29
Views

Semnele săptămânii 3 Octombrie 2013

Pakistan atac împotriva creștinilor. Era duminică dimineața la vechea biserică istorică din Peshawar. Enoriașii în majoritate săraci din cartier, s-au adunat pe gazonul bisericii pentru o distribuire gratuită de alimente, când s-au auzit explozii care au fost precedate de focuri de armă la poarta de intrare. Acesta a fost cel mai mortal atac produs vreodată în Pakistan împotriva minorității creștine. Cel puțin 78 de oameni au fost uciși și mai mult de 130 răniți când doi kamikaze și-au detonat explozivii în fața acestei biserici care este un monument istoric din secolul al XIX-lea relicvă a erei coloniale. Martorii oculari au spus reporterilor că aproximativ 500 de persoane au fost în biserică atunci când au explodat bombele. Imediat ce s-au terminat ultimele rugăciuni și credincioșii se salutau pe gazonul din curte, au răsunat exploziile, a doua mai puternică decât prima. Curtea a devenit acoperită de un covor de membre dezarticulate, sau pur și simplu bucăți de carne însângerate amestecate cu schije. La spital au fost aduși deja morți 12 femei, 17 copii și doi polițiști musulmani care se aflau de pază la intrarea în biserică. Medicii se temeau că numărul de morți ar putea crește deoarece mulți dintre răniți erau în stare critică. Atacul a coincis cu eforturile primului ministrul Nawaz Sharif, de a începe negocierile de pace cu talibanii pakistanezi. Decizia de a începe discuțiile a fost luată luna trecută la o conferință a tuturor partidelor politice. Cu toate acestea, talibanii au respins public aceasta ofertă și au pus condiții preliminare pentru începerea negocierilor. Aceste condiții includ retragerea trupelor din regiunile tribale și eliberarea talibanilor prizonieri din închisorile pakistaneze. Săptămâna trecută, talibanii au revendicat responsabilitatea pentru uciderea unui general cu rang superior în armata pakistaneză. Imediat după atentatul de duminică, au fost ridicate întrebări cu privire la oportunitatea începerii tratativelor de pace cu talibanii.

Pakistan un nou cutremur devastator. La numai câteva zile de la primul cutremur care a făcut peste 500 de victime, un al doilea cutremur de 6.8 grade a avut loc la 96 km (59 miles) nord-est de districtul Awaran. Acest cutremur a făcut cel puțin 22 de victime, alte 50 de persoane au fost rănite. Zahid Rafi, directorul Centrului Seismic Național din Pakistan, a precizat că nu a fost un aftersock ci un cutremur independent, în timp ce Arif Mahmood, șeful meteorolog al pakistanului este de părere că a fost un aftersock al celui de marți și că alte cutremure sunt de așteptat în următoarele săptămâni. Până vineri fuseseră recuperate 515 cadavre, și în fiecare zi mai sunt dezgropate zeci de cadavre. Acțiunile de evaluare a pagubelor și ajutorare a victimelor sunt îngreunate de faptul că această zonă este controlată de extremiști islamiști care trag în elicopterele militare care intervin în acest dezastru.

Pakistan. 26 Sept. Atac cu rachete asupra elicopterului care survola zona afectată de cutremur. Elicopterul șefului serviciilor de urgență din Pakistan, care survola zonele afectate de seismul devastator de marți în provincia instabilă Baluchistan, a fost vizat de tiruri de rachetă, care și-au ratat ținta, a indicat armata pakistaneză. „Tirurile au vizat aparatul care îl transporta pe președintele Autorității pakistaneze pentru Gestionarea Dezastrelor, Saeed Aleem, și pe generalul de divizie Samrez Salik, responsabil de forțele de intervenție în caz de cutremure”, a declarat pentur AFP un responsabil militar. Două rachete au fost trase asupra aparatului care survola districtul Awaran, epicentrul seismului cu magnitudinea de 7,7 grade, soldat cu cel puțin 348 de morți și peste 500 de răniți. Armata pakistaneză suspectează rebelii secesioniști din Frontul de eliberare a Balochistanului (BLF) de lansarea celor două rachete în una din cele mai periculoase zone din provincie. Diferite grupuri rebele din regiune revendică independența acestei provincii, cea mai săracă din Pakistan, în pofida bogatelor sale rezerve de cupru, aur, zinc și marmură și a importantelor rezerve de gaze naturale. Balochistan, care se învecinează cu Iranul și Afganistanul, este, de asemenea, teatrul de operațiuni pentru grupuri islamiste armate, cum ar fi talibanii și militanții din Lashkar-e-Jhangvi (LEJ), o grupare ostilă minorității musulmane șiite.

Mumbai. Clădire prăbușită. 29. Sept. 60 de morți, 33 de supraviețuitori. Bilanțul victimelor imobilului cu patru etaje prăbușit la Mumbai a crescut, la 60 de morți, iar echipele de intervenție au sistat operațiunile de căutare a cadavrelor, a anunțat un responsabil indian, citat de agenția France Presse. Alok Avasthy, un înalt responsabil al autorității naționale însărcinate cu gestionarea catastrofelor, a precizat că 33 de persoane au fost scoase în viață de sub dărâmături. Însă bilanțul victimelor ar mai putea crește din cauza gravității rănilor suferite de victimele spitalizate, a adăugat el, potrivit Agerpres. Conform poliției, citată de presa locală, lucrări de renovare efectuate de o companie specializată în decorațiuni interioare s-ar fi aflat la originea prăbușirii imobilului. Municipalitatea din Mumbai a menționat anterior că în clădire locuiau angajați ai administrației locale și familiile acestora, care fuseseră invitați să părăsească imobilul mai devreme în acest an. Nu mai puțin de cinci imobile s-au prăbușit la Mumbai sau în apropierea acestuia în cursul ultimelor luni, dintre care unul în aprilie, ce s-a soldat cu 74 de morți.

Nigeria atac terorist. Nord-estul Nigeriei se află sub influența nefastă a atacurilor perpetuate de gruparea islamistă Boko Haram. Această grupare a declarat așa cum îi spune și numele (Boko Haram înseamnă educația occidentală este interzisă,) război culturii occidentale și implicit creștinismului, și cere formarea unui stat islamic independent în acea regiune. Din cauza deselor atacuri care au ca țintă bisericile și școlile, în regiune a fost decretată starea de urgență. După atacul care a avut loc pe 6 iulie în localitatea Damaturu, atac în care și-au pierdut viața 29 de elevi și un profesor, cele mai multe școli au fost închise, ceea ce de fapt urmăresc și islamiștii. Recent reprezentanții guvernului au invitat școlile să reînceapă cursurile promițând că vor asigura securitatea studenților. Dar sâmbătă noaptea un grup înarmat a pătruns în căminul unui colegiu agricol  situat în aceiași regiune, la numai 25 de mile de cel atacat și distrus în urma incendiului. Era ora 1 dimineața, așa că toți studenții dormeau. Militanții au deschis focul, împușcând mortal peste 50 de elevi, după care au incendiat mai multe săli de clasă din imobil. În momentul atacului, în clădirea colegiului se aflau peste o mie de elevi; o bună parte veneau din colegiul care fusese atacat în iulie. În ciuda asigurărilor oficiale, nu existau gărzi la această școală. Din 2010 militanții Boko Haram au ucis mai mult de 1.700 de persoane în lupta lor pentru formarea unui stat Islamic.

Iranul și diplomația. Odată cu schimbarea președintelui, Iranul încearcă o reabilitare pe plan diplomatic. Venirea la putere a noului președinte Hassan Rouhani nu însemnă schimbarea politicii oficiale care este stabilită potrivit constituției din 1979 de către Liderul Suprem al Revoluției Islamice Ayatollah Seyyed Ali Khamenei. Pe plan intern el este responsabil de politica țării, este șeful forțelor armate, al serviciilor de spionaj, este în măsură să declare război sau să facă pace. De asemenea el numește șefii poliției și armatei, ai sistemului de radio și TV judecătorii precum și 6 din cei 12 membri ai Consiliului gardienilor, tocmai organismul care îl alege. Pe plan internațional el este considerat ghidul spiritual al lumii musulmane. Așadar chiar dacă noul președinte se arată mai politicos și a făcut câteva concesii: cum ar fi să ureze un an nou evreilor, să recunoască holocaustul, influența lui politică este minimă. Cu ocazia vizitei sale la New York pentru adunarea generală ONU, el s-a întâlnit câteva minute cu președintele francez, nu s-a întâlnit cu cel american, dar în drum spre aeroport i-a telefonat, ceea ce a fost sărbătorit ca un eveniment fiind primul contact de la criza ostaticilor din 1979. De asemenea  el s-a arătat dispus să discute despre problema nucleară. Aceste detalii sunt interpretate de unii comentatori ca progrese, în timp ce unii conducători sunt mult mai circumspecți și trag semnalul de alarmă asupra unui joc diplomatic care are ca scop ridicarea sancțiunilor care au sugrumat economia țării. Printre cei care au folosit tribuna ONU, ca să denunțe această farsă s-a aflat primul ministru israelian Benjamin Netanyahu care a insistat că Iranul trebuie să desființeze programul nuclear. El a avertizat că noul președinte Hassan Rouhani nu este în esență cu nimic diferit de predecesorul său Mahmoud Ahmadinejad. El a spus că Ahmadinejad era un lup îmbrăcat în haine de lup, în timp ce surâzătorul Rouhani este un lup în haine de oaie. Cu numai câteva ore înaintea discursului lui Netanyahu, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, a dat un interviu televizat în care l-a insultat pe Netanyahy numind-ul un mincinos care promovează decepția. Poate și mai surprinzător a fost discursul ministrului de externe canadian John Baird, care a avertizat Adunarea Generală împotriva ofensivei de bunăvoință iraniană.  Baird nu a ezitat să evoce faptul că înaintea celui de al doilea război mondial Germania nazistă se comporta la fel. „Expresiile frumoase, zâmbetele și ofensiva de bunăvoință nu pot substitui faptele reale”. El a evocat încălcarea sistematică a drepturilor omului, în special împotriva femeilor. Baird a remarcat că cei 5 membri permanenți ai consiliului de securitate ONU, plus Germania s-au întâlnit cu Iranul numai în ultimii 2 ani, de 5 ori, ceea ce nu a dus la nici un rezultat și că Rouhani a fost mulți ani la rând șeful programului nuclear iranian. S-a spus că aceste întâlniri au fost fructuoase, dar până la urmă nu au adus nici o schimbare. El și-a încheiat intervenția spunând „de când am început să vorbesc, 100 de fete au fost măritate cu forța, adică 1.100 pe oră, peste 26.000 pe zi”. Căsătoria forțată este viol, această practică este inadmisibilă în zilele noastre, și Canada o condamnă cu tărie”.

Ierusalim. (AP) Serviciul de securitate al israelului, a declarat duminică că a arestat un cetățean belgian de origine iraniană care se pretinde că a fost trimis de către Iran pentru a spiona pe Israel sub pretextul de agent de vânzări ferestre și acoperiș, un anunț care a coincis cu o vizită a prim-ministrului al israelului în SUA, care pune la îndoială recentele avansuri ale iranului în Occident. Shin Bet acuzat ca spion, identificat ca belgian – iranian om de afaceri Ali Mansouri, a recunoscut la anchetatori că a fost recrutat de către Quds de elita Gărzii Revoluționare Iraniene anul trecut și trimis în Israel să creeze legături de afaceri ca un front pentru spionaj pe ținte israeliene. Pentru serviciile sale, Shin Bet a declarat că i-au promis 1 milion de dolari. El a intrat în Israel, pe 6 septembrie, cu un pașaport belgian sub numele de Alex Mans, și că l-au arestat cinci zile mai târziu, la aeroportul internațional din Israel fiind la bordul unui zbor pentru Europa. El a fost găsit cu fotografii de site-uri în întregul Israel, care sunt informații de interes pentru Iran, inclusiv Ambasada SUA din Tel Aviv. Televiziunea de stat iraniană a numit arestarea o încercare de propagandă anti – iraniană de Israel, înainte de întâlnirea lui Netanyahu cu Obama. Israel și Iran depun eforturi intense de spionaj reciproc în ultimii ani. Israelul a condamnat mai mulți cetățeni arabi de spionaj pentru Hezbollah. De asemenea, a acuzat Iranul de a fi în spatele unei serii de atacuri asupra țintelor israeliene din întreaga lume. Iranul a acuzat Israelul de asasinarea oamenilor de știință nucleare iraniene, și Israel și SUA sunt considerate a fi în spatele unui virus de computer, care submina instalațiile nucleare iraniene.

Los Angeles. Evadat. (Reuters) Un deținut dintr-o închisoare din California, care a evadat acum 36 de ani în timp ce executa o pedeapsă pentru jaf armat, a fost arestat în Arkansas, devenind deținutul evadat cu cel mai lung timp căutat de a fi prins, a declarat un purtător de cuvânt al închisorii. Michael Morrow, de 70 de ani, a fost arestat fără incidente, de către agenții FBI și adjuncții șerifului, la reședința sa din Jessieville, Arkansas, unde a trăit sub un nume fals, a declarat Terry Thornton din California, Departamentul de Corecție și Reabilitare. El a scăpat din închisoarea pentru bărbați din Chino California, la est de Los Angeles, pe 27 august 1977 după ce a ispășit patru ani dintr-o condamnare pe viață pentru două capete de acuzare de furt de gradul întâi cu folosirea unei arme de foc. Morrow, atunci în vârstă de 34, a dispărut după ce aparent a escaladat gardul în curtea închisorii. El a fost unul din mai mult de 19.300 de deținuți din California care au evadat din 1977, când Departamentul de corecții a început elaborarea unor astfel de înregistrări, dar 98,5 la sută dintre deținuții au fost arestați.

Era un băiat așa de cuminte. În orășelul Lashburn din provincia canadiană Saskatchewan, este încă foarte devreme duminică dimineața, când Dalbert Attfield, primește un telefon de la poliție să vină în orașul vecin deoarece fiul său în vârstă de 15 ani, a avut un accident. Ieșind de la morgă amândoi părinții sunt devastați, mai ales că în accidentul petrecut cândva în timpul nopții pe o șosea nu departe de oraș au murit nu mai puțin de 6 adolescenți între 13 și 17 ani. La o săptămână iarăși pe prima pagină a ziarelor fotografii și reportaje despre înmormântarea adolescenților la care au participat peste 1.000 de persoane. Un asemenea fapt divers atât de tragic într-un mic orășel de provincie unde nu se întâmplă mare lucru, crează emoție. Am încercat să citesc articolele până la capăt și am găsit câteva amănunte și mai tulburătoare care m-au făcut să trag concluzia că poate accidentul nu a fost așa de neașteptat. În primul rând erau 6 persoane într-o mașină care are 5 locuri, apoi numai unul dintre ocupanții mașinii avea 17 ani, numai că la această vârstă un adolescent nu poate conduce fără un adult în mașină și numai ziua, dar el conducea noaptea fără nici un adult prezent. Mama băiatului plină de deznădejde declara reporterilor ce cuminte era băiataul ei, care oridecâte ori era noaptea târziu la o petrecere unde se bea, și nu era prudent să vină acasă îi chema să îl ia. Deci nu era nici o problemă să-și petreacă noaptea la petreceri unde se bea, ei dormeau liniștiți bine știind că băiatul era în asemenea companie.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Un pui de somn. Probabil că majoritatea dintre noi, copii fiind, am fost încurajați de părinți să ne culcăm după-amiaza pentru câteva minute, sau chiar mai mult. La timpul acela, bănuiesc că nu mulți copii au apreciat acest ritual zilnic; mai bine am fi mers la joacă decât la dormit. Acum însă oamenii de știință au descoperit că un pui de somn pentru un pre-școlar poate fi un instrument important pentru a dezvolta memoria și abilitatea de învățare; aceasta este concluzia unui nou studiu la care au participat 40 de copii cu vârstele între trei și cinci ani. Cercetătorii au testat copiii dimineața cu mai multe exerciții de memorie. Copiii apoi au continuat programul lor obișnuit. În jurul orei 14, jumătate dintre copii au fost încurajați să se culce, în timp ce cealaltă jumătate a primit activități pentru ai menține trezi. Cercetătorii au re-testat pe copii după somnul de după-amiază, și din nou în dimineața următoare. Toți copiii au participat la aceste teste, și cei care au dormit și cei care s-au jucat. Rezultatele au arătat că grupa de copii care au dormit după-amiaza, a înregistrat rezultate mai bune la testele de memorie în comparație cu copiii care au rămas trezi pentru aceeași perioadă de timp. Copiii care au dormit după-amiaza, de asemenea, au avut o preformanță superioară și la testele din ziua următoare. „Copiii ar trebui să fie încurajați să se culce după-amiaza”, a declarat autorul studiului, Dr. Rebecca Spencer, profesor de psihologie la University of Massachusetts Amherst. „Școlile sunt sub presiune pentru a adăuga tot felul de materii și activități, dar somnul de după-amiază servește o funcție academică importantă. Un pui de somn sprijină cu adevărat obiectivele de invățare de la grădiniță”. Rezultatele acestui studiu au fost publicate săptămâna trecută în resvista The Proceedings of the National Academy of Sciences.

Textul săptămânii. „Fiecare din voi să cinstească pe mama și pe tatăl său, și să păzească Sabatele Mele. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru”. Leviticul 19,3

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 40/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-