13
Views

SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“


Semnele saptamanii 21 Mai 2009

Sfarsit de an universitar.

Luna mai, este luna in care au loc in Statele Unite serbarile de sfarsit de an universitar. De la gradinita pana la absolventii de doctorate, mic si mare se imbraca in haine de sarbatoare, si defileaza in fata rudelor si a prietenilor, mandri ca au terminat cu bine anul scolar, si ca au obtinut o diploma. Acest moment festiv a devenit prilej de discordie si manifestari ostile la Universitatea Catolica Notre Dame. Toate acestea deoarece invitatul de onoare la aceste festivitati, cel care a pronuntat discursul pentru absolventi si a fost numit doctor honoris cauza, a fost presedintele Obama.

Pakistan. Vanatoare de Talibani. Dupa ce ani de-a randul a asistat nepasator la dezvoltarea talibanului in zonele tribale la nord vest de capitala tarii Islamabad, in sfarsit Pakistanul s-a decis sa-i atace. Aceasta decizie a fost fortata de esuarea pacii planuite intre guvern si talibanii din valea Swat. Mai mult in ultimele saptamani talibanii declansasera o ofensiva care avea ca obiectiv final capitala tarii. Dar iata ca acum, peste 15.000 de militari ai fortelor de securitate se lupta cu inversunare impotriva a 5.000 de militanti care sunt fortificati in aceasta regiune muntoasa, odata o zona turistica infloritoare. Din cauza acestor lupte, cel putin 1.17 milioane de locuitori au fost nevoiti sa-si paraseasca satele si sa se refugieze departe de zona operatiunilor militare. Aviatia pakistaneza a bombardat fara mila zona, iar fortele armate au avansat adanc in valea Swat apropriindu-se de orasul Mingora, cel mai imprtant oras din regiune. Ministrul apararii Rehman Malik, a declarat ca au fost ucisi peste 1.000 de miltanti, si ca armata este pe urmele liderilor din regiune, si ca luptele vor continua pana la completa lor exterminare. In cursul zilei de duminica, armata a intrat in orasul Matta, unde se crede ca se ascunde Fazlullah, liderul Taliban din regiune. Presedintele Pakistanului Asif Ali Zardari, a declarat ca valea Swat este numai un inceput. Urmatoarea etapa va fi Waziristan, o regiune de la frontiera cu Afganistanul, unde opereaza liderul Baitullah Mehsud, despre care autoritatile spun ca a organizat atentatul care a costat viata fostei prim ministru Benazir Bhutto, sotia lui Ali Zardari. De asemeni se banuieste ca Osama bin Laden isi are cartierul general in aceasta regiune. Inaltul Comisar pentru refugiati, Antonio Guterres, a declarat sambata, ca acest aflux de populatie care a parasit valea Swat, este una dintre cele mai dramatice miscari de populatie din ultimii ani. ONU a inregistrat 1.17 milioane refugiati care s-au adaugat la cei 565.000 care fugisera din zona de conflict mai inainte. Se estimeaza ca multi refugiati nici macar nu s-au inregistrat, deci ca numarul celor care au nevoie de ajutor este mult mai mare.

Bagdad. Morti si raniti. Un atentat sinucigas a provocat moartea a 12 persoane si ranirea altor 25, in capitala irakiana Bagdad. Atacul a avut loc intr-o piata aglomerata din cartierul Doura, in sudul principalului oras irakian. Potrivit politiei locale, trei soldati americani s-ar numara printre victime. Atentatul survine unui incident similar ieri, soldat cu 35 de morti intr-un cartier siit din nord-vestul Bagdadului. Atacurile pun sub semnul indoielii capacitatea fortelor irakiene de a rezolva singure problemele de securitate, in conditiile in care trupele americane se vor retrage din orase pana la 30 iunie.

Nou proces impotriva dizidentei birmaneze Aung San Suu Kyi. In Myanmar, fosta Birmanie, a inceput procesul cu usile inchise, intentat dizidentei Aung San Suu Kyi, laureata a premiului Nobel pentru Pace. Este posibil ca politiciana sa fie condamnata la alti cinci ani de inchisoare, fiindca junta militara de la Rangun ii reproseaza incalcarea regulamentului de arest la domiciliu.

Impreuna cu Aung este judecat si un cetatean american, care, patrunzand in locuinta dizidentei, a declansat prezentul proces. In cazul in care populara dizidenta va fi condamnata din nou, ea nu va putea participa la alegerile programate pentru anul viitor. In mod normal, la sfarsitul acestei luni, Aung ar fi ispasit pedeapsa de sase ani de arest la domiciliu. Procesul a fost condamnat demonstrativ de ambasadorii la Rangun ai Germaniei, Frantei, Marii Britanii si Italiei, care s-au deplasat in convoi spre inchisoarea unde se judeca procesul.

Desigur, orice american ar fi onorat sa-l aiba pe presedinte adresandui-se in acest moment festiv si de neuitat, numai ca aceasta universitate este catolica, iar presedintele aproba avortul si nu vrea sa se pronunte impotriva lui. In Statele Unite, avortul este permis ca urmare a procesului numit Roe v. Wade, in care o femeie a dat in judecata statul, si a castigat dreptul de a avea avort. In acest context, unii studenti ai universitatii au refuzat sa participe la festivitatile oficiale si sa-si primeasca in mod oficial diploma. O parte din profesori si alti demnitari de seama, cum ar fi bisopul John D’Arcy, au boicotat de asemenea festivitatea. Altii au participat, dar nu s-au jenat sa fluiere si sa faca tot felul de zgomote in timpul cuvantarii. Activistii antiavort au avut o saptamana foarte aglomerata, au manifestat s-au plimbat pe strazile orasului cu camioane pavoazate cu fotografii de fetusi si lozinci antiavort. O parte au incercat sa intre in campus si sa se apropie de locul festivitatilor, dar politia i-a arestat. In tot cazul, a fost in adevar ceea ce se poate numi, o festivitate de neuitat.

Sfarsitul conflictului din Sri Lanka. Cel mai vechi conflict din Asia se afla probabil in ultimele sale zile. Ultimii rebeli Tamil care s-au opus guvernului central de la Colombo, de peste 25 de ani, erau in cursul saptamanii trecute incercuiti intr-o zona de circa 3 km2 fara iesire la mare. Aproape toti civilii din regiune au fost evacuati, iar Selvarajah Pathmanathan, purtatorul de cuvant international al rebelilor a declarat ca vor inceta lupta, ceea ce este difícil de crezut, deoarece nu este prima oara cand aflati in dificultate au spus ca vor face aceasta. Se estimeaza ca peste 200.000 de civili au fost prinsi intre armatele guvernamentale si rebeli, iar cel putin 7.000 au fost ucisi numai in faza finala a conflictului declansat in ianuarie anul acesta. Presedintele Sri Lankez, Mahinda Rajapakse, a facut declaratii foarte pompoase felicitandu-se de victorie, iar populatia a invadat strazile capitalei Colombo in manifestatii exuberante. Potrivit sefului armatei, Sarath Fonseka, a fost redobandit controlul asupra intregului teritoriu al tarii, pentru prima oara din 1983, iar miscarea tigrilor tamili a fost anihilata in totalitate. In cursul operatiunii armatei sri-lankeze impotriva tigrilor tamili din nord-estul insulei, au fost ucisi mai multi lideri rebeli, intre care conducatorul organizatiei, Vellupillai Prabhakaran, impreuna cu fiul sau si doi adjuncti. In total, 250 de rebeli au fost ucisi in ultimele zile, de trupele guvernamentale. Numarul total al victimelor acestor aproape 26 de ani de conflict se ridica la peste 70.000. Autoritatile au aratat la televizune cadavrul lui Velupillai Prabhakaran, si numarul sau matricol, dar aceasta nu a convins cu totul pe suporterii lui. De asemenea populatia Tamil raspandita in diverse tari continua sa manifeste cerand drepturi pentru cei ramasi in tara, fapt care este greu de crezut, odata ce lupta armata s-a incheiat cu aceasta infrangere sangeroasa.

Gripa A in continua extindere. Gripa A, sau cum a fost numita la inceput, porcina, castiga tot mai mult teren. S-au inregistrat deja peste 10.243 de cazuri confirmate cu 80 de decese. Numarul tarilor afectate a ajuns la 41, saptamana trecuta adaugandu-se India, Malaiezia, si Turcia. In Mexico au fost confirmate 2.895 de cazuri si 66 de decese, Statele Unite 4.714 si 4 decese, Canada 496 cazuri cu 1 deces, Costa Rica 9 cazuri cu 1 deces. O situatie speciala este in Japonia, unde virusul este deosebit de activ inregistrandu-se 210 cazuri confirmate. Desigur, se mentioneaza ca in mod normal in fiecare an gripa obisnuita ucide o jumatate de milion de persoane, dintre care peste 36.000 numai in Statele Unite. Dupa opinia unor specialisti, si dupa criteriile OMS, aceasta situatie ar trebui sa determine declansarea fazei 6 si sa se anunte o pandemie. Directoarea OMS, doctorita Margaret Chan, a estimat ca nu este urgenta sa se treaca la nivelul superior, OMS inca asteapta sa vada ce evolutie iau lucrurile, sau mai bine spus nu vrea sa creeze panica, mai ales ca masurile care ar trebui sa acompanieze nivelul 6: limitarea transporturilor aeriene si portul de masca se dovedesc ineficiente. Personal cred ca cel mai important si ingrijorator fapt, este acela ca in decurs de numai cateva zile un nou virus poate fi ,,lansat pe piata” fara nici o problema, ceea ce face preocuparea pentru supravegherea celor deja existente, fara mare folos, pentru ca degeaba ne ingrijoram de cele prezente, cand in orice moment poate apare o noua forma de boala, un nou microb sau virus, pentru care nu avem nici vaccin, nici tratament.

NATO anunta uciderea a 8 civili afgani. Forta internationala sub comanda NATO din Afganistan, a anuntat ca a ucis 8 civili in timpul unui bombardament. Atacul aerian a fost lansat dupa o confruntare cu un grup de 25 de insurgenti in provincia Helmand, din sudul Afganistanului. Alianta Nord-Atlantica sustine ca militantii i-au folosit pe civilii afgani drept scuturi umane. Incidentul intervine intr-un moment tensionat, dupa o serie de raiduri aeriene controversate ale aliatilor in vestul Afganistanului, la inceputul lunii. Guvernul de la Kabul sustine ca atacurile aeriene ale NATO au ucis 140 de civili, in timp ce o ancheta preliminara a Statelor Unite, estimeaza numarul victimelor la 20-30.

Iranul. Iranul a lansat cu succes o racheta sol-sol, cu o raza de actiune de 2.000 de km. Anuntul a fost facut de presedintele Mahmud Ahmadinejad, in timpul unei vizite in provincia Semnan, din nordul tarii. Racheta Sejil 2 este construita cu tehnologie avansata, a fost lansata si a aterizat exact la tinta, a spus Ahmadinejad, citat de agentia oficiala de la Teheran, IRNA.

Indonezia. Accident de avion. Cel putin 97 de militari si membri familiilor acestora au murit, miercuri dimineata, dupa ce un avion pentru transportul trupelor s-a prabusit pe insula indoneziana Java, transmit agentiile internationale de presa. In avion erau 112 persoane. Aparatul de tip Hercules al armatei aeriene, plecase din Jakarta si avea la bord inclusiv 10 copii. In momentul accidentului, avionul se pregatea de aterizare pentru o escala la o baza militara, a spus purtatorul de cuvant al armatei. Avionul a lovit mai multe case inainte de a se prabusi intr-o plantatie de orez. La sol, aparatul a izbucnit in flacari aproape instantaneu. Acest tip de aparat este des utilizat pentru transportul trupelor si al materialelor, pe distante scurte. Cauzele catastrofei aviatice sunt deocamdata necunoscute.

Fasia Gaza. Potrivit unor surse palestiniene, aviatia israeliana a atacat, in cursul serii de marti, mai multe tinte din Fasia Gaza, acesta fiind cel mai grav atac din ultimele saptamani. Doi palestinieni au fost raniti, dupa cum informeaza medicii din zona. Armata israeliana a vizat mai multe tuneluri la granita cu Egiptul, un atelier si un post de politie din Gaza. Surse militare israeliene au confirmat intre timp atacurile asupra tunelurilor. Cu doar cateva ore inainte, militantii palestinieni lansasera o noua racheta asupra orasului israelian Sderot. Politia anunta ca, in urma atacului, o casa a fost avariata.

Totul pentru un ideal trecator. Agentia spatiala europeana a anuntat numele celor 6 viitori astronauti. In urma unui proces de selectie foarte riguros si complex, care a durat un an, agentia a selectionat dintre cei 8.500 de candidati, 6 fericiti castigatori.  Acum depinde din ce punct de vedere privim lucrurile, deoarece astronautii selectionati au in fata 3 ani de pregatiri intense, o viata de antrenamente fizice si eforturi intelectuale exceptionale. Ei vor trebui sa invete rusa si germana, vor trebui sa inmagazineze o cantitate enorma de cunostinte care ii va pregati sa faca fata celor 7 misiuni spatiale, care vor dura fiecare cate 6 luni. Pentru un ideal trecator, pentru un moment de glorie, ei sunt gata sa-si sacrifice cei mai frumosi ani din viata, sa se supuna la incercari si antrenamente istovitoare. Cu toate acestea in momentul cand au fost prezentati, presei internationale, ei erau asa de fericiti, zambitori si plini de incredere in viitor. Cand te gandesti cati dintre noi au o oferta gratuita sa petreaca eternitatea in ceruri, nu inghesuiti intr-o capsula spatiala, ci in deplina libertate interstelara, in maretia nemasurata a slavei Tatalui Ceresc. Totul este gratuit, oricine poate fi selectionat, nimeni nu este refuzat, doar sa vrei, doar sa crezi.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Atentie la alimente. Agentia guvernamentala americana The Food and Drug Administration (FDA), a avertizat compania care produce cereale, General Mills, ca modul in care face reclame la Cheerios Whole Grain, este problematic si in conflict cu regulamentele in viguare aplicate producatorilor de alimente. General Mills sugereaza in reclamele sale ca cerealele Cheerios contin proprietati deosebite care lupta impotriva maladiilor cardiace, si pot reduce nivelul de colesterol cu 4% dupa 6 luni de consum. FDA este de opinia ca aceste reclame nu sunt credibile, si trebuie oprite imediat. Ziarul New York Time, raporteaza ca mancarea congelata cumparata din magazine poate sa te imbolnaveasca, dupa cum au declarat inspectorii americani de la departamentul de agricultura. De mai bine de 2 ani, peste 15.000 de persoane au ajuns la spital in urma consumului de mancare de curcan congelata comercializata de compania ConAgra sub numele de ,,Ban|uet Turkey Pot Pie“. In mai multe ocazii, bacteria Salmonella a fost detectata in acest fel de mancare, chiar daca mancarea a fost preparata la microwave dupa instructiunile de pe ambalaj. ConAgra a vandut anul trecut in USA, peste 100 de milioane de Turkey Pot Pies. Compania este de parere ca, consumatorii sunt de vina pentru ca nu respecta instructiunile, si bacteria supravietuieste modului de preparare. In urma cu 2 saptamani, rezidentii statelor Wisconsin si Illinois, au fost sfatuiti sa nu mai consume spanac proaspat comercializat sub numele de Kleen-Pak, din cauza faptului ca a fost testat pozitiv pentru bacteria Salmonella. In USA zarzavaturile si in general toate alimentele, sunt periodic testate pentru contaminari cu bacterii, care pot produce neplacute simptome gastro-intestinale, iar in anumite cazuri chiar si moartea. De asemenea, in mai multe state din nordul americii, mai multe persoane sau imbolnavit in urma consumului de alfalfa, care a fost contaminata cu Salmonella. Rezidentii din statele Michigan, Minnesota, Pennsylvania, South Dakota, Utah si West Virginia, au fost sfatuiti sa nu mai consume alfalfa, care de obicei este folosita cruda in salate.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Dar noi, dupa fagaduinta Lui, asteptam ceruri noi si un pamant nou, in care va locui neprihanirea“. 2 Petru 3,13

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 20/2009

About The Author
-