31
Views

SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 1 August 2013

Vizita papală. Săptămână trecută papa Francis a fost în centrul unei manifestații de proporții grandioase, Ziua Mondială a Tineretului Catolic. Punctul culminant a fost slujba pe care suveranul pontif în vârstă de 76 de ani a oficiat-o pe cea mai renumită plaje din lume Copacabana. țn fața a 3 milioane de pelerini, un record dacă ținem cont că la precedenta întâlnire care a avut loc la Madrid nu au participat decât 1 milion de credincioși, The Associated Press raportează în schimb în 1995 la Manila, în Filipine papa  John Paul II a avut 5 milioane de persoane. țn audiența de anul acesta au fost prezente președinta braziliei Dilma Roussef, a Argentinei Cristina Fernandez de Kirchner și mulți alți lideri regionali. Papa a lansat un apel vibrant invitând tinerii să evanghelizeze și să învingă violent forțele răului cu Evanghelia. El a subliniat că biserica trebuie să se reînoiască și în ciuda celor 2000 de ani de istorie să își reapropie oamenii și să înțeleagă nevoile lor. țn cursul slujbei, această masă imensă: călugări și călugărițe, prelați cu haine pompoase, tineri în tricou și pantaloni scurți, s-au rugat la unison, l-au aclamat pe suveranul pontif ca pe un rock star, și au dansat într-o coreografie spontană și foarte la modă. În drumul de întoarcere papa a menționat printre altele reporterilor care îl însoțeau în avion într-o conferință de presă care a durat 80 de minute că biserica trebuie să meargă și să caute pe cei divorțați care acum nu au dreptul să ia comuniunea și să se ocupe de sufletul lor. De aici experții înțeleg că papa va schimba poziția dură pe care o are în prezent biserica în dreptul acestei categorii de catolici care sunt tot mai numeroși. țn continuare papa a fost întrebat despre posibilitatea ca femeile să devină preoți la care el a răspuns în mod categoric că nu este vorba de așa cava. Recunoscând că femeile trebui să aibă un rol mai important, el a precizat că formula papei Jean Paul „ușa este definitiv închisă” reprezintă cel mai bine poziția bisericii. Comentatorii sunt de părere că dacă la sfârșitul mandatului său măcar o parte din aceste reforme vor fi aduse la îndeplinire, biserica va fi mult mai prosperă și atractivă pentru cei din afară, și va putea să-și asume rolul de conducător mondial spre care țintește.

Orientul Mijlociu. Reluarea negocierilor de pace. În urma unei medieri suținute, și a unor intervenții deosebit de laborioase, emisarul președintelui american Obama, John Kerry, a reușit să convingă pe israelieni și pe palestinieni, să reia discuțiile de pace întrerupte acum 3 ani. țntr-o atmosferă de bucurie mai mult închipuită decât reală, emisarii israelieni și cei palestinieni, cu excepția hamasului, s-au deplasat la Washington ca să poarte discuții preliminare despre care nimeni nu își face iluzia că vor duce la un tratat de pace, dar principiul este că atâta vreme cât stăm de vorbă putem spera. Numai că nici nu s-au dat bine jos din avion negociatorii  că o fracțiune importantă a organizației OLP, a respins aceste tratative. La aceste negocieri iau parte ministra justiției israeliene, Tzipi Livni, secretarul de stat american, John Kerry, și fostul ambasador în Israel Martin Indyk, ca emisar al statelor Unite.

Egipt. Instabilitatea se prelungește.  Egiptul continuă să fie confruntat cu manifestații zilnice care fac victime și care întrețin o stare de tensiune permanentă. Partizanii fostului președinte Mohamed Morsi, care a fost dat jos de la putere pe 3 iulie de către militari, demonstrează și cer reinstalarea lui. Morsi și o parte din șefii partidului care l-a adus la putere, Frăția Musulmană sunt arestați și cercetați pentru relațiile lor cu organizații teroriste. Diplomația internațională spune că Morsi a fost ales democratic și că trebui eliberat chiar dacă nu a procedat corect și era pe cale să islamizeze țara. Adversarii lui spun că să nu fie judecat așa cum a fost judecat și Mubarak, și să se facă noi alegeri. Catherine Ashton, reprezentanta Uniunii Europene pentru politica externă a avut ocazia să-l viziteze pe Morsi într-un loc secret pe care a promis să nu îl divulge, unde se află. Ea a putut raporta că Morsi este tratat bine și este sănătos. Este clar că nici o tabără nu va ceda și că manifestațiile violente, morții și răniții vor continua să se înmulțească.

Nigeria. Atacuri teroriste. Marți dimineața în districtul Sabon Gari din orașul Kano cel mai mare oraș din nordul Nigeriei. Acest cartier este locuit în majoritate de creștini aparținând tribului Igbos originar din sudestul țării. Potrivit declarațiilor lui Ikedichi Iweha purtătorul de cuvânt al poliției au avut loc mai multe explozii simultane în urma cărora cel puțin 15 persoane și-au pierdut viața. țncepând cu luna mai armata a condus o campanie susținută de eliminare a teroriștilor membri ai formației Boko Haram, dar aceasta i-a determinat să își extindă zona de operație la noi teritorii și să atace populația civilă cu predilecție copii în școli și femeile la biserică. În ultima lună au fost atacate cel puțin 4 școli și au fost uciși 20 de civili țărani în sate izolate din nordestul țării. În luna martie Boko Haram a făcut cel puțin 25 de victime în multiple atacuri în localitatea Sabon Gari.

Tunisia violențele continuă. Alături de Egipt, Tunisia este o altă țară arabă în care revoluția atât de salutată și de la care se aștepta o înflorire a democrației, dezamăgeșete. După alegeri mai mult sau mai puțin democratice, a ajuns la putere partidul islamist Ennahda. Sub conducerea președintelui Moncef Marzouki, islamist și el, a fost elaborată o nouă constituție, și încet dar sigur opoziția a început să fie izolată. Dar ca și în Egipt populația a prins gustul revoltei, așa că acțiunile guvernului nu sunt acceptate așa de ușor. O altă deosebire este și aceea că în Tunisia opoziția este organizată în partide politice solide care organizează o opoziție în parlament. Ca să rezolve această problemă, islamiștii recurg la măsuri extreme printre care asasinarea liderilor opoziție este moneda curentă. Așa se face că pe 25 iulie doi bărbați pe motoretă au tras asupra lui Mohamed Brahmi, liderul partidului de opoziție Frontul Popular. Asasinatul a avut loc în fața casei deputatului în fața soției și a copiilor săi. Asasinii au tras nu mai puțin de 14 gloanțe, așa că Brahmi a murit pe loc. De fapt acesta este al doilea lider asasinat. Pe 6 februarie, Chokri Belaod a cunoscut aceeași soartă. A doua zi autoritățile au anunțat că cei doi lideri politici au fost asasinați cu aceeași armă de către un anume Boubaker Hakim, un criminal cunoscut și căutat de poliție pentru contrabandă cu arme din Libia, al cărui șef este. Guvernul s-a grăbit să spună că nu are nimic deaface cu aceste atentate și că le condamnă că ele au drept scop să destabilizeze țara. De atunci însă au loc zilnic manifestații populare și greve care acuză guvernul și partidul Ennahda de aceste acțiuni. Ei cer ca guvernul să demisioneze; bineînțeles acesta refuză, și așa violența și instabilitatea escaladează.

Furtul secolului? Cine știe poate va fi un altul mai mare, dar în orice caz este până acum cel mai important furt realizat în istorie. Duminică în faimoasa stațiune balneară Cannes, au fost furate din holul faimosului hotel Carlton Intercontinental Hotel,  bijuterii în valoare de peste 136 milioane de dolari. Aceste bijuterii aparțineau casei de bijuterii de lux, Leviev compani, și erau expuse în holul hotelului. Ziua în amiaza mare un om mascat și înarmat a pătruns în hotel a cules bijuterii și ceasuri bătute în diamante, care erau expuse, le-a îndesat în câteva sacoșe și a plecat liniștit pe jos, fără ca serviciile de securitate să îl poată opri sau să fie interceptat de poliție, nu s-a tras nici un foc de armă nici măcar în aer. Nu este prima dată când în această localitate se produc asemenea acte. Recent în timpul festivalului cinematografic au fost furate bijuterii, dar a fost din camerele unor actrițe. Este de-a dreptul uimitor cum un om singur poate pătrunde în hotel, și încarcă fără opoziție o așa cantitate de bijuterii. De ce nu era un adevărat serviciu de securitate, de ce nu erau aceste bijuterii depozitate într-un loc mai sigur, de ce era nevoie ca toate să fie la vedere și la îndemână. Sunt convins că nici pe Coasta de Azur nu circulă miliardarii așa în rânduri compacte, că nu era coadă ca să cumpere ceasurile bătute cu diamante, sau bijuterii de mare preț. Dar se pare că neglijența și nepăsarea au devenit moneda curentă în ziua de astăzi.

Serie de accidente în Europa. Italia accident rutier. Duminică în preajma localității Avellino la sud de Napoli, un autobuz care transporta 50 de persoane a făcut un accident devastator. După ce a lovit din spate câteva mașini care circulau reglementar, autobuzul a forțat parapetul unui pod și a căzul într-o vale de la o înălțime de 30 de metri. Ca urmare 38 de persoane și-au pierdut viața, iar restul au fost răniți unii dintre ei în stare gravă. Autocarul transporta creștini care se întorceau de la un pelerinaj în localitatea Pietrelcina, orașul natal al lui Padre Pio, un personaj foarte venerat în sudul Italiei. Luni în Eleveția în localitatea Granges-lângă orașul-Marnand, două trenuri de pasageri s-au cicnit frontal. Cele două trenuri locale care circulau pe aceeași linie trebuia să se întâlnească în gară, dar unul din ele a plecat mai devreme ignorând semnalul roșu, așa că s-au ciocnit locomotivele intrând una în alta. Mecanicul uneia dintre ele a fost scos de către pompieri după ce au tăiat metalul contorsionat. Datele preliminare arată că din cei 46 de călători cât se aflau în cele două trenuri, au murit: mecanicul unuia dintre trenuri, cel care mergea reglementar, un francez de 24 de ani și 35 au fost  răniți. 26 au fost spitalizați dintre care 5 în stare gravă. Accidentul a avut loc la numai câțiva zeci de metri de gara din Granges, un târgușor liniștit de câmpie situat în nordul cantonului Vaud. Pentru a avea o idee de cât de puternic a fost impactul trebui menționat faptul că trenurile au intrat unul în altul pe o distanță de 8 metri. Dacă locomotivele care au suportat acest șoc s-au deformat așa de mult, forța impactului trebuie că a fost teribilă. Un accident similar a avut loc în luna ianuarie în localitatea Neuhausen-am-Rheinfall, lângă Schaffhouse, în nordul Elveției. Atunci un tren nu a respectat semnalul și s-au înregistrat 26 de răniți fără gravitate.

Justificări pentru ceea ce nu poate fi justificat. Revista Rolling Stone a pus pe coperta numărului de săptămâna aceasta portretul artistic al lui Dzhokhar Tsarnaev unul dintre cei doi frați autori ai atentatului de la Boston. În urma reacțiilor nefavorabile de la proteste și articole care condamnau acest gest, până la faptul că numeroase magazine care vând de obicei această revistă au refuzat să o accepte, redacția a motivat că deoarece Tsarnaev are vârsta cititorilor revistei au găsit de cuviință să-i pună fotografia pe copertă și să-i dedice un articol bine documentat. Problema este că având în vedere vârsta cititorilor nu este sigur că toți vor trage concluzia că ceea ce a făcut el este neapărat reprobabil. În reacție la acest fapt un fotograf angajat al poliției, sergentul Sean Murphy, a pus la dispoziția presei o fotografie care îl arată pe același tânăr când a fost capturat ascuns sub prelata unei bărci cu spotul luminos al armelor poliției în frunte. El a vrut să ilustreze o imagine a lui Tsarnaev mai puțin glorioasă. Ca urmare poliția a declanșat o anchetă, iar sergentul a fost suspendat în așteptarea măsurilor disciplinare care i se vor aplica.

Diferența între a avea un nume celebru, sau a fi un anonim. Am un prieten care nu se pricepe la picturi, nici nu colecționază obiecte de artă. Pentru el, capodoperele pentru care cei avizați plătesc averi, ar fi simple vechituri care ar sta nevândute pe rafturile magazinelor, dacă nu ar avea un nume. De pildă ultimul episod literar al verii, vine să demonstreze că numele autorului poate vinde opera. Așadar în aprilie anul acesta a fost publicat în Marea Britanie și Statele Unite un roman intitulat The Cuckoo’s Calling. Coperta indica că pe autor îl cheamă Robert Galbraith, și că este un detectiv la pensie. Așa cum era de așteptat cartea s-a vândut în 1.500 de exemplare, un ,,succes”de librărie catastrofic. Dar iată că ,,din greșeală” un avocat scapă informația că J.K. Rowling autoarea ciclului Harry Potter, este de fapt cea care a scris această carte. Plină de modestie celebra scriitoare își recunoște opera și dintr-o dată cartea a devenit o capodoperă pe care toată lumea o laudă și vrea să o cumpere. Înainte de a se știi cine a scris-o, cartea care nu era nici măcar pe locul 5.000 pe lista cărților publicate, a devenit dintr-o dată așa de valoroasă. Cred ca acest episod dovedește odată în plus că trăim într-o societate în care valorile sunt apreciate după aparențe.

Istoria etnicilor germani din Rusia. Cu 250 de ani în urmă, la 22 iulie 1763, Ecaterina a II-a a Rusiei a semnat un manifest, prin care invita străini, în special germani, să se stabilească pe teritoriul Imperiului Rus. Așa a început istoria zbuciumată a etnicilor germani din Rusia, așa-numiții ,,Russlanddeutsche”. Pentru a-i atrage, împărăteasa, intrată în istorie și sub numele de Ecaterina cea Mare, le-a promis coloniștilor o serie de privilegii. Între acestea eliberarea de serviciul militar, autonomie, ajutor financiar, scutiri la impozite, 30 de hectare de pământ pentru fiecare familie, libertatea de a-și păstra limba și tradițiile și libertatea religioasă. Invitația era adresată înainte de toate germanilor, Ecaterina a II-a fiind ea însăși germană, născută la Stettin (Szczecin, astăzi în Polonia) sub numele de Sophie Friederike von Anhalt-Zerbst. Documentul păstrat și astăzi în Arhivele de Stat ale Rusiei, este manifestul semnat de Ecaterina a II-a în anul 1763. Mai ales libertatea religioasă i-a atras pe mulți coloniști. Deja în primii cinci ani de la invitația lansată de Ecaterina cea Mare, 30.000 de persoane, în majoritate germani, s-au stabilit în Rusia. Mai cu seamă în împrejurimile Sankt Petersburgului, în sudul Rusiei, pe coasta Mării Negre și în ținuturile Volgăi. Doar în aceste din urmă regiuni, germanii au fondat peste o sută de sate. De aici le și vine numele de ,,germani de pe Volga”. Ca agricultori, negustori sau meșteșugari, noii veniți au reușit, după un început dificil, să ajungă la bunăstare. În timpul războaielor napoleoniene numărul coloniștilor germani a crescut la peste o jumătate de milion. Totuși evenimentele secolului XX au avut efecte nefaste asupra etnicilor germani din Rusia. Mai ales începând cu cea de-a doua conflagrație mondială. În vara anului 1941, în urma unei decizii a Sovietului Suprem al URSS, în decurs de numai câteva săptămâni toți etnicii germani au fost deportați în Siberia. După destrămarea Uniunii Sovietice, peste două milioane de Russlanddeutsche au decis să revină în patria lor istorică, în Germania. Astăzi mai trăiesc în Rusia doar aprox. 800.000 de persoane cu rădăcini germane.

Minte sănătoasă în corp sănătos. O plimbare scurtă. Pe timpuri, oamenii aveau obiceiul să facă o scurtă plimbare după o masă. Această tradiție veche este foarte folositoare organismului și ar trebui să revină, este de opinia unui studiu publicat recent în revista Diabetes Care. O plimbare de 15 minute, la o viteză moderată, la aproximativ 30 de minute după o masă, poate controla în mod semnificativ glicemia elevată la persoanele mai în vârstă. Aceasta este important pentru ca zahărul din sânge are un nivel elevat maxim după mese. țntr-un organism sănătos, insulina ajută la transportul glucozei în celulele musculare și ficat, unde este stocată pentru energie. Acest sistem devine însă mai puțin eficient pe măsură ce înaintăm în vârstă, a explicat conducătorul studiului, Dr. Loretta DiPietro de la George Washington University School of Public Health. Prea multă glucoză în sânge duce la diabet zaharat de tip 2, dar și la probleme cardiovasculare. Exercițiu fizic, precum o scurtă plimbare, ajută la prevenirea acestor complicații. Experții în materie recomandă cel puțin 45 de minute de exerciții zilnic. țnsă, mulți oameni în vârstă nu au abilitatea pentru o perioadă de exerciții fizice mai îndelungate, așa că numai 15 minute după una, sau mai multe mese pe zi este o țintă mai realistică. Astfel, într-una dintre primele experimente de acest gen, cercetătorii au solictat 10 voluntari, cu o vârstă medie de aproximativ 60 de ani, și cu diabet zaharat elevat, la mai multe teste fizice în două zile diferite, repetate la fiecare patru săptămâni. Cum era de așteptat, fără exercițiu fizic, după masă nivelul zahărului din sânge a fost elevat. Dar după numai 15 minute de mers pe jos, participanții au reușit să reducă semnificativ nivelul zahărului din sânge în timpul cel mai important: perioada de 3 ore de după-masă. Mersul pe jos ar putea fi un instrument pentru a ajuta la prevenirea diabetului zaharat la persoanele în vârstă, este concluzia cercetătorilor. ,,Acest lucru nu este util pentru persoanele care vor să slăbească în greutate, și nu va crește mult rezistența cardiovasculară, este însă foarte eficace pentru controlul glicemic la persoanele cu o vârstă înaintată” a declarat Dr. DiPietro.

Textul săptămânii. ,,Toate ostroavele au fugit, și munții nu s-au mai găsit”.  Apocalipsa 16,20

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 31/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-