În perioada anilor 2009 – 2020, în cadrul proiectului ADRA ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”, care se încadrează în domeniul de expertiză ”Lupta împotriva violenței în familie”, au fost asistate peste 2.447 de victime ale violenței în familiei, mame și copii, dintre care 979 au primit găzduire la ”Casa ADRA”.
„Vreau să vă mulțumesc enorm pentru tot ceea ați făcut pentru mine. În „Casa ADRA” pot spune că m-am născut a doua oară, având sprijin din toate punctele de vedere. N-am să pot uita grija și tăria cu care ați crezut în mine că pot merge mai departe împreună cu copii mei. Aici am învățat din nou să mă iubesc, să mă respect și să am încredere din nou în oameni. Nu știu dacă am să vă pot mulțumi vreodată îndeajuns. Acum am un loc de muncă, sunt pe picioarele mele și iau viața ca atare. Mulțumesc din suflet, echipa ADRA! Veți avea mereu un loc special în inima mea!” a declarat A.I., una dintre cele 2.447 de persoane asistate la ”Casa ADRA”, victime ale violenței în familie.
După o relație de concubinaj de 16 ani, doamna A.I. ia hotărârea de a părăsi domiciliul împreună cu cei doi copii la insistențele unei persoane apropiate. După nașterea celor doi copii, partenerul a început să consume alcool, să acuze crize de gelozie la adresa doamnei, astfel începând să se instaleze certurile. În timp, frecvența comportamentului agresiv s-a mărit: de atunci a început coșmarul vieții ei, cu zile întregi de jigniri, nopți dormite pe unde apuca (la vecini, în podul casei, prin case părăsite). Zilele și anii au trecut, iar cei doi copii au fost crescuți în acest mediu. Până într-o zi, când, o persoană apropiată a încercat să o conștientizeze pe A.I. de relația în care trăiește. Acesta a fost momentul în care a prins putere să acționeze, căutând pe internet ONG-uri care oferă servicii sociale. În urma căutărilor online, ADRA a fost contactată de A.I. care a povestit prin ce trece, iar la scurt timp după o evaluare a fost acceptată în „Casa ADRA” primind serviciile noastre.
Cât timp A.I. a beneficiat de serviciile de la ”Casa ADRA”, a reușit să se echilibreze pe plan emoțional și să găsească un loc de muncă potrivit, copiii fiind înscriși la școală. În prezent, mărturisește mulțumirea că a reușit să-și recapete viața mergând mai departe fără frica de a mai fi lovită și înjosită în fiecare clipă. A devenit o femeie liberă cu multe vise și speranțe. A început o nouă viață și se bucură de fiecare clipă pe care o trăiește. Cu ajutorul specialiștilor ADRA cu care a lucrat, a reușit să aibă din nou încredere în ea crescându-i stima de sine atât de greu încercată.
„Mă bucur ori de câte ori sunt sunată de doamna A.I pentru a-și împărtăși evenimentele de viață prin care trece, atât pe cele bune, cât și pe cele mai puțin bune. Este o doamnă care merită să fie iubită, respectată, ascultată și susținută de cei din jur. E un model pentru noi toți prin faptul că a găsit resursele în ea însăși demonstrând că poți visa la o viață mai bună dacă îți dorești cu adevărat, indiferent cât de jos te afli într-un moment al vieții. Mulțumirea mea ca și specialist este să văd că beneficiarele care trec prin „Casa ADRA” au reușit să depășească momentele grele și, în viitorul apropiat, vor avea o viață independentă și liniștită alături de copiii lor” a declarat Mariana Roș, Psiholog ADRA România.
Începând cu anul 2009, ADRA România conduce ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea socială a victimelor violenței în familie prin adăpost, consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală de urgență, hrană și îndrumare către un jurist. Viețile beneficiarelor găzduite în centru au fost schimbate pentru că au cunoscut un alt fel de a trăi: fără violență fizică, verbală, economică, psihică, sexuală și religioasă, bazându-se pe valori spirituale și cultivând obiceiuri sănătoase în alimentație, exercițiu fizic, instruire și recreere.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România este licențiată pentru serviciul social ”Centrul de Primire în Regim de Urgență a Victimelor Violenței în Familie – Casa ADRA”. Decizia de acordare a licenței de funcționare a fost emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în urma evaluării documentației depuse și a vizitelor de verificare. Centrul este licențiat în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare.
În prezent, suma investită de ADRA România pentru fiecare victimă a violenței în familie care este găzduită la ”Casa ADRA” este de 2.500 lei.
Fii alături de ADRA România și investește în lupta împotriva violenței în familie! Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectul ”Casa ADRA” și să se implice o pot face prin:
- donații materiale (în special produse de igienă, medicamente, dar și îmbrăcăminte), dar și prin
- donații financiare în contul ADRA sau
- donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, pentru proiectul ”Casa ADRA”.
- donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul ”ADRA”.