48
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii  4 Noiembrie 2010

Halloween, o istorie cu vrajitoare. Ca in fiecare an la data 31 octombrie, tarile de limba engleza au sarbatorit Halloweenul, o veche traditie cu origini mistico-pagane. La origine a fost un festival celtic numit Samhain, care s-a suprapus peste o sarbatoare religioasa crestina, Ziua Tuturor Sfintilor, ceea ce a dat nastere odata cu trecerea vremii, la un spectacol penibil. Oameni in toata firea, familii intregi cersind bomboane pe strada, in parcuri si moluri, imbracati in cele mai ridicule costumatii. Profitand de aceasta ocazie am incercat sa observ cum s-a schimbat opinia populara fata de moarte si inmormantare, si am constatat ca odata cu raspandirea ateismului s-au inregistrat schimbari importante. Un prim aspect ar fi acela ca incinerarea a devenit o practica curenta. Daca in 1975, existau in Franta 7 crematorii, in 2006 erau peste 124. Daca in aceeasi perioada in Franta numai 1% din cei decedati erau incinerati, astazi 50% dintre ei o fac. In Statele Unite se observa aceeasi tendinta in functie de regiune procentul incinerarilor variaza intre 33-50%, iar in Japonia ajunge la 98%. Cei care aleg incinerarea au predecesori celebri, printre care cativa sunt bine cunoscuti: Theophile Gautier, poet francez, George Sand, scriitoare feminista franceza, Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, Albert Einstein, fizcian german, actorul francez Jean Gabin, actrita franceza Greta Garbo, cantaretul francez Charles Trenet si multi altii. Ceea ce se constata in ultimii ani este faptul ca spre deosebire de trecut cand cenusa era dispersata pe mare, in parcuri sau pe varful muntilor, acum este la moda ingroparea urnei funerare intr-un loc anume, care devine un fel de parc. De cealalta parte a spectrului a aparut o moda ciudata, aceea de a fi ingropat in cosciuge ,,speciale”, dupa dorinta si pasiunile defunctului. Cosciugele pot avea formele cele mai neobisnuite. Asa de exemplu un vagon al celebrului tren Orient-Express, un pantof sau o sacose de sport, un peste, o butelie de Coca-Cola, un telefon portabil, pasari sau animale, si cate altele de fapt nu exista limita; cu cat ideea este mai excentrica cu atat mai bine. Acum 10 ani, britanicul Douglas Gill, directorul societati Vic Fearn, a introdus aceasta mda in Anglia si in mod surprinzator ea a castigat teren in toata Europa, nu numai la bogati excentrici ci si la oamenii obisnuiti. Probabil atunci cand nu mai ai nici o speranta dincolo de moarte, singura solutie este sa-ti organizezi o inmormantare de pomina.

Bagdadul insangerat. Al Qaeda a avut o idee speciala de cum trebuie sarbatorita ziua mortilor, asa ca s-a infiltrat in catedrala catolica siriaca din Bagdad, unde in timpul slujbei religioase a produs un atac extrem de violent, care a ucis 42 de credinciosi, femei, copii si 2 preoti, fara deosebire. In urma interventiei fortelor de ordine, au fost ucisi majoritatea atacantilor si cativa politisti, bilantul final fiind de 53 de morti si 67 de raniti, multi dintre ei in stare grava.  Dar aceasta nu a fost totul, marti noaptea orasul a rasunat de sunetul explozilor; 21 de masini pline de explozibil au fost detonate producand peste 50 de morti si 350 de raniti. Cand soarele a rasarit, catedrala arata ca un camp de bataie, cu peretii ciuriuti de gloante si cu sangele victimelor raspandit peste tot. Populatia crestina catolica din Irak, care a diminuat in mod considerabil in ultima vreme, de la 800.000 la 500.000, se simte amenintata. In urma atacului, cateva sute de persoane au parasit deja tara cu destinatia Europa, sau Statele Unite.

Exces de zel. In ultimii ani, deoarece au avut loc atatea incidente, ca masura de precautie au loc actiuni care frizeaza ridicolul. S-a spus despre calatori care in urma unei glume deplasate, s-au trezit arestati pentru suspiciune de terorism, de acei pentru care, deoarece erau beti, avionul a fost deturnat si au fost debarcati, etc. Iata ca saptamana trecuta a fost depasit un nou prag al exesului de zel. Intr-un avion al companiei de aviatie portugheze care facea legatura intre Lisabona si orasul francez Touluse, un calator francez de profesie doctor, s-a dus oarecum precipitat la WC. Intrebat de personalul de bord ce are, el a raspuns: indigestie, dar acestia au dedus ca are holera, si au declansat planul de urgenta. L-au izolat pe scaunele din spate ale avionului, i-au pus masca la gura si au dezinfectat totul imprejur. La sosirea pe aeroport, autoritatile sanitare au pus avionul si toti pasagerii in carantina, au facut analize de laborator si au constatat dupa cateva ore, ca bietul pasager avea cea mai simpla si banala indigestie.

Japonia isi recheama ambasadorul din Rusia. Ministrul de externe al Japoniei, Seiji Maehara, a anuntat ca il va rechema temporar pe ambasadorul nipon de la Moscova, pentru a asculta explicatiile primite de acesta de la autoritatile ruse in privinta diferendului dintre cele doua tari legat de vizita presedintelui rus, Dmitri Medvedev, in Insulele Kurile. Guvernul de la Tokio, condus de premierul Naoto Kan, a criticat dur vizita lui Medvedev in teritoriile revendicate si de Japonia. A fost de altfel prima actiune de acest tip a unui sef de stat rus de la ocuparea acestor insule, dupa al doilea razboi mondial. Pentru primul ministru de la Tokio, noul scandal diplomatic izbucnit cu Rusia nu este deloc o veste buna, el fiind acuzat ca a administrat prost si relatia cu China, deteriorata serios in ultimele luni, tot in urma unei dispute teritoriale.

Cinci pachete cu explozibil, descoperite in Grecia. Cinci pachete cu explozibil au fost gasite la Atena. Coletele erau adresate presedintelui francez Nicolas Sarkozy si unor ambasade, printre care si celei a Republicii Federale Germania. Potrivit politiei din capitala elena, pachetul cu numele lui Sarkozy a fost gasit la doi barbati apropiati extremei stangi, care au fost arestati. Unul din pachetele-capcana a explodat si a provocat ranirea usoara a unui angajat al serviciului de curierat. Acest colet fusese adresat ambasadei Mexicului. Celelalte pachete erau adresate ambasadelor Olandei, Belgiei. Bulgariei si Republicii Chile.

Spatiul aerian german, inchis pentru toate zborurile din Yemen. Germania si-a inchis spatiul aerian pentru toate avioanele din Yemen, dupa ce s-a aflat ca pachetele cu explozibil provenind din aceasta tara, transportate pe calea aerului si avand ca destinatie finala SUA, au tranzitat si aeroportul Köln/Bonn. Nu sunt interzise doar zborurile companiilor aeriene yemenite, ci ale tuturor liniilor care opereaza curse din aceasta tara. Potrivit guvernului german, UE si SUA pregatesc masuri comune pentru eliminarea carentelor de securitate din transportul cargo aerian. Masura luata de Berlin a fost adoptata si de Olanda, Canada si Marea Britanie, aceasta din urma interzicand si toate zborurile din Somalia. Guvernul din Yemen a criticat aceste masuri, pe care le considera reactii exagerate, care nu ar servi decat intereselor teroristilor. Intre timp, administratia de la Washington a trimis experti in Yemen, care vor verifica masurile de securitate la aeroporturile din statul arab si vor antrena personalul aeroporturilor.

Yemen. Operatiune de capturare a organizatorilor complotului cu colete cu explozibil. Autoritatile din Yemen au demarat o operatiune majora de capturare a unui lider saudit al retelei al Qaida, banuit ca a avut un rol-cheie intr-un complot terorist dejucat de autoritatile din Marea Britanie, care au descoperit pachetele cu explozibil din avioane care urmau sa ajunga la Chicago. In actiunea din Yemen sunt implicate atat fortele armate cat si serviciile secrete. Potrivit responsabililor yemeniti, operatiunea se desfasoara in provinciile Maarib si Shabwa si are ca obiectiv prinderea lui Ibrahim al Asiri, suspectat de planificarea atacului. De asemenea, se urmareste capturarea clericului radical Anwar al Awlaki, nascut in SUA, cautat de administratia de la Washington pentru legaturile sale cu al Qaida.

Primii invinuiti in seria de atentate cu pachete capcana de la Atena. Un judecator grec i-a acuzat vinovati de terorism pe doi tineri, la putin timp dupa ce politia a anuntat detonarea celui de-al 14-lea colet destinat Ambasadei Frantei de la Atena. Cei doi invinuiti sunt tineri, in varsta de 22 si 24 de ani, unul find student la chimie. Cel de-al doilea a refuzat sa vorbeasca in fata judecatorului, nerecunoscand autoritatea completului de judecata. Tinerii au fost acuzati de comiterea unor acte de terorism, apartenenta la o organizatie terorista, posesia si folosirea de bombe si explozibili, precum si de lezarea autoritatii statului prin refuzul de a se identifica si de a permite amprentarea lor. Ambii au fost incarcerati la inchisoarea Korydallos, din vestul Atenei.

Ostatici la Moscova. Cel putin 20 de persoane inarmate au luat cu asalt sediul unei banci moscovite, detinute de patronul de origine rusa al publicatiilor britanice Independent si Evening Standard. ,,Asistam la un asa numit spectacol mascat in Rusia: 20-30 de persoane mascate si inarmate cu mitraliere au luat cu asalt cladirea in care se afla Alexander Lebedev” a declarat unul din apropiatii omului de afaceri. Fost spion KGB, Alexander Lebedev, si-a construit averea pe baza vanzarii echipamentelor de securitate ale statului, la inceputul anilor 90, imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice. El este si co-proprietar al publicatiei pro-democrate Novaya Gazeta, iar in anul 2009 a cumparat Evening Standard, caruia i s-a adaugat in 2010 Independent. Lebedev mai detine pachete de actiuni la aeroflot si Gazprom.

Canadianul de la Guantanamo, condamnat la 40 de ani inchisoare. Canadianul Omar Khadr, a fost condamnat de un tribunal militar de la baza americana Guantanamo, la 40 de ani de inchisoare pentru crima, conspiratie si sprijinire a unei organizatii teroriste. Sentinta oficiala nu va fi insa aplicata, dupa ce inculpatul a pledat vinovat si a facut marturisiri complete. In urma unei intelegeri cu autoritatile americane, barbatul de 24 de ani va petrece in inchisoare inca opt ani. El a fost arestat in 2002 in Afganistan, cand avea doar 15 ani. Khadr este singurul cetatean al unei tari occidentale care se mai afla inca la inchisoarea americana din Cuba.

Dilma Rousseff, prima femeie care preia sefia statului brazilian. O femeie a devenit in premiera sef de stat si de guvern in Brazilia. Dilma Rousseff, in varsta de 62 de ani, de la Partidul Muncitorilor, a castigat clar al doilea tur al alegerilor prezidentiale, invingandu-l pe conservatorul Jose Serra. Rousseff a obtinut aproximativ 56% din voturi. Serra a fost preferat de doar 44% din alegatori. Doamna Rousseff, fosta luptatoare in rezistenta si fiica a unui imigrant bulgar, ii va urma in functie popularului Luiz Inacio Lula da Silva, care nu a mai avut voie sa candideze, dupa opt ani petrecuti in fruntea tarii cu cea mai mare economie din America Latina. Rousseff a anuntat deja reformarea sistemului fiscal si a administratiei, si a promis sa continue sprijinirea cresterii economiei braziliene, care a inflorit in cele doua mandate ale lui Lula. Acesta a pregatit-o special pe doamna Rousseff drept succesoare a sa in fruntea statului.

Recensamant in China. In China a debutat cel mai amplu recensamant din intreaga lume. Aproximativ 6,5 milioane de oameni au sarcina de a vizita in urmatoarele 10 zile mai bine de 400 de milioane de gospodarii. Autoritatile chineze spera sa obtina astfel date concrete privind numarul real al populatiei tarii, estimat la peste 1,3 miliarde de oameni.

Serbia. Cutremur. Doua persoane si-au pierdut viata in Serbia si alte 50 au fost ranite, dupa producerea unui cutremur de 5,6 grade, in cursul noptii. Cutremurul a fost puternic resimtit in intreaga tara, inclusiv in capitala Belgrad. Au fost inregistrate importante pagube materiale. Curentul electric, liniile telefonice si furnizarea de apa potabila au fost intrerupte.

Peste 400 de morti in dezastrele naturale din insulele indoneziene. Situatia din insulele indoneziene din largul coastelor Sumatrei, afectate in urma cu cateva zile de un cutremur urmat de un tsunami cu valuri de trei metri, continua sa fie deosebit de dificila. Cautarea eventualilor supravietuitori decurge cu greutate din cauza conditiilor meteo nefavorabile, care intarzie si livrarea de ajutoare de urgenta. Potrivit echipelor de interventie, 13.000 de persoane ramase fara adapost au nevoie urgenta de ajutor. Ultimul bilant arata ca valul urias de luni a facut 408 victime, peste 300 de persoane fiind in continuare date disparute. Echipele de salvare nu au sperante prea mari sa ii mai gaseasca in viata pe multi dintre cei disparuti, existand temerea ca au fost trasi in apele marii la retragerea valului urias.

Israelul aproba noi constructii in partea araba a Ierusalimului. Guvernul israelian a aprobat, potrivit propriilor afirmatii, constructia a 238 de noi locuinte in cartiere evreiesti din Ierusalimul oriental, punand astfel capat unui moratoriu tacit al constructiilor, in vigoare vreme de un an. Chestiunea extinderii coloniilor evreiesti in teritoriile arabe submineaza negocierile de pace israeliano-palestiniene, reluate de curand. Autoritatile de la Ierusalim au explicat ca numarul autorizatiilor de constructie a fost in mod voit mentinut la un nivel scazut, pentru a nu provoca tensiuni suplimentare in relatiile cu SUA.

Unde cautam fericirea. Cercetatorii de la Ben-Gurion University in Israel, au intreprins un studiu interesant. Ei au facut o paralela intre frecventarea bisericilor si a magazinelor, in ultimii 30 de ani. Autorii au folosit datele culese de University of Chicago’s National Opinion Research Council, acest organism a investigat nivelul fericirii adultilor. Aceste anchete de opinie s-au concentrat in statele unde asa zisele ,,legi albastre” (care interziceau activitatile comerciale duminica), au fost anulate intre anii 1973 pana in 1998. Ei au comparat nivelul de fericire al celor care frecventeaza sau nu biserica, plecand de la supozitia ca cea mai mare parte a crestinilor se duc la biserica duminica. In mod surprinzator, la 25 de ani de la anularea acestor legi, procentul celor care se declara fericiti a scazut cu cel putin 17% in randul celor care nu frecventeaza servicile religioase, si a ramas la fel pentru cei care le frecventeaza. Aceasta scadere a fost mai accentuata la femei. Studiul ajunge la concluzia logica: inlocuind participarea la servicii religioase, cu targuielile, nu aduce fericirea. Autorul principal al studiului Danny Cohen-Zada, PhD, asistent profesor la departamentul de studii economice de la Ben-Gurion University, nota ca participarea la servicii religioase  aduce in sine multumire si un sens in viata. Autorul se intreaba, de ce daca asa este situatia, oamenii nu se intorc la biserica. El noteaza ca cumparaturile ofera satisfactie instantanee, chiar daca stiu ca atunci cand vor primi bilul de la credit card vor fi nefericiti, daca nu chiar ruinati. De asemenea nu trebue uitat ca mersul la targuieli este o forma de adictie. Autorii studiului ofera cateva sugestii interesante, cum ar fi adoptarea unei ,,legi albastre” la nivel personal, adica sa decizi in care zi a saptamanii nu vei merge la targuieli orice ar fi, in loc de aceasta sa petreci timp cu familia, sau sa ai alte activitati folositoare. Studiul arata ca pentru fiecare procent de crestere a frecventarii serviciilor religioase se inregistreaza o crestere a nivelului de fericire de 10.7%. In ciuda faptului ca este vorba de un studiu pur stiintific, concluzia este cat se poate de clara: cauta sa gasesti un scop in viata sa-ti pui increderea in Dumnezeu, aceasta te va ajuta sa-ti regasesti fericirea pe pamant.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Aspirina. Pacientii diagnosticati cu cancer de prostata care au luat aspirina au avut sanse mai bune de a supravietui, este concluzia unui studiu prezentat saptamana trecuta la sesiunea stiintifica a organizatiei American Society for Radiation Oncology, care a avut loc in San Diego, California. Persoanele suferinde de cancer de prostata care au fost operate sau tratate cu radiatii si au luat si cate o aspirina, au avut o rata de supravietuire mult superioara celor care nu au luat aspirina. Dr. Kevin Choe de la University of Texas Southwestern, Dallas, este de parere ca anticoagulantele au o actiune importanta impotriva dezvoltarii si raspandirii celulelor canceroase. Cercetatorii americani au analizat recordurile medicale a 5.275 de barbati cu cancer de prostata, dintre care 1.982 au folosit aspirina cu regularitate.

Alcoolul este mai periculos decat cocaina si heroina, este de parere o comisie medicala din Marea Britanie. The Independent Scientific Committee on Drugs, a analizat efectele fizice, psihologice si sociale cauzate de consumul de droguri si au determinat ca alcoolul este cel mai daunator dintre toate. Intr-un articol publicat saptamana trecuta in revista medicala britanica Lancet, autorii studiului arata ca heroina si cocaina sunt cele mai daunatoare pentru persoana respectiva, in timp ce alcoolul este daunator si pentru cei din jurul individului. Cercetatorii Britanici doresc sa atraga atentia la pericolul tot mai mare pe care il reprezinta alcoolul, mai ales cand consumul de alcoolul este considerat ca o activitate sociala inofensiva.  

Textul saptamanii. ,,Vindeca-ma Tu Doamne, si voi fi vindecat; mantuieste-ma Tu, si voi fi mantuit; caci Tu esti slava mea!”. Ieremia 17,14

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 44/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-