24
Views

                     SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 25 Octombrie 2012

Liban. Atentat. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat atentatul cu automobil-capcană din capitala Libanului, Beirut. Conflictul inter-libanez s-ar putea agrava după atentatul din cartierul creștin Așrafiieh. Atacul s-a soldat cu moartea a opt persoane, între care generalul Wissam al-Hassan, șeful serviciului secret al poliției. Aproximativ 80 de oameni au fost răniți. Doliu național, străzi baricadate și acuzații aduse lui Bashar al Assad. La o zi de la cel mai grav atentat din ultimii cinci ani, nervozitatea a crescut în Liban la cote paroxistice. Chiar dacă nu se cunosc încă în amănunt circumstanțele atentatului, pentru tabăra anti-siriană este clar că președintele Assad a ordonat lichidarea generalului, un reputat vânător de teroriști. Libanezii se simt involuntar tot mai atrași în conflictul din țara vecină. Asta nici nu trebuie să mire, explică Hilal Khashan, profesor la Universitatea Americană din Beirut: ,,Siria și Libanul sunt ca doi frați gemeni. Se întâmplă ceva într-una din țări, efectele nu întârzie să apară și în cealaltă”. Opoziția, grupată în jurul lui Saad Hariri, fiul fostului premier Rafik Hariri, ucis în 2005, printre ai cărei simpatizanți se număra și generalul ucis, cere demisia guvernului pro-sirian de la Beirut. Guvernul este dominat de Hezbollah, cea mai puternică forță militară, politică și socială din Liban. Guvernul tocmai este reunit într-o ședință extraordinară. Demisia este însă improbabilă, fiindcă țara ar deveni și mai instabilă într-un astfel de scenariu. Hezbollah, considerată organizație teroristă în occident și aliată a președintelui Assad, a condamnat și ea, împreună cu guvernul de la Damasc, atentatul. Cu toate acestea, conflictul inter-libanez tinde să ia din nou amploare. La fel ca și în timpul războiului civil dintre anii 1975-1990, taberele sunt neschimbate în număr de trei: șiiții pro-sirieni, sunniții anti-sirieni și creștinii, care sunt divizați în atitudinea față de Siria. Hilal Khashan a explicat că libanezii urmăresc cu atenție evoluțiile din Siria. În vreme ce coaliția la putere nădăjduiește că președintele Assad va reuși să înăbușe revolta, opoziția speră că regimul de la Damasc va fi alungat de la putere. Libanul a reușit multă vreme să nu se lase atras în conflictul din țara vecină, chiar dacă Damascul exercită în continuare o influență masivă la Beirut. Nu trebuie uitat că Siria a ocupat Libanul vreme de 30 de ani, până la atentatul asupra lui Rafik Hariri, iar Hezbollah depinde în mare măsură de ajutorul lui Assad. În această situație tensionată, noua misiune a emisarului ONU pentru Siria pare de-a dreptul imposibilă. Brahimi încearcă la Damasc să convingă guvernul și opoziția să încheie un armistițiu de trei sau patru zile, pe durata sărbătorii Eid-al-Adha. Șansele sale de succes tind însă către zero.

Condamnați pentru că au dat prognoze false. Este proverbial faptul că multe dintre prezicerile oamenilor de știință, mai ales a celor care prevăd vremea, sunt imprecise și nu trebuie să te bazezi prea mult pe ele. Pornind de la această tradiție ei nu se prea îngrijorează atunci când prezicerile lor se dovedesc inexacte. Iată însă că aceasta este pe cale să se schimbe. Marco Billi, un judecător italian a condamnat la 6 ani de închisoare 7 oameni de știință pentru că au dat informații incomplete și inexacte asupra riscului și consecințelor unui cutremur de pământ care a avut loc în 2009 în localitatea Aquila. În urma acestui cutremur cu o intensitate de 6,9 grade au murit 309 persoane și a fost distrusă cea mai mare parte a localității. Printre cei condamnați se află Enzo Boschi, fostul șef al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie, și Bernardo De Bernardinis, fost membru al organismului Național de Protecție Civilă. Într-adevăr ei și mulți alți experți internaționali se apără spunând că, cine poate prezice cu exactitate un cutremur de pământ. Numai că pe 31 martie 2009, cu numai o săptămână înainte de cutremur, ca urmare a îngrijorării generale a locuitorilor care simțiseră de câteva luni cutremure aproape zilnic, o comise de experți din care făcea parte și cei condamnați, s-a întrunit și a publicat un document care asigura că un cutremur important era ,,improbabil”. Acest mesaj optimist a calmat opinia publică și a contribuit la numărul mare de victime care s-au bazat pe părerea experților.

Costa Rica. Cutremur. Un puternic cutremur de 6,6 grade a afectat Costa Rica marți, fără a provoca o alertă de tsunami, a anunțat Institutul de geofizică american (USGS), relatează AFP. Epicentrul seismului, a fost localizat la 145 de km vest de capitala San Jose, însă la doar 5 km de orașul Hojancha. Centrul de alertă pentru tsunami în Paciifc a emis un buletin subliniind că nu există risc de tsunami distructiv. Însă acesta a avertizat că astfel de cutremure de pământ pot totuși să provoace valuri periculoase pentru orașele de coastă pe o rază de 100 de km în jurul epicentrului. În septembrie, un puternic cutremur de 7,6 grade a afectat Costa Rica provocând întreruperi de electricitate și afectând unele clădiri, fără a provoca însă victime.

Fâșia Gaza. Navă finlandeză oprită de armata israeliană. Nava finlandeză Estelle, la bordul căreia se afla militanți propalestinieni care încerca să forțeze blocada israeliană impusă Fâșiei Gaza, a fost imobilizată fără violență sâmbătă dimineața de către marina israeliană, a anunțat o purtătoare de cuvânt militară. Militarii au urcat la bord și au preluat controlul asupra navei Estelle. Pasagerii nu au opus rezistență. Anterior, Victoria Strand, o purtătoare de cuvânt a mișcării ,,Ship to Gaza Sweden” (Un vapor pentru Gaza), cu sediul la Stockholm, a anunțat că marina israeliană a atacat vaporul. Nava a pornit la 6 octombrie de la Napoli (Italia) și a fost alimentată cu carburant marți, în apele internaționale, în largul Cretei. Ea transportă cinci deputați europeni, și anume: Ricardo Sixto Iglesias (Spania), Sven Britton (Suedia), Aksel Hagen (Norvegia), Vangelis Diamandopoulos și Dimitris Kodelas (Grecia), dar și un fost deputat canadian, Jim Manly. Nava Estelle, provenind din Suedia, a sosit la 4 octombrie la Napoli, după un tur în Europa, în cadrul căruia a fost în Finlanda, Franța și Spania. Estelle, o goeletă cu trei catarge construită în 1922, are la bord în pricipal occidentali, dar și doi israelieni, potrivit organizatorilor. Ea intenționează să debarce mobilier școlar și medical, dar și materiale de construcție. Israelul impune o blocadă Fâșiei Gaza după capturarea unui militar israelian în iunie 2006, care a fost eliberat în octombrie 2011 în schimbul eliberării a aproximativ 1.000 de deținuți palestinieni. Această blocadă a fost consolidată în 2007, după ce mișcarea islamistă Hamas a preluat puterea în Fâșia Gaza. Israelul a anunțat ulterior o relaxare, la 20 iunie 2010, sub intense presiuni internaționale, după ce marina israeliană a efectuat un asalt sângeros, la 31 mai 2010, în apele internaționale, împotriva unei flotile umanitare cu destinația Fâșia Gaza. Însă israeienii au menținut atât restricții severe asupra circulației persoanelor și bunurilor, cât și o blocadă maritimă strictă.

Postere pentru respectarea legii islamice în Londra. Mai multe suburbii londoneze sunt împânzite cu afișe în care locuitorii sunt avertizați că în acele zone trebuie respectate legile islamului. Extremiștii, care se consideră amenințați de curentul islamist al extremei-drepte europene din ultima periaodă, avertizează că vor organiza patrule, pentru a veghea la respectarea tradițiilor. Pe postere scrie ,,Ați intrat într-o zonă sub controlul Shariei – legile islamice sunt întărite”. Posterele tipărite pe hârtie galbenă, pot fi văzute în stațiile de autobuz sau pe felinarele din mai multe suburbii londoneze și precizează că în zonă sunt interzise jocurile de noroc, muzica sau concertele, pornografia sau prostituția, drogurile, fumatul și alcoolul. Acțiunea este revendicată de către predicatorul Anjem Choudary, care a declarat că plănuiește să împânzească comunitățile  musulmane, dar și pe cele ne-musulmane cu astfel de mesaje și să sădească un Emirat islamic pe termen lung. În suburbiile londoneze Waltham Forest, Tower Hamlets și Newham ar crescut temerile ca rezidenții să fie intimidați sau amenințați ca să respecte regulile islamului. Scotlandul Yard-ul colaborează cu comunitățile locale pentru a identifica responsabilii. Choudary, care conduce organizația militantă interzisă Islam4UK, a averizat că sunt sute, poate mii de oameni pregătiți să patruleze pe străzi și între 10.000 și 50.000 de postere gata să fie distribuite. El a mai anunțat că în acest sfârșit de săptămână musulmanii vor organiza un marș de protest împotriva extremei-drepte, drept răspuns la atentatul din Norvegia. ,,Musulmanii trebuie să fie vigilenți, este un întreg curent anti-musulman în această perioadă”, a mai spus predicatorul, dar a precizat că nu crede că un atentat asemănător celui din Norvegia ar fi posibil în Marea Britanie.

Lance Armstrong nu are loc în istoria ciclismului. Aceasta a fost hotărârea definitivă pe care a luat-o luni the Internațional Cycling Union, acestea au fost cuvintele pe care le-a pronunțat Pat McĂuaid președintele agenției. Lance Armstrong a fost până nu demult o figură remarcabilă în istoria ciclismului. După ce a fost diagnosticat cu cancer și metastaze cerebrale, el reușește să se refacă și să câștige de 7 ori celebra competiție ciclistă Tour de France și multe altele. În special Tour de France este o competiție extrem de dificilă, în care timp de 23 de zile cicliștii fac pur și simplu turul Franței trecând peste munți accidenați, sunt supuși la probe teribile. Nimeni în istoria acestei competiții care a avut loc prima oară în 1903, nu a câștigat de 7 ori. Cu diferite ocazii, criticii și-au exprimat suspiciunea asupra performanțelor ieșite din comun ale ciclistului american, dar la toate testele el a ieșit basma curată și a avut scuze valabile pentru cele suspicioase. Iată însă că odată cu trecerea vremii și dezvoltarea unor mijloace de analiză mai sofisticate coraborate cu mărturia foștilor colegi, s-a dovedit că Lance Armstrong folosea substanțe interzise ca să-și mențină o formă neobișnuit de performantă. Din dorința de a trimufa cu orice preț, din dorința de fi celebru, Lance Armstrong a ajuns simbolul fraudei și este dezonorat pentru totdeauna.

Realități contemporane. În India aproape jumătate din fete sunt măritate de către părinți înainte de a avea 18 ani, este de menționat că aceasta nu înseamnă 16 sau 17 ani, ci adesea 12 sau 13 ani. În provinciile Bihar, Rajasthan și West Bengal, la fiecare 5 fete, 3 sunt măritate la vârsta fragedă. De fapt India deține recordul absolut de mirese copii 24 de milioane, adică 40% din cele 60 de milioane de căsătorii care privesc copiii. Este de înțeles că la această vârstă fragedă nu numai că fetele nu vor avea educație, vor munci din greu, dar vor avea de suferit consecințe câteodată mortale de pe urma nașterilor și vor da naștere la copii cu predispoziție la boli. Dacă veți spune aceasta se întâmplă în India, vă înșelați, nici în țări cu tradiții democratice avansate femeile nu o duc mai bine. Așa de exmplu în Franța un recent studiu Ipsos, a arătat că 45% din femeile care au copii, dar nu sunt măritate au în mod obișnuit probleme financiare, adică nu au destui bani ca să acopere cheltuielile lunare. 19% dintre ele se consideră în pericol de a deveni sărace de a-și pierde locuința, etc. Un alt studiu publicat de către agenția CSA arată că 25% din femei au deficit finaciar în fiecare lună, adică așa cum se spune își văd contul bancar în roșu. Desigur că această situație nu este caracteristică numai femeilor, dar procentajul lor este mult mai ridcat. De fapt aparențele sunt înșelătoare nu numai în ce privește finanțele, dar și în alte domenii. De exemplu fiecare dintre noi a invidiat rafinamentul modei și mirosul îmbătător al cosmeticelor franțuzești. Mai puțin cunoscut este faptul că în ciuda acestor excelente produse un recent sondaj BVA comandat de firma Tork, relevează faptul că un francez din cinci nu își face duș în fiecare zi, ba chiar 3.5% dintre francezi nu se spală decât odată pe săptămână. În compensație 11.5% își fac duș de mai multe ori pe zi. Mai precis aceasta înseamnă că numai 63.3% dintre bărbați, și 71.7% dintre femei fac duș în fiecare zi. Nici în ce privește spălatul pe mâini situația nu este mai strălucită, 12.5% nu se spală după ce merg la WC, 20% nu se spală în mod regulat pe mâini înainte de a mânca și doar 86.6% se spală pe mâini înainte de a pregăti mâncarea. Francrezii se consolează că nu sunt singuri; în Anglia s-au găsit bacterii caracteristice materiilor fecale pe 26% din mâinile celor investigați, pe 14% dintre bancnotele de bancă și pe 10% dintre cărțile de credit.

Siria. Copiii unei școli intoxicați cu stafilococul auriu. Potrivit DSP, stafilococul auriu descoperit în laptele cu cacao pe care l-au servit copiii la micul dejun, în urmă cu o săptămână, a provenit de la angajații școlii speciale din Siria.  Din șapte persoane angajate ai școlii speciale, cărora li s-au recoltat probe, șase sunt purtătoare de stafilococ auriu. În urmă cu 4 zile, DSP Arad, a descoperit bacteria în laptele cu cacao servit copiilor la micul dejun. S-a stabilit că aceasta este cauza toxiinfecției alimentare suferită de cei 23 de copii care în urmă cu o săptămână au fost internați la spital. Pentru a vedea dacă bacteria a provenit chiar din lapte sau de pe mâinile angajaților, s-au luat probe de la aceștia. Cei șase angajați purtători ai stafilococului auriu, încă lucrează în cadrul școlii speciale, însă, după ce vor veni recomandările de la DSP, vor fi puși sub tratament și vor rămâne acasă până când vor fi declarați sănătoși.

Marocul este îngrijorat de moralitatea femeilor. În general toate țările arabe din nordul Africii au probleme, și una din modalitățile clasice de a deturna atenția este aceea de a creea preocupări fanteziste. În acest sens Marocul nu face excepție. Adil Fathi adjunctul procurorului regelui de la tribunalul din Taza, a găsit cu ce să se ocupe, el a cerut ministerului justiției să emită un mandat internațional împotriva lui Rachida Dati. Inculpata în acest caz este o cetățeană franceză, primar al unui cartier din Paris, deputată Europeană, deci cu imunitate juridică și fostă minsitră a justiției în Franța. Motivul invocat de procuror: faptul că a avut un copil fără a fi căsătorită, fapt care este condamnat de articolul 490 din codul penal Marocan. Într-adevăr părinții ei au emigrat în Franța din Maroc, dar ea este cetățean francez, are imunitate juridică și locuiește în Paris. De fapt copilul despre care este vorba s-a născut acum câțiva ani pe vremea când era ministră și ea a declarat ziariștilor scrurt și arogant ,,nu vă privește cine este tatăl copilului”. De fapt nimeni nu știe dacă ea este căsătorită sau nu, dacă trăiește în alte forme de concubinaj legale în Franța, etc.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Fasolea. Fasolea este un aliment magic, este concluzia unui nou studiu publicat săptămâna aceasta în revista Archives of Internal Medicine. Cercetătorii americani au observat că persoanele care au consumat o cupă de legume, (aproximativ 190 de grame) pe zi, în care s-a inclus fasole, linte și năut, au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale și reducerea nivelului de glucoză din sânge. La studiu au participat 131 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2. Pe o perioadă de trei luni, o parte dintre participanții la studiu au consumat o dietă specială pentru diabetici, plus o cupă de legume pe zi, în timp ce restul participanților au consumat aceeași dietă minus cupa de legume. La începutul, precum și la sfârșitul studiului, participanții au fost supuși la mai multe teste de laborator și măsurători a tensiunii arteriale. Când rezultatele testelor de la începutul studiului au fost comparate cu cele de la sfârșit, s-a observat că toți participanții la studiu au arătat o îmbunătățire a analizelor de laborator, însă cei care au consumat cel puțin o cupă de legume pe zi au avut rezultatele cele mai bune, plus o scădere considerabilă a tensiunii arteriale. Cercetătorii sunt de părere că o dietă bogată în legume și vegetale, dar mai ales în fasole, are darul să reducă riscul de diabet și să scadă tensiunea arterială. Numai în USA, peste 26 de milioane de persoane suferă de diabet de tip 2.

Textul săptămânii. ,,Pentru ce dormiți? Sculați-vă și rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită”. Luca 22,46

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 43/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-