Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 56 – IOSAFAT, IMPARATUL LUI IUDA

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 22, 41-43
Iosafat, împăratul lui Iuda
41 Iosafat*, fiul lui Asa, a început să domnească peste Iuda în al patrulea an al lui Ahab, împăratul lui Israel.
* 2 Cron 20:31;
42 Iosafat era de treizeci şi cinci de ani când s-a făcut împărat şi a domnit douăzeci şi cinci de ani la Ierusalim. Mamă-sa se numea Azuba, fata lui Şilhi.
43 El a umblat* în toată calea tatălui său, Asa, şi nu s-a abătut deloc de la ea, făcând ce este plăcut înaintea Domnului. Numai că înălţimile** n-au fost îndepărtate: poporul tot mai aducea jertfe şi tămâie pe înălţimi.

Mostenirea lui Iosafat, a fost ca, s-a nascut in casa lui Asa, imparat al lui Iuda, credincios lui Dumnezeu, om cu educatie, binecuvantat, privilegiat, si un temator al lui Iehova. Fiul imparatului Asa, Iosafat, a preluat tot ce a fost mai bun pentru cresterea lui, si anume, scoala si temerea de Dumnezeu, intr-o lume cu totul deosebita ca educatie, si un stil de viata intr-o casa regala ce, nu i-a lipsit absolut nimic. Tatal lui, Asa, i-a creat un climat de temere de Domnul inca din pruncie astfel ca, viata lui Iosafat a fost in concordanta cu Poruncile si Legile lui Dumnezeu. Credinciosia lui Iosafat a facut ca el sa fie mereu cu Domnul. S-a ferit de idolatria vremii si de viata plina de pacate ale popoarelor vecine. A fost ascultator fata de parintii lui mai ales in a asculta si a fi in armonie cu Dumnezeu. Fata de alti copii de imparati din Israel si Iuda, Iosafat ramane pentru noi cei de azi o carte de vizita impresionanta. A imbinat scoala inalta la nivel de sfintenie cu ascultare si supunere fata de parinti, intr-o casa regala cu de toate pentru o viata plina de satisfactii si binecuvantari spirituale si materilale. Ca un context la cele spuse anterior, aceasta viata sfanta si evlavioasa fata de Creatorul Universului, Iosafat, a pastrat aceste lucruri, cu sfintenie si devotament, si, cand a devenit un mare imparat al lui Iuda in locul tatalui sau. Noi cei de astazi spunem ca in trecut nu era asa decazuta ascultarea de Dumnezeu ca astazi, dar sa-mi fie cu iertare, ce, idolatria, inchinarea la idoli, homosexualitatea, ghicirea si citirea in astrii ceresti, jertfirea copiiilor pentru zeitatile antice, etc. nu erau ca cele de astazi?

Noi cei de astazi avem zeii nostri veritabili cum ar fi: zeul fotbalului, ce face mari ravagii in randurile tineretului atat la baieti cat si la fete. Nu peste mult timp in Franta va fi Campionatul European de Fotbal in 2016, luna Iunie, unde statistic se preconizeaza o vizionare video in forta cum nu a mai fost niciodata si anume cu un numar record de peste patru miliarde de oameni, femei si barbati de toate categoriile vor sa vada macar pe programele de socializare betia fotbalistica din Hexagon-Franta. Si ca nebunia sa fie completa balul inaugural fotbalistic de la Paris va fi deschis de meciul dintre Franta si Romania. Fara comentarii. Cine vrea sa nu jertfeasca pe coarnele altarului de jertfa pentru zeul „fotbal”, o poate face numai daca renunta la practicile inchinarii zeului fotbal, altfel, riscam ca pe vremuri unde Israelitii se inchinau Baalilor si Astarteilor si se faceau vinovati de calcarea acelor Porunci date de Dumnezeu, lui Moise, pe muntele Sinai. Este greu dar nu imposibil. Regele lui Iuda, Asa, a reusit sa starpeasca inchinarea la idoli prin dezafectarea lor totala, si Dumnezeu l-a ajutat. Tot asa si fiul lui Iosafat a facut la fel. A daramat si a ars pe toti idolii facuti in numele unor zeitati pagane, potolind astfel mania lui Dumnezeu, si aducand pe poporul lui Iuda pe calea lui Iehova cel Vesnic. El a reusit cu Dumnezeul cel Viu!

Idolatria moderna mai este reorezentata prin: betia filmului, zeul TV (televizorul), jocurile de noroc, moda, banul, sclavia muncii, pornografia, homosexualitatea vizuala, muzica dementiala ce a patruns si in biserica, taiatul frunzei la caini, (lenea), si altele. A te feri de idolatrie inseamna sa renunti la tot ce este efemer. Iosafat s-a consultat intotdeauna cu Domnul. Nu a urmat exemplul lui Israel ci, a ales calea Domnului. El era credincios in caile Domnului. Inima lui s-a intarit in Domnul si l-a urmat tot timpul. A daramat inaltimile construite pe dealuri, prin vai inchinate idolilor si chiar cele de pe podisuri, munti mai mici sau mai mari, etc., facand ca puterea lui spirituala, sa se dezvolte foarte mult pe aceeasi unda cu a Creatorului Universului. A dus in haos lucrarea lui Lucifer si a descurajat jertfele zeilor pagani pana acolo incat a preferat sa piarda prietenii cu poporul Israel si cu altii, decat sa mearga in calea raului si a dezmatului religios din lumea straina supusa pacatelor vremii. A daramat si distrus altarele diavolului pentru Dumnezeul lui Israel. Astazi, tu vrei sa fii un crestin adevarat al lui Isus? Cu cine calatoresti pe acest pamant? Cu Isus sau cu Lucifer? De partea partea cui esti? Darami altarele lui Lucifer, si, alegi sa fii cu Dumnezeul tau care, te iubeste? Eu vin curand! Vino Doamne Isuse! AMIN!

Jehoshaphat_praying_C-552

Imaginea #1: Iosafat se ruga in fiecare zi si a biruit totul.

RH-JehoshaphatArmy

Imaginea #2:Armata lui Iosafat cantand din Cantarile Sionului

King_Asa_w_army_C-12

Imaginea #3: Armata lui Asa, tatal lui Iosafat.

king of Iehoshaphat

Imaginea #4: King of Iosafat – Un mare si bogat rege in regatul lui Iuda-UK-

Triomphe de Jehosaphat - Josephe Flavius - c1470

Imaginea #5: Una din victoriile lui Iosafat.

jehoshaphats-reform-1-GoodSalt-prcas3255

Imaginea #6: Marirea lui Iosafat

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 56 – IOSAFAT, IMPARATUL LUI IUDA

| Articole / Stiri |
Despre autor
-