24
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 13 Februarie 2014

Japonia. Furtuni de zapada. Zapada le pune probleme serioase japonezilor: 11 oameni au murit din cauza furtunilor din ultimele doua zile. 1.200 de persoane au fost ranite, în contextul în care un strat de 27 de centimetri de omat a acoperit capitala Tokyo, lucru care nu s-a mai întâmplat de 45 de ani. Situatia nu e mai buna nici în nord-estul tarii, unde a nins abundent, iar stratul de zapada a atins aproape 1,5 metri, o premiera în ultimii 78 de ani. Peste 5.000 de accidente s-au produs din cauza ghetii de pe sosele, în timp ce 20.000 de locuinte au ramas fara electricitate.

Spania. Furtuna Stephanie. Vremea rea provoaca probleme în Spania. Vântul puternic si ploile aduse au facut ravagii în nordul regatului iberic. Printre altele, aterizarea unui avion a fost o adevarata aventura pe aeroportul din Bilbao. Întreaga coasta atlantica a spaniei este afectata de furtuna Stephanie. Valurile au depasit 9 metri înaltime, iar vântul a doborât copaci sau stâlpi metalici si a smuls acoperisuri. De altfel, toate regiunile spaniei se afla sub alerte meteorologice. În timp ce la munte ninge din plin, în zonele mai joase, vântul si ploile torentiale au dus la umflarea râurilor si la alunecari de teren care au blocat circulatia pe mai multe drumuri nationale.

Protestele continua la Sarajevo. Sute de oameni au protestat din nou la Sarajevo, în Bosnia Hertegovina, pentru a cincea zi consecutiv. Nu s-au înregistrat violente de strada, dar protestatarii au strigat sloganuri în fata resedintei prezidentiale. Bosniacii denunta nivelul scazut de trai, lipsa locurilor de munca si prapastia uriasa dintre saracii si bogatii tarii si cer demisia guvernului. În Bosnia Hertegovina, unul dintre patru adulti apti de munca este somer. Strazile din preajma resedintei prezidentiale din Sarajevo au fost blocate duminica timp de câteva ore. Protestele au izbucnit miercuri în orasul Tuzla si s-au extins rapid. Oamenii sunt nemultumiti ca politicienii care au detinut pe rând puterea de-a lungul timpului nu au facut nimic pentru a le îmbunatati viata. Actiunile de protest sunt cele mai grave de la încheierea razboiului, survenit în 1995.

Un convoi cu ajutoare umanitare, atacat în orasul sirian Homs. Mai multe autovehicule ale organizatiei Semilunii Rosii Siriene (SARC), care transportau ajutoare umanitare pentru rezidentii aflati în cartierele asediate din orasul Homs, au fost tinta unui atac, în urma caruia cinci persoane au fost ranite.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               „Desi membri echipei au fost loviti si s-a tras asupra masinilor, am reusit sa livram 250 de pachete cu alimente, cât si 190 de truse de igiena personala, cu medicamente pentru boli cronice”. În urma atacului, soferul unui autocamion, precum si patru volutari au fost raniti, a anuntat agentia oficiala „Sana”, care a precizat ca atacul asupra convoiului a provenit de la „grupari teroriste armate”. Doua autobuze au evacuat vineri primii rezidenti. Aproximativ alte 3.000 de persoane traiesc în cele mai grele conditii în cartierele aflate sub controlul rebelilor.

Irak. Atentat. O încercare de asasinare a presedintelui Parlamentului din Irak, Osama al-Nujaifi, a avut loc luni, reprezentantul legislativului reusind sa scape în urma unui atentat cu masina-capcana. O bomba a explodat în momentul în care convoiul în care era Nujaifi trecea prin Mosul, oras din nordul Irakului. Una din garzile sale de corp a fost ranita, potrivit informatiilor furnizate de politie si reprezentantii medicali, în timp ce liderul legislativului a scapat nevatamat. Mosul, capitala provinciei Ninive este unul din orasele cu cel mai mare grad de violente din Irak. Sunt vizate fortele de securitate, responsabili guvernamentali sau civili. De asemenea, în nordul Bagdadului, o masina capcana a explodat în zona ocupata de insurgenti, 21 din acestia fiind ucisi, potrivit datelor furnizate de autoritatile irakiene. Aceeasi sursa sustine ca insurgentii pregateau turnarea unui film de propaganda în care unul din membri lor urma sa se sinucida prin declansarea unui dizpozitiv exploziv. În alte parti ale tarii, în Moussayib si Balad, opt persoane au murit, cinci fiind civili, iar trei insurgenti ucisi de fortele de securitate. In ultima luna cel putin 618 civili si 115 membri ai fortelor de ordine au fost omorâti în confruntarile cu insurgentii. Datele nu includ si pe cei din Anbar, unde militantii sunniti care au legaturi cu al-Qaeda au preluat mai multe zone din Falluja si Ramadi.

Australia. Incendii devastatoare. Mai multe regiuni din Australia sunt afectate de incendii, iar actiunile pompierilor sunt îngreunate de temperaturile crescute de pâna la 40 de grade Celsius, si de vânturi puternice. Statul Victoria, din sud-estul tarii se confrunta cu cel mai devastator incendiu de padure din ultimii cinci ani, întretinut de vântul uscat si puternic. În apropiere de Melbourne, au fost evacuati o serie de locuitori, iar în alte zone, precum Egans Road, mai multe case au fost distruse de flacari. Autoritatea pentru combaterea incendiilor de padure a anuntat ca în Gippsland actioneaza 600 de pompieri, 200 de camioane si mai multe hidoravioane, dar ca operatiunile de stingere a focului se desfasoara în „conditii groaznice“ si ca vântul va continua sa sufle cu putere. În Australia de Sud, continua zi si noapte eforturile pompierilor de a pune capat unui incendiu care s-a declansat în urma cu 25 de zile în zona muntilor Southern Flindres.

Controverse. In ultimii ani tot mai multe organizatii sau persoane publice au intrat in conflict din cauza faptului ca fac afaceri, sau sunt in bune relatii cu organizatii israeliene. Ultimul in data este primul ministru canadian. Stephen Harper si MacDonald, purtatorul sau de cuvânt care dupa opinia lui Ihsaan Gardee, directorul executiv al Consiliului National al Musulmanilor din Canada trebuie sa-si ceara scuze pentru ca i-a jignit. De fapt toate au inceput atunci când in grupul de demnitari si oameni de afaceri care l-au insotit pe primul ministru in vizita sa oficiala in Israel s-a numarat si rabinul Daniel Korobkin. Acest rabin a devenit inamicul asociatiilor islamiste, atunci când anul trecut a prezentat pe activistii americani Pamela Geller si Robert Spencer, care au fondat grupul ,,Stop Islamization of America” (Sa oprim islamizarea Americii), Consiliul National al Musulmanilor din Canada nu numai ca s-a plâns si a dat interviuri in legatura cu aceasta, ci i-a si dat in judecata la Curtea Superioara de Justitie din Ontario. Acest grup a fost infiintat in anul 2000, si are ca scop promovarea libertatilor civile si intelegerea mutuala intre musulmani si intreaga populatie, ceea ce inseamna ca in principiu supravegheaza ceea ce se intâmpla, ajuta interesele tarilor musulmane cum ar fi palestinienii si se plânge atunci când considera ca ei au fost nedreptatiti sau defaimati. Populatia musulmana din Canada a crescut cu 82%, in ultimul deceniu ajungând in 2011 la peste 1 milion. De fapt primul ministru canadian nu este singurul care are probleme din cauza simpatiei fata de Israel. Organizatia Oxfam International a anuntat ca renunta la serviciile actritei americane Scarlett Johansson, deoarece apare intr-o reclama pentru firma SodaStream. Aceasta firma israeliana opereaza in teritoriile palestiniene, si potrivit organizatiei neaga drepturile comunitatii palestiniene. Websitului agentiei declara ca ea lupta impotriva foametei pe intreg globul, numai ca a avut o problema cu actrita si cu compania israeliana despre multinationalele care exploateaza tarile sarace, dar despre care nu am auzit nimic.

Angela Merkel: „Germania nu poate visa la un partener mai bun decât SUA” Dupa o serie de declaratii dure la adresa Statelor Unite ale Americii, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a devenit mai binevoitoare cu partenerii sai de peste Ocean, afirmând, sâmbata, ca Germania nici nu poate visa la un partener mai bun decât SUA. În cadrul unei conferinte de presa la Erfurt, Angela Merkel a precizat în fata jurnalistilor ca Germania nu poate visa la un partener mai bun decât Statele Unite, desi cu doar o zi în urma, oficialul german s-a aratat extrem de indignat fata de insultele facute de diplomatul american Victoria Nuland, în legatura cu Uniunea Europeana. Anterior, prin intermediul unui purtator de cuvânt, Angela Merkel a calificat drept „complet inacceptabile” insultele secretarului de Stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, în legatura cu Uniunea Europeana. Într-o conversatie telefonica de aproximativ patru minute a lui Nuland, facuta publica, aceasta afirma într-un dialog cu Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA în Ucraina, ca o posibila interventie ONU în Ucraina ar fi un lucru bun, însa fara o colaborarea prea strânsa cu Uniunea Europeana. „Cred ca ar fi minunat, ar ajuta sa asezam lucrurile si ONU ar putea contribui, dar, stii ceva … (o injuratura la adresa UE”), i-a comunicat Nuland ambasadorului SUA în Ucraina. Dupa ce a fost facuta publica aceasta conversatie, Victora Nuland si-a cerut scuze pentru limbaj. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut ca declaratiile Victoriei Nuland sa fie puse în context, apreciind totusi ca reactia diplomatului american este „inacceptabila”.

Vizita. Francois Hollande în SUA. O vizita oficiala în Statele Unite, prima facuta de un lider francez din 1996 pâna acum, când la Palatul Elysee se afla Jacues Chirac, iar la Casa Alba Bill Clinton. Desi Francois Hollande urma sa fie primit de presedintele american, Barack Obama nu a fost prezent la aeroport. Acesta s-a întâlnit abia ulterior cu presedintele francez pe aeroportul bazei militare Andrews si au urcat amândoi la bordul Air Force One, cu destinatia Monticello, Virginia. Acolo se afla resedinta istorica a lui Thomas Jefferson, al treilea presedinte al Statelor Unite, cel care, înainte de a ajunge la Casa Alba, a fost unul dintre primii ambasadori americani la Paris. Francois Hollande ramâne în Statele Unite pâna miercuri si are un program încarcat. Agenda include si o vizita la cimitirul militar Arlington, iar în ultima sa zi în Statele Unite, presedintele frantei merge în Silicon Valley si se întâlneste cu sefii Facebook, Twitter si Google. În ajunul vizitei de stat, Barack Obama si Fracois Hollande au semnat un editorial comun despre cooperarea franco-americana, publicat în Washington Post si Le Monde. „Acum un deceniu, putini ar fi crezut ca tarile noastre vor conlucra atât de strâns, în atâtea domenii. Dar, în ultimii ani, alianta noastra s-a transformat”, se arata în editorialul intitulat „O alianta transformata”. Deciziile de politica externa, în special dosarul iranian si Siria, au apropiat cele doua tari. De asemenea, Statele Unite au apreciat interventia militara prompta a frantei în conflictele din Africa. Dincolo de discutiile politice si economice pe care liderul de la Elysee le va avea cu omologul de la Casa Alba, presa americana a punctat ca presedintele frantei nu este însotit în aceasta vizita de stat de o prima doamna.

Elvetia. Referendum. Comisia Europeana îsi exprima „regretul” în legatura cu votul elvetiei privind limitarea imigratiei. În cadrul votului, elvetienii au decis în proportie de 50,3 la suta în favoarea promulgarii unor limitari a accesului pe piata muncii din tara lor pentru toti cetatenii din Uniunea Europeana. ,,Aceasta atitudine contravine principiului libertatii de circulatie a persoanelor între Uniunea Europeana si Elvetia”, a notat Comisia Europeana într-un comunicat. Referendumul recent va deschide astfel calea legislativa ca la ocuparea locurilor de pe piata muncii, angajatorii sa ia întâi în considerare solicitarile venite din partea persoanelor cu un act de identitate elvetian. De asemenea, Comisia Europeana a subliniat faptul ca în cel mai scurt timp va analiza implicatiile rezultatului votului din Elvetia asupra tuturor relatiilor UE cu acest stat. La rândul sau, Elvetia a precizat ca va pune în discutie acordul care prevede libera circulatie cu Uniunea Europeana. „Acordul privind libera circulatie a persoanelor cu UE va fi pus în discutie”, a fost reactia ministrului elvetian de Externe, Didier Burkhalter. Desi nu face parte din Uniunea Europeana, Elvetia a decis din anul 2002 sa îsi deschida propria piata a muncii pentru toate persoanele active ale Uniunii. Uniunea Europeana a mai precizat ca în cazul în care Elvetia va decide sa puna capat acordurilor de libera circulatie, toate celelalte acorduri care leaga Berna de UE vor fi denuntate. Analistii politici considera ca Elvetia ar putea pierde extrem de mult daca ar fi exclusa din piata unica europeana, acolo unde mai mult de jumatate din exporturile elvetiene sunt vândute. De asemenea, angajatorii elvetieni se bazeaza într-o proportie mare pe specialistii si personalul înalt calificat care provine din intreaga Europa. Proportia strainilor din Elvetia, în 2013, era de circa 24% din numarul total al populatiei, cei mai multi provenind din Italia, Germania si Franta. 

UE a suspendat negocierile cu Elvetia pe tema exporturilor de electricitate în aceasta tara, urmând sa fie decise masuri suplimentare scrie Corriere della Sera. „În contextul actualei situatii, nu mai sunt prevazute negocieri tehnice între UE si Elvetia pe tema electricitatii. „Este imposibil sa acceptam o separare între libera circulatie a persoanelor si cea a capitalului. Un oficial italian, Giovanni De Mari, presedintele Consiliului national pentru activitati vamale, a avertizat ca UE probabil va revizui acordurile privind traficul vamal cu Elvetia ca forma de presiune.

Accident de avion. Un avion militar de transport s-a prabusit marti în estul Algeriei, 103 persoane aflate la bord pierzându-si viata, potrivit unor surse si media locale. Avionul, de tip Hercules C130, s-a prabusit în regiunea muntoasa din provincia la Oum El Bouaghi, la 500 km est de capitala Alger, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. ,,Nu exista nici un supravietuitor”, a declarat o sursa din securitate, precizând ca avionul transporta militari si familii ale acestora. Victimele sunt 99 de pasageri si patru membri ai echipajului.

Furt la Londra. Vice-presedintele Comisiei Europene Viviane Reding, a fost socata sa constate ca valiza ei personala fusese furata dintr-o masina oficiala în timp ce ea se afla la o dezbatere în Londra, a informat The Telegraph. Reding, care este si comisar european pentru Justitie, a parasit Institutul Regal din centrul Londrei, dupa o dezbatere de doua ore în care i-a acuzat pe politicienii britanici si pe alegatori ca folosesc ,,emotia si nu faptele” pentru a judeca Uniunea Europeana. Dupa ce a parasit sedinta a descoperit ca bagajele ei si cele ale anturajului ei de oficiali au fost furate din masina oficiala a Comisiei Europene.,,Este prima data când mi-a fost furata geanta, si am calatorit în jurul lumii. Din fericire, ei au lasat actele. Hotii i-au furat si placinta cumparata de la un târg de produse traditionale englezesti. ,,Am luat-o pentru a le arata oamenilor cât de bine gatesc britanicii. Sper ca macar o vor mânca si n-o vor arunca”, a precizat Reding. Masina a fost lasata descuiata si singurul lucru care l-au lasat în urma hotii a fost valiza care continea cutia cu documente oficiale.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Dieta de iarna. Este bine stiut ca un sistem imun sanatos este cea mai buna aparare impotriva maladiilor, mai ales pe timpul iernii când organismul este mai stresat. Pentru aceasta, reteta cea mai buna este odihna, o alimentatie saraca in grasimi animale si bogata in alimente care contin lichide, minerale si vitamine. Printre aceste alimente ciupercile se numara la loc de onoare pentru capacitatea lor de a intarii sistemul imun. Ciupercile sau ,,carnea vegetala” contin substante imunostimulatoare, apa si minerale. Mai multe studii internationale recente, arata ca aceste substante pe care ciupercile le contin au darul sa previna aparitia celulelor canceroase.  Lovastin este o substanta pe care ciupercile le contin din abundenta si care poate contribuii la prevenierea maladiilor cardiovasculare. Un alt aliment important este Avocado, care poate fi un substitut excelent pentru unt sau alte grasimi de origine animala. Avocado contine mai multe substante care au calitatea de a scadea tensiunea arteriala. De asemenea untul de cocos si cel de palmier pot fi folosite in locul grasimilor animale. Datorita continutului mare de apa, vitamine si minerale, citricele, merele, perele, ananasul, kivi, varza, brocoli, morcovii, ridichea neagra si sfecla rosie nu trebuie sa lispseasca dintr-o dieta de iarna. Un alt pericol pentru sistemul imun este zaharul provenit din bomboane, prajituri si bauturi racoritoare. Ele trebui limitate, sau cel mai bine eliminate din dieta pentru a mentine un sistem imun puternic care ajuta sa avem o sanatate optima.  

Textul saptamânii. ,,Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare”. Isaia 41,10

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 7/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-