15
Views

Fundatia Alinare organizeaza  Concertul  Umanitar „Recunostinta este o usa deschisa catre alinare”, pe data de  24 Noiembrie 2012, ora 18,30 la Palatul National al Copiilor, Bd. Tineretului nr. 8-10, Sect.4, Bucuresti.

Mai jos puteti citi Raportul de activitate al Fundatiei pe anul 2012.

PREZENTARE ACTIVITATE

”Recunoștința este o ușă deschisă către alinare”
Fundația Alinare activează în domeniul asistenţei sociale, din data de 02.06.2000.
Grupul pe care îl are în atenție în vederea sprijinirii financiare, educaționale și pentru integrare socială este format din familiille care au copii minori, și adolescenți.
Anul acesta au fost sprijiniți 92 de beneficiari – 7 elevi, 2 studenți și 83 de familii.
Beneficiarii se confruntă cu diferite situații critice:
– lipsa unei educații corespunzătoare a părinților, care se reflectă și în lipsa unui venit echitabil, pentru creșterea copiilor în condiții minime,
– probleme de sănătate,
– un membru major sau un copil cu dizabilități,
– lipsa unei locuințe personale (stau în regim de chirie sau în locuințe desafectate).
– lipsa unuia din părinți (sau chiar ambii)

Copiii şi adolescenții care cresc în aceste familii, sunt predispuși să adopte stilul de viață și circumstanțele în care trăiește familia de proveniență, fiind încă o generație care poate perpetua fenomenul sărăciei.
Prin proiectele pe care le implementăm, dorim să evităm acest fenomen pentru beneficiarii aflați în atenția noastră.

Proiectele pe care le –am implementat și anul acesta sunt următoarele:

„Tinerii de azi, viitorul de mâine”- se adresează copiilor şi tinerilor defavorizaţi, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 de ani. Scopul programului este sprijinirea acestui grup pentru continuarea studiilor şcolare, prin plata masă şi cazare a tinerilor beneficiari. Acest proiect este implementat de 11 ani, iar rezultatele sunt foarte bune. Anul scolar 2011-2012 toti elevii si studentii au promovat cu note foarte mari. De asemeni, generatiile sprijinite in anii anteriori, au promovat studiile superioare , fiind licentiati in diferite domenii: asistență socială, teologie, litere, pedagogie.
„Împreună alinare” – s-a adresat familiilor defavorizate care au copii minori, pentru sprijin de urgenţă (supliment de alimente, lapte praf pentru sugari, produse de igienă personală, detergenţi, îmbrăcăminte, încălţăminte, chirie, lenjerie, pături, etc.) şi reabilitare prin consiliere pe teme de familie, educaţie socială şi morală, sanitară. De asemeni, acest proiect este implementat de 12 ani. 70% dintre familii au avut şansa de a se reabilita, de a oferi copiilor un mediu mai bun în care să crească şi să se dezvolte.
„Şcoala celor mici” – se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 4-12 ani, proveniţi din familii defavorizate, pentru care s-au organizat meditaţii preşcolare si școlare, pentru a cunoaşte elemente simple de matematică şi română, și a se putea integra între copii de vârsta lor școlară . Toți copii aflați în program s-au integrat în sistemul de învățământ de stat foarte bine, astfel încât la doi ani după începerea şcolii, Fundația are un feedback bun din partea învățătorilor și profesorilor, aceștia numărându-se printre cei mai silitori elevi.
“Crenguța veselă” – un proiect desfășurat în luna mai 2012, pentru un grup de 9 copii, cu vârste cuprinse între 6-13 ani, care a cuprins jocuri, o povestire, atelier de creație (pictură și lucru manual cu hârtie, și crenguțe) și o masă. Concomitent cu aceasta, s-a desfășurat consiliere de grup pentru părinții copiilor. La sfărșitul programului, copiii au primit câte un pachețel cu alimente și dulciuri.

„Ridică-te și umblă” – un proiect de 2 ani și jumătate, care în colaborare cu Adra, și diferite Biserici Adventiste din București a fost sprijinit să devină Asociația ”Ridică/te și umblă”; se adresează persoanelor cu dizabilități locomotorii și nevăzători. Fundația Alinare ajută la organizarea activităților și sprijină distribuirea voluntarilor. Proiectul are ca ţintă socializarea între beneficiari şi formarea de programe cu şi pentru beneficiari (tabere, excursii), sprijinirea acestora prin colaborarea cu alte Instituţii cu caracter asemănător şi consiliere.
“Alinare pentru vârsta a treia” – un proiect în parteneriat cu Centrul socio-medical din Giurgiu, loc. Mogoșești, care se desfășoară de peste 5 ani. Ajutați de voluntari (în medie de 11 persoane), săptămanal, oferim încurajare, consiliere spirituală și un pachet de alimente pentru fiecare pacient. Între pacienți, personal și voluntari, s-a creat o relație apropiată, care ne face să fim așteptați de fiecare dată cu nerăbdare.
Pentru a evita un cerc vicios si dependența de organizație, Fundația a dezvoltat și un program de consiliere, pe diferite teme, atât pentru părinți cât și pentru copii: sănătate, educație, familie, planificare financiară, planificare familială, etc. Consilierea a fost și este susținută de către voluntari, persoane calificate în domeniul psihologic.
Fundația Alinare oferă îndrumare și mediere către Instituțiile de stat utile beneficiarului pentru rezolvarea a diferite probleme.
Oferă sprijin financiar de urgență (supliment de alimente, produse de igienă, detergenți, chirie, etc.), ocazional sau lunar, pe o perioadă scurtă de timp. De asemenea, îndrumăm familiile pentru angajare în timp cât mai scurt.
Activitatea angajaților Fundației se desfășoară pe teren, la domiciliul beneficiarilor.
La sediul organizației se află biroul pentru consiliere și meditații preșcolare și școlare – oferit unui număr restrâns de copii ai beneficiarilor.

Donațiile și sponsorizările provin atât din partea societăților private, și cât și din partea persoanelor fizice binevoitoare.

Nevoile pe care le întâmpinăm în această activitate sunt diverse: lipsa unui spațiu mai mare, potrivit dimensiunii proiectelor pe care dorim să le extindem, lipsa resurselor financiare necesare atât pentru întreținerea unei locații mai mari, pentru plata personalului, cât și pentru proiectele pe care le dezvoltăm.

În viitorul apropiat dorim să sprijinim alte două proiecte:

– înființarea unei grădinițe cu program scurt și prelungit, pentru copiii familiilor defavorizate, cu un cost accesibil lor. Acesta se desfășoară ca proiect pilot susținut de o familie, care a pus la dispoziție casa lor, totul fiind făcut deocamdată voluntar.

– întocmirea unor programe de consiliere pe teme de sănătate, ”Sănătatea la îndemâna oricui”, pentru beneficiari, care să îi ajute pe aceștia să cunoască detalii despre afecțiunile pe care le au, și tratamente pe care le pot aplica pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate pe cât posibil.

Avem nevoie de sprijinul comunității pentru a putea exista alinare în societate și mulțumim tuturor celor care ne sprijină!

Motto-ul Fundaţiei Alinare care însoțește activitățile pe care le desfăşurăm este: “nu putem schimba cursul istoriei lumii, dar putem schimba cursul istoriei unei vieţi”.

Director,
Asistent Social
Valerica Mârzac

Cod fiscal 13071755
Str. Lămâiului, nr 37, sect 1, București
Tel. 0212216633; Fax 0318168223
www.alinare.ro; a l i n a r e a @ y a h o o . c o m;
Cont lei: RO13BRDE410SV21489904100 B.R.D. suc. Crângaşi;
RO37RZBR0000060006156705 Raiffeissen Bank suc. Crângaşi
Cont Euro: RO27BRDE410SV00319374100 B.R.D. Crângaşi
RO68RZBR0000060007073379 Raiffeissen Bank suc. Crângaşi

Fundatia Alinare – Concert Umanitar, 24 Noiembrie 2012, ora 18,30

| Social |
About The Author
-