20
Views

vitamin B12O scrisoare deschisă din partea specialiştilor în sănătate şi a organizaţiilor vegetariene

Un aport foarte scăzut de vitamina B12 poate cauza anemie şi leziuni ale sistemului nervos.

Singurele surse vegane sigure de vitamină B12 sunt alimentele îmbogăţite cu vitamina B12 (printre care şi unele sortimente de lapte vegetal, unele produse de soia şi unele cereale pentru micul dejun) şi suplimenţii de vitamina B12. Toate formele de vitamină B12, cele din suplimenţi, cele din alimente îmbogăţite, ca şi cele din produse alimentare de origine animală, sunt sintetizate de microorganisme.

Majoritatea veganilor consumă destulă vitamină B12 pentru a evita apariţia anemiei sau leziunile sistemului nervos, dar mulţi nu au un aport suficient pentru a reduce la minim riscul potenţial de boală cardiacă sau al complicaţiilor din timpul sarcinii (în cazul femeilor).

Pentru a profita la maxim de beneficiile dietei vegane, persoanele cu acest tip de alimentaţie trebuie să ia următoarele măsuri:

1. Să mănânce alimente îmbogăţite (cu vitamina B12) de două sau trei ori pe zi, pentru a asigura un aport de cel puţin trei micrograme de vitamină B12 pe zi, sau

2. Să ia zilnic un supliment de vitamină B12 care să le furnizeze cel puţin 10 micrograme de vitamina B12, sau
3. Să ia săptămânal un supliment de vitamină B12 care să le furnizeze cel puţin 2000 micrograme de vitamină B12.

Dacă vă bazaţi pe alimente îmbogăţite, verificaţi cu grijă eticheta produselor pentru a vă asigura că obţineţi suficientă vitamină B12. De exemplu, dacă un sortiment de lapte vegetal conţine 1 microgram de vitamină B12 pe porţie, atunci, consumând trei porţii pe zi vor furniza cantitatea adecvată de vitamina B12. Alţi vegani găsesc că este mai comod şi mai economic să recurgă la suplimenţi.

Cu cât luaţi mai rar vitamina B12, cu atât veţi avea nevoie să luaţi mai multă vitamina B12, întrucât vitamina B12 se absoarbe cel mai bine în cantităţi mici. Recomandările făcute mai sus, au în vedere acest lucru pe deplin. Depăşirea cantităţilor recomandate sau combinarea mai multor surse de vitamină B12 nu are efecte vătămătoare.

Informaţiile de calitate sunt de natură contribuie la sănătatea persoanelor cu dietă vegană, de aceea, transmiteţi aceste informaţii mai departe.

Informaţiile de mai sus sunt tot ceea ce aveţi nevoie să ştiţi despre vitamina B12. Dacă doriţi totuşi să aflaţi mai multe, citiţi mai departe.

SanatatePlus.ro: Ce-ar trebui să ştie fiecare vegan despre vitamina B12

Despre autor
-