22
Views

SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 1 Noiembrie 2012

Fenomene apocaliptice. Acesta este titlul care apare cu insistență în ziarele și revistele care relatează despre fenomenele meteorologice din ultima săptămână. Europa. Furtună și ninsori puternice. A fost întâi viscolul din Franța cu furtuni de zăpadă pe coline și deschiderea pârtiilor de ski, care în mod normal nu avea loc decât pe 1 decembrie. În sudul Franței au avut loc inundații, iar vântul extrem de puternic a produs distrugeri importante. În Paris s-a înregistrat primul deces datorită frigului. În departamentele muntoase franceze Savoie, Haute-Savoie și Isere, ramurile copacilor îngreunate de zăpadă au căzut peste firele electrice și le-au rupt. Ninsorile s-au adăugat puternicelor rafale de vânt care afectau, de sâmbătă mai multe regiuni din Franța. În Drôme și Ardeche (sud), ‘locuințele sunt private de curent electric din cauza vântului puternic care poate atinge 130 km la oră’, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al ERDF (Electricité Réseau Distribution France). Intemperiile au afectat și circulația în Franța, unde zeci de automobiliști care nu și-au echipat mașinile cu pneuri pentru zăpadă au fost blocați în departamentul Isere, de ninsori neobișnuit de abundente. În Polonia, unde primele ninsori au fost însoțite de scăderi ale temperaturii sub zero grade, trei bărbați au fost găsiți morți de hipotermie, duminică, a anunțat poliția. În Elveția, ninsorile au provocat numeroase accidente, căderi de copaci, suspendări ale traficului feroviar. La Geneva, pompierii au primit sute de apeluri de la locuitori cuprinși de panică din cauza furtunii care s-a abătut asupra orașului, cu rafale de vânt ce atingeau viteze de până la 100 km pe oră. Agerpres A fost apoi furtuna tropicală Son-Tinh, care a produs distrugeri masive în Vietnam, Filipine și sudul Chinei, omorând peste 30 de persoane. Ceea ce este și mai grav este că această furtună a fost cea de-a 23-a din acest sezon, deci aceste distrugeri se adaugă altora deja foarte importante.

Uraganul Sandy devastează America. Uraganul ,,Sandy” a lovit luni seara coasta de est a SUA. Sute de mii de americani au evacuat zonele aflate în calea furtunii. De fapt Sandy a fost cea mai importantă calamitate meteorologică care a atins vreodată țara. Vântul a atins 250 de km, a avut un front de atac de 1.600 de km și s-a deplasat cu 45 km la oră producând pagube deosebite în 13 state americane. Unul din cele mai grave și spectaculare efecte au fost inundațiile produse de valurile uriașe care au invadat New Yorkul. În centrul Manhattanului apa a ajuns la un nivel istoric de 4,2 metrii, peste un metru mai mult decât ultimul record atins în 1960 de către uraganul Donna. Pentru prima dată de la construirea lor acum 108 ani, stațiile de metrou au fost inundate, apa ajungând până la plafon. Pe lângă miliardele de dolari în pagube materiale, Sandy a luat viața a 69 de persoane în Caraibe, două în Canada, și a peste 70 în 7 state americane, și se așteaptă să mai crească pe măsură ce se evacuează dărâmăturile. Metrourile și trenurile au fost anulate, numeroase aeroporturi închise, peste 15.500 de zboruri anulate. O estimare preliminară a pagubelor avansează suma de peste 25 de miliarde de dolari. New York – orașul care nu doarme niciodată – a fost cufundat într-o beznă totală în noaptea de luni spre marți. În New York, apele au inundat străzile Manhattanului, arzând transformatoare și lăsând peste 6 milioane de persoane fără electricitate. Multe persoane care nu au putut părăsi New York-ul s-au refugiat în adăposturi de urgență. Până la lăsarea serii, toate adăposturile amenajate în oraș se umpluseră. Aproximativ 4.000 de persoane au petrecut noaptea într-un astfel de adăpost. Pentru prima dată după atentatul din 11 septembrie 2001, bursa din New York a fost închisă două zile consecutiv. Santierul de la Ground Zero, din Manhattan, unde va fi construit memorialul dedicat victimelor atacurilor teroriste de la World Trade Center, a fost inundat. În New Jersey, din cauza vântului, furtunii și ploii, a fost declarată stare de alertă la cea mai veche centrală nucleară din SUA, Oyster Creek. Dacă apele continuă să crească, pompele reactorului ar putea fi afectate, au afirmat autoritățile de protecție nucleară. Președintele SUA, Barack Obama, și-a anulat luni o deplasare electorală în statul Florida și a rămas la Casa Albă spre a supraveghea pregătirile și evoluția situației.

Halloween. În occidentul modern, o sărbătoare de import, Halloween, cu rădăcini totuși europene, tinde să oculteze la final de octombrie și început de noiembrie semnificațiile unor sărbători religioase autohtone. În marile orașe, afișe publicitare promit tinerilor nemaivăzute, fantastice, mega, hiper party-uri de Halloween. Afișajul electronic din stațiile de tramvai, autobuz și metrou face generoase oferte de transport petrecăreților lugubru mascați, dintre care mulți nu cunosc originile europene ale acestei sărbători sosite din America. Anul celtic începea la 1 noiembrie, era data când turmele erau aduse la iernat în staul și când sufletele morților reveneau la casele lor. Despre celți se afirmă că ar fi fost „aborigenii Europei”. Catolicismul a preluat o parte din semnificația acestei sărbători, care devine în calendarul religios ziua tuturor sfinților și ziua pomenirii morților. Dar și mai mult decât atât, fiindcă în 1517, la 31 octombrie, Martin Luther, reformatorul catolicismului, afișează pe portalul bisericii Castelului Wittenberg, cele 95 de teze care înfierau excesele bisericii la sfîrșitul Evului mediu, în zorii Renașterii, ziua marchează începutul Reformei și până azi este sărbătorită de creștinii protestanți luterani. Spre a contracara ofensiva orgiasticelor petreceri de Hallooween, stropite uneori din belșug cu alcool, nu de puține ori soldate și cu pagube materiale și vătămări corporale, în acest an peste 100.000 de tineri sunt invitați să participe la așa-numitele ChurchNight-Aktionen și Luther-Partys. 2012 marchează jumătatea decadei luterane și stă sub deviza „Reforma și toleranța”. În 2017 în Germania va fi celebrată împlinirea unei jumătăți de mileniu de la începutul Reformei. Cum însă în Republica Federală, în general locuitorii din nordul și estul țării sunt luterani, iar landurile din sud sunt majoritar catolice, ziua Reformei nu este pretutindeni sărbătorită. În schimb, pe tot cuprinsul țării, familiile își pomenesc morții. Fosta președintă a Consiliului Bisericii Evanghelice, teologul Margot Kässmann, a considerat la rândul ei Halloween drept un cult al fantomelor, lipsit de substanță.

Belgia o republică islamică? În ultimii ani Belgia a devenit renumită pentru câteva situații ieșite din comun: pentru faptul că mai mult de un an, nu a avut guvern, pentru faptul că din ce în ce mai frecvent într-o Europă care se vrea unită, mișcarea separatistă câștigă teren, etc. După alegerile de săptămâna trecută, Belgia este confruntată cu o nouă situație de excepție. Un partid politic numit pur și simplu Islam, a reușit să aleagă doi din cei trei candidați la alegerile comunale. Partidul Islam care nu își ascunde apartenența la mișcarea islamistă, și care recunoaște exclusiv prescripțiile Coranului, a reușit ca în trei luni de la înființare să aibă doi consilieri municipali în orașele Anderlecht, și Molenbeek. Este interesant de remarcat că ei nu și-au ascuns intențiile, ba dimpotrivă. Nu au făcut o campanie agresivă, ba dimpotrivă. Nu dau dovadă de o elocvență în discursuri, chiar contrariu. Cu ocazia conferinței de presă Redouane Ahrouch, șeful partidului, urmează prescipțiile Coranului, adică nu strânge mâna reporterilor femei și nu le privește în față.  Principalele revendicări ale partidului sunt mâncarea halal la cantine, declararea ca zile de sărbătoare zilele în care au loc sărbătorile musulmane și autorizarea portului de fular tradițional la școală. Redouane Ahrouch nu face nici un secret că dorește să obișnuiască treptat opinia publică cu această realitate, să convingă musulmanii care fac parte din alte partide tradiționale să li se alăture și să dovedească că Sharia nu este un lucru rău. Ei își exprimă speranța că în viitor vor progresa și vor putea transforma Belgia într-o republică islamică.

Replica. În cursul recentei campanii pentru șefia principalului partid de dreapta din Franța UMP, unul din cei doi candidați a făcut referire la radicalizarea mișcării islamiste în Franța și la faptul că un tânăr musulman care mânca în timpul ramadanul o prăjitură cu ciocolată a fost agresat în mod violent de către un grup de militanți islamiști. Ca să răspundă la această publicitate pe care organizațiile musulmane nu au apreciat-o, la ieșirea de la slujba care a avut loc vinerea trecută cu ocazia marii sărbători Aid, s-a distribuit gratuit în fața marii moschee din Paris, o prăjiturică în forma de croasant, cu gustul celei despre care era vorba în manifestul UMP, și numită Cope, după numele politicianului care a început acestă discuție. Cei care au mâncat-o au spus că era foarte gustoasă și le-a făcut plăcere să o mănânce ținând seama de faptul că se numea așa.

Afganistan. Atentat. Un atentat sinucigaș produs vineri într-o moschee din provincia Faryab, din nord Afganistan, s-a soldat cu cel puțin 41 de morți, potrivit unui bilanț, provizoriu, transmite AFP, citând autoritățile locale. Potrivit unui responsabil, 19 victime provin din rândul trupelor de securitate afgane și 22 sunt civili, printre ei fiind și 5 copii. De asemenea, 30 de persoane au fost rănite, printre răniți numărându-se și șeful poliției provinciale. Atentatul a avut loc în ziua sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), într-o regiune a Afganistanului infiltrată de talibani, la rugăciunea de la moschee fiind prezenți numeroși demnitari locali. Potrivit martorilor, atentatorul sinucigaș purta o uniformă a poliției și părea să aibă vârsta de 14-15 ani. Atentatul nu a fost deocamdată revendicat, dar astfel de acțiuni sunt conduse de obicei de insurgenții talibani. Atentatul survine după confruntările sângeroase care au avut loc recent în această provincie între trupele afgane și talibani. Responsabilii afgani susțin că în aceste lupte au fost uciși 25 de talibani, printre care se numără și molahul Yaar Mohammad, un comandant considerat drept ‘guvernatorul fantomă’ al provinciei Faryab. Insurgenții talibani au desemnat ‘guvernatori fantomă’ în provinciile țării, cu scopul de a crea o autoritate paralelă care percepe impozite și impune populației o formă radicală a legii islamice.

Myanmar. Lupte. Cel puțin 112 persoane au fost ucise și mii de case incendiate într-o serie de conflicte etnice și religioase ce au izbucnit în vestul țării asiatice Myanmar (Birmania). Potrivit publicației americane Los Angeles Times, autoritățile locale fac eforturi pentru a restaura ordinea publică, instituind interdicții și întărind securitatea în anumite zone. Violențele dintre budiștii din regiunea Rakhine și minoritățile musulmane Rohingya au început duminica trecută și s-au răspândit rapid în cel puțin patru localități, deși nu se știe încă exact de la ce au pornit. În Myanmar tensiunile religioase și etnice sunt vechi și au loc pe mai multe fronturi. Deși recent-instalatul guvern civil a semnat acorduri de încetare a focului cu mai multe grupuri etnice de pe teritoriul țării, acestea nu se ridică la rangul de tratate de pace, iar trupe guvernamentale continuă să se lupte cu insurgenții din regiunea Kachin, de-a lungul graniței nordice cu China. „Situația este în continuare tensionată și va rămâne astfel în viitorul apropiat”, a declarat Aung Naing Oo, memebru al comisiei însărcinate cu investigarea violențelor.

Franța căsătoria homosexualilor. Franța are un nou guvern socialist, care este foarte interesat să acorde drepturi și privilegii noi la diverse categorii de persoane. Așa cum vă informam cu altă ocazie una dintre aceste legi este cea care acordă dreptul de căsătorie homosexualilor. Am notat două reacții semnificative cu privire la această nouă legislație. Prima cea a președintelui consiliului superior al notarilor din Franța, Jean Tarrade, care sublinia într-un interviu cu ziarul Le Figaro, că promulgarea unei legi care schimbă semnificația milenară a căsătoriei ar trebui să necesite ample consultări și investigații ale tuturor implicaților. Refuzând să se exprime asupra caracterului moral sau motivațiilor politice, șeful notarilor din Franța este de părere că această legislație va produce situații nemaiîntâlnite până acum privind adoptarea, copii cu multiple mame (cea biologică, cele care l-au adoptat, etc), relațiile dintre copii și partenerii de acelaș sex care au divorțat, etc. În aceeași ordine de idei, am văzut la televiziunea franceză un interviu acordat de una din ministrele actualului guvern care a fost întrebată care este părerea ei despre faptul că partidele de dreapta în opoziție au declarat că vor refuza să accepte și aplice această lege, de exmplu primarii vor refuza să facă asemenea căsătorii. Ea s-a arătat extrem de agresivă subliniind că este inadmisibil ca cetățenii, mai ales cei cu funcții administrative sau politice să nu accepte o lege care a fost votată.

Semnele timpului. În mod categoric moralitatea zilelor noastre cunoaște o deteriorare extrem de gravă, nu numai oamenii de rând, dar și politicienii și chiar oamenii legii: polițiști și judecători sunt afectați. Am ales câteva exemple cu totul la întâmplare. Orașul canadian Montreal, este scena unor audieri juridice parcă copiate dintr-un film cu mafia. În fața comisiei, Lino Zambito bosul unei firme de construcții și mafiot de renume, explica cum de ani de zile a mărit prețul lucrărilor contractate cu municipalitatea pentru a putea da ciubuc oficialilor în frunte cu primarul Gerald Tremblay, și să facă contribuții ilegale partidelor politice. În orașul francez Nice, adjunctul poliției este arestat și cercetat pentru asocierea cu mafia locală pe care a ajutat-o să-și desfășoare activitatea criminală nestingheriți. În alt oraș din sudul franței Marseille, un grup de polițiști a fost arestat și au fost recuperate cantități importante de: drog, bijuterii și bani, pe care le furaseră cu ocazia descinderilor pe care le făceau. Acestea erau ascunse în plafonul comisariatului de poliție. În alt oraș francez Havre, a fost arestat un grup de mafioți printre care se afla și o polițistă. Aceasta era amanta șefului gangului, și îl informa de mersul anchetei poliției și îi spunea ce mașini banalizate folosește poliția ca să poată să le evite când transporta drogurile. Poate și mai șocant, în New York, Gilberto Valle, un polițist de 28 de ani a fost arestat pentru că plănuia să răpească, tortureze și apoi să mănânce femei. Fosta soție a informat autoritățile de faptul că în computerul lui se aflau date precise despre peste 100 de femei, date obținute din fișierele poliției. Odată arestat, poliția a găsit de asemenea în computerul său conversațiile sale cu alți amatori de canibalism pe un website dedicat canibalismului. Acolo el a propus  ,,marfa” sa spre vânzare, a schimbat rețete și procedee de a găti victimele sale.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Spanacul, morcovii și caisele. Spanacul, morcovii și caisele pot ajuta în lupta împotriva demenței, este opinia cercetătorilor germani de la Ulm Universitat. Toate aceste vegetale au în comun conținutul bogat de antioxidanți. Oamenii de știință germani sunt de părere că o dietă bogată în fructe și legume este extrem de bună pentru sănătate, însă spanacul, morcovii și caisele au proprietăți antioxidante deosebite, care pot reduce degenerarea neurologică precum și riscul de Alzheimer’s disease. Studiul a analizat diferența între 74 de pacienți cu  Alzheimer’s disease în stadiu moderat, și un grup de 158 de persoane relativ sănătoase. Participanții la studiu, cu o vârstă cuprinsă între 65 și 90 de ani, au fost supuși la mai multe teste neuropsihologice, analize de sânge și calcul de BMI (indice de masa corporală). În urma acestor teste s-a observat că pacienții cu Alzheimer aveau un nivel mai scăzut de vitamina C și de beta-caroten, comparativ cu persoanele sănătoase. Concluzia cercetătorilor germani sugerează că o dietă bogată în vitamina C și beta-caroten poate preveni declanșarea și dezvoltarea demenței, așa cum este cazul în Alzheimer’s disease. De asemenea, s-a confirmat ideea că regimul de dietă mediteranean, axat pe pește, fructe, legume și ulei de măsline, conservă capacitatea cognitivă a creierului și previne instalarea Alzheimer’s disease. Oamenii de știință germani au mai adăugat că o greutate corporală menținută la normal prin exerciții fizice, de asemenea poate preveni deteriorarea prematură a funcțiilor mentale. Rezulatele acestui studiu au fost publicate recent în revista medicală Journal of Alzheimer’s Disease.

Textul săptămânii. ,,Sfârșitul tuturor lucrurilor este aproape. Fiți înțelepți dar, și vegheați în vederea rugăciunii”.          1 Petru 4,7

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 44/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-