539
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                                           Semnele saptamânii 17 Aprilie 2014

Fortele Aeriene iordaniene au distrus, miercuri, mai multe vehicule blindate siriene care ar fi încercat sa treaca granitele spre Iordania dinspre Siria, o tara aflata în razboi civil. Pe fondul conflictului intern din Siria, la granita cu Iordania au avut loc în ultimele saptamâni mai multe conflicte între politistii de frontiera si persoane înarmate care încercau sa patrunda în regat. Damascul a acuzat Iordania ca sustine rebelii care lupta împotriva regimului Bashar al-Assad, însa Ammanul a respins aceste acuzatii arestând mai multe persoane care încercau sa se alature fortelor rebele din Siria. Cel putin 600 de sirieni traverseaza zilnic frontiera spre Iordania din cauza conflictului din Siria, conform Comisariatului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati.

Ucraina. Conflict deschis. Conform martorilor oculari, marti seara patru avioane de vântoare Su-27 au deschis focul asupra unui aeroport local în regiunea Doneck Oblast. Unul dintre avioane a fost doborât. Martorii oculari au declarat ca exista victime si ca la locul incidentului au ajuns ambulante. Nu este clar cui apartineau avioanele, care erau pilotate la foarte joasa înaltime. Trupele ucrainene luasera în cursul zilei de marti controlul asupra aeroportului. Aeroportul – aflat între Sloviansk si Kramatorsk – fusese în prealabil atacat de vehicule blindate apartinând Ucrainei. Trupele ucrainene au tras asupra ,,teroristilor pro-rusi” care ocupasera aeroportul.

Libia. Ambasadorul iordanian de la Tripoli a fost rapit. Masina lui a fost atacata de catre un comando armat. Rapitorii cer eliberarea unor detinuti islamisti. Diplomatul Fawaz Al-Aytan a fost sechestrat dupa o ambuscada a convoiului sau în care a fost ranit un sofer. Faptasii au comunicat cu membri familiei ambasadorului asigurând ca diplomatul este în stare buna de sanatate, a relatat sotia acestuia. Rapirea a avut loc în cartierul Mansour din Tripoli. În Libia post-Gaddafi, din ce în ce mai haotica si instabila, de la începutul anului au fost sechestrati cinci diplomati egipteni, un tunisian si un oficial sud-coreean. Slabul guvern nu a reusit sa dezarmeze rebelii care au rasturnat regimul colonelului, iar Parlamentul este divizat – prim-ministrul interimar Abdullah Al Thani a demisionat duminica trecuta. Între timp, guvernul de la Amman a declarat ca ,,va lua toate masurile necesare” pentru a obtine ,,eliberarea” ambasadorului Al-Aytan. Guvernul iordanian coordoneaza cu autoritatile libiene pentru a identifica rapitorii, care au actionat mascati.

Germania livreaza gaze Ucrainei prin Polonia. Ucraina va importa gaze naturale din Germania, prin Polonia, chiar din aceasta saptamâna. Compania RWE va livra gaze naturale Ucrainei folosind compania poloneza de tranzit, Gaz System, care va începe transportul a 4 milioane de metri cubi de gaz spre Kiev, din 16 aprilie. Conform acordului semnat de Ucraina, RWE ar putea livra aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz anual, prin conductele Gaz System, pâna în mai 2017. Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, anuntase anterior ca Uniunea Europeana va asigura necesarul de gaz al Ucrainei, prin stocurile Frantei si ale Germaniei. Kievul va plati un pret fix de 386 de dolari pe metru cub pentru livrarile Germaniei. Infrastructura poloneza a mai fost folosita pentru a alimenta Ucraina si în noiembrie 2012, însa livrarile au fost întrerupte dupa ce Moscova a prezentat Kievului o oferta de 30% discount pentru gazele naturale rusesti. Pâna la 1 aprilie, Ucraina a beneficiat de un regim special la importul de gaze din Rusia, însa ulterior, din cauza tensiunilor dintre cele doua tari, compania Gazprom a anulat întelegerile si a crescut preturile cu 80%.

Chile. Incendiu. Cel putin opt oameni au murit, iar aproximativ 1.000 de case au fost distruse într-un incendiu imens produs în portul chilian Valparaiso. Mii de persoane au fost evacuate din cauza incendiului, alimentat de rafale puternice de vânt venind dinspre Oceanul Pacific. Presedintele Michelle Bachelet a mobilizat armata si a instituit starea de dezastru în orasul situat la 110 km vest de Santiago. Multi locuitori au suferit intoxicatii cu fum, iar mai multe cartiere din Valparaiso sunt fara electricitate. Cartierele cele mai afectate de incendiu sunt La Cruz si Las Canas, unde au murit cel putin opt persoane. Incendiul a izbucnit la vegetatia din jurul portului, extinzându-se spre zonele rezidentiale.

Venezuela. Violente. Mii de oameni s-au luat la bataie cu fortele de ordine în capitala Caracas. Strazile capitalei au devenit, în ultima luna si jumatate, un adevarat teatru de razboi între opozantii regimului socialist si jandarmi. Protestatarii au aruncat cu pietre, sticle incendiare si au folosit chiar lansatoare improvizate de proiectile împotriva fortelor de ordine, care au raspuns cu gloante de cauciuc, gaze lacrimogene si tunuri cu apa. Cel putin 41 de oameni au murit pâna acum în protestele izbucnite la începutul lunii februarie, cele mai ample miscari sociale de la moartea liderului socialist Hugo Chavez.

Insulele Solomon. Cutremur. Alerta de tsunami în Pacific, dupa un cutremur de 7,6 grade produs în apropiere de Insulele Solomon. Specialistii au emis avertizare de tsunami pentru Insulele Solomon, Papua Noua Guinee si Noua Caledonie. Însa o avertizare de tsunami este în vigoare si pentru Arhipelagul Fidji, Australia si Indonezia.

Roma. Proteste violente. Cel putin 80 de persoane au fost ranite, sâmbata, la Roma, în timpul unor proteste anti-austeritate, unde manifestantii au început sa fie violenti si sa arunce cu pietre asupra fortelor de ordine. Mii de persoane au iesit sâmbata pe strazile Romei pentru a-si arata nemultumirea fata de politicile de austeritate din tara. La un moment, câteva grupuri au început sa fie violente si sa arunce cu pietre, petarde si oua în politisti. Oamenii legii au ripostat cu tunuri de apa si sprayuri cu piper. Unul dintre protestatari a suferit leziuni puternice dupa ce o petarda i-a explodat în mâna. Conform autoritatilor din Roma, sase persoane au fost arestate în urma protestelor de sâmbata. Marsul a început la Porta Pia, multimea anuntând ca doreste sa manifeste în favoarea locuintelor la preturi mai mici, precum si în favoarea unor noi reforme asupra pietei muncii. În curând, noul premier italian, Matteo Renzi, urmeaza sa ia mai multe masuri de reformare a economiei italiene, grav afectata de datorii si somaj. De exemplu, în februarie 2014, peste o treime din tinerii italieni nu aveau un loc de munca. „Reformele lui Renzi vor înrautati situatia pentru muncitori si va lovi din nou tinerii. Furia oamenilor de pe strazi este justificata”, a declarat un protestatar în vârsta de 23 ani. Biroul National de Statistica din Roma a anuntat ca rata somajului în luna martie 2014 a fost de 13,0 la suta, cel mai ridicat nivel din anul 1977. „Pentru moment, oamenii supravietuiesc datorita sprijinului familiei. Masurile de austeritate sunt extrem de dureroase, daca nu sunt urmate de anumite actiuni prin care sa se sustina oamenii afectati”, a declarat analistul politic Paolo Raffone. Datoria publica a Italiei a ajuns la valori uriase: 2.000 de miliarde de euro (130% din PIB). Un alt protest asemanator a avut loc si în Franta, unde politia a anuntat ca circa 25.000 de oameni au iesit pe strazile Parisului.

Uniforme scolare. Autoritatile separatistetransnistrene au înasprit cerintele legate de aspectul elevilor în timpul orelor. Odata cu începerea noului an scolar, elevii institutiilor preuniversitare din regiune vor fi obligati sa poarte uniforma scolara, transmite Moldpres cu trimitere la surse locale. Potrivit unui comunicat, structurile de profil din autoproclamata republica transnistreana au aprobat un regulament, prin care au fost stabilite trei tipuri de vestimentatie scolara. Conform documentului, elevii din regiunea transnistreana vor trebui sa aiba îmbracaminte festiva, de fiecare zi si sportiva. Hainele trebuie sa fie laice, corespunzatoare stilului clasic. Optional, costumele pot avea semne distinctive ale institutiilor de învatamânt. Noul regulament interzice elevilor sa se prezinte în timpul orelor cu tunsori sau coafuri extravagante, par vopsit în culori tipatoare, cu manichiura si machiaj strident, cu tatuaje sau accesorii ce nu corespund unei tinute decente. Parul lung trebuie strâns sau împletit. De asemenea, în institutiile de învatamânt vor fi interzise orice detaliu ce promoveaza organizatii informale de tineret, substante psihotrope sau comportament indecent. Nu va fi permisa vestimentatia religioasa sau alte simboluri. Forma, culoarea si croiala uniformelor scolare vor fi stabilite de consiliile pedagogice ale institutiilor.

China. Dongguan. Doua zile de ciocniri violente – Internetul si stirile în chineza cenzurate. Muncitorii care purtau pancarte cu lozinci de protest au fost arestati si au existat rapoarte de ciocniri violente cu politia. Grupurile online, stabilite de catre lucratori pentru a organiza demonstratiile, au fost închise iar Internetul cenzureaza stirile în chineza despre manifestatii. Zeci de mii de muncitori sunt în greva de luni, 14 aprilie, în Dongguan, orasul industrial situat în apropierea la Shenzhen si Hong Kong, cerând sa le fie respectate drepturile sindicale si salariile. În afara de dimensiunea semnificativa a grevei, cauzele care au stârnit-o arata ca, în ultimii ani asistam la o evolutie remarcabila a situatiei în fabricile din China, foarte diferita decât cea existenta în urma cu câtiva ani. Ce se întâmpla în acest moment în fabrica de pantofi Yue Yuen o dovedeste: greva este continuarea actiunii sindicale din 5 aprilie, în care muncitorii au blocat un pod, cerând ca reînnoirea contractului sa fie însotita de plata prompta a contributiilor, inclusiv cele pentru locuinte – care, în unele cazuri, nu au fost platite din 2006. La începutul acestei luni, prin urmare, managerul de la Yue Yuen pentru a întrerupe greva a trebuit sa faca promisiunea ca va pune totul în ordine, ca dupa aceea, sa-si renege promisiunea. De fapt, noul contract oferit celor 70.000 de muncitori ai companiei, prevede ca aceste contributii sa fie platite de la 1 mai, dar fara un cuvânt de cele arierate. Cei care nu sunt de acord pot pleca, a declarat Yue Yuen, care în acest moment face mutari puternice ale productiei în regiunile interioare ale Chinei – unde costurile fortei de munca sunt mai mici si lucratorii sunt mai putin organizati si de asemenea, în Vietnam si Indonezia. Luna trecuta a fost rândul angajatilor de la Pepsi si IBM, în diferite orase din China. Grevele din aceste doua societati au fost declansate de decizia conducerii de a vinde o parte din operatiunile lor altor companii. În ambele cazuri, muncitorii erau suspiciosi temându-se de concedieri masive si posibilitatea de a pierde contributiile si compensatiile acumulate de-a lungul anilor. Pentru moment protestele sunt terminate, cu un impas si promisiuni care înca nu s-au materializat, deschizând astfel usa pentru noi actiuni sindicale. În ciuda faptului ca sindicatele independente continua sa fie ilegale în China, iar muncitorii pot conta doar pe ajutorul ocazional al uniunii sindicale permise de guvern, muncitorii chinezi au acumulat în prezent o experienta semnificativa în a lupta pentru drepturile lor, iar astazi au ajuns la revendicari mult mai complexe decât pe vremuri.

Afacerile ilegale ale Coreei de Nord. Coreea de Nord nu tine cont de sanctiunile comunitatii internationale, reusind sa-si dezvolte un sistem propriu de afaceri ilegale pentru a-si finanta programul nuclear. Un raport amplu al unui ONG american demonstreaza ca Phenianul a gasit noi metode de a obtine bani, cum ar fi tiparirea de valuta straina, export de fildes, droguri, medicamente si tigari contrafacute. Studiul întocmit de-a lungul mai multor ani de Comisia pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord, cu sediul în Washington, cuprinzând pagini, arata ca Phenianul produce narcotice pe care le exporta în mod fraudulos, ascunzându-le în pachete ale diplomatilor, si tipareste bancnote straine înca de la jumatatea anilor 1970. Însa, în ultimii ani s-a produs o schimbare importanta în politica Phenianului, influentat de aparitia unei piete economice a privatizarilor. Astfel, Coreea de Nord apeleaza mai recent la contrabanda cu fildes_si coarne de rinocer. Un cetatean nord-coreean a fost arestat în 2012, în Mozambic, în timp ce încerca sa fure 130 de piese de fildes, evaluate la aproximativ 36.000 de dolari (26.000 de euro). Încercari similare au fost surprinse si în Kenya, Rusia si Franta, toate acestea însumând mai mult de 1,8 tone de fildes. De asemenea, a fost depistata o crestere semnificativa a exporturilor nord-coreene de tigari contrafacute. În 2006 a fost descoperit într-un port din Grecia un container cu pachete de tigari contrafacute, evaluate la aproximativ 3,5 milioane de euro, transport care sosise din Coreea de Nord. Astfel de confiscari au mai avut loc si în India, Africade Sud, Vietnam, Filipine si Taiwan. Oficialii nord-coreeni au mai fost surprinsi în 2004 când încercau sa introduca în Egipt 150.000 de tablete ale sedativului Clonazepam, iar în Turcia 500.000 de tablete ale stimulentului sintetic Captagon. Coreea de Nord a mai fost acuzata si de exportul de pilule Viagra contrafacute. Raportul Organizatiei pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord mentioneaza ca oficialii statului asiatic se fac vinovati si de tentative de contrabanda cu pietre pretioase, DVD-uri, masini la mâna a doua si chiar de vânzarea de materiale pornografice în Finlanda.

Precocitate. Traim intr-o lume in care precocitatea a atins limite negândite acum câtiva ani. Iata câteva exemple surprinzatoare. In Pakistan un sugar de 9 luni a fost adus in fata judecatorilor sub acuzatia de tentativa de asasinat. Nu nu este nici o greseala, nu este nici o confuzie de nume, este vorba de un fapt autentic. La un tribunal din Lahore a fost prezentat in fata curtii un grup de circa 30 de persoane care in luna februarie au aruncat cu pietre in reprezentantii companiei de gaz care urmareau sa identifice frauda la contoarele de gaze. Politia i-a arestat pe toti, i-a identificat si trimis in judecata. Printre ei se afla si numitul Mohammad Musa, in vârsta de 9 luni. Raportul ofiterului de politie il numea in mod lamurit ca unul dintre faptasi. Inculpatul impresionat de atmosfera din sala de judecata plângea de zor in ciuda faptului ca familia ii dadea biberonul. Judecatorul a ordonat amânarea si l-a eliberat pe tânarul tâlhar sub cautiune, urmând ca sa apara din nou peste o saptamâna, aceasta in ciuda faptului ca vârsta minima pentru responsabilitate penala in Pakistan este de 7 ani. La cealalta extrema se afla Kristoffer Von Hassel, un American din San Diego care la numai 5 ani a descoperit un defect de securitate intr-un joc video. Deoarece este foarte pasionat de jocurile video, tatal sau a pus un password la consola de jocuri, sperând sa limiteze accesul fiului. Enervat de acest fapt baiatul a apasat de mai multe ori pe tusa spatiu, si spre surpriderea lui a intrat in computerul tatalui. Acesta a documentat situatia si a informat compania Microsoft. Acestia i-au trimis un premiu si l-au inscris pe lista colaboratorilor care testeaza produsele companiei.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Domnul este Pastorul meu. Partea II. Asa cum mentionam saptamâna trecuta, oile au o reputatie nu chiar de invidiat. ^nsa rezultatele mai multor cercetari stiintifice sugereaza ca oile au o capacitate de invatare relativ avansata, se pot adapta usor la imprejurarile mediului inconjurator, si in anumite situatii, au abilitatea de a planifica. Ele pot sa recunoasca peste 50 de figuri, atât umane cât si a colegilor de turma, figuri pe care le pot mentine in memoria lor pâna la doi ani. Oile de pe malurile râului Yorkshire, Marea Britanie, au invatat sa se rostogoleasca peste grilaje metalice asezate pe pamânt si care aveau menirea sa tina oile la distanta. Bovinele, de exemplu, nu indraznesc sa calce peste aceste grilaje, probabil de teama ca copitele lor se vor prinde in aceste grilaje. Oile au gasit insa o solutie ingenioasa la acest obstacol. Fermieri britanici explica cum oile ,,se culca pe o parte, sau uneori chiar pe spate si se rostogolesc peste grile pâna când au trecut peste ele”. Biblia descrie in mare detaliu relatia strânsa dintre pastor si turma lui. Oile au abilitatea sa recunosca si sa distinga vocea umana si deci pot recunoaste pastorul lor. Oile sunt animale blânde si linistite. Ele nu dau pastorilor lor prea multe probleme si in general sunt usor de condus. Comentatorii Biblici sunt in unanimitate de acord ca parabolele si simbolismul pe care Biblia il foloseste este menit sa ne invete relatia strânsa si dependenta care ar trebuii sa existe intre noi, turma lui Dumnezeu si Pastorul nostru.

Textul saptamânii. ,,Adevarat, adevarat, va spun ca, cine nu intra pe usa în staulul oilor, ci sare pe alta parte, este un hot si un tâlhar. Dar cine intra pe usa, este pastorul oilor. Portarul îi deschide, si oile aud glasul lui; el îsi cheama oile pe nume, si le scoate afara din staul. Dupa ce si-a scos toate oile, merge înaintea lor; si oile merg dupa el, pentru ca îi cunosc glasul. Nu merg deloc dupa un strain; ci fug de el, pentru ca nu cunosc glasul strainilor”. Isus le-a spus aceasta pilda, dar ei n-au înteles despre ce le vorbea.Ioan 10,6

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 16/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-