466
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 23 Octombrie 2014

Ierusalim. Aatac terorist. Hamas se bucura de ,,succesul”atacului terorist din Ierusalim. Miercuri dimineata in Ierusalim, Abdel Rahman Al-Shaludi, un palestinian in vârsta de 21 de ani, de curând eliberat din inchisoare a iesit in mod intentionat de pe carosabil si a accidentat 8 persoane care asteptau in statia de tramvai. Din nefericire printre ele se afla si o tânara purtând in brate un sugar de 3 luni. In urma socului fetita a fost proiectata in aer si a murit la scurta vreme la spital. Chaya Zissel Braun, era de fapt cetatean american, parintii ei se stabilisera de curând in Israel unde tatal studia la Yeshiva, seminarul evreiesc, ei locuiau in Ierusalim. Primul Ministru Benjamin Netanyahu l-a acuzat pe Presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas, care a incitat in ultimele sale discursuri chemând militantii sa ,,opreasca prin orice mijloace” implantarea colonistilor evrei in Ierusalim. Purtatorul de cuvânt al Hamasului a laudat aceasta actiune ,,curajoasa” caracterizând-o ca o replica fireasca la crimele ocupantului care s-a instalat in locurile sfinte ale islamului.

Canada actiuni teroriste. Saptamâna aceasta a fost rândul canadei sa fie tinta unor atacuri teroriste conduse de cetateni canadieni. Primul atac a avut loc luni in localitatea Saint-Jean sur Richelieu, un oras de circa 100.000 de locuitori situat la 40 km sudest de Montreal in provincia Quebec. Un tânar de 25 de ani a asteptat in parkingul unui magazin pâna ce a avut in raza sa de actiune doi militari pe care i-a lovit in mod intentionat cu masina sa. El a fugit de la locul faptei, dar fiind urmarit de politie la circa 4 km a pierdut controlul volanului si s-a rasturnat in sant. In cursul confruntarii cu politia a fost impuscat mortal. El era sub observatia politiei deoarece se convertise la islam si in ultimul an se radicalizase, de fapt autoritatile ii confiscasera pasaportul. Ministrul Securitatii Publice Steven Blaney, a declarat ca exista in provincie circa 80 de persoane care s-au intors din Siria sau Irak si care sunt sub observatie pentru ca se stie ca se pregatesc sa execute acte teroriste. Miercuri dimineata a avut loc al doilea atac; de aceasta data in Ottawa capitala tarii unde un alt tânar inarmat cu o pusca de vânatoare a fortat in masina intrarea in parlament si a impuscat ranind grav un soldat care era de garda la monumentul soldatului necunoscut, apoi a incercat sa patrunda in incinta cladirii. Un alt militar din serviciul de garda a impuscat mortal pe terorist. Potrivit datelor preliminare se pare ca el nu ar fi fost singur, s-au semnalat focuri de arma si in alte doua zone ale orasului. La vremea respectiva parlamentul era in sesiune, primul ministru si liderii partidelor politice erau in birourile lor, dar nici unul nu a fost ranit. Sergentul Kevin Vickers a fost primit ca un erou în Parlamentul Canadei la o zi dupa ce l-a împuscat mortal pe barbatul care a deschis focul în interiorul legislativului de la Ottawa si a ucis un soldat la un monument din apropiere. Parlamentarii canadieni l-au aplaudat îndelung pe Kevin Vickers care este seful securitatii Legislativului de la Ottawa din 2006. În vârsta de 58 de ani, barbatul face parte din politia regala canadiana de 29 de ani.

Marea Britanie. Uraganul Gonzalo. 3 morti si haos pe aeroporturi în urma Uraganului Gonzalo. Marti, uraganul Gonzalo a lovit Marea Britanie. La Londra o femeie a murit zdrobita de un copac în parcul Hyde Park Barracks, din cartierul Knightsbridge, informeaza Il Corriere della Sera. Alte doua persoane si-au pierdut viata: un barbat ucis de rulota pe care o repara si care s-a prabusit peste el, iar altul în vârsta de 63 de ani s-a izbit de barierele unei gari din Merseyside. La Southwick, în West Sussex, au fost înregistrati trei raniti usor. Vântul foarte puternic a înregistrat o viteza de 105 km/h, cauzând anularea a 110 zboruri (sosiri sau plecari) de pe aeroportul international Heathrow. În plus, unele strazi au ramas blocate, arborii au fost scosi din pamânt iar autoturismele rasturnate de furia naturii dezlantuite. Au fost înregistrate de asemenea si întârzieri în transportul feroviar, mai precizeaza sursa citata. În Caraibe, uraganul a provocat moartea unei persoane si a lasat în urma mari pagube. La sfârsit de saptamâna, în Insulele Bermude, Gonzalo a provocat inundatii, a dezradacinat copacii, a lasat majoritatea populatiei fara curent electric, rafalele de vânt înregistrând o viteza de 175 km/h, dar nu a provocat victime.

Vaticanul a cerut luni comunitatii internationale sa actioneze pentru a preveni „posibilele genociduri” în Orientul Mijlociu si atacarea „surselor care sustin activitatile teroriste” ale organizatiei Statului Islamic (SI), potrivit „Le Figaro”. În fata a cardinali din lumea întreaga, reuniti în consistoriu, Papa Francisc a cerut „o riposta adecvata” pentru a se asigura rezolvarea si stoparea „fenomenului terorist care a luat amploare” într-un mod de neimaginat. „Nu trebuie sa ne resemnam, sa gândim un Orient Mijlociu fara crestini”, a adugat Suveranul Pontif la ceremonia de deschidere, în fata a 79 de cardinali si sapte patriarhi din Orientul Mijlociu. În cursul unei interventii foarte lungi, cardinalul Pietro Parolin, al doilea om ca putere din Vatican, a cerut interventia comunitatii internationale pentru a preveni un posibil genocid. Pentru ca interventia comunitatii internationale sa aiba sanse de reusita este necesar implicarea directa a statelor din regiune, mai precis o negociere cu acestea. În plus, a fost ceruta o atentie deosebita surselor care sustin activitatile teroriste ale Statului Islamic: sprijin politic, schimburile comerciale ilegale cu petrol, furnizarea de arme si tehnologii.

Test pentru produse Halal. Traim intr-o societate in care domina neincrederea si in care fiecare vrea sa fie sigur. Asa se face ca tot felul de teste si evaluari apar in orice domeniu. Vrem sa stim cum este hotelul, restaurantul sau localitatea unde ne petrecem vacanta. Vrem sa stim cât de bun este doctorul, dentistul, sau frizerul nostru, cât de serioasa compania aeriana cu care zburam. Pe acelasi principiu ca testul care arata compozitia urinei sau cantitatea de zahar din sânge a fost imaginat un test care depisteaza componentele chimice incompatibile cu alimentele Halal, prescrise de religia musulmana. Se stie ca pentru musulmanii practicanti contaminartea alimentelor cu porc sau alte substante este un lucru extrem de serios. Asa se face ca o societate franco-algeriena a pus la punct un test care depisteaza prezenta porcului sau a alcoolului in alimente. Pus in contact cu alimentele respective acest batonas arata o banda colorata daca este alcool in alimente, daca apare a doua inseamna ca este contaminata cu porc. In plus acest test arata daca animalul a fost taiat dupa principile islamului. Având in vedere ca numai in Franta exista peste 6 milioane de musulmani, fabricantii acestui test vor face cu siguranta afaceri bune.

Islamul in Franta. In ultimii ani in Franta curentul islamist câstiga teren in rândul celor 6 milioane de musulmani. Aceasta se traduce prin aparitia a tot felul de magazine si restaurante care comercializeaza alimente halal si alte produse specifice. Pe de alta parte se remarca radicalizarea multora. Unii dintre ei se duc in Siria ca sa lupte alaturi de luptatorii califatului islamist. Se estimeaza ca francezii au cel mai mare numar de voluntari, peste 1.000. O alta forma este aceea a manifetarilor religioase excesive, cum ar fi rugaciunea in plina strada, portul voalului in public si alte manifestari specifice religiei musulmane traditionaliste conservative. Incercând sa contracareze aceste manifestari, statul a luat o serie de masuri printre care si interzicerea portul voalului in public si mai ales in localurile apartinând statului. Aceasta lege este in vigoare din 2010 si din când in când face sa se comenteze despre ea când in mod ostentativ câte o femeie se expune in public purtând voalul. Nu demult o fosta ministra a facut vâlva atunci când a publicat pe facebook o poza facuta la plaje in care barbatul era in costum de baie iar femeia cu niaab adica acoperita din cap pâna in picioare. Acum câteva zile un cuplu de turisti originari dintr-o tara din Golf, au fost invitati sa paraseasca spectacolul cu Traviata la opera Bastille deoarece femeia purta niaab. Nu se stie cum a intrat in sala fara sa fie observata, dar ea statea in fata chiar sub nasul dirijorului, iar coristii au informat ca nu vor reveni dupa pauza daca femeia nu se descopera sau pleaca. In urma interventiei organelor de ordine, ei au pleacat.

Moscova. Accident aviatic. Accident aviatic pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Cel putin cinci oameni au murit luni noapte la Moscova în urma unui accident de avion produs pe aeroportul din capitala Rusiei, potrivit „Russia Today”. Într-o prima faza avionul Falcon 50 a încercat sa decoleze însa în momentul în care acesta înca nu luase suficienta altitudine a lovit o masina de deszapezire pe aeroportul Vnukovo, din capitala Rusiei. Datorita impactului si avariilor suferite, pilotul aeronavei a decis sa aterizeze de urgenta pe acelasi aeroport. Înainte de a reusi sa aterizeze, motorul avionului a fost cuprins de flacari ceea ce dus la prabusirea aeronavei. Parti ale avionului s-au împrstiat pe o raza de 200 de metri, motorul fiind gasit la 50 de metri de locul unde Falconul 50 s-a prabusit. Aparatul efectua o cursa Paris-Moscova. Patru dintre persoanele care au murit se aflau în avion, iar cel de-al cincilea este soferul masinii, potrivit AFP. CEO-ul companiei franceze de petrol si gaze Total, Christophe de Margerie, a fost printre cele cinci persoane care au murit în urma accidentului. Alte trei persoane din aeronava erau membri ai echipajului, toti cetateni francezi, potrivit „Russia Today”. Grupul Total a refuzat sa comenteze informatiile privind decesul lui Christophe de Margerie, însa reprezentantul oficial al Aeroportului Vnukovo, Elena Krîlova, a confirmat ca trei membri ai echipajului si directorul grupului Total au murit în acest accident. Anterior, 12 avioane nu au primit acordul pentru aterizare pe aeroportul Vnukovo fiind trimise s1 aterizeze pe alte aeroporturi moscovite.

Ce ar cauta un submarin rusesc în Suedia. Daca un submarin rusesc chiar a ajuns în apele teritoriale suedeze, acest fapt ar da nastere la o multime de întrebari. „The Telegraph“ încearca sa raspunda la unele din ele. În cazul în care vânatoarea suedezilor dupa un „submarin rusesc“ disparut seamana cu o scena a Razboiului Rece, nu este o coincidenta. Diplomatii din Moscova sau occidentalii pot nega ca se întrevede începutul celui de-al doilea Razboi Rece, însa adevarul este ca relatiile dintre state sunt la cel mai scazut nivel înca de la sfârsitul Uniunii Sovietice, noteaza jurnalistii „The Telegraph“. Iar submarinul lipsa este un comportament tipic pentru Razboiului Rece: spionare sau testare deliberata a reactiei occidentalilor. Suedia poate ca nu este membra NATO, alianta întunecata identificata de liderii Apararii rusesti drept inamicul numarul unu. Însa tara a luat mereu foarte în serios apararea „neutralitatii“ sale. Coasta Suediei este înca „decorata“ cu echipamente rusesti ale Razboiului Rece. Suedia are una dintre cele mai avansate marine din lume: noile corvete Visby sunt denumite „primele nave invizibile ale lumii“. În relativ mica Mare Baltica, Suedia devine o superputere maritima, iar vecina Rusia, care are porturi în Baltica la Sankt Petersburg si la Kaliningrad, este normal sa studieze atent ce se petrece cu tara neutra. Poate fi rusinos sa fii prins, dar nu este surprinzator sa gasesti un submarin rusesc care ofera mentenanta echipamentului de spionaj subacvatic, poate instalat în timpul Rzboiului Rece, sau care poate doar studiaza exercitiile Marinei suedeze. O alta explicatie pentru un submarin rusesc în apele suedeze este ca submarinul în chestiune a dorit sa fie prins. Cu Occidentul si Rusia care sunt intr-un conflict tacit privind anexarea Crimeei si razboiul din estul Ucrainei, tensiunile din Marea Baltica sunt mai mari decât în orice alt moment al istoriei recente. NATO a avut tot felul de exercitii în zona pentru a anunta Rusia ca orice încercare de repetare a aventurilor din Estonia, Letonia sau Lituania va fi înnabusita. Iar Rusia si-a trimis propriile semnale prin „exercitiile de antrenament“, noteaza „The Telegraph“. Luna trecuta, Aviatia suedeza a încercat sa împiedice o incursiune a doua avioane rusesti care plecau din Kaliningrad. Misiunea avioanelor parea sa fie de testare: cât de departe pot intra în spatiul aerian suedez înainte sa fie întoarse din drum. Asta este o parte a strategiei Rzboiului Rece care testa apararea vecinilor si anunta ca armata rusa este pusa pe treaba. Armatele occidentale spun ca asemenea zboruri au devenit îngrijortor de frecvente, Marea Britanie, SUA si Japonia întorcând avioane rusesti din spatiul lor aerian în ultimele câteva luni. Trimiterea unui submarin pentru a cerceta coasta suedeza poate fi modul în care Marina ruseasca tine pasul cu Fortele Aeriene rusesti, astfel anuntând Occidentul ca Rusia nu va fi intimidata în aceasta mare strategic.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Lectii de viata lunga. Locuitorii din insula greceasca Ikaria poseda un record demn de invidiat: o viata lunga. In medie ei traiesc cu opt la zece ani mai mult decât americanii, si majoritatea dintre ei au sanse mari de a supravietuii pâna la 90 de ani. In afara de asta, ei se bucura de o sanatate buna pâna in ultimele zile, iar incidentele de Alzheimer sunt foarte rare; scria luna trecuta The New York Times Magazine. Printre secretele acestei longevitati dosebite, ziaristi americani enumera câteva observatii legate de stilul lor de viata. Odihna este la loc de cinste: ei se trezesc când organismul este gata sa inceapa ziua; ceasul desteptator este rar intâlnit in casele lor. Locuitorii isi petrec ziua lucrând in gradina lor, iar dupa prânz se odihnesc pentru aproximativ o ora. De fapt, multi dintre ei recunosc ca zilnic pun capul jos cel putin de trei ori. Regimul lor alimentar se bazeaza pe plante si peste. Zaharul este consumat in cantitati foarte mici, la fel ca si faina alba sau carnea. Alimentatia lor contine putine grasimi saturate din carne sau lactate, lucru care probabil contribuie la numarul mic de incidente de boli cardiovasculare. Prânzul si cina sunt modeste si consumate in cantitati mici; obicei probabil pastrat din timpuri vechi când lipsa de alimente ii obliga pe oameni la o asa dieta. Uleiul de masline, laptele de capra, verdeturile salbatice si ceaiul din plante sunt nelipsite din dieta lor. Ei consuma aproximativ de sase ori mai multa fasole decât americanii. In schimb, mezelurile si carnea conservata sunt consumate extrem de rar; mâncarea este toata naturala, neprelucrata, iar consumul de verdeturi din gradinile lor asigura o dieta lispsita de pesticide. Aerul curat si sarea de mare, precum si soarele, cu siguranta contribuie la starea lor de sanatate. Structura sociala are si ea un rol important. Indiferent de vârsta, locuiorii acestei insule sunt angajati in activitatile comunitatii, lucru care le mentine mintea si corpul activ. Vecinii si prietenii au obiceiul sa se viziteze zilnic, multi dintre ei merg pe jos distante mari peste dealuri si prin vai. In mod firesc, stresul este foarte mic. Obiceiurile sociale si culturale pun accentul pe relaxare, timpul si punctualitatea sunt relative. ,,Chiar daca esti antisocial, aici nu vei fi niciodata cu totul singur si nu poti scapa de prieteni”, explica unul dintre localnici. Colaborarea si ajutorul reciproc este una dintre cele mai dragi si pretuite traditii ale localnicilor, lucru care cu siguranta contribuie la o viata mai lunga si fericita.

Textul saptamânii. ,,Dar, când s-a aratat bunatatea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, si dragostea Lui de oameni, El ne-a mântuit, nu pentru faptele facute de noi în neprihanire, ci pentru îndurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin înnoirea facuta de Duhul Sfânt, pe care L-a varsat din belsug peste noi, prin Isus Hristos, Mântuitorul nostru; pentru ca, odata socotiti neprihaniti prin harul Lui, sa ne facem, în nadejde, mostenitori ai vietii vesnice”. Tit 3,4-7

Petre si Paul Gheorghe0

Ora Profetica 44/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-