23
Views

11. Conditiile climaterice inainte de potop

 

Autor Lori Balogh

Sursa: www.loribalogh.ro

              Vorbind despre metodele de datare in general, si de cea cu carbon radioactiv in mod special, este bine sa subliniem faptul ca functionalitatea lor se bazeaza pe o “dogma” stiintifica care nu este altceva, in esenta ei, decat o simpla ipoteza, neverificata stiintific- teoria uniformismului ( numita si actualism ). In mare, aceasta “dogma” stiintifica sustine ca istoria planetei noastre s-a derulat uniform, fara existenta unor catastrofe.

Biblia combate din start acesta teorie cu aparenta stiintifica, deoarece ea ne relateaza despre o mare catastrofa universala- potopul. Pe baza unor informatii pe care le avem din Biblie si din faptele stiintifice, vom incerca sa alcatuim un model antediluvian al conditiilor climaterice. Sau, altfel spus, vom incerca sa intelegem cum era clima pe pamantul nostru in primul mileniu si jumatate de la creatiune, dupa caderea omului.

Deoarece rolul Bibliei este altul decat acela de a fi o sursa de date stiintifice, informatiile pe care ea ni le ofera in acest sens sunt putine, insa deosebit de interesante si relevante.

Vom incepe cu cateva date stiintifice referitoare la acest subiect, date care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei care sustin uniformismul, combatand in acelasi timp teoria catastrofista pe care o sustine Biblia.

1. In Insulele Spitsbergen, aflate dincolo de Cercul Polar de Nord, in Oceanul Inghetat, au fost descoperite urme de paduri fosile. Astazi in aceste insule, timp de sase luni pe an, este intuneric, iar vegetatia actuala este formata din mesteceni pitici, cativa licheni si cateva flori. Prezenta unor urme de paduri tropicale fosilizate la o latitudine atat de nordica nu poate fi explicata decat prin existenta, in trecut, a unei clime blande si uniforme pe toata suprafata pamantului.

Unii au lansat ipoteza ca in trecutul indepartat aceste insule se aflau mult mai la sud si, datorita derivei continentelor, ele ar fi migrat spre nord. Este insa imposibil ca niste insule sa migreze atat de mult dintr-o zona subtropicala pana intr-una polara.

2. In Antarctica s-au descoperit zacaminte de huila, ceea ce dovedeste prezenta in trecut a unor paduri luxuriante. La randul lor,  prezenta acestor paduri pe continentul inghetat al sudului, dovedeste ca in trecut exista o clima blanda si uniforma pe toata suprafata pamantului, inclusiv dincolo de Cercul Polar.

In Almanahul “Stiinta si Tehnica” din 1988 a aparut o informatie cu privire la descoperirea unor schelete de dinozauri pe continentul antarctic- o dovada in plus ca in trecutul planetei noastre a existat o clima blanda si uniforma.

3.Descoperirea unor fosile ale unor animale uriase care astazi nu mai traiesc . Existenta acestor animale uriase in trecutul planetei noastre dovedeste de asemenea ca planeta s-a bucurat de o clima blanda si uniforma pe toata suprafata ei. Iata cateva exemple de asemenea animale:

– Mamutii – animale mari, atingand o lungime de 3-4 m si avand colti lungi de 4-5 m

– Deinotherium- animal urias, asemanator elefantului, inalt de 5-6 m si lung de 6 m.

– Uintatherium – ierbivor ciudat, de marimea unui elefant, descoperit in America de Nord

– Baluchitherium – cel mai mare rinocer care a trait vreodata pe pamant, avand o inaltime de 4m si o lungime de 5 m.

– Dyatrima – o pasare uriasa care nu zbura, descoperita in America de Nord si Europa. Avea o inaltime de 2 m si un cioc de 50 cm lungime si 30 cm latime, putand rupe cu usurinta un os de 10 cm grosime.

– Cerbi uriasi, ursi uriasi, despre care se crede ca ar mai trai prin junglele Africii.

– Reptile uriase: dinozauri, brontozauri, tyranozauri ( lungi de 15-16 m si avand un craniu de 1,5 m ).

Lista poate continua… Disparitia tuturor acestor animale nu poate fi inca explicata de stiinta; este inca un mister.

S-au emis mai multe ipoteze cu privire la disparitia lor: lipsa de hrana, otravirea, rahitismul, ciocnirea pamantului cu un asteroid, patrunderea unei comete in atmosfera pamantului, racirea brusca a climei, etc. Aceasta ultima ipoteza este demna de retinut. Chiar daca stiinta atribuie racirea brusca a climei altor cauze, se pare ca acesta este adevaratul motiv al disparitiei bruste a acestor animale uriase.

4. Disparitia brusca a mamutilor siberieni. S-au gasit in Siberia mamuti congelati in intregime, in toata masa corpului lor si avand in stomac resturi nedigerate de iarba si flori.

Daca temperatura ar fi scazut lent, mamutii, ori s-ar fi retras spre zone mai calde, ori ar fi inghetat. In aceasta ultima varianta insa, inghetul s-ar fi produs doar la suprafata corpului, nu si in interiorul sau, unde ar fi inceput procesul de putrefactie. Inghetarea brusca a mamutilor nu poate fi explicata decat prin scaderea brusca a temperaturii cu aproximativ 100 grade Celsius. Iar aceasta scadere brusca a temperaturii nu poate fi explicata decat prin izbucnirea unor furtuni arctice, care s-ar fi produs ca urmare a inclinarii axei pamantului sub unghiul pe care il are azi de 23,5 grade.

5. Descoperirea unui oras foarte vechi in Alaska, urmele gasite demonstrand ca, in trecut, acolo nu era o clima arctica, ci una mult mai blanda.

Exista asadar dovezi suficiente  ca unele zone de pe suprafata pamantului aflate dincolo de cercurile polare se bucurau alta data de o clima blanda, ce favoriza cresterea unei vegetatii bogate, luxuriante chiar, ce servea de hrana si adapost unor animale uriase.

Cum a fost posibil ca clima sa se raceasca brusc in aceste zone ? Potopul biblic ne ajuta sa intelegem aceste schimbari.

Sa observam acum cele cateva informatii succinte pe care ni le furnizeaza Biblia cu privire la conditiile climaterice inainte de potop.

1. Geneza 1, 6-8:

“ Dumnezeu a zis: Sa fie o intindere intre ape si ea sa desparta apele de ape. Si Dumnezeu a facut intinderea si ea a despartit apele care sunt dedesuptul intinderii de apele care sunt deasupra intinderii. Si asa a fost. Dumnezeu a numit intinderea cer…”       

              Subliniem expresia “apele care sunt deasupra intinderii” ( cerului atmosferic ), a carei semnificatie o vom intelege mai tarziu.

2. Geneza 2, 5-6:

“In ziua cand a facut Domnul Dumnezeu un pamant si ceruri nu era inca pe pamant niciun copacel de camp si nicio iarba de pe camp nu incoltea inca. Fiindca Domnul Dumnezeu nu daduse inca ploaie pe pamant si nu era niciun om care sa lucreze pamantul. Ci un abur se ridica de pe pamant si uda toata fata pamantului.”

Subliniem ideea ca “un abur se ridica de pe pamant si uda toata fata pamantului”. Gasim in aceasta afirmatie ideea de clima uniforma pe toata suprafata planetei.

3. Geneza 6,4:

Uriasii erau pe pamant in vremurile acelea si chiar si dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor si le-au nascut ele copii; acestia erau viteji care au fost in vechime, oameni cu nume,”

              Subliniem ideea de uriasi care existau pe pamant inainte de potopul biblic.

              4. Geneza 5, 3-5:

“La varsta de 130 de ani Adam a nascut un fiu dupa chipul si asemanarea lui si i-au pus numele de Set. Dupa nasterea lui Set, Adam a mai trait 800 de ani si a nascut fii si fiice. Toate zilele pe care le-a trait Adam au fost de 930 de ani, apoi a murit.”

Remarcam longevitatea oamenilor care au trait inainte de potop.

Aceste patru informatii biblice cu privire la conditiile vietii dinainte de potop sunt deosebit de pretioase si au permis oamenilor de stiinta creationisti sa alcatuiasca un model antediluvian ( al conditiilor de clima si de viata dinainte de potop ). Iata, pe scurt. cum arata acest model antediluvian:

In primul rand, pe toata suprafata pamantului exista o clima blanda si uniforma, de la cei doi poli si pana la Ecuator, fapt ce este sustinut cu prisosinta de faptele stiintifice, unele dintre ele fiind amintite mai sus. Apoi se crede ca atmosfera terestra era foarte bogata in CO2 , ceea ce permitea o absorbtie mare de energie solara si conditii optime pentru dezvoltarea plantelor.

“Apele de sus” de care aminteste Biblia formau un ecran protector alcatuit din vapori de apa aflati in cantitate mare in straturile superioare ale atmosferei. Inainte de potop nu ploua, conform raportului biblic. De altfel, ploaia nici nu ar fi fost posibila in conditiile existentei unei clime uniforme pe toata suprafata pamantului. Pentru a ploua este nevoie de diferente de clima, de presiune atmosferica, diferente intre densitatile de vapori de apa. Intr-o clima blanda, uniforma, cu o densitate crescuta si constanta de vapori de apa, fenomenul ploii nu poate avea loc.

O alta dovada biblica a faptului ca inainte de potop nu ploua este curcubeul, ales de Dumnezeu ca semn al legamantului Sau cu fiintele de pe pamant salvate din catastrofa potopului. Or, curcubeul nu se poate produce decat in conditiile in care exista ploaie, adica exista o regularitatea a ritmului condensare- evaporare.

Cantitatea de radiatii cosmice ajunse pe pamant era foarte mica datorita ecranului protector de vapori de apa din stratosfera. Urmarea era ca procentul de C14 ( radioactiv ) format in atmosfera terestra era foarte mic, ceea ce ducea la longevitatea si vitalitatea crescuta a organismelor vii. O urmare directa a acestui  fapt este prezenta unor cantitati  infime de C14 in fosilele antediluviene, ceea ce duce la varste de milioane de ani prin datarea cu carbon radioactiv. Deci erori colosale de datare.

Datorita ecranului de vapori de apa , precum si a unor cantitati semnificative de CO2 din atmosfera, se producea efectul de sera, oferind conditii optime dezvoltarii unei vegetatii luxuriante de tip subtropical si tropical.

              Magnetismul terestru era mult mai puternic, formand, alaturi de ecranul de vapori de apa din stratosfera, un mijloc suplimentar de protectie . Centura Van Allen ( magnetica ) din jurul globului pamantesc devia in trecut radiiatiile cosmice mult mai mult decat astazi, ducand la longevitatea si vitalitatea organismelor vii care traiau inainte de potop.

Toate aceste conditii erau deosebit de prielnice vietii. Asa ne explicam , potrivit raportului biblic, longevitatea si vitalitatea din acele timpuri, gigantismul animalelor si al omului , precum si clima calda in zone care astazi se gasesc dincolo de cercurile polare.

Ce s-a intamplat la potop ?

Potopul nu a fost o simpla inundatie, fie ea si universala; el a fost o catastrofa complexa, cu fenomene vulcanice si tectonice. O simpla inclinare a axei pamantului ar explica suficient de bine toate anomaliile care au insotit potopul. Condensarea rapida a “apelor de sus” ( ecranul de vaporii de apa din stratosfera ) a furnizat, impreuna cu apele din “izvoarele adancului’, suficienta apa pentru un potop universal. In felul acesta ecranul protector a disparut si odata cu el si efectul de sera. Organismele vii, fiind supuse efectului nociv al radiatiilor cosmice  si al carbonului radioactiv, si-au scurtat durata de viata si vitalitatea .

Schimbarea axei pamantului a produs o racire brusca a climei, insotita de furtuni arctice si instalarea ciclului anotimpurilor. Scazand magnetismul terestru, s-au creat conditiile ca efectele radiatiilor cosmice asupra organismelor vii sa creasca, scazand durata de viata , precum si talia acestora.

In concluzie, potopul a constat in schimbari majore de clima, de magnetism terestru, de inclinatie a axei pamantului si de compozitie a atmosferei. Toate aceste schimbari au avut ca efect  micsorarea duratei de viata , micsorarea taliei , precum si a vitalitatii tuturor organismelor ce au trait dupa potop.

Savantul rus Mark Moldavski a lansat o ipoteza  interesanta cu privire la cauzele imbatranirii organismelor vii, ipoteza care se armonizeaza cu modelul antediluvian alcatuit de savantii creationisti. Savantul rus porneste de la observatia ca in structura ADN-ului intra si atomi de carbon. Daca in locul atomilor de C12 se instaleaza izotopi de C14, fiind foarte instabili,  acestia se transforma in azot – un gaz inert care rupe legaturile chimice din macromolecula de ADN. Cu cat numarul atomilor de carbon radioactiv este mai mare si in functie de pozitia lor in macromolecula, procesul imbatranirii este mai alert. ADN-ul fractionat se va multiplica fractionat pana ce rupturile produse de atomii de C14 instabili vor afecta o zona vitala, producand moartea.

In modelul antediluvian  se presupune ca disparitia ecranului protector al vaporilor de apa din stratosfera  si micsorarea  intensitatii magnetismului terestru a dus la efecte imediat. Bombardarea intensa cu radiatii cosmice  a atmosferei terestre a dus la formarea unei cantitati mai mari de C14 , atat in atmosfera , cat si in organismele vii. C14 a patruns tot mai mult in codul genetic, astfel incat degenerarea si imbatranirea au devenit inevitabile.

De ce sa ne mire varstele matusalemice ale oamenilor care au trait inainte de potop ? Si de ce sa ne mire scaderea brusca a varstei lor imediat dupa catastrofa mondiala a potopului ?

Desi Biblia nu este o carte de stiinta, prin putinele informatii pe care ni le ofera in acest domeniu, ea ne este de un mare ajutor in intelegerea istoriei planetei, din momentul creatiunii si pana in zilele noastre. Afirmatiile Bibliei valoreaza mai mult decat o mie de teorii stiintifice discutabile, care astazi sunt acceptate, iar maine vor fi arunacte la lada de gunoi a stiintei. Si aceasta pentru simpul motiv ca ea este Cuvantul lui Dumnezeu.

 

Lori Balogh

11. Religie si stiinta – Conditiile climaterice inainte de potop

| Seriale |
About The Author
-