirmaţiile sale concordă extraordinar de bine cu afirmaţiile lui Petru. De exemplu, şi el îi îndeamnă pe cititorii săi să se supună „stăpânirilor celor mai înalte” (Romani 13:1). Conducătorii sunt rânduiţi de Dumnezeu şi sunt de temut doar pentru o faptă rea, nu pentru una bună. De aici şi îndemnul: „Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi…” (vers. 3,7).

La fel, Pavel insistă ca femeile căsătorite cu bărbaţi cu alte convingeri religioase să ducă o viaţă exemplară pentru ca, în felul acesta, soţii lor să ia decizia de a se alătura bisericii (1 Corinteni 7:12-16). Şi în concepţia lui, căsătoria creştină se bazează pe principiul reciprocităţii. Soţii trebuie să-şi iubească soţiile cum a iubit Hristos biserica (Efeseni 5:25). Iar sclavii trebuie să asculte de stăpânii lor pământeşti ca de Hristos (Efeseni 6:5).

Deci Pavel a fost dispus să respecte limitele sociale recunoscute prin lege. El a făcut distincţie între aspectele sociale care puteau fi schimbate şi cele care nu puteau fi schimbate. Dar a văzut în creştinism acel germene care avea să transforme concepţia societăţii despre fiinţa umană. La fel ca Isus, nici Petru şi nici Pavel nu au căutat să producă o revoluţie politică pentru a schimba ordinea socială. Ei au ştiut însă că schimbarea avea să aibă loc prin influenţa exercitată treptat de oamenii evlavioşi în societatea în care se găseau.

Reciteşte Galateni 3:27-29. Deşi declaraţia aceasta este clar teologică, ce implicaţii sociale ar putea avea asupra modului în care se raportează creştinii unii la alţii, în virtutea lucrurilor pe care ie-a făcut Isus pentru ei?

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:

www.7adventist.com/studiu/

4.5 Pavel, despre relaţiile interumane (st5 Relaţiile interumane )

Despre autor
-