316
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 18 Septembrie 2014

Fenomene meteo extreme. Mexic. Mii de turisti încearca disperati sa paraseasca tara, din cauza uraganului Odil, iar autoritatile au început evacuarea lor cu elicopterele. Peste un milion de persoane au fost afectate de ploile torentiale, care au provocat inundatii si alunecari de teren pe coasta de vest a Mexicului.

China. Aproape o suta de mii de oameni au fost evacuati din calea taifunului Calmegi. Doua persoane au murit, iar zeci de localitati au fost devastate. O mie cinci sute de oameni au avut nevoie de echipele de interventie dupa ce au fost surprinsi de taifun pe mare. Transportul pe calea aerului sau cu trenul a avut de suferit. Mii de oameni au stat ore în sir in aeroporturi si gari dupa ce sute de curse aeriene si trenuri au fost suspendate. În unele regiuni, strazile sunt impracticabile, iar oamenii folosesc barcile ca sa se deplaseze. Acesta este cel de-al 15-lea taifun care a lovit China in acest an. Situatia este dramatica si pe tarmul american al Pacificului din cauza uraganului Odile. Aproximativ 26.000 de turisti disperati încearca sa plece cât mai repede din peninsula mexicana Baja California, unde uraganul Odile a distrus totul în cale. Uraganul a aruncat în haos statiunea Cabo San Lucas. Geamurile caselor au fost sparte, acoperisurile luate de vânt, iar strazile inundate. Hotelurile de lux au devenit tinta hotilor. Armata mexicana a început evacuarile, iar printre primii care au parasit peninsula Baja California au fost membri echipei de tineret a Braziliei la baschet care se aflau în turneu în Cabo San Lucas. Odile a fost retrogradat la stadiul de furtuna tropicala si se îndreapta acum spre sud-vestul Statelor Unite.

California. Incendii. Canicula extraordinara în California de sud. În ciuda faptului ca este luna septembrie, mercurul termometrului a ajuns la mai mult de 40 de grade C, o temperatura neobisnuita pentru aceasta perioada a anului si care a determinat autoritatile sa lanseze maxima alerta. Cele mai afectate de acest val de caldura sunt orasele din regiunea de Los Angeles, cum ar fi Woodland Hills, Burbank si El Cajon, unde se asteapta ca astazi temperaturile sa atinga 43 de grade. Peste toate aceste fenomene extreme, California este lovita si de o seceta crunta. Principalul lac ce asigura o mare parte din necesarul de apa al regiunii a pierdut 66% din suprafata, datorita secetei. De duminica, 14 septembrie, mai multe incendii au distrus mii de hectare de teren în California, fortând sute de oameni sa îsi paraseasca locuintele. Incendiile mai mari, dintre care unele sunt înca în curs de desfasurare, sunt cel putin 11: unul dintre ele s-a extins în jurul la Bass Lake, în California centrala, un oras-statiune în apropierea unui lac din Parcul National Yosemite, unde focul a distrus 21 de structuri turistice si a fortat evacuarea a 1.000 de persoane din 400 de case. In aceasta dimineata, 16 septembrie, focul a ajuns la El Dorado National Forest, la 100 km de Sacramento: potrivit autoritatilor doar 5 la suta din incendii au fost stinse pâna acum.

Franta. Furtuni si inundatii. Furtunile s-au abatut asupra sudului Frantei. Cinci oameni au murit si doi sunt dati disparuti în urma inundatiilor si alunecarilor de teren. Un camping dintr-o zona cu izvoare termale a fost luat de puhoaie dupa ce un râu s-a umflat si s-a transformat într-un torent. Trei oameni au fost gasiti morti, iar doi turisti sunt dati disparuti. Alte doua pesoane s-au înecat într-o localitate vecina, afectata, de furtuni. Meteorologii mentin si astazi alerta de vreme rea în sudul Frantei, iar autoritatile locale i-au sfatuit pe oameni sa stea la adapost.

Papa Francisc a denuntat razboiul. Sâmbata trecuta papa Francis a condamnat cu vehementa toate formele de razboi, pe care îl considera ,,o nebunie“’. In cadrul unei ceremonii desfasurate în regiunea Veneto (nord-estul Italiei) cu ocazia marcarii a 100 de ani de la începerea Primului Razboi Mondial papa a spus ,,Astazi, dupa al doilea esec al unui alt razboi mondial, probabil ca putem sa vorbim despre al treilea razboi ,,fragmentat“, cu crime, masacre, distrugeri“. In cursul ceremoniei desfasurata la cimitirul militar Redipuglia, cel mai mare din Italia, unde se afla îngropate ramasitele pamântesti a peste 100.000 de soldati cazuti în Primul Razboi Mondial, aceasta ceremonie a avut loc în prezenta a mii de credinciosi catolici sositi în pofida conditiilor meteorologice nefavorabile înregistrate sâmbata în Veneto. Aceasta declaratie categorica este de fapt o afirmatie ca toate eforturile de pace sunt de fapt pâna in prezent un esec.

Papa Francisc risca sa fie asasinat. Papa Franciscse confrunta cu riscul unei tentative de asasinat din partea extremistilor Statului Islamic din Irak si Siria (ISIS), a fost avertizat Vaticanul de ambasadorul Irakului, chiar înaintea primei vizite a papei într-o tara majoritar musulmana din acest weekend. În timp ce Papa se pregateste sa calatoreasca spre Albania, duminica, ambasadorul irakian la Vatican a declarat ca exista amenintari credibile la adresa papei. Liderul Bisericii Romano-Catolice ar putea fi vulnerabil si când va calatori în Turcia, în luna noiembrie, a adaugat Habeeb Al Sadr, ambasadorul Irakului la Vatican, citat de „The Telegraph“. Jihadistii din ISIS s-au laudat în ultimele saptamâni ca doresc sa-si extinda califatul pâna în Roma, inima crestinatatii occidentale, si au discutat despre punerea steagului negru al jihadistilor în vârful Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. Ambasadorul irakian spune ca au existat si indicatii privind o amenintare mai specifica facuta împotriva papei Francisc, care de curând a vorbit în favoarea Statelor Unite ale Americii si a aliatilor care doresc sa opreasca avansul fortelor ISIS în Siria si Irak. „Ce a declarat auto-proclamatul Stat Islamic este clar: vor s-l omoare pe papa. Amenintarile împotriva Papei sunt credibile“, a declarat marti ambasadorul pentru publicatia italiana „La Nazione“. În timpul calatoriei de duminica la Tirana, capitala Albaniei, papa va face liturghia în piata principala a orasului si se va plimba în oras în vehiculul sau fara acoperis – „papamobil“, ca de obicei, a explicat parintele Lombardi. Papa a dorit sa nu existe obstacole între el si oamenii obisnuiti pe care îi va întâlni. Nu se vor lua masuri de securitate speciale în cursul calatoriei în Albania, în ciuda avertismentelor anterioare ca jihadistii albanezi care s-au întors acasa din Siria sau din Irak ar putea planui un atac.

Decapitari in direct. Statul Islamic isi continua macabra campanie de propaganda care preamareste idealurile jihadiste ale califatului. In ultimele luni, videoclipuri cu decapitarea ostaticilor occidentali au facut turul lumii. Al treilea, episod difuzat sâmbata 13 septembrie prezinta asasinarea britanicului David Haines. Acest videoclip prezinta acelasi scenariu folosit pentru americanii James Foley si Steven Sotloff. Toate aceste video sunt filmate într-o zona pustie. Ostaticii, stau in genunchi inbracati intr-o salopeta portocalie, calaul este imbracat într-o salopeta neagra, care lasa sa se vada doar mâinile si ochii. El sta in picioare la stânga victimei si tine in mâna stânga un cutit. Totul intr-un peisaj de desert cu nisip galben si cer albastru. Videoclipurile sunt subtitrate, primele doua ,,un mesaj pentru America“, iar al treilea ,,un mesaj pentru aliatii Americii“. Calaul vorbeste în limba engleza, cu accent londonian. Se crede ca este vorba de acelasi calau in toate cele trei cazuri. La sfârsitul videolului calaul a anuntat executarea urmatorului ostatic cel de al patru-lea, va fi tot un englez.

O ceremonie cu implicatii mai profunde decât pare la prima vedere. Weekendul trecut a avut loc competitia pentru Miss America 2015, câstigatoarea de anul acesta se numeste Kira Kazantev, este în vârsta de 22 de ani, si reprezinta statul New York. Ea este absolventa a Facultatii de <tiinte Politice, si vorbeste fluent engleza, rusa, si spaniola. Tânara originara din Rusia se pregateste pentru o cariera în diplomatia internationala. Coroana de Miss i-a fost asezata pe cap de catre câstigatoarea concursului de anul trecut, indianca Nina Davuluri. Dincolo de aspectul frivol al acestei stiri am remarcat ca tot mai adesea in viata publica a tarilor occidentale se remarca emigranti din tari a caror cultura, traditii si religie este cu totul diferita. Ei vor fi fara indoiala liderii si factorii de decizie de mâine, si deci sa nu fie de mirare când se vor lua decizii, se vor adopta legi care sunt in contradictie cu valorile traditionale ale societatilor in cauza si care cu siguranta vor afecta in primul rând domeniul religios.

Rusia. Embargou. Lupta lui Putin contra Occidentului se întoarce împotriva poporului rus. Interzicerea importurilor de produse alimentare, fructe si legume din SUA si UE nu numai ca a dus la o crestere excesiva a preturilor si a golit rafturile supermarketurilor, ci a provocat o adevarata criza în sectoare întregi. În numai 24 de ore, la Moscova au fost ucisi doi oameni de afaceri din domeniul fructelor si legumelor: proprietarul pietei ,,Paradisul fructelor”, împuscat mortal cu un foc de arma în gât, si directorul unei ferme, gasit mort cu patru gloante în cap. Situatia, de film cu gangsteri, se datoreaza sanctiunilor, relateaza sâmbata situl online La Stampa. Embargoul a blocat, de asemenea, livrarea transporturilor deja platite, lasând sute de antreprenori saraci. ,,Stam cu totii pe un butoi cu pulbere”, a declarat pentru Gazeta.ru Ilya Khandrikov, lider al miscarii ,,Pentru o piata echitabila”, care nu exclude o epidemie de crime. În loc sa mearga la tribunal pentru a-si regla problema contractelor ramase neonorate si a datoriilor ramase neplatite în urma blocarii importurilor, multi operatori, lucrând într-un sector ,,înca plin de umbre”, angajeaza un criminal. Nici atitudinea duplicitara a producatorilor interni rusi nu ajuta deloc. În întâlnirile cu ministri, acestia aplauda sanctiunile impuse Vestului de Kremlin, însa când vine vorba de deblocarea situatiei, nu sunt capabili sa gaseasca o rezolvare pentru ea. Degeaba premierul Medvedev controleza supermarket-urile în cautarea ,,fructului interzis” si declara ca rusii au mâncare buna la preturi rezonabile, angrosistii stiu precis ca produsele ,,Made în Rusia” fie lipsesc, fie costa mult mai mult decât cele occidentale. Un bun exemplu în acest sens ar fi somonul pe care rusii îl pescuiesc din aceeasi mare ca si norvegienii, dar pe care îl vând la pret dublu fata de preturile celui importat din Norvegia. Situatia se explica prin tehnologia învechita folosita de rusi, logistica saraca, productivitatea mai scazuta, taxe, carora li se adauga traditionala mita pentru oficialii rusi, lipsa de credite si subventii etc., toate acestea încununate de lacomie. În urma interzicerii importurilor din UE, vazându-se beneficiarii unui monopol, unii producatori rusi au crescut preturile cu 50%. Lista produselor pe care Kremlinul le exclude din zona de liber schimb între Ucraina si UE, din dorinta de a proteja un sistem economic ineficient si corupt cuprinde 2.300 pozitii, de la masini-unelte la detergenti, deci este de asteptat ca problemele cu care se confrunta domeniul legume-fructe sa se extinda si în alte zone ale economiei rusesti. Putin a evaluat prejudiciul care ar fi lovit ecomomia ruseasca prin sosirea în Ucraina, odata cu semnarea acordului de liber schimb cu UE, a produselor europene de calitate mai buna si pret mai mic decât cele rusesti, la 3 miliarde de dolari. <i daca exista un motiv economic în spatele razboiului lansat de Rusia împotriva visului european al Ucrainei, altul decât afacerile cu gaze naturale, acesta este încercarea lui Putin de a proteja – în detrimentul consumatorului – un sistem ineficient si corupt de productie care ar trebui sa fie casat.

Siria evolutia situatiei se agraveaza. Saptamâna trecuta situatia din Siria a evoluat in mod semnificativ. In urma actiunilor califatului islamist Statului Islamic din Siria si Irak, care au devenit din ce in ce mai agresivi care exceleaza in asasinate colective, in executarea prin decapitare a prizonierilor occidentali, etc. au determinat puterile occidentale in frunte cu Statele Unite sa initieze actiuni militare sustinute care constau in bombardarea pozitiilor detinute de islamisti inclusiv pe teritoriul Siriei. Pe de alta parte cel putin 12 comandanti ai gruparii Ahrar al-Sham, inclusiv liderul ei Hassan Aboud, au fost victima unui atac sinucigas cu bomba din timpul unei întâlniri la nivel înalt de Ramadam, tinuta în provincia siriana Idlib. Ahrar al-Sham era considerat un inamic-cheie al Statului Islamic din Siria si Irak (ISIS). La mai putin de 24 de ore de la explozie, grupul Ahrar al-Sham si-a anuntat noii conducatori, însa se stie foarte putin despre ei. Într-un video al organizatiei, noua conducere a anuntat ca grupul va continua în aceeasi nota ca si pâna acum, noteaza ,,Washington Post“. În timpul razboiului civil din Siria, grupul (al carui nume înseamna Oamenii liberi ai Siriei, si-a câstigat reputatia de cel mai puternic si bine organizat printre fortele rebele, pâna la mijlocul anului 2013, organizatia avea 10 – 20.000 de soldati, ei s-a tinut deoparte de atentatele la adresa occidentalilor si s-au concentrat in lupta impotriva statul sirian. Analistii sunt de acord: ca aceasta explozie a produs schimbari importante. Moartea liderilor Ahrar al-Sham va avea efecte devastatoare în opozitia siriana, care era cea mai importanta fractiune care se opune islamistilor apartinând Statului Islamic din Siria si Irak (ISIS). In orice caz este o noua situatie care agraveaza confuzia si instabilitatea din regiune care sunt compromise in mod grav si pe termen lung.

Franta. Autoturism cu numar de Vatican transportând cocaina si canabis. În Franta, la Chambery, la mica distanta de granita cu Italia, politia a interceptat un autoturism cu numar de înmatriculare de Vatican. Surprinzator, la bordul vehiculului au fost gasite patru kg de cocaina si 200 grame de canabis, anunta Il Messaggero citând o stire de la radio RTL. În autoturism se aflau doi cetateni italieni, ale caror nume însa nu au fost date publicitatii. Cei doi au fost retinuti. Ei au fost acuzati de trafic cu stupefiante. Dar faptul ca arestatii nu aveau pasaport diplomatic, politia a anuntat ca cel putin pe moment nimic nu permite implicarea în vreun mod a statului Vatican. Proprietarul masinii este cardinalul argentinian Jorge Maria Mejia, în vârsta de 91 de ani, care ocupa functia de bibliotecar. Acesta ar fi încredintat autoturismul la doi cetateni italieni pentru revizie tehnica. Cei doi însa, s-au gândit sa profite de ocazie si sa faca o calatorie în Spania de unde sa cumpere droguri, gândindu-se ca o tablita de înmatriculare cu numar diplomatic i-ar fi scutit de orice problema cu autoritatile.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Veselia. Beneficiile unei atitudini optimiste si bine dispuse sunt bine cunoscute, insa cercetatorii de la Loma Linda University din California si-au propus sa afle mai concret care este efectul umorului asupra creierului. In acest scop, mai multi adulti sanatosi, cu vârstele cuprinse intre 60 si 70 de ani, au fost solicitati sa participe la un studiu pentru a masura nivelul de stres si memoria pe termen scurt. Voluntarii au fost impartiti in trei grupe. Un grup a fost rugat sa stea in tacere, sa nu vorbeasca, citeasca, sau sa foloseasca telefoanele mobile, in timp alte doua grupe au vizionat videoclipuri amuzante. Dupa 20 de minute, participantii au dat probe de saliva si au fost supusi la un test de memorie. Ambele grupuri care au vizionat videoclipurile au avut un nivel considerabil mai redus de cortisol si au avut un scor mai bun la testele de memorie. Cei care nu au participat la prezentarea video nu au avut o performanta asa de buna. Cele doua grupuri care au vizionat videoclipuri amuzante au avut un scor de 43,6% la testele de memorie comparativ cu 20,3% al grupului de non-umor. Cortisol este un hormon pe care organismul il secreta ca raspuns la stress. Cercetatorii sunt de parere ca un nivel ridicat de cortisol este daunator organismului. Alte studii au demonstrat, de asemenea, ample beneficii ale veseliei pentru sanatate. Un studiu de la Vanderbilt University a estimat ca doar 10-15 de minute de râs pe zi poate consuma aproximativ 40 de calorii. Intre timp, Maryland University a publicat recent un studiu in care se arata ca un simt al umorului poate proteja organismul impotriva bolilor de inima. ,,Sunt mai multe beneficii pentru umor si râs“, a explicat Dr. Gurinder S. Bains, de la Loma Linda University, unul dintre co-autorii studiului. ,,Adultii mai in vârsta au nevoie de o mai buna calitate a vietii. Timpul petrecut cu prietenii si familia este important si mai ales timpul petrecut cu buna dispozitie“.

Textul saptamânii. ,,O inima vesela este un bun leac, dar un duh mâhnit usuca oasele“. Proverbe 17,22

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 39/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-