32
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                    Semnele saptamânii 20 Februarie 2014

 Japonia. Furtuna de zapada. Marile companii auto si-au oprit activitatea. Constructorii japonezi de automobile Toyota, Honda si Suzuki au anuntat luni suspendarea productiei în noua fabrici din centrul si estul Japoniei din cauza furtunii de zapada care face dificila livrarea pieselor necesare si sosirea la lucru a muncitorilor. Toyota a informat ca piesele necesare pentru productie nu au putut fi trimise, fortând grupul sa opreasca lucrarile la fabricile din Tsutsumi si Takaoka, iar apoi la cele din Motomachi si Tahara, din centrul Japoniei. Toyota produce diferite modele în aceste fabrici, între care hibridul Prius, Crown Berlina si Corolla. La rândul sau, Honda a suspendat productia în doua dintre fabricile sale începând de vineri. În ceea ce priveste producatorul de automobile Suzuki, lucrarile au fost întrerupte în trei uzine. Suzuki a oprit de asemenea aprovizionarea cu piese. Ninsorile abundente au provocat moartea a 19 persoane începând de vineri în Japonia, potrivit primelor date publicate luni de presa nipona. Cel putin 1.650 de persoane au fost ranite. Tronsoane de autostrada au ramas închise circulatiei luni, la primele ore, iar mai multe curse feroviare si aeriene au fost anulate în nordul tarii. Peste 900 de vehicule au fost blocate duminica pe mai multe axe rutiere care traverseaza prefecturile din centrul si nordul Japoniei. Circa 900 de persoane au ramas timp de 24 de ore în trenurile imobilizate în centrul Japoniei, potrivit postului public de televiziune NHK.

Fenomene meteorologice exceptionale. SUA este afectat de furtuni de zapada si gheata, Marea Britanie se afla sub ape, iar Australia se confrunta cu incendii devastatoare. Curentii de aer rece, veniti din Arctica, au provocat „o furtuna glaciala”, pe coasta de sud-est si est a tarii, au paralizat statele din sud-est, obisnuite cu temperaturi ridicate în timpul iernii. Presedintele Barack Obama a declarat stare de urgenta în Georgia si în Carolina de Sud, dupa ce peste 370.000 de locuinte au ramas fara electricitate. Nordul tarii se va confrunta în urmatoarele zile cu cea mai grava furtuna de zapada din acest an, iar în Florida, au fost emise alerte de tornade, din cauza întâlnirii acestui aer glacial cu cel de la tropice. Vremea rea înregistrata saptamâna aceasta în Statele Unite a antrenat anularea a aproape 7.000 de zboruri în întreaga tara, dintre care peste 4.100 de zboruri numai joi.

Marea Britanie. Inundatii. Nord-vestul Angliei este afectat de inundatii fara precedent, 1.000 de persoane fiind evacuate de la sfârsitul lunii ianuarie. Nivelul apelor a crescut din cauza ploilor neîncetate din aceasta saptamâna, iar vântul a atins viteze de peste 180 km/ora. 160.000 de gospodarii au ramas fara curent electric, iar traficul feroviar a fost blocat. Autoritatile se pregatesc sa întâmpine curentul de aer rece dinspre Atlantic, care va aduce un val de ninsori abundente, la sfârsitul saptamânii. Zi de cosmar pentru locuitorii unei case situata într-un orasel nu departe de Londra. O groapa de 12 metri diametru si 7 metri adâncime a aparut din senin sub o casa, pe o portiune de sosea. Oamenii au spus ca au auzit un zgomot puternic si au simtit cum se clatina pamântul, dupa care a aparut groapa. Autoritatile au evacuat 17 locuinte situate în apropiere, au blocat circulatia si au oprit alimentarea cu electricitate si gaz. Potrivit martorilor, pamântul s-a surpat dupa ce regiunea a fost afectata de ploi torentiale timp de mai multe saptamâni.

Australia. Incendii. Rafalele de vânt si temperaturile caniculare au provocat numeroase incendii în sud-estul australian, cu precadere în statul vecin Victoria, unde conditiile meteorologice sunt cele mai grave de la incendiul care a distrus 173 de locuinte în 2009. O mina de carbune deschisa a fost devastata de flacari, în timp ce o centrala electrica se afla pe traiectoria incendiului. Echipele de urgenta lucreaza din greu în aceasta zona pentru a proteja aceste instalatii strategice. Zeci de mii de hectare au fost arse, dupa ce în decembrie si ianuarie s-au înregistrat temperaturi de peste 42 de grade Celsius.

Primavara timpurie în Europa de Sud-Est. Europa se afla sub dominatia mai multor câmpuri ciclonice, însa in sud-estul continentului s-a dezvoltat un câmp de presiune ridicata, care a generat temperaturi neobisnuit de calde. În Bulgaria si România, valorile termice vor atinge 16-20 grade Celsius, provocând îngrijorari legate de posibile inundatii. Gazda Jocurilor Olimpice de Iarna, orasul Soci, se confrunta cu temperaturi foarte mari, atingând chiar si 18 grade Celsius. Autoritatile se tem ca probele de exterior vor fi afectate, dupa ce zapada a început deja sa se topeasca.

China. Gripa. În ultima luna, mai multe tulpini de gripa, printre care doua letale, s-au raspândit rapid în opt provincii din China, inclusiv în orasele Beijing si Shanghai. Datele, cenzurate partial de regim, arata ca numarul victimelor este în crestere. ,,Guvernul n-a raportat cu siguranta numarul adevarat al mortilor”, a precizat Li Lanjuan, doctor sef la Spitalul nr.1 afiliat al Universitatii de Medicina Zhejiang. Dintre cele trei tulpini de gripa care s-au dovedit fatale în ultima luna, cea mai periculoasa este H7N9. La 9 februarie, dintre cele 179 de cazuri înregistrate, 37 s-au soldat cu moartea pacientilor. Totusi obiceiul comunistilor de a mintii pentru a “linisti populatia” se regaseste si în China, dupa cum s-a observat în 2003 în cazul epidemiei de SARS. Întârzierea recunoasterii oficiale a facut ca virusul, care se transmitea aeropurtat, sa se raspândeasca pe teritoriul Americii de Nord, unde a facut zeci de victime si era aproape sa se transforme într-o pandemie. Regimul de la Beijing a dat dispozitie ca numarul real al cazurilor de gripa de pe teritoriul tarii sa fie manipulat de frica unui ,,impact international”, a explicat un alt doctor din Shanghai. Totusi, noul virus poate fi mult mai periculos deoarece cauza exacta a infectiei n-a putut fi depistata, iar comportamentul tulpinilor noi indica faptul ca au capabilitatea de a se transmite de la om la om, ceea ce poate conduce la o pandemie. Din cauza ca multi oameni au ales sa nu mai consume carne de gaina si de porc odata cu raspândirea vestilor, regimul de la Beijing încearca sa cenzureze datele reale de frica unei alarme publice pe scara larga. Multe restaurante din China au scos deja carnea de pui din meniuri iar populatia oraselor aglomerate prefera sa ramâna în case si sa poarte masti medicale. În consecinta, industria nationala ar putea sa fie lovita grav, vânzarile interne ar putea sa scada destul de mult, iar economia lor deja slabita ar putea sa fie devastata”, a explicat Zhu Xinxin, un fost editor al postului de Radio al Poporului.

Ucraina. Ciocniri violente, sute de raniti. Protestele anti-guvernamentale din Ucraina s-au transformat marti, pentru a doua oara, în lupte de strada atunci când fortele Berkut au deschis focul asupra miilor de protestatarii care se îndreptau spre parlamentul din Kiev unde avea loc o sedinta în plen. Fortele Berkut i-au întâmpinat cu lunetisti, pusti, gloante de cauciuc si grenade lacrimogene si asurzitoare. Cererile protestatarilor, transmise presedintelui Viktor Ianukovici si de liderul partidului UDAR Vitali Kliciko, sunt legate de reîntoarcerea la Constitutia din 2004 si organizarea de alegeri prezidentiale. Protestatarii au încercat sa-si croiasca un drum printre fortele de ordine ce protejau parlamentul pe patru strazi din vecinatatea Parlamentului. Acestia s-au folosit de pietre, bâte si cocktailuri molotov. La ora 4:30, victimele din rândul protestatarilor – 3 morti si peste 100 de raniti – au fost confirmate de doctorul Olga Bogomolets. Una dintre victime a murit împuscat în cap. Medicii voluntari au scos ranitii de pe strazi, cu mari dificultati, pentru a fi tratati pe Maidan. Ambulantele refuza sa-si ofere ajutorul deoarece se tem ca vor fi arestati la spital. Oficialii ministerului pentru situatii de urgenta au precizat ca raidul protestarilor asupra sediului Partidului Regiunilor a lasat, aparent, o a patra victima. Politia a mai precizat ca 37 de politisti au fost raniti însa numarul nu poate fi confirmat din alte surse. Cel putin 15 jurnalisti ce inregistrau evenimentele de la fata locului au fost asaltati de politie. Pe doua dintre cele 4 strazi, fortele de ordine au respins protestatarii si-au alergat pâna în piata Independentei unde au distrus tot ce prindeau, lovind extrem de dur femeile si fetele. În parcul Marinski, unde protestatarii au ridicat mai multe corturi, cei prezenti au fost asaltati de tituski civili platiti de forte pro-rusesti si politie. Politia a capturat mai multi protestatari pe care i-au escortat spre Parlament. Deputatul opozitiei, Volodymyr Ariev a fost martor când fortele de ordine au deschis focul asupra unei colege de-a sa, parlamentar. Fortele de ordine au fost primii care au deschis focul, au aruncat grenade si au tras cu gloantele de cauciuc. Când parlamentarul Olena Kondratiuk a încercat sa treaca de ei, au tintit spre picioarele ei, a explicat Ariev.

Tensiunile din Tailanda s-au amplificat. Ciocnirile violente au facut peste 60 de victime. Marti, fortele de ordine din Bangkok au intervenit pentru a dispersa miile de protestatari anti-guvernamentali ce ocupau mai multe cladiri guvernamentale, cât si intersectiile importante ale orasului, în ultimele saptamâni ale manifestatiilor. Cel putin 60 de persoane au fost ranite în timpul conflictelor iar un protestatar si un politist si-au pierdut viata. În dimineata zilei de marti, politia a mai retinut aproximativ 100 de protestatari din fata unei cladiri guvernamentale. Protestele anti-guvernamentale au luat amploare în luna noiembrie iar la scurt timp, acestia au blocat mai multe intersectii importante din oras. În raspuns, guvernul condus de premierul Yingluck Shinawatra a instalat starea de asediu si a ordonat efectuarea alegerilor de urgenta, programate pe data de 2 februarie, însa acestea au fost boicotate de opozitie. De la începutul ultimelor proteste si pâna marti, politia a ezitat sa foloseasca forta împotriva manifestantilor, însa mai multi atacatori neidentificati au detonat mai multe materiale explozibile în locurile de adunare a protestatarilor. Yingluck este acuzat ca conduce tara la comanda fratelui sau, fostul premier Thaksin Shinawatra, condamnat pentru coruptie. Aceasta a venit la putere în 2011 atunci când a introdus o serie de legislatii ce avantajau locuitorii din zonele rurale ale tarii, masura ce i-a adus câstigarea detasata a alegerilor. Conform comisiei anticoruptie tailandeze (NACC), a anuntat ca deciziile luate de Shinawatra în 2011 a antrenat o coruptie masiva, a dat o lovitura finantelor publice si a facut regatul sa-si piarda locul de prim exportator mondial de orez. Mai multi oficiali guvernamentali, printre care si fostul ministru al Comertului, au fost deja inculpati de catre comisia anticoruptie. NACC a decis în unanimitate sa o convoace pe Yingluck Shinawatra pentru a i se prezenta acuzatiile formulate împotriva ei la 27 februarie. Nemultumirile s-au raspândit si în rândul cultivatorilor de orez, fostii sustinatori ai premierului, care îsi cer platile de mai multe luni. Luni, acestia au ocupat sediul Ministerului Apararii, cladire folosita frecvent de premier pe timpul protestelor. Protestatarii anti-guvernamentali cer îndepartarea de la putere a premierului Yingluck Shinawatra si crearea unui consiliu al oamenilor care sa asigure tranzitia spre o noua guvernare.

Avion deturnat. Un avion Boeing 767 al companiei Ethiopian Airlines, care zbura de la Addis Abeba catre Roma a aterizat la Geneva, fiind deturnat. Deturnarea avionului s-a produs de catre copilot, au anuntat autoritatile elvetiene. Pasagerii avionului nu au stiut ca aeronava a fost deturnata, ei si-au dat sema ca sunt la Geneva abia atunci când au vazut inscriptia aeroportului. Autoritatile au informat ca autorul deturnarii a fost copilotul, care nu avea arme, dar pur si simplu a cerut ca aeronava sa aterizeze la Geneva. Barbatul are 30 de ani si a cerut azil în Elvetia, au declarat autoritatile, precizând ca acesta este în custodia politiei judiciare si va fi interogat.

Liban. Bomba. O bomba a explodat miercuri 19 februarie, în sudul Beirutului, aproape de centrul cultural iranian si de ambasada Kuweitului, bilantul provizoriu fiind de cel putin patru morti si 19 raniti. Conform celor declarate de surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze, explozia ar fi fost provocata de o masina sau de o motocicleta încarcata cu explozibil. Tragedia s-a petecut în cartierul siit Bir Hassan, bastion al Hezbollah-ului, zona care a fost tinta mai multor atacuri ale gruparilor jihadiste. Tot astazi dimineata a fost semnalat un schimb de rachete între Libanul de sud si Israel. Nu s-au înregistrat victime. Noi tensiuni au fost semnalate între Israel si Liban. Unele rachete Katiusa trase din sudul Libanului au explodat în apropierea orasului israelian Kiryat Shmona. Reactia Israelului a fost imediata. Trei obuze au fost trase de catre artileria israeliana în scopul descurajarii’’ spre zona de unde au plecat rachetele lansate în directia Galileei, a declarat postul de radio al Armatei.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Cancerul-pandemie la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii suna semnalul de alarma: cancerul a devenit o pandemie la nivel mondial. ONU, intr-un raport publicat recent intitulat ,,World Cancer”, noteaza ca unul din opt decese este cauzat de cancer. Se estimeaza ca pe plan mondial 14 milioane de persoane au fost diagnosticate de cancer numai in 2012, iar peste 22 milioane vor fi diagnosticate pâna in anul 2032. Cele mai frecvente forme de cancer diagnosticate sunt cancerul pulmonar, de sân si colon. Cele mai frecvente cauze ale deceselor provocate de cancer sunt de tip pulmonar, de ficat si cancerul de stomac. In anumite zone din Africa si Asia, cancerul uterin este principala cauza de deces la femei. Ce se ascunde in spatele acestor statistici ingrijoratoare?  Imbatrânirea si cresterea populatiei, precum si raspândirea factorilor de risc de cancer in rândurile populatiei din tarile cu venituri mici si medii. Aceste riscuri includ fumatul, obezitatea, lipsa de activitate fizica si dieta nesanatoasa. In acelasi timp, rata de deces de cancer a scazut cu aproximativ 20% in ultimii 20 de ani in Statele Unite si Europa de Vest. Acest lucru se datoreaza in mare parte activitatilor de prevenire, si mai ales o scadere in rândurile fumatorilor. In schimb consumul de tutun in tarile cu venituri mici si medii a crescut si este cauza cresteri incidentelor de cancer si a deceselor in aceste tari. Nutritia nesanatoasa, dieta bogata in calorii si lipsa de activitate fizica contribuie la numarul mare de victime din USA si Europa de Vest. De asemenea, s-a observat ca tarile cu venituri mici si medii au si un sistem de asistenta medicala publica inadecvat. In tarile in curs de dezvoltare economica, cancerul este de multe ori diagnosticat intr-un stadiu avansat, lucru care duce la o prognoza saraca. In multe cazuri, pacientii sufera gratuit pentru ca ingrijirea paliativa este neglijata. In multe tari subdezvoltate, narcoticele nu sunt prescrise pacientilor care sufera de cancer din motive economice sau sociale. Raportul face apel la organizatiile internationale guvernamentale si neguvernamentale, sa sporeasca activitatile de prevenire a cancerului in intreaga lume, dar mai ales in tarile sarace. Dar cancerul nu trebuie sa fie inevitabil, si sunt multe lucruri care se pot face pentru a reduce riscul. ONU face numai câteva sugestii: Nu folositi produse din tutun, si nu este niciodata prea târziu sa se renunte la fumat. La numai 24 de ore de la ultima tigara, deja se pot observa beneficii de sanatate. China, care este liderul mondial in cea ce priveste consumul de tutun, este in proces de a adopta legislatie care sa interzica fumatul in public si in interiorul cladirilor publice. Cresterea in greutate trebui evitata indiferent de vârsta. Pentru cei care sunt supraponderali, sau obezi, chiar si o reducere modesta de greutate are beneficii de sanatate. Limitati consumul de alimente bogate in calorii si bauturi dulci, pentru a mentine o greutate normala. Pastrati o dieta sanatoasa, cu accent pe fructe si vegetale. Consumati alimente si bauturi in moderatie: chiar si un lucru sanatos, in exces devine daunator. Reducerea sau eliminarea produselor din carne si carnea rosie.

Textul saptamânii. ,,Caci noi suntem lucrarea Lui, si am fost ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune, pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele”. Efeseni 2,10

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 8/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-