În data de 20 mai 2015 a avut loc la Institutul Teologic Adventist lansarea cărții: Acasă în lumea Bibliei. Evenimentul a fost organizat în cadrul capelei săptămânale și s-a bucurat de prezența unor colegi ai autorului Lect. Univ. Dr. Traian Aldea, reprezentați ai editurii Viață și Sănătate, studenți și alți invitați.
Despre autorul noii apariții editoriale, Traian Aldea, a vorbit mai întâi lect. univ. Florin Lăiu, iar apoi Cristinel Sava, editorul cărții. Profesorul Florin Lăiu și-a început prezentarea făcând referire la primele informații pe care le-a auzit despre pastorul Traian Aldea cu mulți ani înainte de Revoluția din 1989. Erau mesaje care conturau potretul unui slujitor al lui Dumenzeu preocupat cu pasiune de cunoașterea Sfintei Scripturi, nu doar dintr-o perspectivă teoretică, rațională, ci și pentru a putea oferi hrană spirituală celor care doreau să cunoască pe Cel care este Cuvântul. Acest interes constant pentru Biblie, istoria scrierii ei și locurile în care s-au întâmplat evenimentele la care ea face referire, a rodit într-o activitate pastorală plină de evenimente, o influență inspiratoare pentru mulți tineri și mai multe cărți scrise în ultimii ani (Scrisorile Apocalipsei (1994), Candela vie (1996), Hațor, capitala canaaniților (2002), Comori din pământ (2004), Povestea smochinului (2005), Mielul Alb (2013).
Eu am început să lucrez ca redactor la cartea profesorului Traian Aldea în perioada în care tocmai începeam un curs de redactare. Formatorul ne-a spus că este dificil să lucrezi cu autorii. Trebuie să-i perii, să le faci pe plac, să nu-i superi. Cei mai mulți țin atât de mult la munca lor, încât nu vor să schimbe o virgulă. Traian Aldea s-a dovedit a fi… exact opusul. Ca autor, a fost extrem de cooperant, iar munca împreună a fost cât se poate de lină. (Cristinel Sava)
Momentul festiv a continuat cu prezentarea cărții. Profesorul Florin Lăiu, cel care semnează și prefața, a făcut referire nu doar la valoarea informațiilor pe care aceasta le prezintă, ci și la importanța ei pentru experiența spirituală a fiecărui creștin: Cartea profesorului Aldea, Acasă în lumea Bibliei, ieșită de sub condeiul unui spirit nu doar profund religios, ci și de o anumită noblețe literară înnăscută, depășește ghidul turistic sau un îndrumar de pelerinaj. Ea nu ne invită să vizităm doar o țară exotică, de curiozitate sau de agrement. Suntem invitați acasă, la obârșiile sfintei noastre credințe creștine, pe prispa istoriei biblice, conduși de evidența arheologică și textuală.
În final, redactorul Cristinel Sava a prezentat mai multe particularități ale cărții, dar a vorbit și despre beneficiile pe care le vor avea cei care o vor citi. Cartea este gândită să le servească de reamintire celor care au vizitat deja Țara Sfântă și să le stârnească dorința celor care nu au făcut încă acest lucru. Avantajul cărții este că te lasă să vizitezi Israelul în ritmul propriu. Cartea este, dacă vreți, full-option. Vine cu tot ce îți trebuie, ca cititor, pentru a nu o lăsa din mână. Este „utilată” cu diagramă cronologică, cu hărți (una generală și câte una detaliată pentru fiecare secțiune, astfel încât te poți familiariza rapid cu geografia Israelului), cu glosar (pentru termenii care te-ar putea face să consulți un dicționar) și cu indici (unul de nume proprii, altul de referințe biblice). Indicii sunt extrem de utili pentru a găsit rapid informații despre anumite personaje sau locuri. Nu trebuie să omitem nici “risipa” de imagini pe care a făcut-o colegul meu de la grafică, Dragoș Gârea.
Cartea a fost foarte bine primită de publicul care a participat la acest eveniment, iar întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Cei care doresc să aibă această carte, o pot comanda aici.