33
Views

Un pacient operat in 2010 demonstreaza progrese semnificative in miscare

Viena – La Clinica Universitara de Chirurgie a Universitatii de Medicina s-a atasat pentru a doua oara o mana „bionica”.

Interventia chirurgicala a avut loc la sfarsitul lunii aprilie acest an, pe un pacient care timp de zece ani, in urma unui accident de munca, nu si-a putut misca mana.

Prima operatie de acest fel s-a realizat in 2010 pe un barbat, grav ranit intr-un accident rutier, care la noua luni dupa interventie putea demonstra marea diferenta pe care o face aceasta conlucrare dintre biologie si tehnica in viata sa.

Chirurgul plastic Oskar Aszmann: De obicei, cand este vorba de mana, nu exista posibilitatea de a reda pe cale chirurgica conventionala capacitatea de functionare…aceasta era situatia si in cazul acesta.

Control constient

Mai intai s-a recoltat un muschi din picior si s-a transplantat in brat. Acest muschi poate fi controlat constient si dezvolta destula putere incat sa poata transmite impulsuri musculare care servesc drept impulsuri electrice pentru electrozii mainii mecatronice artificiale. Pe aceasta cale sunt controlate servomotoarele aflate in mana. Rezultatul: o mana functionala, controlabila constent.

Si in cazul pacientului operat in 2010 problema era mana stanga care in urma accidentului ramasese fara nervi si muschi, cele trei degete inca existente de asemenea nefunctionale. O reconstructie bilogica conventionala sau un transplant nu erau posibile. Pacientul s-a decis pentru amputare si inlocuirea cu o asa numita mana bionica.

Asa cum arata rezultatele investigatiilor postreabilitare, pacientul

si-a recapatat o mare parte din functiile anterioare, dupa cum afirma si medicul sau curator: Cand il vad astazi cat de bine isi coordoneza noua sa mana bionica, am in ochi lacrimi de bucurie.”

Articolul de mai sus va este oferit de firma ORIGAMI.CC e.U., firma specializata in intermedieri medicale in Austria.

Pentru informatii suplimentare accesati www.origami.cc

Origami.cc: Proteza de mana controlata de creier

| Sanatate |
About The Author
-