Unul dintre momentele așteptate la începutul unui nou an universitar la Institutul Teologic Adventist este Săptămână de Rugăciune. În acest acest an evenimentul a fost programat în perioada 24 octombrie – 1 noiembrie și a unit pentru ocaziile de închinare și rugăciune studenți, profesori, angajați ai instituției și mulți oaspeți.
Așa cum s-a obișnuit în cele mai multe ocazii din ultimii ani, și în această toamnă prezentările din fiecare seară au fost susținute de un invitat special, pastorul Stanley Patterson, profesor la Universitatea Andrews din Statele Unite. Președintele departamentului de slujire creștină din universitate, coordonatorul unui program internațional de doctorat în conducere creștină și consilier la Conferința Generală pentru leadership creștin, pastorul Patterson și-a rezumat prelegerile susținute sub titlul: “Biserica întoarsă cu susul în jos”.
În fiecare seară, cei prezenți au avut ocazia să asculte un mesaj din Sfânta Scriptură care a adus în atenție un model biblic de conducere (Moise, Iotam, Isus Hristos etc), dar care nu se potrivește cu multe situații pe care le vedem în biserica creștină din zilele noastre. De aceea, fiecare întâlnire a fost o invitație de întoarcere la principiile biblice de conducere și un îndem la rugăciune pentru putere de la Dumnezeu în lucrarea de slujire.
Pe lângă ocaziile de închinare programate în fiecare seară, săptămâna de rugăciune a adus și alte momente care s-au bucurat de implicarea și aprecierea celor prezenți, mai ales a studenților. Am putea aminti pregătirea decorului din sală, orele de rugăciune numite “foc sacru”, momentele de introducere din fiecare seară sau Sfânta Cină. Din mărturiile unor studenți care au participat la acest eveniment am putut înțelege că aceste ocazii de închinare aduc cu ele experiențe spirituale autentice și contează foarte mult în formarea lor pentru viață.
“Pentru mine săptămâna de rugăciune însemnă o ocazie unică, în care am posibilitatea să fiu mai aprope de Dumnezeu. … A contat foarte mult pentru mine modul în care prezentatorul ne-a ajutat să descoperim motivele de rugăciune în cadrul întâlnirilor.” (Ionuț Stănică, student anul III, Limba și Literatura Română/Engleză)
“Este un moment în care pot să-mi îmbunătățesc relațiile cu colegii, mă cercetez pe mine și încerc să găsesc lucrurile pe care le pot schimba astfel încât viața mea să se asemene tot mai mult cu viața Domnului Isus. … Mi-a plăcut mesajul de luni seara în care s-a vorbit despre importanța lucrării Duhului Sfânt în viața noastră, despre formarea unui caracter care să-i fie plăcut lui Dumnezeu și apreciat de cei din jur. M-a prins această idee care punea împreună caracterul și competențele noastre în așa fel încât să fim persoane de valoare.” (Luiza Capotă, student anul II, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar)
“Îmi place să mă gândesc la săptămâna de rugăciune ca la o zi de Sabat. Adică, e un timp în care pur și simplu te gândești mai puțin la alte lucruri care țin de școală sau griji și probleme pentru că te concentrezi mai mult pe relația cu Dumnezeu, și relația cu prietenii și colegii.” (Ștefan Bărbuceanu, student anul III, Teologie Adventistă Pastorală)
În al doilea Sabat al săptămânii de rugăciune a fost organizat și un serviciu divin al Sfintei Cine. A fost cel mai important moment înainte de ultima ocazie de închinare programată în Sabat după-amiază. Zilele acestei săptămâni au trecut repede, dar amintirea lor și hotărârile luate vor rămâne pentru mult timp, poate pentru veșnicie.
Emanuel Sălăgean / Institutul Teologic Adventist