18
Views

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 8 August 2013

Al-Qaeda încă periculoasă. Printr-o măsură fără precedent, Statele Unite au închis temporar săptămâna aceasta 21 de ambasade și misiuni diplomatice din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Urmându-le exemplul și ținând seama de vecinătatea clădirilor și probabil beneficiind de aceleași informații multe alte țări occidentale cum ar: fi Franța, Canada, Norvegia, etc. au făcut la fel. La început știrea a produs confuzie, mulți întrebându-se dacă nu este o măsură care să impresioneze opinia publică criticată în urma dezvăluirilor privind sistemul de spionaj. De la început a fost clar că Yemenul era unul din punctele cheie ale acestei îngrijorări pentru un posibil atac asupra intereselor străine. Departamentul de stat American a evacuat personalul ambasadei, și pe alți cetățeni americani din Yemen, a sfătuit pe turiști oriunde în lume să evite să iasă în evidență. Mai apoi începând de luni au apărut știri despre faptul că membri al Qaeda au fost uciși în atacuri efectuate cu avioane fără pilot. Ca apoi miercuri Rajeh Badi, atașat de presă al Primului Ministru Yemenit Mohammed Salem Basindwa, să declare că a fost dejucată o tentativă de a ocupa orașul Mukalla capitala provinciei Hadramout, precum și terminalul folosit la exportul țițeiului din Dabbah și cel din Balhaf, folosit la exportul gazului. Duminică forțele Yemenite au interceptat teroriștii care încercau să pătrundă în capitală cu explosive, ei se pregăteau ca deghizați în soldați guvernamentali să atace aceste obiective strategice. Această acțiune făcea parte din sărbătorirea celei de a 27 a nopți a Ramadanului care este o dată specială pentru musulmani deoarece tradiția spune că în acea noapte a primit Mahomed revelația Coranului. Aceste două obiective sunt de o importanță strategică deosebită pentru Yemen, una dintre cele mai sărace țări arabe care are cea mai activă organizație al-Qaida. Terminalul de gaz de la Balhaf a fost deschis în 2009, și este evaluat la 4.5 miliarde de dolari, fiind unul din cele mai strategice proiecte din Yemen. Este exploatat de către Yemen LNG și compania franceză Total. Al-Dabbah situată în estul țării este principala cale de export a țițeiului. 90 % din venitul Yemenului provine din exportul acestor resurse care reprezintă 70 % din totalul exporturilor. Iată de ce succesul unei asemenea operații ar fi o catastrofă pentru interesele occidentale din regiune. Faptul că în ultimele luni un număr de închisori din Pakistan Afganistan și Irak au fost luate cu asalt și sute de prizonieri teroriști experimentați au scăpat, dă autorităților americane indicația că aceste acțiuni se vor intensifica în viitor.

Relațiile dintre Iran și Israel. Noul președinte iranian Hassan Rohani, își va prelua în mod oficial funcția pe 4 august. Imediat după alegeri comentatorii politici erau de părere că el va fi mai moderat decât Mahmoud Ahmadinejad, care era specialist în declarații scandaloase. Iată însă că nu a trecut mult și încă înainte de intronizare el a declarat că „Israelul este un corp străin care trebuie extirpat”, că „regimul sionist este o rană care durează de mulți ani în corpul lumii musulmane și că ea trebuie curățată”. Imediat primul ministru israelian Benyamin Netanyahou, a reacționat spunând că această declarație arată adevărata față a lui Rohani considerat în mod greșit ca un moderat. Într-adevăr autoritățile iraniene au încercat să minimalizeze această declarație, dar răul este deja făcut. Nu cu multă vreme înainte fostul președinte Ahmadinejad declarase că „în curând o furtună teribilă va desrădăcina bazele sionismului”. De fapt Teheranul nu recunoaște Israelul și îl califică drept un „regim sionist ilegal”. Ei susțin în mod activă pe palestinieni și organizația teroristă Hezbola. Oricine poate înțelege că în acest context este greu de imaginat că se poate spera instalarea păcii în acea regiune.

Siria impas total. După 2 ani de război civil, bilanțul este mai mult decât tragic. Peste 100.000 de victime și a izgonit din satele și orașele lor peste 1.5 milioane de sirieni care trăiesc în condiții extrem de dificile în lagărele de refugiați din țările vecine. Ar fi fost de așteptat ca aceste realități să-i dea de gândit președintelui Siriei Bachar al-Assad, să-l facă poate să-și reconsidere poziția. Nicidecum. Duminică într-o rară intervenție televizată de 45 de minute el a declarat că este decis să zdrobească cu o mână de fier rebeliunea, el a încurajat armata să continue lupta împotriva rebelilor care sunt infiltrați și susținuți de dușmanii țării, de cei care vor distrugerea țării. El și-a exprimat convingerea că singura soluție este cea militară. Mai departe președintele a subliniat că opoziția a eșuat și nu poate juca nici un rol în procesul de pace, ceea ce este în parte adevărat deoarece ei sunt divizați, nu au un lider influent, iar pe câmpul de luptă rebelii sunt compuși dintr-o diversitate de grupulețe, unele dintre ele formate din islamiști străini care nu al scop decât acela de a lupta. Comentatorii politici nu pot să nu sublinieze situația extrem de dificilă în care se află Siria, odinioară un stat centralizat în care președintele și administrația centrală aveau o putere absolută. Așa cum sublinia Charles Lister, analist la IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Center, acest stat nu mai există. Siria este acum divizată în 3 entități cu steaguri, siteme juridice și organe de securitate proprii. Deși granițele acestor trei zone sunt variabile și în funcție de victoriile militare ele se schimbă, realitatea este de neconstestat. Este în primul rând zona controlată de regimul lui al Assad un coridor care leagă granița de sud cu Iordania capitala Damasc până la marea Mediterană. În această zonă locuiește poulația alawită din care face parte și președintele. Apoi sunt rebelii care fac parte din majoritatea sunită musulmană care controlează zona de nord, provinciile Idlib și Aleppo până la Eufrat la granița cu Irak, o graniță pe care ei o tarversează fără probleme. Apoi urmează minoritatea kurdă care se bucură de o relativă autonomie, ei ocupă nord estul țării. În acest context de război civil în care trupele guvernamentale și rebelii comit atrocități, în care folosirea armelor chimice este evocată cu regularitate, orice zi care trece face tot mai puțin probabilă o soluție.

Activități diversificate. În general literatura și arta cinematografică prezintă mafioții ca brute fără scrupule și orizont social. Iată însă că de curând în Japonia mafia locală numită yakuza, a tipărit primul număr al unui ziar destinat în exclusivitate lor. Intitulat „Yamaguchi-gumi Shinpo”, adică gazeta clanului Yamaguchi, acest clan fiind unul din cele mai puternice din Japonia. Pentru motive ușor de imaginat această apariție nu a beneficiat de reclamă în presă sau TV și nu poate fi cumpărat în chioșcuri. Cu toate acestea cei aproape 28.000 de membri au primit fiecare un exemplar din acest jurnal de 8 pagini cu un editorial scris de Kenichi Shinoda, șeful clanului. În acest editorial menit să încurajeze trupele Kenichi Shinoda, reamintește tinerei generații de mafioți că trebuie să mențină valorile tradiționale și disciplina care au făcut faima pegrei japoneze dealungul deceniilor trecute. Asemenea unui adevărat lider sau patron de companie, el subliniază că timpurile sunt dificile și mafia japoneză nu trebuie să se culce pe laurii trecutului, pe renumele ei, ci trebuie să-și diversifice activitatea și să găsească noi terenuri de activitate. Asemenea mafiei italiene sau triadei chinezești, yakuza sunt activi în domeniu jocurilor de noroc, traficului de droguri, prostituției cât și în finanțe și imobiliar. În mod oficial această organizație nu este ilegală, iar activitățile ei sunt tolerate, numai că în ultima vreme legislația împotriva corupției le pune probleme. La fel ca orice publicație care se respectă revista are o rubrică de jocuri, una de poezie haiku (poeme tradiționale) cronici despre evenimente mondene, cum ar fi partidele de pescuit organizate de șefii clanului.

Cultura, sau mai precis incultura contemporană. Franța este cunoscută pentru influența pe care a avut-o și o are încă asupra culturii mondiale. Numai că odată cu trecerea vremii standardele culturii și ale limbii franceze au început să scadă. Așa de exemplu ministra culturii Aurelie Filippetti, s-a făcut remarcată printr-o gafă de proporții. Într-un mesaj twiter de 140 de litere ea a făcut nu mai puțin de 6 greșeli de ortograf și structură a frazei. Era vorba de un mesaj cu caracter politic în care doamna ministru lua apărarea unui ziarist Frederic Haziza, pe care o organizație politică de extrema dreaptă vrea să-l scoată din viața publică. Acest ziarist este evreu, lucrează pentru guvern și pentru o stație de radio privată și se pare că mai amestecă propaganda politică cu jurnalismul. Chiar dacă campania împotriva ziaristului nu este justificată, nu este rolul nostru să judecăm, dar faptul că doamna ministru a culturii, scriitoare de profesie, profesoară de literatură clasică face asemenea greșeli, este un fapt grav. La scurtă vreme doamna ministru a corectat mesajul și a acuzat un colaborator care ar fi trimis articolul, numai că aceasta nu este mai puțin grav. În primul rând propaganda politică este făcută de către oameni din umbră fără nume și responsabilitate personală, apoi ce fel de colaboratori are ministerul culturii. Se așteptă ca măcar să fie capabili să scrie câteva linii fără greșeli de ortograf sau gramatică. Este drept că în ultima vreme ea nu este singura. Președintele Franței a demonstrat lacune serioase de geografie, dar măcar el este politician de meserie nu profesor de geografie.

Europa este poluată cu pesticide. Dacă mai trebuia subliniat încă odată, organizația nonguvernamentală franceză Generations futures, a publicat un raport în care arată că în căpșunile cultivate în Franța și Spania, au găsit resturi de insecticide. Ei au analizat 49 de eșantioane de căpșuni provenind din Franța și Spania și au găsit în patru dintre ele insecticide interzise în Europa de mai mulți ani, iar în cinci insecticide care nu trebuiau utilizate pe căpșuni. Două eșantioane franceze conțineau endosulfan, un insecticid interzis în Europa din 2005, iar alte două eșantioane spaniole conțineau carbosulfan, insecticid interzis încă din 2007. Ei au găsit insecticide în limite autorizate în 91% din cele 49 de eșantioane analizate. Un alt raport al Comisariatului General pentru Dezvoltare Durabilă, arată că în Franța cursurile de apă sunt de asemenea poluate cu insecticide. Dacă în 2010, 90% din apele franceze erau poluate, în 2011, 93 % dintre ele adica 2.360, conțineau pesticide. Într-adevăr 70% dintre apele testate aveau o concentrație sub limită care determina dacă sunt potabile și numai 17% erau peste această limită devenind astfel într-adevăr periculoase pentru cei care le folosesc. A fost căutată prezența a 550 de insecticide și în 19% din cursurile de apă s-au găsit până la 20 de feluri de insecticide diferite. Un alt motiv de îngrijorare este și acela că insecticide interzise din 2003, cum ar fi metolachlore, sau diuron, scos din circulație în 2008, apar încă în eșantioanele analizate, ceea ce ridcă întrebarea dacă ele sunt încă folosite în mod clandestin, sau sunt stocate în sol sau plante și continuă să polueze râurile.

Tendințe. În multe țări ale lumii ceea ce acum câțiva ani era doar considerat delict, făcea din cei ce îl practicau paria societății, este acum considerat normal, ba în unele cazuri încurajat. După ce concubinajul a fost banalizat, iar a fi copil din flori nu mai prezintă nici o problemă, după ce căsătoria celor de același sex a devenit legală și un fapt normal, iată că a venit rândul drogurilor. În multe țări vânzarea de droguri este acceptată pentru motive medicale sau altele, în unele situații deși nu este legal să cumperi droguri statul pune la dispoziția celor care folosesc droguri seringi și localuri unde se pot injecta, etc. În multe cazuri aceasta a avut o justificare medicală. Dacă tot o fac, măcar să limităm accidentele. Iată însă că în ultima vreme aceste tendințe se extind în domeniul politic. Cu ocazia ultimelor alegeri din Canada, partidul Liberal a suferit o înfrângere dezastruoasă. Ca urmare a urmat o restructurare masivă printre care un nou lider în persoana lui Justin Trudeau, care nu este altul decât fiul fostului prim ministru Pierre Trudeau, una din personalitățile politice care a lăsat amintiri pozitive. Justin Trudeau, este un tânăr excentric ca și părinții săi, și care încearcă să-și clădească o reputație de reformator. Unul din subiectele sale favorite este și acela al drogurilor. După ce a militat pentru decriminalizarea consumului de marijuana, el a făcut un pas mai departe și a declarat recent într-un miting ținut în Kelowna BC, că este în favoarea legalizării ei. Este o situație ciudată; în timp ce legislația privind fumatul tutunului devine tot mai draconiană, în multe imobile nu ai voie să fumezi nici măcar în propriul tău apartament, aceste inițiative sunt dificil de justificat, mai ales că spre deosebire de tutun unde efectele sunt fizice (cancer de plămâni, etc) în cazul canabisului ele sunt de natură psihică și nervoasă, deci cu un impact important asupra celor din jur.

Fenomene de societate și urmările lor. Franța zilelor noastre este mândră de faptul că a legalizat căsătoria homosexualilor, numai că aceasta are și efecte perverse. Una dintre aceste consecințe este faptul că industria fabricării de copii pentru alții a început să prospere, și odată cu ea noi probleme. Stiința de astăzi arată clar că alăptarea sugarilor este cea mai bună metodă de a crește copii sănătoși. Numai că atunci când ai luat un copil din altă parte și aceasta se întâmplă în general imediat după naștere, cum să-l alăptezi? Îndemnate de criza finaciară mamele au găsit o soluție. Unele care au lapte destul, au nevoie de bani, așa că au pus un anunț în ziar ,,sân de închiriat” pentru 20 euro pe oră. O mamă de 29 de ani infirmieră de profesie se oferă să alăpteze sugarii care au nevoie. Acest anunț a stârnit comentarii. Întâi pentru faptul că este ilegal, apoi pentru că este greu de conceput că s-ar putea verifica dacă acest lucru se întâmplă sau nu. Adevărul este că odată ce acest fel de căsătorii au fost legalizate, restul vine de la sine indiferent dacă este legal sau nu.

Solidaritate. Zilele acestea o imagine a făcut turul lumii. Într-o stație de metrou din Tokyo, la ora de mare aglomerație, o femeie a alunecat sub vagonul care era oprit în stație. Călătorii au avertizat mecanicul, s-au dat jos din tren și împreună au înclinat vagonul de 32 de tone așa că femeia s-a putut elibera de sub tren. Cu numai 8 minute de întârziere trenul și-a reluat cursa, iar femeia a ajuns acasă teafără și mulțumită că a scăpat din așa pericol.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Locul de muncă – sursă de stress. Opt din 10 americani au declarat că locul lor de muncă este cauza principală de stres din viața lor. Stresul ocupațional este atât de extins încât este acceptat ca un fapt de viață. Adevărul însă este că locurile noastre de muncă nu numai că sunt o sursă permanentă de tensiune și îngrijorări – ele pot avea și consecințe grave asupra sănătății. Stresul cronic, în general, a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv calitatea slabă a somnului, depresie, creșterea în greutate  un risc mărit de a dezvolta o serie de boli cronice. Mai multe studii care au analizat efectele stresului la locul de muncă arată că există o serie de efecte fizice și mentale unice locului de muncă. Numai 17% din americani au declarat că sunt fericiți la locul de muncă și că serviciul lor nu reprezintă o sursă de stres. Insă, pentru restul de 83%, care au un servicui stresant, presa americană subliniază numai câteva dintre riscurile la care ne expunem. Un articol publicat anul trecut în revista Journal of Occupational Medicine arată că femeile cu un loc de muncă stresant au un risc suplimentar de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Un alt studiu publicat tot anul trecut de University College London, arată că persoanele cu un serviciu stesant au cu 23% mai multe șanse de un atac cardiac decât restul populației. Depresia psihică a devenit și ea o problemă de sănătate gravă în lumea noastră modernă, iar motivul principal este stresul de la servici, este opinia unui studiu publicat în 2011 în presa americană. Persoanele care frecvent lucrează 11 ore pe zi sau mai mult, au avut șanse duble de a dezvolta depresie cronică decât persoanele care lucrează 8 ore sau mai puțin pe zi. World Health Organization estimează că astăzi pe glob, cel puțin 121 milioane de persoane suferă de depresie. Depresia are efecte extrem de negative asupra sănătății: mărește șansele de maladii cardiovasculare, adicție la narcotice legale atât cât și ilegale, precum și șansele de sinucidere. In mai multe limbi și culturi, există expresia că munca ne omoară; un studiu publicat recent de către cercetătorii de la Tel Aviv University este de acord. Studiu desfășurat pe o perioadă de 20 de ani arată că persoanele care au lucrat într-o atmosferă tensionată creată de colegii de muncă sau de șefi, au avut un risc de deces prematur mult mai ridicat decât restul populație.

Textul săptămânii. Smeriți-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalțe. Si aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi. Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește, și caută pe cine să înghită. 1 Petru 5,5-6

Petre și Paul Gheorghe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 8 August 2013

Al-Qaeda încă periculoasă. Printr-o măsură fără precedent, Statele Unite au închis temporar săptămâna aceasta 21 de ambasade și misiuni diplomatice din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Urmându-le exemplul și ținând seama de vecinătatea clădirilor și probabil beneficiind de aceleași informații multe alte țări occidentale cum ar: fi Franța, Canada, Norvegia, etc. au făcut la fel. La început știrea a produs confuzie, mulți întrebându-se dacă nu este o măsură care să impresioneze opinia publică criticată în urma dezvăluirilor privind sistemul de spionaj. De la început a fost clar că Yemenul era unul din punctele cheie ale acestei îngrijorări pentru un posibil atac asupra intereselor străine. Departamentul de stat American a evacuat personalul ambasadei, și pe alți cetățeni americani din Yemen, a sfătuit pe turiști oriunde în lume să evite să iasă în evidență. Mai apoi începând de luni au apărut știri despre faptul că membri al Qaeda au fost uciși în atacuri efectuate cu avioane fără pilot. Ca apoi miercuri Rajeh Badi, atașat de presă al Primului Ministru Yemenit Mohammed Salem Basindwa, să declare că a fost dejucată o tentativă de a ocupa orașul Mukalla capitala provinciei Hadramout, precum și terminalul folosit la exportul țițeiului din Dabbah și cel din Balhaf, folosit la exportul gazului. Duminică forțele Yemenite au interceptat teroriștii care încercau să pătrundă în capitală cu explosive, ei se pregăteau ca deghizați în soldați guvernamentali să atace aceste obiective strategice. Această acțiune făcea parte din sărbătorirea celei de a 27 a nopți a Ramadanului care este o dată specială pentru musulmani deoarece tradiția spune că în acea noapte a primit Mahomed revelația Coranului. Aceste două obiective sunt de o importanță strategică deosebită pentru Yemen, una dintre cele mai sărace țări arabe care are cea mai activă organizație al-Qaida. Terminalul de gaz de la Balhaf a fost deschis în 2009, și este evaluat la 4.5 miliarde de dolari, fiind unul din cele mai strategice proiecte din Yemen. Este exploatat de către Yemen LNG și compania franceză Total. Al-Dabbah situată în estul țării este principala cale de export a țițeiului. 90 % din venitul Yemenului provine din exportul acestor resurse care reprezintă 70 % din totalul exporturilor. Iată de ce succesul unei asemenea operații ar fi o catastrofă pentru interesele occidentale din regiune. Faptul că în ultimele luni un număr de închisori din Pakistan Afganistan și Irak au fost luate cu asalt și sute de prizonieri teroriști experimentați au scăpat, dă autorităților americane indicația că aceste acțiuni se vor intensifica în viitor.

Relațiile dintre Iran și Israel. Noul președinte iranian Hassan Rohani, își va prelua în mod oficial funcția pe 4 august. Imediat după alegeri comentatorii politici erau de părere că el va fi mai moderat decât Mahmoud Ahmadinejad, care era specialist în declarații scandaloase. Iată însă că nu a trecut mult și încă înainte de intronizare el a declarat că „Israelul este un corp străin care trebuie extirpat”, că „regimul sionist este o rană care durează de mulți ani în corpul lumii musulmane și că ea trebuie curățată”. Imediat primul ministru israelian Benyamin Netanyahou, a reacționat spunând că această declarație arată adevărata față a lui Rohani considerat în mod greșit ca un moderat. Într-adevăr autoritățile iraniene au încercat să minimalizeze această declarație, dar răul este deja făcut. Nu cu multă vreme înainte fostul președinte Ahmadinejad declarase că „în curând o furtună teribilă va desrădăcina bazele sionismului”. De fapt Teheranul nu recunoaște Israelul și îl califică drept un „regim sionist ilegal”. Ei susțin în mod activă pe palestinieni și organizația teroristă Hezbola. Oricine poate înțelege că în acest context este greu de imaginat că se poate spera instalarea păcii în acea regiune.

Siria impas total. După 2 ani de război civil, bilanțul este mai mult decât tragic. Peste 100.000 de victime și a izgonit din satele și orașele lor peste 1.5 milioane de sirieni care trăiesc în condiții extrem de dificile în lagărele de refugiați din țările vecine. Ar fi fost de așteptat ca aceste realități să-i dea de gândit președintelui Siriei Bachar al-Assad, să-l facă poate să-și reconsidere poziția. Nicidecum. Duminică într-o rară intervenție televizată de 45 de minute el a declarat că este decis să zdrobească cu o mână de fier rebeliunea, el a încurajat armata să continue lupta împotriva rebelilor care sunt infiltrați și susținuți de dușmanii țării, de cei care vor distrugerea țării. El și-a exprimat convingerea că singura soluție este cea militară. Mai departe președintele a subliniat că opoziția a eșuat și nu poate juca nici un rol în procesul de pace, ceea ce este în parte adevărat deoarece ei sunt divizați, nu au un lider influent, iar pe câmpul de luptă rebelii sunt compuși dintr-o diversitate de grupulețe, unele dintre ele formate din islamiști străini care nu al scop decât acela de a lupta. Comentatorii politici nu pot să nu sublinieze situația extrem de dificilă în care se află Siria, odinioară un stat centralizat în care președintele și administrația centrală aveau o putere absolută. Așa cum sublinia Charles Lister, analist la IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Center, acest stat nu mai există. Siria este acum divizată în 3 entități cu steaguri, siteme juridice și organe de securitate proprii. Deși granițele acestor trei zone sunt variabile și în funcție de victoriile militare ele se schimbă, realitatea este de neconstestat. Este în primul rând zona controlată de regimul lui al Assad un coridor care leagă granița de sud cu Iordania capitala Damasc până la marea Mediterană. În această zonă locuiește poulația alawită din care face parte și președintele. Apoi sunt rebelii care fac parte din majoritatea sunită musulmană care controlează zona de nord, provinciile Idlib și Aleppo până la Eufrat la granița cu Irak, o graniță pe care ei o tarversează fără probleme. Apoi urmează minoritatea kurdă care se bucură de o relativă autonomie, ei ocupă nord estul țării. În acest context de război civil în care trupele guvernamentale și rebelii comit atrocități, în care folosirea armelor chimice este evocată cu regularitate, orice zi care trece face tot mai puțin probabilă o soluție.

Activități diversificate. În general literatura și arta cinematografică prezintă mafioții ca brute fără scrupule și orizont social. Iată însă că de curând în Japonia mafia locală numită yakuza, a tipărit primul număr al unui ziar destinat în exclusivitate lor. Intitulat „Yamaguchi-gumi Shinpo”, adică gazeta clanului Yamaguchi, acest clan fiind unul din cele mai puternice din Japonia. Pentru motive ușor de imaginat această apariție nu a beneficiat de reclamă în presă sau TV și nu poate fi cumpărat în chioșcuri. Cu toate acestea cei aproape 28.000 de membri au primit fiecare un exemplar din acest jurnal de 8 pagini cu un editorial scris de Kenichi Shinoda, șeful clanului. În acest editorial menit să încurajeze trupele Kenichi Shinoda, reamintește tinerei generații de mafioți că trebuie să mențină valorile tradiționale și disciplina care au făcut faima pegrei japoneze dealungul deceniilor trecute. Asemenea unui adevărat lider sau patron de companie, el subliniază că timpurile sunt dificile și mafia japoneză nu trebuie să se culce pe laurii trecutului, pe renumele ei, ci trebuie să-și diversifice activitatea și să găsească noi terenuri de activitate. Asemenea mafiei italiene sau triadei chinezești, yakuza sunt activi în domeniu jocurilor de noroc, traficului de droguri, prostituției cât și în finanțe și imobiliar. În mod oficial această organizație nu este ilegală, iar activitățile ei sunt tolerate, numai că în ultima vreme legislația împotriva corupției le pune probleme. La fel ca orice publicație care se respectă revista are o rubrică de jocuri, una de poezie haiku (poeme tradiționale) cronici despre evenimente mondene, cum ar fi partidele de pescuit organizate de șefii clanului.

Cultura, sau mai precis incultura contemporană. Franța este cunoscută pentru influența pe care a avut-o și o are încă asupra culturii mondiale. Numai că odată cu trecerea vremii standardele culturii și ale limbii franceze au început să scadă. Așa de exemplu ministra culturii Aurelie Filippetti, s-a făcut remarcată printr-o gafă de proporții. Într-un mesaj twiter de 140 de litere ea a făcut nu mai puțin de 6 greșeli de ortograf și structură a frazei. Era vorba de un mesaj cu caracter politic în care doamna ministru lua apărarea unui ziarist Frederic Haziza, pe care o organizație politică de extrema dreaptă vrea să-l scoată din viața publică. Acest ziarist este evreu, lucrează pentru guvern și pentru o stație de radio privată și se pare că mai amestecă propaganda politică cu jurnalismul. Chiar dacă campania împotriva ziaristului nu este justificată, nu este rolul nostru să judecăm, dar faptul că doamna ministru a culturii, scriitoare de profesie, profesoară de literatură clasică face asemenea greșeli, este un fapt grav. La scurtă vreme doamna ministru a corectat mesajul și a acuzat un colaborator care ar fi trimis articolul, numai că aceasta nu este mai puțin grav. În primul rând propaganda politică este făcută de către oameni din umbră fără nume și responsabilitate personală, apoi ce fel de colaboratori are ministerul culturii. Se așteptă ca măcar să fie capabili să scrie câteva linii fără greșeli de ortograf sau gramatică. Este drept că în ultima vreme ea nu este singura. Președintele Franței a demonstrat lacune serioase de geografie, dar măcar el este politician de meserie nu profesor de geografie.

Europa este poluată cu pesticide. Dacă mai trebuia subliniat încă odată, organizația nonguvernamentală franceză Generations futures, a publicat un raport în care arată că în căpșunile cultivate în Franța și Spania, au găsit resturi de insecticide. Ei au analizat 49 de eșantioane de căpșuni provenind din Franța și Spania și au găsit în patru dintre ele insecticide interzise în Europa de mai mulți ani, iar în cinci insecticide care nu trebuiau utilizate pe căpșuni. Două eșantioane franceze conțineau endosulfan, un insecticid interzis în Europa din 2005, iar alte două eșantioane spaniole conțineau carbosulfan, insecticid interzis încă din 2007. Ei au găsit insecticide în limite autorizate în 91% din cele 49 de eșantioane analizate. Un alt raport al Comisariatului General pentru Dezvoltare Durabilă, arată că în Franța cursurile de apă sunt de asemenea poluate cu insecticide. Dacă în 2010, 90% din apele franceze erau poluate, în 2011, 93 % dintre ele adica 2.360, conțineau pesticide. Într-adevăr 70% dintre apele testate aveau o concentrație sub limită care determina dacă sunt potabile și numai 17% erau peste această limită devenind astfel într-adevăr periculoase pentru cei care le folosesc. A fost căutată prezența a 550 de insecticide și în 19% din cursurile de apă s-au găsit până la 20 de feluri de insecticide diferite. Un alt motiv de îngrijorare este și acela că insecticide interzise din 2003, cum ar fi metolachlore, sau diuron, scos din circulație în 2008, apar încă în eșantioanele analizate, ceea ce ridcă întrebarea dacă ele sunt încă folosite în mod clandestin, sau sunt stocate în sol sau plante și continuă să polueze râurile.

Tendințe. În multe țări ale lumii ceea ce acum câțiva ani era doar considerat delict, făcea din cei ce îl practicau paria societății, este acum considerat normal, ba în unele cazuri încurajat. După ce concubinajul a fost banalizat, iar a fi copil din flori nu mai prezintă nici o problemă, după ce căsătoria celor de același sex a devenit legală și un fapt normal, iată că a venit rândul drogurilor. În multe țări vânzarea de droguri este acceptată pentru motive medicale sau altele, în unele situații deși nu este legal să cumperi droguri statul pune la dispoziția celor care folosesc droguri seringi și localuri unde se pot injecta, etc. În multe cazuri aceasta a avut o justificare medicală. Dacă tot o fac, măcar să limităm accidentele. Iată însă că în ultima vreme aceste tendințe se extind în domeniul politic. Cu ocazia ultimelor alegeri din Canada, partidul Liberal a suferit o înfrângere dezastruoasă. Ca urmare a urmat o restructurare masivă printre care un nou lider în persoana lui Justin Trudeau, care nu este altul decât fiul fostului prim ministru Pierre Trudeau, una din personalitățile politice care a lăsat amintiri pozitive. Justin Trudeau, este un tânăr excentric ca și părinții săi, și care încearcă să-și clădească o reputație de reformator. Unul din subiectele sale favorite este și acela al drogurilor. După ce a militat pentru decriminalizarea consumului de marijuana, el a făcut un pas mai departe și a declarat recent într-un miting ținut în Kelowna BC, că este în favoarea legalizării ei. Este o situație ciudată; în timp ce legislația privind fumatul tutunului devine tot mai draconiană, în multe imobile nu ai voie să fumezi nici măcar în propriul tău apartament, aceste inițiative sunt dificil de justificat, mai ales că spre deosebire de tutun unde efectele sunt fizice (cancer de plămâni, etc) în cazul canabisului ele sunt de natură psihică și nervoasă, deci cu un impact important asupra celor din jur.

Fenomene de societate și urmările lor. Franța zilelor noastre este mândră de faptul că a legalizat căsătoria homosexualilor, numai că aceasta are și efecte perverse. Una dintre aceste consecințe este faptul că industria fabricării de copii pentru alții a început să prospere, și odată cu ea noi probleme. Stiința de astăzi arată clar că alăptarea sugarilor este cea mai bună metodă de a crește copii sănătoși. Numai că atunci când ai luat un copil din altă parte și aceasta se întâmplă în general imediat după naștere, cum să-l alăptezi? Îndemnate de criza finaciară mamele au găsit o soluție. Unele care au lapte destul, au nevoie de bani, așa că au pus un anunț în ziar ,,sân de închiriat” pentru 20 euro pe oră. O mamă de 29 de ani infirmieră de profesie se oferă să alăpteze sugarii care au nevoie. Acest anunț a stârnit comentarii. Întâi pentru faptul că este ilegal, apoi pentru că este greu de conceput că s-ar putea verifica dacă acest lucru se întâmplă sau nu. Adevărul este că odată ce acest fel de căsătorii au fost legalizate, restul vine de la sine indiferent dacă este legal sau nu.

Solidaritate. Zilele acestea o imagine a făcut turul lumii. Într-o stație de metrou din Tokyo, la ora de mare aglomerație, o femeie a alunecat sub vagonul care era oprit în stație. Călătorii au avertizat mecanicul, s-au dat jos din tren și împreună au înclinat vagonul de 32 de tone așa că femeia s-a putut elibera de sub tren. Cu numai 8 minute de întârziere trenul și-a reluat cursa, iar femeia a ajuns acasă teafără și mulțumită că a scăpat din așa pericol.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Locul de muncă – sursă de stress. Opt din 10 americani au declarat că locul lor de muncă este cauza principală de stres din viața lor. Stresul ocupațional este atât de extins încât este acceptat ca un fapt de viață. Adevărul însă este că locurile noastre de muncă nu numai că sunt o sursă permanentă de tensiune și îngrijorări – ele pot avea și consecințe grave asupra sănătății. Stresul cronic, în general, a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv calitatea slabă a somnului, depresie, creșterea în greutate  un risc mărit de a dezvolta o serie de boli cronice. Mai multe studii care au analizat efectele stresului la locul de muncă arată că există o serie de efecte fizice și mentale unice locului de muncă. Numai 17% din americani au declarat că sunt fericiți la locul de muncă și că serviciul lor nu reprezintă o sursă de stres. Insă, pentru restul de 83%, care au un servicui stresant, presa americană subliniază numai câteva dintre riscurile la care ne expunem. Un articol publicat anul trecut în revista Journal of Occupational Medicine arată că femeile cu un loc de muncă stresant au un risc suplimentar de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Un alt studiu publicat tot anul trecut de University College London, arată că persoanele cu un serviciu stesant au cu 23% mai multe șanse de un atac cardiac decât restul populației. Depresia psihică a devenit și ea o problemă de sănătate gravă în lumea noastră modernă, iar motivul principal este stresul de la servici, este opinia unui studiu publicat în 2011 în presa americană. Persoanele care frecvent lucrează 11 ore pe zi sau mai mult, au avut șanse duble de a dezvolta depresie cronică decât persoanele care lucrează 8 ore sau mai puțin pe zi. World Health Organization estimează că astăzi pe glob, cel puțin 121 milioane de persoane suferă de depresie. Depresia are efecte extrem de negative asupra sănătății: mărește șansele de maladii cardiovasculare, adicție la narcotice legale atât cât și ilegale, precum și șansele de sinucidere. In mai multe limbi și culturi, există expresia că munca ne omoară; un studiu publicat recent de către cercetătorii de la Tel Aviv University este de acord. Studiu desfășurat pe o perioadă de 20 de ani arată că persoanele care au lucrat într-o atmosferă tensionată creată de colegii de muncă sau de șefi, au avut un risc de deces prematur mult mai ridicat decât restul populație.

Textul săptămânii. Smeriți-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalțe. Si aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi. Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește, și caută pe cine să înghită. 1 Petru 5,5-6

Petre și Paul Gheorghe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 8 August 2013

Al-Qaeda încă periculoasă. Printr-o măsură fără precedent, Statele Unite au închis temporar săptămâna aceasta 21 de ambasade și misiuni diplomatice din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Urmându-le exemplul și ținând seama de vecinătatea clădirilor și probabil beneficiind de aceleași informații multe alte țări occidentale cum ar: fi Franța, Canada, Norvegia, etc. au făcut la fel. La început știrea a produs confuzie, mulți întrebându-se dacă nu este o măsură care să impresioneze opinia publică criticată în urma dezvăluirilor privind sistemul de spionaj. De la început a fost clar că Yemenul era unul din punctele cheie ale acestei îngrijorări pentru un posibil atac asupra intereselor străine. Departamentul de stat American a evacuat personalul ambasadei, și pe alți cetățeni americani din Yemen, a sfătuit pe turiști oriunde în lume să evite să iasă în evidență. Mai apoi începând de luni au apărut știri despre faptul că membri al Qaeda au fost uciși în atacuri efectuate cu avioane fără pilot. Ca apoi miercuri Rajeh Badi, atașat de presă al Primului Ministru Yemenit Mohammed Salem Basindwa, să declare că a fost dejucată o tentativă de a ocupa orașul Mukalla capitala provinciei Hadramout, precum și terminalul folosit la exportul țițeiului din Dabbah și cel din Balhaf, folosit la exportul gazului. Duminică forțele Yemenite au interceptat teroriștii care încercau să pătrundă în capitală cu explosive, ei se pregăteau ca deghizați în soldați guvernamentali să atace aceste obiective strategice. Această acțiune făcea parte din sărbătorirea celei de a 27 a nopți a Ramadanului care este o dată specială pentru musulmani deoarece tradiția spune că în acea noapte a primit Mahomed revelația Coranului. Aceste două obiective sunt de o importanță strategică deosebită pentru Yemen, una dintre cele mai sărace țări arabe care are cea mai activă organizație al-Qaida. Terminalul de gaz de la Balhaf a fost deschis în 2009, și este evaluat la 4.5 miliarde de dolari, fiind unul din cele mai strategice proiecte din Yemen. Este exploatat de către Yemen LNG și compania franceză Total. Al-Dabbah situată în estul țării este principala cale de export a țițeiului. 90 % din venitul Yemenului provine din exportul acestor resurse care reprezintă 70 % din totalul exporturilor. Iată de ce succesul unei asemenea operații ar fi o catastrofă pentru interesele occidentale din regiune. Faptul că în ultimele luni un număr de închisori din Pakistan Afganistan și Irak au fost luate cu asalt și sute de prizonieri teroriști experimentați au scăpat, dă autorităților americane indicația că aceste acțiuni se vor intensifica în viitor.

Relațiile dintre Iran și Israel. Noul președinte iranian Hassan Rohani, își va prelua în mod oficial funcția pe 4 august. Imediat după alegeri comentatorii politici erau de părere că el va fi mai moderat decât Mahmoud Ahmadinejad, care era specialist în declarații scandaloase. Iată însă că nu a trecut mult și încă înainte de intronizare el a declarat că „Israelul este un corp străin care trebuie extirpat”, că „regimul sionist este o rană care durează de mulți ani în corpul lumii musulmane și că ea trebuie curățată”. Imediat primul ministru israelian Benyamin Netanyahou, a reacționat spunând că această declarație arată adevărata față a lui Rohani considerat în mod greșit ca un moderat. Într-adevăr autoritățile iraniene au încercat să minimalizeze această declarație, dar răul este deja făcut. Nu cu multă vreme înainte fostul președinte Ahmadinejad declarase că „în curând o furtună teribilă va desrădăcina bazele sionismului”. De fapt Teheranul nu recunoaște Israelul și îl califică drept un „regim sionist ilegal”. Ei susțin în mod activă pe palestinieni și organizația teroristă Hezbola. Oricine poate înțelege că în acest context este greu de imaginat că se poate spera instalarea păcii în acea regiune.

Siria impas total. După 2 ani de război civil, bilanțul este mai mult decât tragic. Peste 100.000 de victime și a izgonit din satele și orașele lor peste 1.5 milioane de sirieni care trăiesc în condiții extrem de dificile în lagărele de refugiați din țările vecine. Ar fi fost de așteptat ca aceste realități să-i dea de gândit președintelui Siriei Bachar al-Assad, să-l facă poate să-și reconsidere poziția. Nicidecum. Duminică într-o rară intervenție televizată de 45 de minute el a declarat că este decis să zdrobească cu o mână de fier rebeliunea, el a încurajat armata să continue lupta împotriva rebelilor care sunt infiltrați și susținuți de dușmanii țării, de cei care vor distrugerea țării. El și-a exprimat convingerea că singura soluție este cea militară. Mai departe președintele a subliniat că opoziția a eșuat și nu poate juca nici un rol în procesul de pace, ceea ce este în parte adevărat deoarece ei sunt divizați, nu au un lider influent, iar pe câmpul de luptă rebelii sunt compuși dintr-o diversitate de grupulețe, unele dintre ele formate din islamiști străini care nu al scop decât acela de a lupta. Comentatorii politici nu pot să nu sublinieze situația extrem de dificilă în care se află Siria, odinioară un stat centralizat în care președintele și administrația centrală aveau o putere absolută. Așa cum sublinia Charles Lister, analist la IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Center, acest stat nu mai există. Siria este acum divizată în 3 entități cu steaguri, siteme juridice și organe de securitate proprii. Deși granițele acestor trei zone sunt variabile și în funcție de victoriile militare ele se schimbă, realitatea este de neconstestat. Este în primul rând zona controlată de regimul lui al Assad un coridor care leagă granița de sud cu Iordania capitala Damasc până la marea Mediterană. În această zonă locuiește poulația alawită din care face parte și președintele. Apoi sunt rebelii care fac parte din majoritatea sunită musulmană care controlează zona de nord, provinciile Idlib și Aleppo până la Eufrat la granița cu Irak, o graniță pe care ei o tarversează fără probleme. Apoi urmează minoritatea kurdă care se bucură de o relativă autonomie, ei ocupă nord estul țării. În acest context de război civil în care trupele guvernamentale și rebelii comit atrocități, în care folosirea armelor chimice este evocată cu regularitate, orice zi care trece face tot mai puțin probabilă o soluție.

Activități diversificate. În general literatura și arta cinematografică prezintă mafioții ca brute fără scrupule și orizont social. Iată însă că de curând în Japonia mafia locală numită yakuza, a tipărit primul număr al unui ziar destinat în exclusivitate lor. Intitulat „Yamaguchi-gumi Shinpo”, adică gazeta clanului Yamaguchi, acest clan fiind unul din cele mai puternice din Japonia. Pentru motive ușor de imaginat această apariție nu a beneficiat de reclamă în presă sau TV și nu poate fi cumpărat în chioșcuri. Cu toate acestea cei aproape 28.000 de membri au primit fiecare un exemplar din acest jurnal de 8 pagini cu un editorial scris de Kenichi Shinoda, șeful clanului. În acest editorial menit să încurajeze trupele Kenichi Shinoda, reamintește tinerei generații de mafioți că trebuie să mențină valorile tradiționale și disciplina care au făcut faima pegrei japoneze dealungul deceniilor trecute. Asemenea unui adevărat lider sau patron de companie, el subliniază că timpurile sunt dificile și mafia japoneză nu trebuie să se culce pe laurii trecutului, pe renumele ei, ci trebuie să-și diversifice activitatea și să găsească noi terenuri de activitate. Asemenea mafiei italiene sau triadei chinezești, yakuza sunt activi în domeniu jocurilor de noroc, traficului de droguri, prostituției cât și în finanțe și imobiliar. În mod oficial această organizație nu este ilegală, iar activitățile ei sunt tolerate, numai că în ultima vreme legislația împotriva corupției le pune probleme. La fel ca orice publicație care se respectă revista are o rubrică de jocuri, una de poezie haiku (poeme tradiționale) cronici despre evenimente mondene, cum ar fi partidele de pescuit organizate de șefii clanului.

Cultura, sau mai precis incultura contemporană. Franța este cunoscută pentru influența pe care a avut-o și o are încă asupra culturii mondiale. Numai că odată cu trecerea vremii standardele culturii și ale limbii franceze au început să scadă. Așa de exemplu ministra culturii Aurelie Filippetti, s-a făcut remarcată printr-o gafă de proporții. Într-un mesaj twiter de 140 de litere ea a făcut nu mai puțin de 6 greșeli de ortograf și structură a frazei. Era vorba de un mesaj cu caracter politic în care doamna ministru lua apărarea unui ziarist Frederic Haziza, pe care o organizație politică de extrema dreaptă vrea să-l scoată din viața publică. Acest ziarist este evreu, lucrează pentru guvern și pentru o stație de radio privată și se pare că mai amestecă propaganda politică cu jurnalismul. Chiar dacă campania împotriva ziaristului nu este justificată, nu este rolul nostru să judecăm, dar faptul că doamna ministru a culturii, scriitoare de profesie, profesoară de literatură clasică face asemenea greșeli, este un fapt grav. La scurtă vreme doamna ministru a corectat mesajul și a acuzat un colaborator care ar fi trimis articolul, numai că aceasta nu este mai puțin grav. În primul rând propaganda politică este făcută de către oameni din umbră fără nume și responsabilitate personală, apoi ce fel de colaboratori are ministerul culturii. Se așteptă ca măcar să fie capabili să scrie câteva linii fără greșeli de ortograf sau gramatică. Este drept că în ultima vreme ea nu este singura. Președintele Franței a demonstrat lacune serioase de geografie, dar măcar el este politician de meserie nu profesor de geografie.

Europa este poluată cu pesticide. Dacă mai trebuia subliniat încă odată, organizația nonguvernamentală franceză Generations futures, a publicat un raport în care arată că în căpșunile cultivate în Franța și Spania, au găsit resturi de insecticide. Ei au analizat 49 de eșantioane de căpșuni provenind din Franța și Spania și au găsit în patru dintre ele insecticide interzise în Europa de mai mulți ani, iar în cinci insecticide care nu trebuiau utilizate pe căpșuni. Două eșantioane franceze conțineau endosulfan, un insecticid interzis în Europa din 2005, iar alte două eșantioane spaniole conțineau carbosulfan, insecticid interzis încă din 2007. Ei au găsit insecticide în limite autorizate în 91% din cele 49 de eșantioane analizate. Un alt raport al Comisariatului General pentru Dezvoltare Durabilă, arată că în Franța cursurile de apă sunt de asemenea poluate cu insecticide. Dacă în 2010, 90% din apele franceze erau poluate, în 2011, 93 % dintre ele adica 2.360, conțineau pesticide. Într-adevăr 70% dintre apele testate aveau o concentrație sub limită care determina dacă sunt potabile și numai 17% erau peste această limită devenind astfel într-adevăr periculoase pentru cei care le folosesc. A fost căutată prezența a 550 de insecticide și în 19% din cursurile de apă s-au găsit până la 20 de feluri de insecticide diferite. Un alt motiv de îngrijorare este și acela că insecticide interzise din 2003, cum ar fi metolachlore, sau diuron, scos din circulație în 2008, apar încă în eșantioanele analizate, ceea ce ridcă întrebarea dacă ele sunt încă folosite în mod clandestin, sau sunt stocate în sol sau plante și continuă să polueze râurile.

Tendințe. În multe țări ale lumii ceea ce acum câțiva ani era doar considerat delict, făcea din cei ce îl practicau paria societății, este acum considerat normal, ba în unele cazuri încurajat. După ce concubinajul a fost banalizat, iar a fi copil din flori nu mai prezintă nici o problemă, după ce căsătoria celor de același sex a devenit legală și un fapt normal, iată că a venit rândul drogurilor. În multe țări vânzarea de droguri este acceptată pentru motive medicale sau altele, în unele situații deși nu este legal să cumperi droguri statul pune la dispoziția celor care folosesc droguri seringi și localuri unde se pot injecta, etc. În multe cazuri aceasta a avut o justificare medicală. Dacă tot o fac, măcar să limităm accidentele. Iată însă că în ultima vreme aceste tendințe se extind în domeniul politic. Cu ocazia ultimelor alegeri din Canada, partidul Liberal a suferit o înfrângere dezastruoasă. Ca urmare a urmat o restructurare masivă printre care un nou lider în persoana lui Justin Trudeau, care nu este altul decât fiul fostului prim ministru Pierre Trudeau, una din personalitățile politice care a lăsat amintiri pozitive. Justin Trudeau, este un tânăr excentric ca și părinții săi, și care încearcă să-și clădească o reputație de reformator. Unul din subiectele sale favorite este și acela al drogurilor. După ce a militat pentru decriminalizarea consumului de marijuana, el a făcut un pas mai departe și a declarat recent într-un miting ținut în Kelowna BC, că este în favoarea legalizării ei. Este o situație ciudată; în timp ce legislația privind fumatul tutunului devine tot mai draconiană, în multe imobile nu ai voie să fumezi nici măcar în propriul tău apartament, aceste inițiative sunt dificil de justificat, mai ales că spre deosebire de tutun unde efectele sunt fizice (cancer de plămâni, etc) în cazul canabisului ele sunt de natură psihică și nervoasă, deci cu un impact important asupra celor din jur.

Fenomene de societate și urmările lor. Franța zilelor noastre este mândră de faptul că a legalizat căsătoria homosexualilor, numai că aceasta are și efecte perverse. Una dintre aceste consecințe este faptul că industria fabricării de copii pentru alții a început să prospere, și odată cu ea noi probleme. Stiința de astăzi arată clar că alăptarea sugarilor este cea mai bună metodă de a crește copii sănătoși. Numai că atunci când ai luat un copil din altă parte și aceasta se întâmplă în general imediat după naștere, cum să-l alăptezi? Îndemnate de criza finaciară mamele au găsit o soluție. Unele care au lapte destul, au nevoie de bani, așa că au pus un anunț în ziar ,,sân de închiriat” pentru 20 euro pe oră. O mamă de 29 de ani infirmieră de profesie se oferă să alăpteze sugarii care au nevoie. Acest anunț a stârnit comentarii. Întâi pentru faptul că este ilegal, apoi pentru că este greu de conceput că s-ar putea verifica dacă acest lucru se întâmplă sau nu. Adevărul este că odată ce acest fel de căsătorii au fost legalizate, restul vine de la sine indiferent dacă este legal sau nu.

Solidaritate. Zilele acestea o imagine a făcut turul lumii. Într-o stație de metrou din Tokyo, la ora de mare aglomerație, o femeie a alunecat sub vagonul care era oprit în stație. Călătorii au avertizat mecanicul, s-au dat jos din tren și împreună au înclinat vagonul de 32 de tone așa că femeia s-a putut elibera de sub tren. Cu numai 8 minute de întârziere trenul și-a reluat cursa, iar femeia a ajuns acasă teafără și mulțumită că a scăpat din așa pericol.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Locul de muncă – sursă de stress. Opt din 10 americani au declarat că locul lor de muncă este cauza principală de stres din viața lor. Stresul ocupațional este atât de extins încât este acceptat ca un fapt de viață. Adevărul însă este că locurile noastre de muncă nu numai că sunt o sursă permanentă de tensiune și îngrijorări – ele pot avea și consecințe grave asupra sănătății. Stresul cronic, în general, a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv calitatea slabă a somnului, depresie, creșterea în greutate  un risc mărit de a dezvolta o serie de boli cronice. Mai multe studii care au analizat efectele stresului la locul de muncă arată că există o serie de efecte fizice și mentale unice locului de muncă. Numai 17% din americani au declarat că sunt fericiți la locul de muncă și că serviciul lor nu reprezintă o sursă de stres. Insă, pentru restul de 83%, care au un servicui stresant, presa americană subliniază numai câteva dintre riscurile la care ne expunem. Un articol publicat anul trecut în revista Journal of Occupational Medicine arată că femeile cu un loc de muncă stresant au un risc suplimentar de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Un alt studiu publicat tot anul trecut de University College London, arată că persoanele cu un serviciu stesant au cu 23% mai multe șanse de un atac cardiac decât restul populației. Depresia psihică a devenit și ea o problemă de sănătate gravă în lumea noastră modernă, iar motivul principal este stresul de la servici, este opinia unui studiu publicat în 2011 în presa americană. Persoanele care frecvent lucrează 11 ore pe zi sau mai mult, au avut șanse duble de a dezvolta depresie cronică decât persoanele care lucrează 8 ore sau mai puțin pe zi. World Health Organization estimează că astăzi pe glob, cel puțin 121 milioane de persoane suferă de depresie. Depresia are efecte extrem de negative asupra sănătății: mărește șansele de maladii cardiovasculare, adicție la narcotice legale atât cât și ilegale, precum și șansele de sinucidere. In mai multe limbi și culturi, există expresia că munca ne omoară; un studiu publicat recent de către cercetătorii de la Tel Aviv University este de acord. Studiu desfășurat pe o perioadă de 20 de ani arată că persoanele care au lucrat într-o atmosferă tensionată creată de colegii de muncă sau de șefi, au avut un risc de deces prematur mult mai ridicat decât restul populație.

Textul săptămânii. Smeriți-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalțe. Si aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi. Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește, și caută pe cine să înghită. 1 Petru 5,5-6

Petre și Paul Gheorghe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 8 August 2013

Al-Qaeda încă periculoasă. Printr-o măsură fără precedent, Statele Unite au închis temporar săptămâna aceasta 21 de ambasade și misiuni diplomatice din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Urmându-le exemplul și ținând seama de vecinătatea clădirilor și probabil beneficiind de aceleași informații multe alte țări occidentale cum ar: fi Franța, Canada, Norvegia, etc. au făcut la fel. La început știrea a produs confuzie, mulți întrebându-se dacă nu este o măsură care să impresioneze opinia publică criticată în urma dezvăluirilor privind sistemul de spionaj. De la început a fost clar că Yemenul era unul din punctele cheie ale acestei îngrijorări pentru un posibil atac asupra intereselor străine. Departamentul de stat American a evacuat personalul ambasadei, și pe alți cetățeni americani din Yemen, a sfătuit pe turiști oriunde în lume să evite să iasă în evidență. Mai apoi începând de luni au apărut știri despre faptul că membri al Qaeda au fost uciși în atacuri efectuate cu avioane fără pilot. Ca apoi miercuri Rajeh Badi, atașat de presă al Primului Ministru Yemenit Mohammed Salem Basindwa, să declare că a fost dejucată o tentativă de a ocupa orașul Mukalla capitala provinciei Hadramout, precum și terminalul folosit la exportul țițeiului din Dabbah și cel din Balhaf, folosit la exportul gazului. Duminică forțele Yemenite au interceptat teroriștii care încercau să pătrundă în capitală cu explosive, ei se pregăteau ca deghizați în soldați guvernamentali să atace aceste obiective strategice. Această acțiune făcea parte din sărbătorirea celei de a 27 a nopți a Ramadanului care este o dată specială pentru musulmani deoarece tradiția spune că în acea noapte a primit Mahomed revelația Coranului. Aceste două obiective sunt de o importanță strategică deosebită pentru Yemen, una dintre cele mai sărace țări arabe care are cea mai activă organizație al-Qaida. Terminalul de gaz de la Balhaf a fost deschis în 2009, și este evaluat la 4.5 miliarde de dolari, fiind unul din cele mai strategice proiecte din Yemen. Este exploatat de către Yemen LNG și compania franceză Total. Al-Dabbah situată în estul țării este principala cale de export a țițeiului. 90 % din venitul Yemenului provine din exportul acestor resurse care reprezintă 70 % din totalul exporturilor. Iată de ce succesul unei asemenea operații ar fi o catastrofă pentru interesele occidentale din regiune. Faptul că în ultimele luni un număr de închisori din Pakistan Afganistan și Irak au fost luate cu asalt și sute de prizonieri teroriști experimentați au scăpat, dă autorităților americane indicația că aceste acțiuni se vor intensifica în viitor.

Relațiile dintre Iran și Israel. Noul președinte iranian Hassan Rohani, își va prelua în mod oficial funcția pe 4 august. Imediat după alegeri comentatorii politici erau de părere că el va fi mai moderat decât Mahmoud Ahmadinejad, care era specialist în declarații scandaloase. Iată însă că nu a trecut mult și încă înainte de intronizare el a declarat că „Israelul este un corp străin care trebuie extirpat”, că „regimul sionist este o rană care durează de mulți ani în corpul lumii musulmane și că ea trebuie curățată”. Imediat primul ministru israelian Benyamin Netanyahou, a reacționat spunând că această declarație arată adevărata față a lui Rohani considerat în mod greșit ca un moderat. Într-adevăr autoritățile iraniene au încercat să minimalizeze această declarație, dar răul este deja făcut. Nu cu multă vreme înainte fostul președinte Ahmadinejad declarase că „în curând o furtună teribilă va desrădăcina bazele sionismului”. De fapt Teheranul nu recunoaște Israelul și îl califică drept un „regim sionist ilegal”. Ei susțin în mod activă pe palestinieni și organizația teroristă Hezbola. Oricine poate înțelege că în acest context este greu de imaginat că se poate spera instalarea păcii în acea regiune.

Siria impas total. După 2 ani de război civil, bilanțul este mai mult decât tragic. Peste 100.000 de victime și a izgonit din satele și orașele lor peste 1.5 milioane de sirieni care trăiesc în condiții extrem de dificile în lagărele de refugiați din țările vecine. Ar fi fost de așteptat ca aceste realități să-i dea de gândit președintelui Siriei Bachar al-Assad, să-l facă poate să-și reconsidere poziția. Nicidecum. Duminică într-o rară intervenție televizată de 45 de minute el a declarat că este decis să zdrobească cu o mână de fier rebeliunea, el a încurajat armata să continue lupta împotriva rebelilor care sunt infiltrați și susținuți de dușmanii țării, de cei care vor distrugerea țării. El și-a exprimat convingerea că singura soluție este cea militară. Mai departe președintele a subliniat că opoziția a eșuat și nu poate juca nici un rol în procesul de pace, ceea ce este în parte adevărat deoarece ei sunt divizați, nu au un lider influent, iar pe câmpul de luptă rebelii sunt compuși dintr-o diversitate de grupulețe, unele dintre ele formate din islamiști străini care nu al scop decât acela de a lupta. Comentatorii politici nu pot să nu sublinieze situația extrem de dificilă în care se află Siria, odinioară un stat centralizat în care președintele și administrația centrală aveau o putere absolută. Așa cum sublinia Charles Lister, analist la IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Center, acest stat nu mai există. Siria este acum divizată în 3 entități cu steaguri, siteme juridice și organe de securitate proprii. Deși granițele acestor trei zone sunt variabile și în funcție de victoriile militare ele se schimbă, realitatea este de neconstestat. Este în primul rând zona controlată de regimul lui al Assad un coridor care leagă granița de sud cu Iordania capitala Damasc până la marea Mediterană. În această zonă locuiește poulația alawită din care face parte și președintele. Apoi sunt rebelii care fac parte din majoritatea sunită musulmană care controlează zona de nord, provinciile Idlib și Aleppo până la Eufrat la granița cu Irak, o graniță pe care ei o tarversează fără probleme. Apoi urmează minoritatea kurdă care se bucură de o relativă autonomie, ei ocupă nord estul țării. În acest context de război civil în care trupele guvernamentale și rebelii comit atrocități, în care folosirea armelor chimice este evocată cu regularitate, orice zi care trece face tot mai puțin probabilă o soluție.

Activități diversificate. În general literatura și arta cinematografică prezintă mafioții ca brute fără scrupule și orizont social. Iată însă că de curând în Japonia mafia locală numită yakuza, a tipărit primul număr al unui ziar destinat în exclusivitate lor. Intitulat „Yamaguchi-gumi Shinpo”, adică gazeta clanului Yamaguchi, acest clan fiind unul din cele mai puternice din Japonia. Pentru motive ușor de imaginat această apariție nu a beneficiat de reclamă în presă sau TV și nu poate fi cumpărat în chioșcuri. Cu toate acestea cei aproape 28.000 de membri au primit fiecare un exemplar din acest jurnal de 8 pagini cu un editorial scris de Kenichi Shinoda, șeful clanului. În acest editorial menit să încurajeze trupele Kenichi Shinoda, reamintește tinerei generații de mafioți că trebuie să mențină valorile tradiționale și disciplina care au făcut faima pegrei japoneze dealungul deceniilor trecute. Asemenea unui adevărat lider sau patron de companie, el subliniază că timpurile sunt dificile și mafia japoneză nu trebuie să se culce pe laurii trecutului, pe renumele ei, ci trebuie să-și diversifice activitatea și să găsească noi terenuri de activitate. Asemenea mafiei italiene sau triadei chinezești, yakuza sunt activi în domeniu jocurilor de noroc, traficului de droguri, prostituției cât și în finanțe și imobiliar. În mod oficial această organizație nu este ilegală, iar activitățile ei sunt tolerate, numai că în ultima vreme legislația împotriva corupției le pune probleme. La fel ca orice publicație care se respectă revista are o rubrică de jocuri, una de poezie haiku (poeme tradiționale) cronici despre evenimente mondene, cum ar fi partidele de pescuit organizate de șefii clanului.

Cultura, sau mai precis incultura contemporană. Franța este cunoscută pentru influența pe care a avut-o și o are încă asupra culturii mondiale. Numai că odată cu trecerea vremii standardele culturii și ale limbii franceze au început să scadă. Așa de exemplu ministra culturii Aurelie Filippetti, s-a făcut remarcată printr-o gafă de proporții. Într-un mesaj twiter de 140 de litere ea a făcut nu mai puțin de 6 greșeli de ortograf și structură a frazei. Era vorba de un mesaj cu caracter politic în care doamna ministru lua apărarea unui ziarist Frederic Haziza, pe care o organizație politică de extrema dreaptă vrea să-l scoată din viața publică. Acest ziarist este evreu, lucrează pentru guvern și pentru o stație de radio privată și se pare că mai amestecă propaganda politică cu jurnalismul. Chiar dacă campania împotriva ziaristului nu este justificată, nu este rolul nostru să judecăm, dar faptul că doamna ministru a culturii, scriitoare de profesie, profesoară de literatură clasică face asemenea greșeli, este un fapt grav. La scurtă vreme doamna ministru a corectat mesajul și a acuzat un colaborator care ar fi trimis articolul, numai că aceasta nu este mai puțin grav. În primul rând propaganda politică este făcută de către oameni din umbră fără nume și responsabilitate personală, apoi ce fel de colaboratori are ministerul culturii. Se așteptă ca măcar să fie capabili să scrie câteva linii fără greșeli de ortograf sau gramatică. Este drept că în ultima vreme ea nu este singura. Președintele Franței a demonstrat lacune serioase de geografie, dar măcar el este politician de meserie nu profesor de geografie.

Europa este poluată cu pesticide. Dacă mai trebuia subliniat încă odată, organizația nonguvernamentală franceză Generations futures, a publicat un raport în care arată că în căpșunile cultivate în Franța și Spania, au găsit resturi de insecticide. Ei au analizat 49 de eșantioane de căpșuni provenind din Franța și Spania și au găsit în patru dintre ele insecticide interzise în Europa de mai mulți ani, iar în cinci insecticide care nu trebuiau utilizate pe căpșuni. Două eșantioane franceze conțineau endosulfan, un insecticid interzis în Europa din 2005, iar alte două eșantioane spaniole conțineau carbosulfan, insecticid interzis încă din 2007. Ei au găsit insecticide în limite autorizate în 91% din cele 49 de eșantioane analizate. Un alt raport al Comisariatului General pentru Dezvoltare Durabilă, arată că în Franța cursurile de apă sunt de asemenea poluate cu insecticide. Dacă în 2010, 90% din apele franceze erau poluate, în 2011, 93 % dintre ele adica 2.360, conțineau pesticide. Într-adevăr 70% dintre apele testate aveau o concentrație sub limită care determina dacă sunt potabile și numai 17% erau peste această limită devenind astfel într-adevăr periculoase pentru cei care le folosesc. A fost căutată prezența a 550 de insecticide și în 19% din cursurile de apă s-au găsit până la 20 de feluri de insecticide diferite. Un alt motiv de îngrijorare este și acela că insecticide interzise din 2003, cum ar fi metolachlore, sau diuron, scos din circulație în 2008, apar încă în eșantioanele analizate, ceea ce ridcă întrebarea dacă ele sunt încă folosite în mod clandestin, sau sunt stocate în sol sau plante și continuă să polueze râurile.

Tendințe. În multe țări ale lumii ceea ce acum câțiva ani era doar considerat delict, făcea din cei ce îl practicau paria societății, este acum considerat normal, ba în unele cazuri încurajat. După ce concubinajul a fost banalizat, iar a fi copil din flori nu mai prezintă nici o problemă, după ce căsătoria celor de același sex a devenit legală și un fapt normal, iată că a venit rândul drogurilor. În multe țări vânzarea de droguri este acceptată pentru motive medicale sau altele, în unele situații deși nu este legal să cumperi droguri statul pune la dispoziția celor care folosesc droguri seringi și localuri unde se pot injecta, etc. În multe cazuri aceasta a avut o justificare medicală. Dacă tot o fac, măcar să limităm accidentele. Iată însă că în ultima vreme aceste tendințe se extind în domeniul politic. Cu ocazia ultimelor alegeri din Canada, partidul Liberal a suferit o înfrângere dezastruoasă. Ca urmare a urmat o restructurare masivă printre care un nou lider în persoana lui Justin Trudeau, care nu este altul decât fiul fostului prim ministru Pierre Trudeau, una din personalitățile politice care a lăsat amintiri pozitive. Justin Trudeau, este un tânăr excentric ca și părinții săi, și care încearcă să-și clădească o reputație de reformator. Unul din subiectele sale favorite este și acela al drogurilor. După ce a militat pentru decriminalizarea consumului de marijuana, el a făcut un pas mai departe și a declarat recent într-un miting ținut în Kelowna BC, că este în favoarea legalizării ei. Este o situație ciudată; în timp ce legislația privind fumatul tutunului devine tot mai draconiană, în multe imobile nu ai voie să fumezi nici măcar în propriul tău apartament, aceste inițiative sunt dificil de justificat, mai ales că spre deosebire de tutun unde efectele sunt fizice (cancer de plămâni, etc) în cazul canabisului ele sunt de natură psihică și nervoasă, deci cu un impact important asupra celor din jur.

Fenomene de societate și urmările lor. Franța zilelor noastre este mândră de faptul că a legalizat căsătoria homosexualilor, numai că aceasta are și efecte perverse. Una dintre aceste consecințe este faptul că industria fabricării de copii pentru alții a început să prospere, și odată cu ea noi probleme. Stiința de astăzi arată clar că alăptarea sugarilor este cea mai bună metodă de a crește copii sănătoși. Numai că atunci când ai luat un copil din altă parte și aceasta se întâmplă în general imediat după naștere, cum să-l alăptezi? Îndemnate de criza finaciară mamele au găsit o soluție. Unele care au lapte destul, au nevoie de bani, așa că au pus un anunț în ziar ,,sân de închiriat” pentru 20 euro pe oră. O mamă de 29 de ani infirmieră de profesie se oferă să alăpteze sugarii care au nevoie. Acest anunț a stârnit comentarii. Întâi pentru faptul că este ilegal, apoi pentru că este greu de conceput că s-ar putea verifica dacă acest lucru se întâmplă sau nu. Adevărul este că odată ce acest fel de căsătorii au fost legalizate, restul vine de la sine indiferent dacă este legal sau nu.

Solidaritate. Zilele acestea o imagine a făcut turul lumii. Într-o stație de metrou din Tokyo, la ora de mare aglomerație, o femeie a alunecat sub vagonul care era oprit în stație. Călătorii au avertizat mecanicul, s-au dat jos din tren și împreună au înclinat vagonul de 32 de tone așa că femeia s-a putut elibera de sub tren. Cu numai 8 minute de întârziere trenul și-a reluat cursa, iar femeia a ajuns acasă teafără și mulțumită că a scăpat din așa pericol.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Locul de muncă – sursă de stress. Opt din 10 americani au declarat că locul lor de muncă este cauza principală de stres din viața lor. Stresul ocupațional este atât de extins încât este acceptat ca un fapt de viață. Adevărul însă este că locurile noastre de muncă nu numai că sunt o sursă permanentă de tensiune și îngrijorări – ele pot avea și consecințe grave asupra sănătății. Stresul cronic, în general, a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv calitatea slabă a somnului, depresie, creșterea în greutate  un risc mărit de a dezvolta o serie de boli cronice. Mai multe studii care au analizat efectele stresului la locul de muncă arată că există o serie de efecte fizice și mentale unice locului de muncă. Numai 17% din americani au declarat că sunt fericiți la locul de muncă și că serviciul lor nu reprezintă o sursă de stres. Insă, pentru restul de 83%, care au un servicui stresant, presa americană subliniază numai câteva dintre riscurile la care ne expunem. Un articol publicat anul trecut în revista Journal of Occupational Medicine arată că femeile cu un loc de muncă stresant au un risc suplimentar de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Un alt studiu publicat tot anul trecut de University College London, arată că persoanele cu un serviciu stesant au cu 23% mai multe șanse de un atac cardiac decât restul populației. Depresia psihică a devenit și ea o problemă de sănătate gravă în lumea noastră modernă, iar motivul principal este stresul de la servici, este opinia unui studiu publicat în 2011 în presa americană. Persoanele care frecvent lucrează 11 ore pe zi sau mai mult, au avut șanse duble de a dezvolta depresie cronică decât persoanele care lucrează 8 ore sau mai puțin pe zi. World Health Organization estimează că astăzi pe glob, cel puțin 121 milioane de persoane suferă de depresie. Depresia are efecte extrem de negative asupra sănătății: mărește șansele de maladii cardiovasculare, adicție la narcotice legale atât cât și ilegale, precum și șansele de sinucidere. In mai multe limbi și culturi, există expresia că munca ne omoară; un studiu publicat recent de către cercetătorii de la Tel Aviv University este de acord. Studiu desfășurat pe o perioadă de 20 de ani arată că persoanele care au lucrat într-o atmosferă tensionată creată de colegii de muncă sau de șefi, au avut un risc de deces prematur mult mai ridicat decât restul populație.

Textul săptămânii. Smeriți-vă dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalțe. Si aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre, căci El Însuși îngrijește de voi. Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește, și caută pe cine să înghită. 1 Petru 5,5-6

Petre și Paul Gheorghe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ora Profetica 32/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-