SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.
Semnele saptamânii 1 Mai 2014
Vaticanul in plina sarbatoare. Weekendul trecut Vaticanul a fost invadat de o multime imensa (circa 1 milion de persoane) si de demnitari din lunmea intreaga deoarece papa Francis a canonizat sfinti pe Papa Ioan al XXIII-lea si pe Papa Ioan Paul al II-lea. Un alt fapt unic in analele bisericii catolice, la aceasta ceremonie au fost prezenti doi papi, cel in functiune Francis, cât si fostul papa Benedict al XVI-lea. In aclamatiile multimii si in sunetul tuturor clopotelor din orasul etern, papa Francis a declarat in Latina ca cei doi papi au devenit sfinti. Dintre cei 266 de papi cât a cunoscut istoria vaticanului, 80 au fost canonizati sfinti. Papa Ioan al XXIII-lea, nascut Angelo Giuseppe Roncalli, a devenit papa in 28 octombrie 1958 si a murit în 1963. In primul sau discurs public, papa Ioan si-a exprimat preocuparea pentru reunirea cu crestinii separati si pentru pacea în lume. În mesajul de la încoronarea sa a afirmat ,,cu tarie si sinceritate” ca intentia sa era aceea de a fi un papa pastoral atâta timp cât ,,toate celelalte daruri umane si priceperi – învatatura, experienta practica, rafinamentul diplomatic – pot sa mareasca si sa îmbogateasca munca pastorala, dar nu o pot înlocui”. Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, initiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965) care a marcat deschiderea Bisericii Catolice catre lumea moderna, pare sa nu fie criticata de nimeni, cu exceptia traditionalistilor. Cel de al doilea canonizat a fost Papa Ioan Paul al II-lea (28 octombrie 1958-3 iunie 1963) el ramâne cel mai popular papa din toate timpurile. Nascut în Polonia, acesta a fost primul papa de alta origine decât cea italiana, de la Papa Adrian al VI-lea, adica din 1522. Dar, chiar daca nimeni nu îi contesta statutul de star international si rolul pe care l-a jucat în prabusirea comunismului, exista totusi si detractori care îi reproseaza mai ales faptul ca ,,a închis ochii” în fata infractiunilor de pedofilie din rândul bisericii sale si severitatea fata de teologii disidenti.
SUA. Tornade. Mai multe tornade au devastat duminica partea din sudul si centrul Statelor Unite, omorând cel putin 17 persoane în Arkansas si Oklahoma si stergând de pe fata pamântului cartiere întregi, au declarat autoritatile în timp ce echipele de salvare cautau în întuneric supravietuitorii. Vântul puternic a scos casele din temelii si a rasturnat masinile din micul oras Vilonia, districtul Faulkner, Arkansas, una dintre comunitatile cele mai afectate. Autoritatile au raportat ca cel putin 10 persoane au murit în Faulkner si alte sase în întregul stat. Televiziunea Weather Channel a aratat filmari cu masini distruse, rasturnate, unele având oameni în interior. Au fost date avertismente de tornade în mai multe parti ale Arkansas, Tennessee si Mississippi.
Illinois. Rafalele de vânt de peste 80 de km pe ora au provocat deraierea unui tren de marfa în statul Illinois. Furtuna a fost atât de puternica, încât a reusit sa arunce de pe sine mare parte din garnitura cu 45 de vagoane. Asta în conditiile în care toate vagoanele erau încarcate cu mobila si alimente. Vagoanele aruncate de-a valma de o parte si de alta a caii ferate au distrus stâlpii de electricitate de pe câmp. O mie de oameni au ramas fara curent electric.
Insulele Solomn. Cutremur. Un cutremur de 7,6 grade a avut loc, duminica dimineata, în Arhipelagul Solomon, situat în Oceanul Pacific, a anuntat Institutul american de geofizica (USGS). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 29 de km, la 300 de km de Honiara, capitala Insulelor Solomn, a precizat USGS. A fost emisa alerta de tsunami atât pentru aceste insule, cât si pentru Vanuatu si Papua Noua-Guinee. Arhipelagul Solomon din Oceanul Pacific cuprinde 100 de insule vulcanice si coraligene situate pe o lungime de 2.000 km sub forma a 2 lanturi paralele, orientate NV-SE. Insulele sunt sub protectoratul Regatului Unit al Marii Britanii.
Nicaragua. Cutremur. Un cutremur puternic, de 6,1 grade a zguduit Managua, capitala statului Nicaragua, privând-o de energie electrica si telefon. Presedintele Daniel Ortega a declarat stare de alerta rosie si închiderea scolilor din districtele Managua si Leon. Cutremurul a provocat 24 de victime în orasele Nagarote si Mateare, care se afla la nord-vest de Managua si a distrus sute de case. Cutremurul a fost urmat de sute de replici, unele dintre ele cu magnitudinea de 5 grade, cu epicentrul situat la aproximativ 20 de km nord de Managua, în apropiere de vulcanul Apoyeaue la o adâncime de doar 10 km.
Chile. Cutremur. Chile a fost zguduit marti noaptea de un cutremur de 8,2 grade care a provocat decesul a cinci persoane, evadarea a aproximativ 300 de detinuti, iar autoritatile au emis o alerta de tsunami pe toata coasta vestica a continentului sud american. Miercuri seara s-a produs un altul de 7,8 grade în partea cea mai de nord a tarii. Seismul s-a produs la o distanta de 20 de km sud de orasul Iauiaue. Oamenii care locuiesc în orasele de pe coasta Oceanului Pacific au fost evacuati. Localitatile de pe malul oceanului, în special Arica, Iauiaue si Antofagasta, au fost zonele cele mai afectate de cutremurul de 8,2 grade. Seismul s-a produs la o distanta de circa 89 km sud-vest de Cuya si la o adâncime de 46,4 km, potrivit centrului national de seismologie al universitatii din Chile si a provocat valuri de 2 metri.
Ecuador. Vulcanul Tungurahua. În ultima perioada s-a observat o puternica activitate vulcanica în zona Pacificului, pe asa-numita zona a Cercului de Foc al Pacificului. În Japonia, insula vulcanica Niijima a continuat sa se mareasca dupa eruptia din luna noiembrie, unindu-se cu o insula vulcanica învecinata, denumita Nishino Shima, a carui parte sudica continua sa indice o activitate vulcanica. Insula nou formata are un km lungime si s-a ridicat la aproximativ 60 de metri deasupra nivelului marii. Denumit lantul de insule Bonin, regiunea este compusa din 30 de insule vulcanice si este localizata pe ,,Cercul de Foc al Pacificului”, ce se întinde din Chile pâna în Alaska si din Siberia pâna în sudul Noii Zeilande. Nishino Shima s-a format prin eruptia unui submarin vulcanic gigantic care a ridicat solul format în urma eruptiei din anii 1970. Initial, expertii credeau ca insula Niijima se va scufunda la un moment dat sub ocean. În estul îndepartat al Rusiei, în zona denumita Ust Kamchatski, vulcanul Iiveluci a erupt aruncând cenusa vulcanica la o altitudine de sase km deasupra nivelului marii, conform Academiei de Stiinte geofizice. Patura de cenusa s-a întins în partea de nord vest a vulcanului însa nu a acoperit nici o asezare. Vulcanul ramâne în continuare o amenintare, institutul de geofizica acordându-i cod portocaliu – pentru vulcanii cu probabilitate mare de eruptie. Tungurahua este unul dintre cei 8 vulcani activi ai Ecuadorului, de asemenea o tara pozitionata pe Cercul de Foc al Pacificului. În zona vulcanului, ce se ridica la 5.029 de metri deasupra nivelului marii, se gasesc mai multe sate.
Republica Centraficana. Exodul musulmanilor. Saptamâna aceasta conflictul care framânta Republica Centraficana a luat un aspect si mai dramatic. De peste 5 luni un intreg cartier de musulmani locuind in capitala Bangui, erau pur si simplu asediati si atacati in continuu de catre militiile crestine. In disperare de cauza ei au solicitat fortele de pace africane si franceze sa ii ajute sa paraseasca capitala. Duminica dimineata fara acordul guvernului si ca o demonstratie a faptului ca situatia este fara speranta o coloana de camioane in care se aflau 1.300 de musulmani impreuna cu tot ce au putut duce, au luat sub escorta militara drumul exilului indreptându-se spreTchad, o tara predominant musulmana unde ei spera sa poata supravietui. Autoritatile centraficane au fost suparate de aceasta situatie, pentru ca dovedeste ca guvernul nu poate face nimic pentru a apara populatia nici macar in capitala. Am putut vedea un reportaj Tv in care familii intregi cu lacrimi in ochi plecau spunând ca sunt siguri ca acest drum este fara intoarcere. Imediat grupuri de crestini, vecinii lor plini de bucurie, strigând si cântând au ,,luat in posesie casele si bunurile celor plecati. In acelasi timp in nordul tarii militiile mnuslmane atacau sate crestine perpetuând acest conflict care pare interminabil.
Viena. Explozie. In capitala Austriei, o explozie puternica a provocat prabusirea partiala a unei cladiri. Un om a murit, 13 sunt raniti, iar unul este dat disparut. Echipele de salvare ajutate de câini antrenati cauta sub darâmaturi. Explozia s-a produs într-un imobil din centrul Vienei, pe Mariahilferstrasse, o importanta artera comerciala. Ferestrele cladirilor din apropiere au fost sparte, iar masinile au fost avariate. Probabil a fost o scurgere de gaze.
Afganistan. Elicopter prabusit. Cinci militari NATO, membri ai misiunii ISAF, si-au pierdut viata sâmbata în Afganistan, ca urmare a prabusirii unui elicopter. Prabusirea elicopterului pare sa fie un atentat terorist, talibanii declarând ca elicopterul a fost doborât de ei. Elicopterul s-a prabusit în provincia Takhta Pul, la aproximativ 50 de km de granita cu Pakistanul. În cei 10 ani de razboi din Afganistan au fost ucisi peste 3.400 de militari NATO, peste 2.000 dintre ei fiind americani. Armata româna a pierdut si ea 21 de soldati, majoritatea dintre acestia fiind victime ale unor atacuri cu bombe artizanale.
Georgia. Atac armat la un depozit al companiei FedEx. Sase persoane au fost ranite în timpul unui atac armat la un depozit al companiei FedEx din statul Georgia, iar barbatul care a deschis focul s-a sinucis cu aceeasi arma. În primele ore ale diminetii, politistii au fost informati cu privire la prezenta unui barbat înarmat la un depozit al companiei în orasul Kennesaw, Georgia, potrivit lui Mark Bowman, purtatorul de cuvânt al politiei locale. Sase raniti au fost transportati la spital, aflati în diferite stadii de pericol. „Unii dintre ei au putut pleca pe propriile picioare din ambulante, iar altii se afla acum în salile de operatii”, a declarat Tyler Pearson, purtator de cuvânt al spitalului.
Nigeria elevele rapite de Boko Haram sunt de negasit. Cele 200 de eleve rapite pe 14 aprilie in nordul Nigeriei sunt de negasit. In ciuda eforturilor autoritatilor si a familiilor, ele nu au putut fi gasite. Mai mult circula zvonuri potrivit carora ele ar fi fost mutate in Tchiad si Cameroon si vândute spre a fi maritate cu forta. Un fapt interesant este si pretul de vânzare al acestor tinere. Daca pentru occidentalii rapiti se cer si de obicei obtin milioane, pentru aceste fete tinere se cere numai 2.000 de naira, adica 15 dolari. Familiile sunt scandalizate si fac cercetari pe cont propriu, autoritatile fac ce pot, si in acest timp secta Boko Haram isi face de cap.
Criza din Ucraina continua. In pofida eforturilor de negociere si a sanctiunilor occidentului impotriva conducatorilor rusi care sunt acuzati ca orchestreaza tulburarile, situatia din estul tarii se agraveaza pe zi ce trece. Orasele Donetsk si Luhansk sunt ultimele in care grupuri de insurgenti au ocupat cladirile publice. In declaratii fara echivoc ei spun ca nu sunt interesati de aceste cladiri, ci de a prelua puterea asupra teritoriilor pe care aceste administratii le dirijeaza. In fiecare localitate mica sau mare, apar primari si sefi autoproclamati si in fiecare caz ei cer sa se uneasca cu Rusia. Situatia este complicata din multe puncte de vedere. In primul rând regiunile de est sunt industrializate si au rezerve importante de carbune. Deci cu fiecare zi care trece guvernul de la Kiev pierde din puterea economica deoarece vestul tarii este in mare parte agricol. Este clar pentru oricine ca puterea economica sta in siderurgie si exportul de carbune si minereuri, nu in cel de dulceata de capsuni si visine. Pe de alta parte tot asa a fost rasturnat si regimul lui Ianukovici. Grupuri de revolutionari au ocupat cladirile publice, iar guvernul provizoriu a fost ales prin aclamarea multimii. Este clar ca interese geo-politice majore care aduc aminte de situatia din timpul razboiului rece se confrunta aici. Rusia si conducatorii ei viseaza sa reinstaureze gloria fostului imperiu sovietic, occidentul sa o submineze, numai ca nu au nici curajul nici mijloacele militare sa isi aduca la indeplinire amenintarile care suna a discursuri de propaganda. In acest timp populatia sufera. Pretul petrolului creste si diplomatii se agita in conferinte fara sfârsit.
Opt avioane de lupta franceze si britanice, mobilizate în statele baltice. Cele patru avioane franceze, de tip Rafale, au aterizat luni dimineata la baza Malbrok, în nordul Poloniei, a anuntat Ministerul francez al Apararii, la Paris. Este vorba despre una dintre masurile de ,,asigurare” oferite de catre Alianta Nord-Atlantica statelor din Europa de Est, îngrijorate de atitudinea Moscovei în criza ucraineana, a precizat aceasta sursa. Aproximativ 70 de militari francezi au fost mobilizati la Malbrok, a anuntat colonelul Gilles Jaron, un purtator de cuvânt al Statului Major al armatei franceze. Acest detasament va participa la antrenamente în cadrul misiunilor de ,,politie aeriana”, cu armata poloneza, dar si la misiuni de supraveghere aeriana. Ministerul britanic al Apararii a anuntat, la Londra, ca patru avioane britanice de tip Typhoon au sosit în Lituania si urmeaza sa survoleze spatiile aeriene estonian, leton si lituanian, în cadrul unor masuri adoptate de catre NATO pentru ,,sustinerea si asigurarea statelor membre din Est”. Franta a propus statelor baltice si Poloniei, la jumatatea lui martie, sa le puna la dispozitie patru avioane de tip Rafale, în vederea consolidarii acestei misiuni de supraveghere aeriana pe care NATO o asigura începând din 2004. Pâna în mai, Statele Unite sunt cele care conduc aceasta misiune. Polonia, stat membru NATO, va prelua ulterior conducerea misiunii. De asemenea, de la 1 aprilie, un avion francez dotat cu radar de tip AWACS asigura misiuni de supraveghere, de mai multe ori pe saptamâna, în spatiile aeriene ale Poloniei si României. NATO a anuntat, la jumatatea lui aprilie, consolidarea apararii statelor din Europa de Est si a multiplicat zborurile deasupra tarilor baltice. De asemenea, urmeaza sa fie mobilizate nave în Baltica si estul Mediteranei. Washingtonul a anuntat saptamâna trecuta mobilizarea a patru companii de parasutisti, în total 600 de militari, în vederea efectuarii unor exercitii în Polonia si statele baltice.
Minte sanatoasa în corp sanatos. Vitamina soarelui. Vitamina D, poate ajuta la recuperarea de la o serie de tipuri de cancer, sugereaza un articol publicat recent in revista medicala Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Cercetatorii au descoperit ca niveluri ridicate de vitamina D sunt asociate cu o rata mai buna de supravietuire pentru cancerul de sân, colorectal si cancerul de prostata. Cercetatorii sunt de parere ca vitamina D poate juca un rol critic la recuperarea si a pacientilor cu leucemie, melanom si carcinom cu celule Merkel. Concluzia articolului se bazeaza pe 25 de studii anterioare care examineaza legaturile dintre nivelurile de vitamina D si rata de supravietuire la cancer. Recodurile medicale a mai mult de 17.000 de pacienti cu cancer au fost analizate pentru acest studiu. Oamenii de stiinta au constatat ca pacientii cu cancer, care au avut niveluri ridicate de vitamina D in sânge, au avut o rata de supravietuire de 4% mai mare decât cei cu niveluri mai scazute. Vitamina D faciliteaza absorbtia de calciu si fosfor, doua minerale esentiale pentru mentinerea sanatatii oaselor. De asemenea, vitamina D, joaca un rol critic pentru ciclul normal de viata al celulelor organismului uman. Organismul produce vitamina D in urma expunerii la lumina soarelui si este, de asemenea, in masura mai mica absorbit din alimente cum ar fi pestele, laptele si ouale. Doza recomandata de vitamina D este in functie de sanatatea individului. Institutul de Medicina American sugereaza ca persoanele de 70 ani, sau mai tineri, sa consume cel putin 600 UI de vitamina D pe zi, in timp ce persoanele trecute de 70 de ani pot consuma 800 UI pe zi. Expertii spun ca nimeni nu ar trebui sa depaseasca o doza zilnica de vitamina D de 4.000 UI. Insa, tot mai multi cercetatori si specialisti in dieta, sustin ca beneficiile de suplimente de vitamina D sunt exagerate, iar in multe cazuri chiar periculoase, si ca cel mai sanatos si ieftin mod de terapie cu vitamina D este expunerea la soare pentru 20 la 30 de minute pe zi.
Textul saptamânii. ,,Nu ti-am dat Eu oare porunca aceasta: ,Întareste-te si îmbarbateaza-te? Nu te înspaimânta si nu te îngrozi, caci Domnul, Dumnezeul tau, este cu tine în tot ce vei face”. Iosua 1,9
Petre si Paul Gheorghe