Views

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 22, 44-46

Iosafat, împăratul lui Iuda

  • 44 Iosafat* a trăit în pace cu împăratul lui Israel.
  • * 2 Cron 19:2; 2 Cor 6:14;

Iosafat, in al treilea an al domniei lui a dat dispozitie capeteniilor sale Ben-Hail, Obadia, Zaharia, Netaneel,si Mica, sa se duca sa invete pe oameni, Calea si Poruncile Domnului in cetatile lui Iuda. Aceasta redesteptare a regatul, Iuda, data de imparatul Iosafat, scoate in evidenta in primul rand practicarea principiilor sanatoase ale Dumnezeului celui Viu si Atotputernic prin Legile si Poruncile Lui de catre Iosafat, inca din frageda pruncie. Interesant este ca nu le-a uitat, ba mai mult le-a pus in aplicare cand a devenit puternic, ca rege, in Regatul lui Iuda. Tatal sau Asa, a insamantat in mintea lui Adevarurile Sfinte cu privire la toate obiceiurile ce erau tinute de popoarele din cele doua regate, Iuda si Israel. Iuda era mai aproape de Dumnezeu, dar Israel cu regele Ahab si regina Izabela, erau departe de Creatorul Universului. Asa ca, Iosafat a trimes in Iuda leviti si chiar preoti sa invete pe popor caile Domnului. A fost greu sa scoti idolatria lui Lucifer din mintea oamenilor si sa semeni adevarul din nou. Schimbarea, a fost grea si anevoioasa deoarece idolatria umpluse aproape tot regatul lui Iuda. Acesti leviti  aveau misiunea sa planteze in mintea poporului Iudeu increderea si atasamentul lor fata de Adevaratul Creator. Iosafat a pastrat ce Domnul a semanat odata in mintea lui prin tatal sau, Asa. Iar Iosafat a ascultat de tatal lui pana la mormant.

Acum inima lui Iosafat a fost intru-totul  a Domnului, daramand idolii lui Baali si ai Astarteei. Apoi el a continuat munca tatalui sau Asa de a scoate pe toti Sodomitii din Iuda, si a reusit. A luptat cerand ajuror Domnului si El l-a ajutat si a scos tot raul sodomit din tara. A facut curatenie serioasa, in regatul lui Iuda, iar Domnul l-a binecuvantat cu tot ce a avut nevoie. A fost un bun strategic militar si a inventat noi arme de lupta, fapt, ce i s-a dus vestea de un mare rege in regatul lui Iuda. Toate tarile vecine l-au respectat deoarece, Iuda avea un Dumnezeu Viu si Adevarat. Un respect de frica si de teama fata de un popor ascultator de Iehova. A ramas ca o marturie sfanta si dreapta fata de toate reformele facute de Iosafat in regatul lui Iuda, si Dumnezeu a fost cu acest regat. Atata timp cat a fost ascultator de Dumnezeu, a fost la inaltime. Dumnezeu a bagat groaza in tarile vecine si nimeni nu a avut curajul sa lupte impotriva lui Iosafat. Nu au facut razboi cu el, si nici nu s-au incumetat sa-i faca vreun rau deoarece aproape tot regatul lui Iuda a ascultat de Dumnezeul cel Viu si Adevarat. In astfel de situatii, de ascultare fata de Cel din Ceruri, Iosafat a avut intelepciunea si forta de a lupta impotriva relelor, infiltrate in regatul lui Iuda, caci Iuda a fost cu Dumnezeu.

Filistenii i-au adus daruri, au platit bir in argint si au fost supusi lui Iosafat iar linistea si pacea au fost restaurate in regatul, lui Iuda. Arabii i-au adus daruri in natura ca vite, oi si berbeci caci Domnul i-a dat pace si intelegere cu mai toate tarile vecine. A avut belsug in toate si s-a ridicat la cea mai inalta tfreapta de marire. Dumnezeu l-a binecuvantat deoarece el a fost supus Marelui Eu Sant. A fost un constructor iscusit si a lucrat cu intelepciune de la Dumnezeu. Si-a zidit in Iuda, cetatui pentru merinde, iar oastea lui numara, mai bine de 1,160,000.00 de ostasi, foarte buni de lupta, afara de cei ce pusese imparatul in toate cetatile lui Iuda ca sa le pazeasca. Apoi cetatile militare cu scule de razboi erau pazite de alte formatiuni strategice ce sprijineau tactica interna a arnatei regatului din Iuda. S-a intarit chiar si impotriva fiilor lui Israel, cu toate ca erau frati de sange. Cu toata marirea lui si marirea bogatiilor lui, Iosafat nu s-a mandrit ci dimpotriva a vrut tot timpul sa-l ascute pe Dumnezeul lui Israel. In final, Iosafat a fost un bun si corect rege cu toate paturile sociale din regatul lui Iuda. Nu a jefuit pe nimeni, caci preotii si levitii isi indeplineau datoriile fata de sanctuarul unde se aduceau jertfele de dimineata si seara, in sanctuarul de la templu. Asa a propasit regatul lui Iuda, prin ascultare fata de Marele Imparat al Universului. AMIN!

image001

Imaginea #1: Iosafat imparatul regatului lui Iuda impreuna cu armata sa.

image002

Imaginea #2: Rugaciunea regelui Iosafat.

image003

Imaginea #3: Ce onoare i se aduce lui Iosafat de catre tarile straine.

image004

Imaginea #4: Regele lui Iuda-Iosafat

image005

Imaginea #5: Cetatile intarite de Iehosafat

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 57 – IOSAFAT, IMPARATUL LUI IUDA – 2

| Articole / Stiri |
Despre autor
-