24
Views

 SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 23 August 2012

Ahmadinejad. Declarație incendiară. Președintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat, vineri, că ,,tumoarea canceroasă care este Israelul” va dispare, conform unui discurs rostit cu ocazia Zilei Ierusalimului, declarațiile fiind condamnate cu vehemență de Statele Unite și Franța, informează AFP. ,,Regimul sionist este o tumoare canceroasă. Tările din regiune vor pune capăt, în curând, prezenței uzurpatorilor sioniști pe teritoriul Palestinei”, a declarat Ahmadinejad. ,,Sioniștii trebuie să plece și dominația americană asupra lumii se va sfârși”, a încheiat președintele iranian, în timp ce mulțimea scanda: moarte Israelului! și moarte Americii! Casa Albă a catalogat declarațiile lui Ahmadinejad drept ,,șocante și odioase”, condamnându-le cu vehemență. La rândul său, Franța a subliniat că afirmațiile liderului iranian sunt ,,calomnioase” și ,,total inacceptabile”. Liderul suprem iranian ayatolahul Ali Khamenei, a amenințat și el Israelul cu ,,dispariția”. Israelul este o ,,excrescență” artificială în Orientul Mijlociu, menită să dispară, a apreciat liderul suprem iranian, într-un discurs rostit miercuri seara, înaintea manifestațiilor prevăzute pentru vineri. Manifestațiile de vineri vor fi o lovitură dură pentru dușmanii islamului și Palestinei, a promis acesta, adăugând că Iranul consideră susținerea cauzei palestiniene drept o datorie religioasă. Liderul suprem iranian a prezis de altfel că steaua speranței, care a strălucit deasupra Iranului în timpul revoluției islamice și a războiului împotriva Irakului (1980-1988), va străluci și deasupra Palestinei și că pământul islamic va reveni pentru totdeauna națiunii palestiniene. Ziua Qods (Ierusalim, în limba arabă), organizată în fiecare an de la revoluția islamică din 1979 în ultima vineri a Ramadanului, va fi celebrată în acest an pe fondul tensiunilor dintre Iran și Israel.

The United Church în Canada a ales ca lider un pastor homosexual. Pentru prima dată în istoria bisericii, cel de al 41-lea congres general al The United Church din Canada, reunit în Ottawa, a ales ca consul general pe Rev. Dr. Gary Paterson de la St. Andrew Wesley Church din Vancouver. Candidații au fost în număr de 15, iar după 8 ore de dezbateri și 6 runde de vot, Gary Paterson a fost ales liderul bisericii pentru următorii 3 ani. El este pastor de 35 de ani. Partenerul său se numește Tim Stevenson, și a fost primul homosexual care a fost întărit ca pastor al bisericii cu 20 de ani în urmă. Am găsit interesant că în comunicatul de presă care anunța alegerea sa, se cita ca problemă dificilă opentru viitor, faptul că biserica propune boicotarea produselor care provin din coloniile israeliene stabilite în teritoriile palestiniene. Mă întrebam cât pot produce aceste colonii, și cât ajunge în Canada. Așa că am vizitat un magazin situat în inima cartierului evreiesc din Toronto, și am avut nevoie de mult timp și răbdare ca să identific ceva care putea fi fabricat în Israel. De unde mi-am întărit convingerea că această problemă nu este chiar o problemă.

Contradicții contemporane. În căutarea satisfacerii tuturor dorințelor societatea contemporană ajunge câteodată să experimenteze contradicții. Așa de exemplu Air France a anulat zborurile la Damasc datorită situației instabile din Siria. Guvernele occidentale au impus restricții drastice în schimburile comerciale cu Siria. De fapt se pare că în ultima perioadă Siria folosește bănci rusești ca să-și desfășoare activitățile comerciale. Dar iată că un avion Air France cu destinația Beirut în Liban, a fost nevoit să fie deturnat deoarece în Beirut aveau loc tulburări serioase care puneau în pericol viața pasagerilor și a echipajului. Neavând altă soluție avionul a aterizat la Damasc unde trebuia să se aprovizioneze cu combustibil. Numai că în mod normal aeroportul nu a acceptat credit cardul căpitanului. Dacă nu vrei să faci busines cu noi, se aplică în ambele direcții. Echipajul a început să caute modalități de a plăti cu bani lichizi și ca să-și evalueze posibilitățile a întrebat pe călători cam câți bani ar putea sa-l împrumute. Până la urmă s-a găsit o formulă de a plăti pentru combustibil. Am găsit interesantă nedumerirea de ce nu au acceptat credit cardul.

Proteste. Vinerea trecută la tribunalul Khamovnichesky din Moscova,  judecătoarea Marina Syrova, a pronunțat sentința în procesul celor 3 cântărețe rock aparținând grupului Pussy Riot: Nadezhda Tolokonnikova, 22, de ani absolventă a facultății de filozofie, Maria Alekhina, 24,  activistă enviromentalistă și Yekaterina Samutsevich, 30,  programatoare de computere, au fost arestate și condamnate la 2 ani pentru huliganism motivat de ură împotriva religiei. Judecătoarea a subliniat că acțiunea celor 3 a constituit o insultă profundă la adresa credincioșilor ortodocși și o blasfemie. În semn de solidaritate în multe orașe din lume au avut loc manifestații de protest. La Paris manifestanții purtau în cap chiloți, în Ucraina manifestantele au defilat cu bustul gol, în Bulgaria statui de pe vremea comunismului au fost îmbrobodite, etc. Pe lângă aspectul grotesc și provocator al acestor manifestații am remarcat caracterul antireligios și revolta împotriva bisericii, mai mult decât cel politic. În Ucraina în piața centrală din Kiev o manifestantă a tăiat cu fierăstrăul electric o cruce de lemn înaltă de 6 metri. Anna Gutsol, lidera grupului de manifestante a spus că crucea este simbolul unei religii represive care susține dictatura. Cei care slujesc această cruce doresc să pună în închisoare oameni nevinovați. La Berlin, Belgrade, Toronto și în multe alte orașe, mulțimi înflăcărate au protestat împotriva regimului lui Putin, dar mai ales împotriva bisericii și puterii pe care o are în societatea rusă.

Julian Assange un om nefericit. Julian Assange fondatorul lui WikiLeaks, a fost odată un play boy care cutreera lumea în căutare de distracții. Printre alte ocupații el a publicat documente secrete, sute de mii, care dezvăluiau secrete militare și de stat, sau pur și simplu birfă diplomatică la nivel înalt. Motivul invocat a fost acela de a dezvălui nedreptățile și injustiția, să oblige statele să fie corecte. Singura urmare a fost că relații diplomatice au fost stricate, câțiva dintre cei dovediți că au furat informațiile, judecați, spionii demascați au rămas în șomaj, și probabil colaboratori în țări nedemocratice și-au pierdut, sau își vor pierde viața când vor fi demascați. Dar aceasta nu l-a deranjat de loc pe Assange, care și-a continuat dezvăluirile senzaționale și călătoriile extravagante. Atunci când în Suedia una din prietenele de o noapte l-a dat în judecată pentru agresiune sexuală, iar justiția a vrut să stea de vorba cu el, iată că luptătorul neînfricat pentru justiție a fugit. Autoritățile suedeze au emis un mandat de arest internațional și au cerut celor din Marea Britanie unde Assange se afla să îl extrădeze. El a contestat decizia. Până și guvernul australian (el este cetățean australian) i-a sărit în apărare. Când toate posibilitățile de recurs au fost epuizate, el s-a refugiat la ambasada Ecuadorului cerând azil politic. După deliberări și multă vâlvă, Ecuadorul i-a acordat azil, numai că el este captiv la ambasadă. Imediat ce va pune piciorul afară din clădire va fi arestat. Am citit cu stupefacție despre cât de nefericit este, deoarece ambasada Ecuadorului, deși într-un cartier de lux și într-o clădire foarte decorativă, are numai 10 birouri fără dormitoare sau alte amenajări. Așadar Assange doarme într-un birou de dimensiuni modeste transformat în dormitor, se spală într-un duș amenajat pe culuar și își face ceai într-o bucătărioară rudimentară. Colaboratorii lui își așteaptă sentința în închisori militare și pot spera execuția pentru trădare. Alții trăiesc în teroarea de a fi descoperiți ca spioni, aceasta este încă o profesie, iar el se plânge că nu are un dormitor confortabil. Într-adevăr contradictoriu.

Ramadan în multiple versiuni. Săptămâna trecută s-a încheiat Ramadanul, luna sfântă în care musulmanii din lumea întreagă nu au mâncat, băut, fumat sau avut relații conjugale, între răsăritul și apusul soarelui. Adică au așteptat apusul soarelui ca să bea și să mănânce. Odată cu încheierea acestei perioade, a venit și timpul bilanțului și am citit un articol foarte semnificativ, după părerea mea, despre faptul că există mai multe feluri de a ține Ramadanulul. Un fel și singurul acceptat de teologicienii islamului este acela strict, când în tot cursul zilei nu se mănâncă nimic, nu se bea nici măcar o picătură de apă, nu se fumează și nu se bea alcool deloc, începând cu 40 de zile înaintea începerii postului. Numai că au apărut și versiuni mai modificate, în care după caz fumătorii au decis că pot fuma, alții au stabilit că la temperatură se poate bea apă, alții că noaptea pot bea și alcool, etc. Bine știind că nu au dreptate, că din punct de vedere al regulilor, în loc să se purifice și să obțină iertarea păcatelor, își înmulțesc păcatele, musulmanii din ziua de astăzi au decis să-și ajusteze credința după nevoi. Ce părere aveți, nu găsim și creștinism amenajat după nevoile clientului. Nu găsim destui creștini aparținând la tot felul de credințe care au hotărât să-și amenajeze în mod deschis sau discret credința.

Turcia. Atentat. Cel puțin opt persoane au fost ucise și alte aproximativ 50 au fost rănite într-un atentat cu mașină-capcană, luni seara, în centrul orașului Gaziantep din sud-estul Turciei, potrivit primarului din acest oraș. Explozia s-a produs la câțiva zeci de metri de comisariatul de poliție, incendiind mai multe vehicule în care au murit trei persoane, potrivit oficialului citat de postul de știri NTV. Sud-estul Turciei, unde populația este majoritară kurdă, este o zonă de acțiune a rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan. PKK, învinuit de către autoritățile locale pentru acest atentat sângeros în cea de a doua zi a sărbătorii musulmane Aid al-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului, este considerat de mai multe țări, drept o organizație teroristă. Potrivit autorităților, doi militari au fost uciși luni în provincia Hakkari (sud-est), din apropierea graniței cu Irak și Iran, de o explozie a unei mine activată de la distanță de către membri PKK.

Turcia. Atentat. Patru militari turci au fost uciși miercuri, iar alți doi au fost răniți, din cauza mai multor explozii care au vizat un convoi militar din sud-estul Turciei, potrivit unor surse militare. În urma unei ambuscade organizate de către membri Partidului Muncitorilor din Kurdistan, au avut loc patru explozii pe un drum al orașului Semdinli, din provincia Hakkari, pe care circula convoiul militar. Confruntările au continuat miercuri seara în Semdinli, localitate aflată în apropiere de granița cu Irakul.

Kenia. Opt eleve arse de vii într-un internat. Homa Bay, la aproximativ 260 de km vest de Nairobi, un incendiu s-a declanșat în timp ce fetele dormeau. Cele opt fete erau singure în dormitor, a declarat pentru AFP șeful poliției locale. În martie 2001, aproximativ 60 de adolescenți au pierit într-un incendiu de natură criminală la dormitorul în care se aflau, ale cărui uși erau încuiate, în apropiere de Machakos la aproximativ 60 de km sud-est de Nairobi. Șeful statului din acea perioadă, Daniel Arap Moi, a acuzat neglijența în majoritatea internatelor, în care nu sunt prevăzute ieșiri în caz de urgență. Pe 26 martie 1998, un incendiu a distrus un dormitor dintr-un internat de fete la Bombolulu, în apropiere de orașul portuar Mombasa, soldat cu 22 de morți și 80 de răniți în rândul elevelor.

Indonezia. Cutremur. Un cutremur de 6,6 grade a afectat sâmbătă insula Sulawesi din Indonezia, a anunțat institutul american de geofizică USGS, citat de AFP. Seismul s-a produs la 56 de km sud-est de orașul Palu, la o adâncime de 20 de km. Autoritățile nu au semnalat pentru moment victime sau pagube materiale. Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde joncțiunea mai multor plăci continentale generează o activitate vulcanică și seismică puternică.

Sectă canibală. Papua Noua Guinee, este un teritoriu paradisiac, cu peisaje magnifice, temperaturi ideale, și cu vegetație sălbatică. Dar ca în orice paradis se află și o față ascunsă, aceea a vrăjitoriei. Este normal ca în această zonă să se apeleze la vrăjitori. Există și un tarif: 380 de euro, un sac cu orez și un porc. Numai că anumiți vrăjitori au devenit prea exigenți; în plus de acest tarif ,,legal” ei voiau să aibă relații cu soția sau fiica ,,clientului”. Supărați pentru această încălcare a ,,eticii tradiționale”, a declarat ziarului local The National un lider al unei secte, au hotărât ,,eradicarea” acestei situații. La început grupul se ocupa cu prevenirea tâlharilor și altor delicte, ceea ce ar fi trebuit să fie un lucru bun, dar curând îndată ce au constatat că au forțe supranaturale care le permit să detecteze vrăjitorii necinstiți, s-au transformat în sectă și au decis să-i elimine. ABC News Australia, a informat că în provincia Madang din Nord estul țării, 29 de persoane au fost arestate sub acuzația de a fi capturat, ucis și mâncat cel puțin 7 vrăjitori. După ce au prins victima au omorât-o cu un cuțit magic, i-au decupat inima și creierul, și i-au băut sângele. Apoi au continuat cu carnea și ficatul. Poliția locală și experții în rituri tradiționale sunt unanimi că aceasta depășește orice imaginație, și că este mult mai grav decât orice practică din trecut.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Consumul de gălbenuș de ou. O dietă bogată în ouă este la fel de dăunătoare sănătății ca și fumatul, sugerează Dr. J. David Spence, profesor de Neurologie la Western University în Canada. Într-un articol publicat săptămâna trecută în revista medicală Atherosclerosis, Dr. Spence spunea că în urma unui studiu științific a descoperit o relație între fumat, consumul de ouă și nivelul de ateroscleroză din arterele cardiace. Ateroscleroza este o maladie cardiovasculară caracterizată prin formarea de depozite de colesterol în interiorul arterelor. Ateroscleroza contribuie în mare măsură la atacurile cardiace și strokes. Dr. Spense a fost surprins să observe o relație similară între consumul de ouă, fumat și ateroscleroză. La studiu au particpiat 1.231 de bărbați și femei de o vârstă mijlocie, care au fost internați la London Health Sciences Centre’s University Hospital, în urma unui stroke. Cercetătorii au măsurat circumferința arterelor coronare și au comparat rezultatele cu informațiile obținute de la pacienți despre consumul de gălbenuș de ou, fumat, exercițiu fizic și alte aspecte legate de stilul de viață. Rezultatele au arătat că pacienții care au avut o dietă bogată în gălbenuș de ou, au avut o îngustare a arterelor coronare, similară cu fumătorii. Pentru a funcționa, inima are nevoie în primul rând de oxigen, iar acest oxigen este furnizat prin trei artere coronare principale care alimentează mușchiul cardiac cu sânge oxigenat. Cocluzia doctorului Spence a fost că o dietă bogată în gălbenuș de ou este la fel de dăunătoare sănătății ca și fumatul. Dr. David J. Frid, cardiologist la Cleveland Clinic, nu este însă convins. ,,Fumatul are un efect negativ direct asupra arterelor cardiace, pe când gălbenușul de ou are un efect indirect”, a explicat Dr. Frid. Oul face parte din dietă, și dieta are un efect asupra colesterolului, a mai adăugat Dr. Frid. El este de părere că de cele mai multe ori, pe lângă ouă, oamenii mai consumă și alte alimente: cum ar fi salamul sau slănina, care împreună pot eleva nivelul de colesterol din sânge. Ouăle pot fi un semn de o dietă nesănătoasă și nu neapărat cauza principală pentru ateroscleroză, a completat Dr. Frid. Concluzia, moderația este secretul unei diete sănătoase. Specialiștii în dietă sugerează că o persoană sănătoasă, cu un nivel de colesterol normal, nu trebuie să consume mai mult de patru ouă cu gălbenuș pe săptămână; pe când fumatul nu este recomandat în nici o cantitate, idiferent cât de mică.

Textul săptămânii. ,,Dacă îți vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ți faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfințești pe Domnul, slăvindu-L, și dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale și nededându-te la flecării, atunci te vei putea desfăta în Domnul, și Eu te voi sui pe înălțimile țării, te voi face să te bucuri de moștenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit”. Isaia 58, 13-14

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 34/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-