23
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii  7 Octombrie 2010

Calul troian chinezesc. In istoria povestita de Virgilius si Auintus din Smyrna, grecii au cucerit Troia oferindu-le drept cadou de despartire, dupa 10 ani de asediu infructuos, un cal de lemn in care se ascundeau 30 soldati. In acest fel ei au pus mana pe cetatea mult ravnita. Iata ca in zilele noastre Grecia si Uniunea Europeana sunt extrem de fericite sa primeasca un cadou asemanator de la China. Sambata trecuta ministrul cooperari grec Mihalis Chrysohoidis si omologul sau chinez Chen De Ning, au semnat nu mai putin de 13 acorduri de colaborare. Amadeu Altafaj, purtatorul de cuvant al Uniunii Europene, sublinia ca aceste acorduri si ajutorul chinez care include promisiunea de a rascumpara 5 miliarde de dolari din datoria Greciei, va ajuta la refacerea Greciei si la mentinerea valorii monedei europene. Acum dincolo de declaratiile oficiale, se ascunde calul troian, deoarece faptul ca moneda chineza este subevaluata ajuta euro sa aiba o valoare ridicata fata de dolar, numai ca aceasta nu serveste interesele europenilor a caror marfa devine scumpa la export, dar prinde foarte bine chinezilor. Apoi dupa ce au cumparat o buna parte din datoria americana, acum chinezii isi au privirea atintita spre Europa, pentru ca este logic, nu te poti supara cu cel caruia ii datorezi miliarde. Un alt punct de vedere economic este acela ca Grecia, o tara in care soarele straluceste din abundenta, a aprobat credite de 2.7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea energiei solare, si China este prima producatoare de asemenea centrale. Un ultim punct al acordurilor este si cel privind tranzactiile maritime. Portul grecesc Pireu este unul din punctele de acces europene cele mai importante, iar Grecia va cumpara vase din China si va da de asemenea acces prioritar vaselor chinezesti in porturile sale. Iata cum calul troian chinezesc, desi foarte frumos impodobit, vopsit in culori atragatoare, nu este cu nimic mai putin periculos ca cel din antichitate.

Un rege fara regat? Pe masura ce vremea trece, si saptamana dupa saptamana vestile despre esecul negocierilor privind formarea unui guvern in Belgia se acumuleaza, devine tot mai evident ca poate intr-o zi regele Belgiei Albert al II-lea va deveni un rege fara regat, iar tara se va imparti in doua. Dupa nenumarate, incercari regele a trebuit sa recunoasca faptul ca nici un partid politic, nici o personalitate politica nu a reusit sa ajunga la compromisul necesar ca sa formeze un guvern, ba dimpotriva diviziunea dintre partea de sud a tarii care vorbeste franceza si cea de nord care vorbeste flamanda, se accentueaza. Un ultim semn al acestei diviziuni este si acela ca parlamentul flamand si-a schimbat furnizorul pentru apa. Pana acum parlamentul flamand se aproviziona cu apa si limonada de la firma Chaudfontaine, situata in partea francofona. Dar fara nici un preaviz, ei au decis sa cumpere de aici inainte apa de la firma Ordal, situata in partea flamanda. Nimeni nu a vrut sa comenteze aceasta masura care are in vedere promovarea economiei locale, dar care traduce de fapt dorinta de a nu avea nimic deaface cu vecinii care nu vorbesc aceeasi limba. Comentatorii vietii politice sustin ca principala cauza se afla in persoana lui Bart De Wever, seful partidului flamand, care este un om indecis, rau intentionat, care uraste in mod visceral pe francofoni, si care nu stie exact ce vrea; astazi accepta ceva, ca maine sa revina si sa spuna ca ii pare rau isi ia vorba inapoi.

Ce trebuie de fapt sa ai ca sa devi o personalitate politica? Mi-am pus adesea aceasta intrebare, si nu am gasit inca un raspuns satisfacator. Presedinti, primi ministri, congresmeni si senatori, provin din cele mai diverse si neasteptate profesii: profesori, avocati, militari, experti in economie, politica, actori, simpli muncitori sau femei casnice, paleta este extrem de variata. Iata insa ca saptamana trecuta, cu ocazia alegerilor din Brazilia, s-a ajuns la  o noua treapta, care dupa sloganul candidatului care a fost ales ,,nu se poate mai rau”. Este vorba despre un clown analfabet, pe nume Tiririca, care a castigat cu o majoritate covarsitoare un loc in congres. Candidatul Francisco Everardo Oliveira Silva, cunoscut ca clownul Tiririca, a obtinut peste 1.300.000 de voturi in statul San Paulo. In timpul campaniei care a avut ca slogan ,,nu se poate mai rau” el a declarat foarte deschis ,,nu am nici cea mai vaga idee ce are de facut un congresman, dar votati pentru mine si va promit ca am sa va spun”. Cred ca Tiririca are dreptate, pe zi ce trece trebuie sa recunoastem ca se ating abisuri de neimaginat.

Osama bin Laden ecologist. Nu, nu este nici o gluma, teroristul sef al planetei, este ingrijorat de schimbarile climaterice. Intr-o inregistrare audio recenta, el face pentru a doua oara in ultima vreme, referire la dezastrele naturale si la criza economica care le insoteste. Dupa ce la mijlocul lui septembrie Ayman al-Zawahri, numarul doi in ierarhia al Qaeda, a criticat reactia guvernului Pakistanez fata de inundatiile catastrofice care au afectat tara, aceeasi tema a fost reluata de purtatorul de cuvant al organizatiei, Adam Gadahn. In ultimul sau mesaj durand 11 minute si transmis pe websitul organizatiei, dupa ce bin Laden felicita musulmanii cu ocazia incheieri ramadanului (9 septembrie), el adauga: schimbari climaterice uriase afecteaza natiunile islamice cauzand mari catastrofe in lumea Islamica. Este clar ca in aceeasi directie ca toate celelalte organizatii islamiste, liderul al Qaeda doreste sa exploateze aceste catastrofe in scopuri politice. Este bine cunoscut ca organizatiile caritabile islamiste sunt extrem de active in regiunile atinse de catastrofe naturale, sau afectate de situatii dificile, cum ar fi Fasia Gaza, datorita embargoului israelian. Noman Benotman, un fost asociat al lui bin Laden, care lucreaza acum pentru o organizatie antiterorista in Anglia, (Quilliam counter-extremism think-tank) remarca, ca aceasta dovedeste disperarea cu care organizatia incearca sa castige opinia publica. Aceste declaratii sunt caracterizate ca ipocrite, deoarece documente interne ale organizatiei, descoperite in Afganistan, instrueste membri al Qaeda, sa nu se lase incurcati sau derutati.

Germania ziua unitatii nationale. Cu ocazia implinirii a 20 de ani de la reunificarea Germaniei, presedintele Germaniei Christian Wulff, a tinut un discurs a carui tema principala a fost integrarea. Evident situatia imigrantilor in Germania este un subiect foarte controversat in ultimile luni, personalitati politice partide si organizatii de tot felul se insurgeaza impotriva celor care traiesc in Germania, dar nu invata limba, nu adopta cultura si traditiile tarii si cateodata nu ii recunosc nici macar constitutia. In cursul discursului care a durat 30 de minute, Wulff a facut cel putin o afirmatie care ar fi facut scandal acum cativa ani. El a declarat ca ,,Islamul de asemenea apartine Germaniei”, el a adaugat ca daca pana acum crestinsimul si iudaismul au facut parte din realitatile germane, a venit timpul ca sa fie adaugat de asemenea Islamul. El a prezentat cateva sugestii pentru integrare, cum ar fi lectii de germana pentru toata familia, deoarece a subliniat el, degeaba un copil invata la scoala germana si se duce acasa si vorbeste turceste cu mama lui care nu stie deloc germana. El a propus ca islamul sa devina parte din materiile predate la scoala tuturor germanilor de catre profesori germani. In cursul discursului sau, Wulff a utilizat motoul germanilor de est ,,suntem un singur popor”, desigur in 1989 ei se refereau la germanii care erau separati de zidul din Berlin, acum era vorba de fiecare individ care traieste in Germania. De subliniat ca in Germania traiesc cel putin 4 milioane de musulmani care au venit initial ca ,,guest workers” (muncitori temporari) care insa nu au mai plecat, ba si-au adus si familia si prietenii.

Indonezia. Accident feroviar. Un accident feroviar s-a produs langa orasul indonezian Pemalang, cel putin 35 de persoane pierzandu-si viata. Zeci de persoane au fost ranite si multe cadavre sunt inca prinse intre fiarele contorsionate. Accidentul s-a produs spre dimineata, cand un tren care venea din Jakarta a lovit un tren ce stationa in gara Petarukan. Potrivit responsabililor indonezieni, cauza accidentului a fost o semnalizare gresita. Trenul care venea din capitala Jakarta circula cu viteza.

Traderul francez Kerviel, cinci ani de inchisoare pentru prejudiciile aduse Societe Generale. Fostul trader francez Jérôme Kerviel, omul care a provocat cele mai mari pagube din istorie efectuand tranzactii speculative la banca Societe Generale, a fost condamnat la Paris la cinci ani de inchisoare, dintre care doi cu suspendare. Barbatul de 33 de ani ar fi pierdut pana la inceputul lui 2008 aproape cinci miliarde de euro in tranzactiile pe care le-a derulat fara aprobarea conducerii bancii. El va trebui de asemenea sa restituie aceasta suma uriasa fostului sau angajator. Kerviel avea voie sa investeasca doar 125 de milioane de euro in tranzactiile sale speculative, in timp ce el lucra cu pana la 50 de miliarde. Apararea a cerut eliberarea sa, reprosand gigantului bancar francez ca stia de actiunile traderului si le tolera, atat timp cat acestea generau profituri. Kerviel a anuntat ca va ataca in recurs sentinta.

 Irlanda de Nord. Atentat. O bomba amplasata intr-o masina a explodat in fata unui centru comercial din orasul Londonderry, in Irlanda de Nord, provocand pagube substantiale. Potrivit politiei, nu s-au inregistrat victime. Zeci de locuinte si mai multe firme din zona fusesera evacuate anterior, dupa primirea unui avertisment telefonic cu privire la atentat. Situatia in Irlanda de Nord este din nou tensionata, dupa mai multe atentate in ultimele saptamani. Acestea au fost revendicate de fortele anti-britanice, care se opun procesului de pace din tara, reglementat de un acord incheiat in 1998.

Ungaria. Accident. Patru persoane si-au pierdut viata, sapte au fost date disparute, iar alte 120 au fost ranite luni, in vestul Ungariei, dupa ce un rezervor al unei fabrici de aluminiu a cedat, inundand mai multe localitati cu reziduri chimice. Mai mult de 1 milion de metri cubi de reziduri chimice au inundat sase localitati din apropiere de uzina Ajkai Timfoldgyar, situata in orasul Ajka, la 160 de km sud-vest de Budapesta. La Devecser, apele contaminate au inundat circa 400 de locuinte, iar 40 de persoane au fost salvate in orasul invecinat, Somlovasarhely. La Kolondar, nivelul apei contaminate a ajuns la doi metri. Rezidurile provenite din productia de aluminiu contin metale grele si sunt toxice, daca sunt inghitite, au anuntat autoritatile locale. Circa 120 de persoane, dintre care sase ranite grav, primesc in prezent ingrijiri medicale. Viata a doua dintre ele este in pericol. Cele mai multe sufera de arsuri ale pielii si ochilor. Potrivit autoritatilor, 390 de persoane au fost evacuate, iar 110 au fost salvate din localitatile inundate.

Nigeria. Atentate. Serbarile din Nigeria organizate cu ocazia implinirii a 50 de ani de la independenta tarii au fost umbrite de mai multe atentate cu bomba. Cel putin doua deflagratii in capitala Abuja s-au soldat cu sapte morti. Serbarile au fost continuate in ciuda acestor atentate. Inaintea paradei militare obisnuite, la care a luat parte si presedintele Goodluck Jonathan, o grupare terorista amenintase cu derularea de atentate. In comunicatul gruparii extremiste se afirma ca la 50 de ani de independenta nu exista nici un motiv de sarbatoare.

Cinci islamisti germani, ucisi intr-un atac cu drone in Pakistan. Guvernul german verifica rapoarte ale serviciilor secrete, potrivit carora cinci extremisti islamisti cu cetatenie germana au fost ucisi intr-un atac cu drone in nord-vestul Pakistanului. Atacul s-a soldat si cu moartea a trei pakistanezi. Incidentul a avut loc in zona Mir Ali, din Waziristanul de Nord. Rachetele au lovit o cladire in care se aflau opt persoane, despre care se crede ca erau membri ai gruparii Jihad al Islami, au anuntat serviciile pakistaneze de informatii. Cei cinci germani se aflau in regiune pentru a participa la antrenamentele din taberele de terorism.

50 de cisterne NATO, incendiate de talibani. Atacurile extremistilor talibani din Pakistan asupra convoaielor de aprovizionare ale NATO continua zilnic. In districtul nord-vestic Nowshera au fost incendiate conform datelor furnizate de politie peste 50 de cisterne cu combustibil destinat trupelor NATO din Afganistan. Doua persoane si-au pierdut viata in atacuri. Pakistanul mentine in continuare inchisa cea mai importanta ruta de transport nocturn spre Afganistan, in semn de protest fata de raidurile aeriene cu drone ale NATO pe teritoriul sau. Autoritatile de la Islamabad spun ca nu inteleg utilitatea si sensul acestor atacuri.

Autoritatile afgane au confiscat 19 tone de explozibili iranieni. Autoritatile din sud-vestul Afganistanului au confiscat 19 tone de explozibili transferate din Iran, a anuntat politia locala. Provincia Nimruz, situata in sud-vestul Afganistanului, se afla la granita cu Iranul si Pakistanul. Dispozitivele explozibile se aflau ascunse in 337 de cutii, intr-un container care a intrat in Afganistan din Iran, a spus el. La inceputul acestui an, un inalt oficial din Departamentul american al Apararii a afirmat ca informatii obtinute de armata americana sugereaza ca Iranul intentioneaza sa trimita doua transporturi de arme in Afganistan, in cadrul eforturilor de a impiedica operatiunile coalitiei. Informatia ar fi provenit de la o sursa iraniana, care a mai furnizat informatii care s-au confirmat, a explicat oficialul in luna aprilie.

Record de expulzari in SUA. SUA au inregistrat in ultimele 12 luni un record de expulzari de imigranti ilegali. Potrivit departamentului pentru securitate interna de la Washington, 392.000 de persoane care nu aveau documente legale de sedere au fost obligate sa paraseasca teritoriul american. Jumatate din cei expulzati comisesera infractiuni in timpul sederii in SUA. Conform estimarilor oficiale, 12 milioane de imigranti ilegali ar trai in prezent in America. Presedintele Barack Obama a promis in campania electorala din 2008 ca va face eforturi pentru legalizarea sederii acestora pe teritoriul american. Deocamdata insa, administratia sa nu a initiat nici un demers concret in acest sens.

Minte sanatoasa in corp sanatos. MRSA. Cu mai multe saptamani in urma, peste o jumatate de miliard de oua au fost retrase de pe piata americana in urma unei contaminari cu salmonella. Salmonella este o bacterie care numai in rare ocazii provoaca moartea, si care poate sa fie tratata cu anitibiotice. Nu la fel este si cazul cu MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). MRSA este o bacterie rezistenta la majoritatea antibioticelor si care poate provoca infectii in diferite parti ale organismului. In 2005 in USA, peste 278.000 de cazuri de MRSA au fost raportate, dintre care peste 100.000 de persoane au fost grav bolnave, iar 18.650 au murit; de doua ori multe victime decat AIDS face in fiecare an. MRSA este in parte rezultatul abuzurilor de antibiotice, atat la oameni cat si la animale. In USA peste 70% din antibiotice sunt folosite in industria agricola, unde antibioticele sunt administrate in doze mici in scop profilactic. Acum insa MRSA si-a facut aparitia si in carnea de porc din magazine, si intr-o masura mai mica in carnea de vaca si de gaina. Spre deosebire de ouale contaminate cu salmonella, atat animalele cat si carnea lor vanduta in magazine, nu este testata pentru MRSA. Un studiu publicat anul trecut de catre University of Iowa, arata ca in una dintre fermele din statul Iowa, peste o treime din porci au testat pozitiv la MRSA, iar 64% din lucratori erau si ei infectati. In Olanda, unul din cinci pacienti cu MRSA erau infectati de la animale, iar in 26 de ferme tetsate, majoritatea porcilor erau infectati cu MRSA. Recent cercetatorii de la Louisiana State University, au descoperit ca 5.5% din carnea de porc si 3.3 din cea de vaca vanduta in magazinele din orasul Baton Rouge, au testat pozitiv la MRSA. Cand David Kirby, ziarist la New York Times, a intrebat US Food and Drug Administration (FDA) de ce carnea din magazine nu este testata pentru MRSA asa cum este testata pentru salmonella, raspunsul a fost ca asta este responsabilitatea la US Department of Agriculture (USDA), iar un reprezentant de la USDA, a refuzat sa comenteze. Pericolul apare atunci cand alimentele contaminate cu MRSA sunt consumate si se colonizeaza in organismul uman, si cand cineva care atinge alimentele contaminate atinge gura sau nasul. De cele mai multe ori MRSA dupa ce infecteaza organismul, provoaca numai simptome relativ neimportante, cum ar fi iritatii ale pielei. Insa dupa un anumit timp anumite forme ale acestei bacterii pot sa invadeze organele si sa produca septicemie, shock toxic si pneumonia. Persoanele cu un sistem imun slab, pot dezvolta o forma foarte agresiva care poate duce la complicatii serioase si chiar deces.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Caci Tu esti ajutorul meu, si sunt plin de veselie la umbra aripilor Tale”. Psalmul 63,7

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 40/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-