48
Views

„Sa-mi faca un locas sfant, si Eu voi locui in mijlocul lor”

Cortul Intalnirii din lumea straveche a neamului omenesc, a clarificat in conditiile vremii, primul program sacru de arhitectura. Acest program simplu de arhitectura la prima vedere dar, complicat si complex prin multitudinea lui functionala, a dat nastere marei compozitii arhitecturale sub numele lui de obarsie cereasca, “Tabernacolul poporului Israel.”

Proiectat de Marele Arhitect al Universului in ceruri si dat o copie vizionara pe muntele Sinai, lui Moise robul Sau, in acele vremuri, a constituit piatra de temelie a ceremonialului pamantesc pentru mantuirea neamului omenesc. Moise, crescut la poarta Faraonilor, a studiat marile taine ale Egiptului Antic, in toate domeniile, si anume: arta militara, arhitectura, medicina, astronomie, filozofie, stiintele exacte ca matematica si geometria plana, si lista poate continua.

Moise, o capacitate a marelui imperiu Egiptean, scolit in Scoala Egiptului Antic, a devenit o forta intelectuala remarcanta in lumea lui, dar, Cel din Ceruri, la pregatit pentru, marile misiuni complexe. Una dintre ele este, construirea Cortului Intalnirii. Atentie, nu Moise a proiectat Talernacolul ci, asa cum spune cartea Exodul: “Vezi sa faci dupa chipul, care ti sa aratat pe munte.” Conceptia Divino-arhitecturala ce, imbinata cu materialele orientale ale vremii, au dat un efect de symbol pentru poporul Israel. Arta maiastra a Tabernacolului nu poate fi egalata nici astazi din doua motive: In primul rand, fiecare element de constructie a fost executat intr-o mobilitate functionalo-religioasa, si in al doilea rand, simplitatea lui ca o expresie dinamico-mobilistica ce, in contextul terapiei de culoare a Orientului Antic, raman unice argumente la nivel de functionalitate, simetrie, contrast, proportie, armonie si ritm, balans, arta culorilor, tapiteria grandorii elementelor de décor, si lista poate continua.

Calitatea neegalabila a materialelor folosite in compozitia de ansamblu, au dat farmec si culoare in, lumina Orientului Antic. Detaliul in complexitatea lui, da eleganta si precizie in arta constructiei iar, multitudinea diversificata a materialelor de executie, au dat miscare si continuitate ceremonialului religios, unui popor deosebit fata de alte neamuri, limbi si popoare din, acele vremuri. Acest cort se poate construi azi cu suma de 30 milioane dolari. E putin, este mult, nu poti cuprinde aceasta maretie a marii capodopere orientale, pe numele lui adevarat, Tabernacolul. Acesta era o bijuterie functionalo-Divina ce a ramas pana azi, o lumina Evanghelica de mari proportii, iar simbolurile lui, dau nastere la meditatii si reculegere de natura cereasca. El ramane un far de lumina istorica pentru tot neamul omenesc, iar marile profetii ale implinirii lui la Golgota, aduc mesaje de vindecare spirituala.

El, Tabernacolul, ramane sigur si definitoriu ca un semn al Divinitatii iar, acel Templu Sacru din ceruri, venit din vesnicii, va desavarsii in Lumina Golgotei, Maretia si Grandoarea Marelui Eu Sant. Eu vin curand, si Mielul de Jertfa va triumfa in vecii vecilor in lumina istorica si definitorie a Tabernaculului din marea epopee a Orientului Antic, in compozitia vesnica a originalului din ceruri, in vecii vecilor. A Lui sa fie Slava, Lauda si Cinstea, in vecii vecilor, Amin.

Arch. Gheorghe Petrescu, CUA UNIVERSITY, Washington, DC., USA.

Cronica Ideilor “Tabernacolul Orientului Antic”

About The Author
-