27
Views

Cercetările de genetică au evidenţiat faptul că vitamina D influenţează mai mult de 200 de gene printre care şi cele care au legătură cu bolile canceroase şi autoimune. Estimările globale arată că deficienţa de vitamina D afectează a şasea parte din poulaţia lumii.

Unii cercetători consideră că jumătate din populaţia globului are niveluri suboptime de vitamina D şi pe măsură ce oamenii petrec tot mai mult timp în interiorul clădirilor, problema se agravează în continuare.

Vitamina D are un rol recunoscut în prevenirea rahitismului. Cercetările mai noi sugerează că deficienţa de vitamină D ar putea fi un factor de risc în numeroase boli cum ar fi scleroza multiplă, artrita reumatoidă, diabetul zaharat de tip 1, anumite tipuri de cancer şi chiar demenţa.

Vitamina D pare să aibă un rol vital în activarea limfocitelor T, responsabile pentru apărarea împotriva infecţiilor. Cantităţi apreciabile de vitamina D alimentară se găsesc în anumite specii de peşti cum ar fi somonul, macroul şi heringul, uleiul de peşte şi ouă.

SanatatePlus.ro: Vitamina D importantă în cancer şi boli autoimune

Despre autor
-