31
Views

Dragi studenti si absolventi,

Pentru ca se apropie perioada restantelor si a admiterilor la masterat (la majoritatea universitatilor examenele de admitere master-zi se sustin in toamna), este bine ca persoanele care impartasesc crezul adventist sa fie pregatite din doua puncte de vedere, in mod deosebit:

  1. Sa se asigure ca au facut demersurile necesare, unde trebuie, cum trebuie si din timp, pentru a preintampina fixarea examenului in Sabat.
  2. Sa reprezinte frumos Biserica Adventista, adica sa nu se duca nepregatiti, sperand ca ii va ajuta Dumnezeu in ciuda indolentei.

Cu primul punct adus in discutie, personal am avut probleme serioase, respectiv amanarea cu un an a masterului, asa ca „paza buna trece primejdia rea”. Cum este bine sa procedati pentru situatiile care pot face necesar demersul de la punctul 1:

  1. In caz de restante, interesati-va din timp cand pica examenele si apoi, daca aveti unul sambata, interesati-va la secretariat cand il puteti gasi pe profesorul respectiv, pentru a discuta cu el, dar mentionati si de ce il cautati. Vorbiti intai cu profesorul de curs, dar fiti pregatiti sa depuneti si o cerere la secretariat. Pentru a sustine examenul in alta zi, o astfel de cerere este necesara. Acum, cu privire la momentul depunerii, pentru profesorii la care aveti semne de intrebare cred ca este bine sa o depuneti mai inainte, desi situatia poate fi cu „dus-si-intors”. Asa ca ramane la latitudinea fiecaruia, in functie de context, sa ia aceasta hotarare. In ceea ce priveste continutul cererii, pentru cele de restanta, mentionati doar problema voastra si ce solicitati, fara a bate moneda pe legile care va garanteaza drepturile(un restantier este intr-o situatie poate putin mai delicata). Dar, daca profesorul spune nu categoric, in cererea depusa la secretariat, inserati si o mentiune cu privire la contextul legal care nu va este ostil, dar cu tact. Cereti un numar de inregistrare pentru cerere si daca deja ati „mers pana in panzele albe”, pentru ca nu ati obtinut ceea ce aveati nevoie „cu binisorul”, asigurati-va ca, pentru examenul atat de solicitat, sunteti cum se cuvine „echipat”. Altfel, riscati sa il picati si, mai rau, sa reprezentati gresit Biserica.
  2. In ceea ce priveste admiterile la master, majoritatea examenelor sunt pe baza unui eseu, depus in perioada fixata de fiecare facultate, si sustinut la o data ulteriora. In cazul in care examenul este oral, simplu interviu sau pe baza lucrarii depuse, pentru a preintampina alocarea dv. pe o „lista neagra”, depuneti odata cu lucrarea si cererea respectiva, care este bine sa contina si referiri la legile in materie. Este bine insa sa va interesati din timp cum trebuie sa procedati in acest caz, pentru ca fiecare facultate are propriile reguli. Astfel ca cererea poate fi sau va trebui depusa si mai devreme, dar, in niciun caz, nu va limitati la cereri verbale. Pentru examenele de admitere scrise, informatiile trebuie solicitate imediat dupa vacanta universitara (adica de la 1 septembrie) si cererile depuse cam tot atunci, altfel poate fi prea tarziu sau cel putin acesta poate fi raspunsul pe care il veti primi.
  3. Pentru cei care doresc sa isi sustina licenta, fie in iarna, fie in vara, sa depuna mai de la inceputul anului universitar cerere si sa revina pentru relatii pe parcurs (sa fiti siguri ca nu sunteti uitati).

Daca aveti nevoie de un model de cerere, puteti solicita la adresa contact@baruc.ro, iar pentru rezolvarea punctului doi, cred ca voi reveni cat de curand cu o prezentare pe www.baruc.ro. Imi vine greu sa il trimit pe email la cat mai multe adrese si, cum subiectul intereseaza destul de multe persoane, este mai de folos sa fie afisat pe blog. Sper sa pot redacta articolul in cursul acestei saptamani, pentru a permite valorificarea informatiilor nu doar de cat mai multi, ci si in timp util.

Sfaturi utile pentru examenele studentilor adventisti

About The Author
-