SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.
Semnele saptamânii 3 Aprilie 2014
Chile. Cutremur. Un cutremur de 8,2 grade a avut loc în largul coastelor din nordul statului Chile, în apropiere de granitele cu Peru si Bolivia. Centrul de avertizare pentru tsunami în Pacific a anuntat ca s-a generat un val seismic de doi metri înaltime, iar autoritatile chiliene, folosindu-se de televiziuni, i-au anuntat pe locuitorii din zona de coasta sa se refugieze rapid în locuri mai înalte. Sunt informatii ca s-ar fi produs alunecari de teren care blocheaza drumurile. Sub risc de tsunami sunt si coastele din Peru, Ecuador, Columbia, Panama, Costa Rica si Nicaragua. Seismul s-a produs la o adâncime de numai 20 km, iar epicentrul sau a fost localizat la 95 de km nord-vest de orasul Iauiaue, situat într-o zona miniera. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, unele puternice. În numai doua ore de la producerea seismului initial, deja au fost înregistrate noua replici cu magnitudini cuprinse între 5,2 si 6,2, potrivit USGS. Ministrul de Interne din Chile a confirmat ca cel putin cinci persoane, patru barbati si o femeie, si-au pierdut viata. Circa 300 de prizoniere de la o inchisoare din orasul Iauiaue, au evadat. Detasamente de politie au fost trimise in zona pentru prinderea acestora si pentru a preveni posibilele jafuri si revolte in strada.
Panama. Cutremur. Un cutremur de 6,2 grade a avut loc in Panama la o adâncime de 28 de km. Epicentrul a fost la 53 de km sud de Pedregal, la 60 de km sud de David si la 71 de km sud-est de Puerto Armuelles.
Anglia. Poluarea aerului. Peste cinci milioane de britanici, bolnavi de astm, au fost sfatuiti sa nu iasa din case, dupa ce poluarea aerului a atins cote alarmante, in Anglia. De vina este o furtuna de nisip din Sahara, care, ajutata de noxele din aer, a invaluit regiuni intinse, inclusiv Londra, intr-un nor de smog. Specialistii se asteapta ca poluarea sa atinga nivelul maxim in aceste zile, asa ca locuitorii au fost avertizati sa ramâna in case.
Paris. Autoritatile din Paris le-au cerut soferilor sa isi lase masinile acasa. ^n schimb, le ofera calatorii gratuite cu mijloacele de transport in comun, cu: trenul, autobuzul si metroul, de vineri pâna duminica. Capitala Frantei si alte 30 de departamente se confrunta cu cel mai ridicat nivel de poluare din ultimii 7 ani. Atmosfera din Paris a fost in ultimele zile incarcata de ceata, fum si praf precum cea din Beijing, unul dintre cele mai poluate orase din lume. Turnul Eiffel, ascuns intr-o mantie groasa de smog, abia se mai zareste. Totodata, copiii, persoanele in vârsta, astmaticii si cardiacii, au fost indemnati sa ramâna in locuinte.
Belgia. Smogul ii supara si pe locuitorii din Belgia vecina, unde autoritatile au decis sa reduca viteza maxima cu care se circula pe soselele importante. Iar in Valonia, transportul cu trenul, autobuzul sau metroul este gratuit pâna când autoritatile vor ridica alerta de poluare.
China. O perdea de gaze toxice a acoperit, marti, orasul Beijing. Aceasta a fost prima zi de cosmar, din acest an pentru cei 20 de milioane de locuitori ai metropolei chineze. Miercuri noaptea, Ambasada Statelor Unite din Beijing a inceput sa trimita mesaje de avertizare ca indexul calitatii aerului a depasit 500 micrograme pe metru cub, limita superioara a intervalului masurabil. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un nivel al poluarii de 20, cantitatea de particule din aerul Beijingului depasind de peste 20 de ori aceasta recomandare. Pentru comparatie, intr-un studiu din 2011, nivelul de poluare din Bucuresti a fost de 38 de micrograme pe metru cub. Conform studiului realizat de Uniunea Europeana, Bucurestiul era cea mai poluata capitala europeana.
Atena. Proteste violente. Sute de manifestanti s-au batut cu fortele de ordine, nemultumiti ca tara lor macinata de criza gazduieste o reuniune a ministrilor de Finante ai Uniunii Europene. Violentele au început în momentul în care mai multi protestatari au încercat sa treaca de jandarmi si sa ajunga în cladirea în care avea loc întrunirea oficialilor europeni. O bataie în toata regula s-a încins între manifestantii înarmati cu bâte si cu pietre, si fortele de ordine.
China. Proteste violente. Pe 30 martie, zeci de mii de locuitori au protestat în orasul Maoming din sudul Chinei, provincia Guangdong, împotriva amplasarii unei instalatii petrochimice în oras. Ciocnirile între protestatari si fortele de politie armate au provocat un numar mare de raniti, în timp ce autoritatile au cenzurat stirile si au sustinut ca reactia a fost orchestrata de ,,un numar mic de huligani”. Estimarile privind numarul mortilor si ranitilor variaza: participantii au estimat ca opt persoane au murit si 300 au fost ranite, desi aceste afirmatii nu sunt usor de verificat. Protestatarii au solicitat o întâlnire cu consilierii municipali din Maoming si cu liderii Partidului Comunist local pentru a discuta chestiunea fabricii de paraxilen care urmeaza sa fie deschisa în curând. Paraxilen este un produs chimic esential în producerea de fibre si sticle de plastic, dar poate afecta, uneori fatal, organele interne si sistemul nervos central, prin inhalare. Oponentii îsi fac griji cu privire la implicatiile pe care le poate avea o uzina chimica într-un oras cu o populatie de aproximativ 700.000. Multi sunt de asemenea suparati ca autoritatile locale au demarat proiectul cu o minima consultare. Proteste în masa similare împotriva fabricilor de paraxilen au avut loc de asemenea si în alte orase din China în ultimii ani: în luna mai 2013 în Kunming, provincia Yunnan, în octombrie 2012 în Ningbo, provincia Zhejiang, si în august 2011 în Dalian, provincia Liaoning.
China. Regimul de la Beijing este acuzat de ani de zile de trafic de organe de la detinuti. Rapoarte independente au scos la iveala ca în China se transplanteaza anual în jur de 47.000 de organe a caror provenienta nu poate fi justificata oficial. În urma investigatiilor independente, bazate pe marturii ale medicilor chinezi fugiti din tara, ale supravietuitorilor lagarelor de munca din China si ale unora din vest care au calatorit în China în scopul obtinerii organelor de transplant, a rezultat ca o mare parte din organele transplantate în China provin de la prizonieri de constiinta omorâti la comanda, pentru profit. Conform rapoartelor publicate de fostul secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific, David Kilgour si de avocatul David Matas, în China exista o ,,banca vie” de organe constând din sute de mii de practicanti Falun Gong, practica spirituala ce a aparut în 1992 în China, promovând valorile morale si renasterea spirituala a poporului chinez. Aruncati în închisoare pentru ,,vina” de a crede în valori morale într-un stat ateu, si pentru ca erau mai multi decât membri partidului comunist, practicantii Falun Gong au fost batuti, torturati si folositi ca banca de organe. Recoltarea de organe de la oameni sanatosi are loc în spitale de stat, sub patronajul regimului de la Beijing. Pe 12 decembrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere Chinei „încetarea imediata a recoltarii fortate de organe de la prizonieri de constiinta”, precum si o ancheta completa si pedepsirea celor responsabili de astfel de practici inumane. România si-a exprimat pozitia prin europarlamentarul Monica Macovei care a sustinut în timpul dezbaterilor ca „extragerea de organe fara consimtamânt prealabil si liber se întâmpla în China chiar sub ochii nostri” si a cerut UE sa intervina pentru salvarea oamenilor inocenti omorâti în China pentru organele lor si sa impuna sanctiuni autoritatilor chineze.
Pace, pace, si pace nu este. La sfârsitul saptamânii trecute, Rusia a început cel mai mare exercitiu militar al fortelor sale nucleare strategice din ultimul deceniu. Oficialii rusi au motivat necesitatea manevrelor cu „realitatea curenta a situatiei mondiale”. Fortele ruse de la granita Ucrainei nu dau semne ca s-ar retrage prea curând, iar Alianta Nord Atlantica a anuntat ca se va întari în est, având în plan o serie de exercitii militare alaturi de Georgia, Azerbaijan si Republica Moldova.
În Orientul apropiat, situatia pare mai intensa pe zi ce trece. Siria, protejata Moscovei, se afla sub amenintarea unui atac din partea Turciei, una din membrele NATO, iar Israelul, un inamic al Siriei, a efectuat recent mai multe raiduri aeriene asupra fortelor guvernamentale siriene. Statele Unite a închis toate ambasadele Siriei de pe teritoriul sau. La finalul negocierilor de pace de la Geneva, diplomatia americana a anuntat ca va schimba placa. Iranul, celalalt protejat al Rusiei din Orientul Mijlociu, s-a declarat în repetate rânduri pregatit de un razboi cu Statele Unite. Acordul cu privire la programul nuclear al Iranului a fost denumit de Israel ,,o greseala istorica” si va expira în luna aprilie.
Asia de sud-est este la fel de aprinsa. Coreea de Nord, protejata Chinei, a initiat luni un atac asupra teritoriilor ce apartin Coreei de Sud. Atacul survine la scurt timp dupa o serie de proteste armate fata de exercitiile militare comune ale Statelor Unite si Coreei de Sud. În acelasi timp, Japonia, inamic al Chinei, a convenit împreuna cu Seulul si Washingtonul sa grabeasca procesul de denuclearizare a Coreei de Nord. Ca raspuns, Phenianul a anuntat efectuarea unui nou test cu rachete nucleare. China si-a instalat abuziv zona ,,aeriana defensiva” pe teritoriul Japoniei din Marea de Est a Chinei, acaparând la fel de abuziv Marea de Sud a Chinei. Pâna acum, nu a dat semne ca s-ar retrage, ba din contra, din informatiile obtinute de serviciile americane ar planui chiar o invazie împotriva Japoniei.
Cele doua Corei. Luni, fortele de granita ale Coreei de Nord au lansat peste 500 de piese de artilerie spre coasta Coreei de Sud, fortând Seoulul sa înceapa o replica asemanatoare. Marti, la numai o zi dupa încetarea schimbului de focuri de la granita maritima, guvernul de la Seul si regimul de la Phenian au început schimbul de injurii. Amplificarea tensiunilor dintre cele doua tari învecinate survine la scurt timp dupa propunerea presedintelui sud coreean, Park Geun-hye, cu privire la oferirea unui ajutor economic substantial Phenianului în schimbul dezarmarii nucleare. Atacurile verbale au început marti, atunci când presa de stat a Coreei de Nord s-a adresat presedintelui sud coreean spunându-i ca este ,,o broasca de fântâna” care promoveaza o ,,politica plina de deceptie si mizerie” cu scopul de a distruge guvernul de la Phenian. Coreea de Nord foloseste ,,expresii pe care nici tâlharii nu le-ar folosi”, a replicat presa din Coreea de Sud. ,,Coreea de Nord trebuie sa realizeze ca în modul în care se comporta, nu va obtine nimic, ci doar îsi va adânci izolarea”, conform unui comunicat al guvernului de la Seul. În urma schimbului de focuri, armata sud coreeana a descoperit pe tarmul insulei Baengnyeong o drona neidentificata, cu o camera atasata. Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a prezentat în timpul unei parade militare, noile drone ale armatei nationale ce ar trebui folosite la un atac împotriva tintelor din Coreea de Sud. În ciuda îndemnurilor pentru dezarmare nucleara facute de Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud, Phenianul a anuntat ca are de gând sa efectueze al patrulea test nuclear.
Distrugatorul USS Donald Cook, trimis în Marea Neagra sa sustina Ucraina. Potrivit postului american, Warren a confirmat miercuri ca nava se va îndrepta catre Marea Neagra, în zilele urmatoare, pentru a sustine Ucraina si aliatii din regiune în contextul crizei ucrainene. US Navy trimite distrugatorul dotat cu rachete ghidate în Marea Neagra în urmatoarea saptamâna, a anuntat anterior un oficial de rang înalt în domeniul Apararii. Distrugatorul USS Donald Cook urmeaza sa participe la exercitii, pe cale sa fie programate, cu aliati din regiune si sa ancoreze în porturi aliate de la Marea Neagra. Anterior, distrugatorul USS Truxton a efectuat manevre împreuna cu nave din România si Bulgaria, în contextul crizei ucrainene. Misiunea USS Truxtun urmeaza sa fie prelungita, potrivit presei bulgare, ceea ce va conduce la prezenta a doua distrugatoare americane în Marea Neagra. Statele membre NATO au anuntat saptamâna aceasta consolidarea securitatii la frontierele de est ale Aliantei Nord-Atlantice si masuri suplimentare de consolidare a apararii Poloniei si statelor baltice.
Moldova va primi 10 milioane de dolari, ajutor acordat de Statele Unite. Anuntul a fost facut de adjunctul secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, aflat în vizita la Chisinau. Oficialul american a precizat ca banii vor fi folositi pentru securizarea granitelor, în contextul actualei crize din Ucraina. Victoria Nuland a tinut sa-i asigure pe oficialii moldoveni ca se pot baza pe sprijinul Statelor Unite pentru asigurarea suveranitatii si integritatii Republicii Moldova.
Brazilia. Statuia. De celebra statuie a lui Isus din Rio de Janeiro a auzit toata lumea, însa foarte putini stiu ca autorul chipului Mântuitorului este sculptorul galatean Gheorghe Leonida. Provenit dintr-o familie care a dat numeroase personalitati (dintre care Eliza Leonida-Zamfirescu si Adela Leonida-Paul, surorile sale), Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati, în 1892. Tatal sau, ofiter de cariera, fiind nevoit sa plece din Galati, Gheorghe a absolvit liceul la Bucuresti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, sectia sculptura. <i-a facut debutul în 1915, la un salon national. Dupa ce a luptat în primul Razboi Mondial, si-a continuat studiile de arta în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) si la Paris („Le Diable”). În 1925, s-a mutat în capitala Frantei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky sa sculpteze capul monumentalei statui a lui Isus. Începuta în 1926, întreaga lucrare a fost finalizata în 1931 si a devenit în timp un adevarat simbol al Americii Latine.
Minte sanatoasa în corp sanatos. Fruct miracol. Asa descriu specialisti in dieta avocado, pentru ca da, avocado este un fruct, mai exact un fruct climateric, adica creste in pom, dar se coace dupa ce a fost cules, tot asa cum sunt si banalele. Dupa cum explica botanistii, un fruct este partea unei plante care se dezvolta din floare si contine si sâburele. Fructele de avocado contin mai multe grasimi decât orice alte fructe, dar asta este un lucru bun si acest lucru nu ar trebui sa descurajeze pe nimeni, pentru ca aceste grasimi mono-nesaturate constituie un element extrem de sanatos si necesar organismului. Este cel mai bun tip de grasime si excelent pentru sanatatea sistemului cardiac. American Heart Association explica in felul acesta de ce grasimile mono-nesaturate sunt bune: ,,Grasimile mono-nesaturate ajuta la reducerea nivelului colesterolului rau din sânge si reduce riscul de boli de inima si accidente vasculare cerebrale. De asemenea, ele contin substante nutritive care ajuta la dezvoltarea si mentinerea celulelor corpului. Grasimile mono-nesaturate sunt de obicei bogate in vitamina E, un antioxidant de care corpul are mare nevoie”. Fructele de avocado contin mult magneziu si potasiu, doua elemente nutritive care ajuta la mentinerea unei tensiunii arteriale normale. Avocado ofera mai mult magneziu decât multe alte alimente, inclusiv bananele, kiwi si capsuni. Grasimile extrase din avocado sunt similare in compozitie si calitati cu uleiul de masline. Un studiu recent desfasurat in Mexic, unde avocado este tinut la loc de cinste, arata ca uleiul de avocado are efecte deosibite impotriva celuleor cancerigene, si incetineste imbatrânirea celulelor organismului. Un fruct de avocado de marime mijlocie contine aproximativ 11 grame de fibre alimentare, dintre care 75% sunt fibre insolubile care ajuta digestia, si restul de 25% solubile, care dau senzatia ca esti satul. Este recomandat ca zilnic sa consumam cel putin 30 de grame de fibre alimentare. Un alt studiu american sugereaza ca atunci când avocado este adaugat la salata, absorbtia de beta-caroten din morcovi creste cu 13,6%, iar absorbtia de alfa-caroten din salata verde creste cu 4,3% fata de aceeasi salata consumata fara avocado. Cercetatorii explica, ca grasimile mono-saturate din avocado ajuta corpul sa absoarba acesti nutrientii cu mai multa eficienta.
Textul saptamânii. ,,Sa veghem unii asupra altora, ca sa ne îndemnam la dragoste si la fapte bune. Sa nu parasim adunarea noastra, cum au unii obiceiu; ci sa ne îndemnam unii pe altii, si cu atât mai mult, cu cât vedeti ca ziua se apropie”. Evrei 10,24-25
Petre si Paul Gheorghe