21
Views

SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 28 Iulie 2011

Norvegia. Masacru. Norvegia este in stare de soc dupa ce saptamana trecuta a avut loc cea mai mare tragedie de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial. Cu sange rece si calcul, actiunea era pregatita din 2009, Anders Behring Breivik, un norvegian de 32 de ani, a plasat o bomba in fata birourilor primului ministru in Oslo, apoi imbracat in uniforma de politist a luat ferybotul si a traversat pe insula Utoya, unde avea loc reuniunea de vara a tineretului apartinand Labour Party, partidul la putere in Norvegia. Pe langa distrugerile materiale importante, si-au pierdut viata in acest atentat 76 de persoane majoritatea pe insula unde se afla crema viitoarei generatii de politicieni. Motivul acestui masacru a fost acela ca Breivik, fost membru al unui partid radical de dreapta, era foarte suparat pe faptul ca politica nationala promoveaza integrarea strainilor pe care el nu ii putea suferi. Musulmanii si persoanele de culoare sunt dupa parerea lui un pericol pentru societatea occidentala. El a scris de fapt o carte despre acest subiect, o carte de 1,518 pagini pe care a publicat-o pe internet pentru ca nu a avut destui bani sa o tipareasca. In aceasta carte el dezvolta cu mare dezinvoltura teze naziste. El s-a decis sa faca acest dublu atentat ale carui rezultate au depasit asteptarile, ca sa declanseze o revolutie europeana impotriva invaziei strainilor. Acest succes a fost posibil deoarece Norvegia este o tara extrem de pasnica si liberala, in care fiecare se poate exprima cum vrea, in care ministrii se plimba pe strada fara garzi de corp. In acest context se explica de ce dupa deruta produsa de bomba care a explodat in fata birourilor primului ministru, politia a avut nevoie de o ora si jumatate ca sa ajunga pe insula, elicopterul nu avea echipaj, barca a ramas in pana, etc. Acest incident avertizeaza inca odata asupra pericolului pe care il reprezinta extremismul in tarile occidentale, unde din ce in ce mai frecvent, alimentati de tendinte politice tot mai raspandite si virulente, indivizi nascuti in tara respectiva comit atentate omorandu-si fara remuscari compatriotii. De fapt Anders Breivik, si-a recunoscut fara ezitare faptele, s-a declarat nevinovat (era de datoria lui sa actioneze) si nu are decat un regret ca judecatorul nu a acceptat sa aiba loc un proces public in care el sa-si poata exprima opiniile politice extremiste. Potrivit legislatiei norvegiene el poate fi condamnat la maxim 21 de ani, adica un an de inchisoare pentru fiecare 3,6 persoane asasinate. Daca cumva se va putea sa fie condamnat pentru crime impotriva umanitatii el risca 30 de ani, adica un an pentru fiecare 2,5 persoane ucise in mod las.

Democratia paradis pentru criminali. Saptamana trecuta, guvernul canadian a rupt cu o veche traditie, care prevedea sa tina secret identitatea celor acuzati de crime impotriva umanitatii, crime de razboi, etc. si care se plimbau nestingheriti prin tara bucurandu-se de pace si prosperitate. Iata insa ca aceasta s-a schimbat, si saptamana trecuta guvernul a publicat o lista de 30 de persoane acuzate de crime impotriva umanitatii. Aceasta lista cuprinde numele si fotografia lor impreuna cu o scurta descriere. In numai o saptamana 4 dintre acesti criminali au fost arestati si vor fi extradati in tarile de unde au provenit. Aparent aceasta ar fi trebuit sa fie o veste buna, guvernul se felicita de colaborarea populatiei care a furnizat informatii utile care au dus la arestarea criminalilor. Dar iata ca grupuri de aparare a drepturilor civile sunt revoltate deoarece aceste nume au fost publicate. Janet Dench, director executiv la the Canadian Council for Refugees, argumenta in fata ziaristilor ca poate aceste persoane au fost implicate in asemenea fapte, dar cu siguranta nu au avut functii importante. Este extrem de ciudat sa vezi cum pana si autorii celor mai mari atrocitati isi pot gasi aparatori.

Era un baiat de treaba. Vecinii lui Blake si Mary-Jo Hadley, au ramas consternati la auzul vestii ca vecinii lor au fost asasinati de catre propriul lor fiu, Tyler Hadley. Nu numai, atat dar la scurta vreme el a organizat o petrecere pentru prietenii lui. Impreuna cu circa 60 de persoane el a petrecut toata noaptea fara sa se sinchiseasca ca in dormitor zaceau corpurile desfigurate cu lovituri de ciocan, ale parintilor sai. Este tot mai frecvent ca anchetatorii sa constate ca cei care comit crime nu au profilul classic. Ei sunt adesea educati, fara probleme aparente si istorii care sa explice faptele lor. Toata lumea in Port St. Lucie, Florida, este surprinsa de aceasta tragedie. Vecinii care il cunosc de cand s-a nascut, asigura ca Tyler era un tanar model, cuviincios si ascultator fara probleme. Politia nu a reusit inca sa gaseasca care a fost motivatia acestui act criminal.

ONU condamna atacul asupra trupelor sale din Liban, Secretarul general al ONU si Consiliul de Securitate au condamnat atacul asupra castilor albastre din Liban. Ban Ki Moon a declarat la New York ca este foarte ingrijorat de atacul soldat cu ranirea a sase militari francezi. Protectia si siguranta personalului ONU constituie o prioritate suprema, a subliniat secretarul general. Ambasadorul Germaniei la Natiunile Unite, Peter Wittig, care este in prezent presedintele Consiliului de Securitate, a transmis compasiune familiilor celor sase raniti. La fel ca si Ban, el a cerut identificarea si tragerea la raspundere a atacatorilor. Militarii francezi au fost ranici in timp ce patrulau in orasul Sidon din sudul Libanului. In apropierea lor a fost detonata o bomba. Castile albastre se afla in Liban din anul 1978. De la razboiul din 2006, dintre Israel si militiile siite Hezbollah, contingentul de trupe ONU supravegheaza regiunea de coasta aflata la granita comuna.

Primarul orasului Kandahar a fost ucis intr-un atentat. Primarul orasului Kandahar, aflat in sudul Afganistanului, a fost ucis in timpul unui atentat comis de un atentator sinucigas. Potrivit politiei atentatorul a detonat o bomba ascunsa in turbanul sau, in timp ce primarul Ghulam Haidar Hameedi se intretinea cu un numar de locuitori in primarie. Kandahar, cel de-al doilea oras, ca marime, al Afganistanului, este capitala provinciei cu acelasi nume, care este considerat un bastion al talibanilor. La mijlocul lunii iulie, in acelasi oras a fost ucis si Ahmed Wali Karzai, un frate vitreg al presedintelui Hamid Karzai.

Hamas a executat doi barbati acuzati de colaborare cu Israelul. Doi barbati condamnati anterior la pedeapsa cu moartea pentru ca ar fi colaborat cu Israelul, au fost executati in Fasia Gaza. Conform autoritatilor din Fasie, condamnarile celor doi fusesera pronuntate inca din 2004, fiind reconfirmate recent de o curte de apel. Legea palestiniana prevede pedeapsa cu moartea pentru colaboratori, ucigasi si pentru traficantii de droguri. Teoretic, sentinta nu poate fi pusa in aplicare fara aprobarea presedintelui palestinian Mahmud Abbas. Organizatia radical-islamica Hamas, care a preluat in 2007 prin forta puterea in Fasia Gaza nu recunoaste insa legitimitatea lui Abbas. Conform informatiilor unor organizatii non-guvernamentale, din 2009 pana in prezent in Fasia Gaza ar fi fost condamnate la moarte si executate alte 15 persoane, acuzate de colaborare cu Israelul.

Victime in urma furtunilor tropicale din Filipine si Coreea de Sud. Dupa ploile abundente si alunecarile de teren provocate de acestea, numarul mortilor a crescut in sudul Filipinelor la cel putin 20. Noua persoane continua sa fie date disparute. Afectate de furtuna tropicala ,,Nock-ten” sunt in total 650.000 de persoane, majoritatea din provincia Albay. In urma unei alunecari de teren petrecut in Coreea de Sud, cel putin 13 persoane si-au pierdut viata, alte aproximativ 20 fiind ranite.

Londra ii recunoaste oficial pe rebelii libieni. Marea Britanie a recunoscut oficial Consiliul Interimar al rebelilor din Libia. Ministrul de Externe William Hague a declarat ca Londra le va livra rebelilor echivalentul a 102 milioane de euro, bani confiscati regimului de la Tripoli, condus de Moammar el Gaddafi. In acelasi timp, diplomatii libieni ramasi fideli lui Gaddafi au fost expulzati din tara. NATO ii sprijin pe rebeli in efortul de a-l inlatura de la putere pe Gaddafi, care conduce tara de mai bine de 40 de ani. La atacurile aeriene asupra capitalei Tripoli, Franca si Marea Britanie joaca un rol de frunte.
Siria. O noua lege a partidelor politice. Guvernul Siriei a emis o noua lege a Parlamentului. Aceasta permite infiintarea de partide politice, cu conditia sa nu fie alcatuite pe criterii confesionale, etnice, de clan sau regionale, dupa cum informeaza agentia de presa Sana. In plus, noile formatiuni au nevoie pentru infiintare de aprobarea Ministerului Justitiei si trebuie sa se oblige sa respecte Constitutia in vigoare. Recunoasterea legii fundamentale a Siriei implica acceptarea rolului dominant in societate al Partidului Baath. Observatorii vad in aceasta noua lege doar o manevra a regimului sirian condus de presedintele Bashar al Assad, aflat in dificultate. Ei evidentiaza ca in Siria exista in continuare starea de asediu iar legea liberala adoptata in aprilie, care confera oamenilor dreptul sa demonstreze pasnic nu este respectata. Fortele de securitate continua sa reprime brutal protestele antiguvernamentale.

Israelul a dejucat o tentativa de trafic cu armament. Marina israeliana a capturat in Marea Moarta o ambarcatiune cu doi prezumtivi traficanti de arme la bord, incarcata cu mai multe pusti de asalt, munitie si alte categorii de armament. Incidentul este privit ca tentativa de trafic cu armament si nu ca un preconizat atac. Nu este clar daca ambarcatiunea venea din Iordania sau din Cisiordania. Marea Moarta se afla in partea sa de nord, intre regatul Iordania si Cisiordania palestiniana, iar in partea sa de sud intre Iordania si Israel. De la incheierea acordului de pace intre Iordania si Israel, in anul 1994, de-a lungul granitei aflata partial in mijlocul marii, domneste calmul.

Incearca pentru o luna. In mentalitatea contemporana adesea se prezinta argumentul ca daca nu iti place ce ai cumparat il poti aduce inapoi fara probleme. De asemenea atunci cand cumperi o masina esti imbiat chiar recompensat sa o incerci sa pleci pe strazi sa vezi cum merge, poate o sa-ti placa si ai sa o cumperi. Intr-un efort de publicitate extrem de ingenios, Blood Fondation, o companie care se descrie ca fiind nonguvernamentala si nonprofit, ofera stagii de o luna in practicarea unei religii. Dupa ce au organizat cu succes in Tailanda ,,Monk pentru o luna”, ei organizeaza acum in Turcia un alt stagiu ,,Musulman pentru o luna”. Pornind de la ideea ca in traditia Thai este folosit ca pentru o vreme barbati si femei sa traiasca in temple budiste ca sa se familiarizeze cu traditiile si credinta budista cat si cu limba Pali. In prezent aceeasi fundatie organizeaza in Turcia ,,Musulman pentru o luna” in care non musulmani sunt invitati sa traiasca pentru o luna potrivit traditiilor musulmane, adica sa se roage de 5 ori pe zi, sa nu manance porc, sa nu bea alcool si sa devina familiari cu teologia musulmana. Ei definesc acest experiment ca ,,un schimb cultural si spiritual” care sa promoveze un spirit de bunavointa si intelegere reciproca. Cred fara nici o indoiala, ca scopul acestor stagii este acelasi ca al negustorului de masini; poate ca iti va place si o vei cumpara, poate ca te va atrage si vei deveni budist sau musulman, cine stie?

Lectiile istoriei. In prima zi de scoala un profesor de istorie si-a intrebat elevii daca umanitatea invata ceva din lectiile istoriei, si elevii au raspuns in unanimitate ca da, oamenii invata din lectiile istoriei, la care profesorul a spus cu siguranta nu, si am sa va demonstrez in cursul anului ca am dreptate. Pe zi ce trece incerc sa gasesc argumente impotriva tezei lui, sperand ca omenirea a invatat ceva din lectiile istoriei, dar din pacate trebuie sa recunosc ca a avut dreptate. Asa de exemplu in pofida sfarsitului dramatic si a devastarii produse de doctrina comunista, in multe tari occidentale partidul comunist se poarta foarte bine. In Franta inca exista partid comunist, ba inca unul troskist, adica comunist ultrareactionar. Ei au la fiecare alegere candidati la presedintia tarii si declara ca vor sa rezolve problemele frantei prin aplicarea doctrinei Marxist-Leniniste. In provincia canadiana Quebec, exista de asemenea un partid comunist care incearca sa ajunga la putere, si cateodata obtine chiar rezultate bune la alegeri. Tot in Canada exista un partid NPD, care la ultimele alegeri a obtinut rezultate remarcabile devenind opozitia oficiala. La ultimul sau congres tinut acum cateva saptamani, s-a dezbatut daca sa se retraga din constitutia partidului fraza care spune ca partidul doreste sa instaleze socialismul in Canada. Dupa discutii indelungate aceasta teza a fost mentinuta in constitutia partidului. Am ramas profund socat sa vad in cursul acestei veri ca in Portugalia secera si ciocanul este foarte vizbila pe afisele electorale impreuna cu o lozinca care spune ca aceasta va aduce fericirea si bunastarea. In alta ordine de idei s-ar putea crede ca oricine este convins de urmarile nefaste ale fascismului, dar din nefericire nu este asa. In multe tari europene personalitati politice declara public ca fascismul nu a fost mare lucru, ba chiar il si lauda. Luna aceasta in Germania autoritatile au fost nevoite sa distruga mormantul lui Rudolf Hess, care se afla in cimitirul bisericii din Wunsiedel in Bavaria. Rudolf Hess, unul din colaboratorii apropiati ai lui Hitler s-a sinucis in 1987 la varsta de 93 de ani in inchisoarea Spandau din Berlinul de West. Piatra lui de mormant pe care scria ,,Ich hab’s gewagt” (am avut indrazneala) devenise un loc de pelerinaj al neo nazistilor care organizau regulat festivitati cu ocazia aniversarii mortii sale. Desi interzise in 2005, aceste pelerinaje care aveau loc tot anul, devenisera stanjenitoare pentru micul orasel. Pentru acest motiv primarul orasului a decis sa dezgroape si sa arda oasele fostului general, iar apoi sa imprastie cenusa in mare. Piatra funerara a fost de asemenea distrusa, totul a avut loc fara publicitate sau martori, dis-de-dimineata, asa ca anul acesta cei care vor veni pentru aniversare nu vor mai gasi nimic la care sa se inchine. In acelasi context este trist de constatat ca in ciuda lectiilor istoriei, oamenii refuza sa accepte si sa-L urmeze pe Isus.

O zi fericita?? Asa a caracterizat presa si emisiunile de stiri vestea ca saptamana trecuta a devenit legal in statul New York sa se contracteze casatorii intre persoanele de acelasi sex. Astfel New Yorkul a devenit al 6-lea stat care sa legalizeze aceasta uniune. Unul din cele mai liberale state, orasul care este simbolul dezmatului, a prins din urma statele Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, si Washington D.C., permitand homosexualilor si lesbienelor sa se casatoreasca. Cu aceasta ocazie cozi nesfarsite s-a format in fata primariilor si a oficiilor de stare civila. Prima pereche care a facut acest pas in Manhattan, a fost Phyllis Siegel, in varsta de 77 de ani si Connie Kopelov, de 85 de ani, ele traiesc impreuna de 23 de ani si erau extrem de fericite ca au trait ziua sa se poata casatori. Batrani si tineri veniti din toate colturile lumii, de toate culorile, de toate clasele sociale ,,au celebrat” acest eveniment fericit. Oare a fost un eveniment fericit?

Minte sanatoasa in corp sanatos. Sodium si potasium. Cercetatorii americani sunt de parere ca o dieta bogta in potasium si redusa in sodium poate scadea considerabil riscul de maladii cardiovasculare. De mai mult timp medicii recomanda reducerea cantitatii de sare de bucatarie (sodium chloride) din dieta, si recunosc importanta potasiumului din alimentatie. Dar acum, pentru prima data un studiu stiintifc a reusit sa arate legatura dintre cele doua minerale si beneficiile unei diete in care sarea este prezenta in cantitati mici, si potasium in cantitati mari. Acest studiu la care au participat 12.267 de adulti, a colectat informatii referitoare la dieta pe o perioada de aproape 15 ani. Din informatiile primite, cercetatorii au calculat cantitatea aproximativa de sodium si potasium prezenta in dieta fiecarui participant. Rezultatele au aratat ca cei care au avut cantitatea cea mai mare de sodium in dieta lor, au avut cu 73% mai multe sanse de deces pe perioada studiului in comparatie cu cei care au consumat cantitatea cea mai mica de sodium. Participantii care au avut in dieta lor cantitatea cea mai mare de potasium, au avut cu 39% mai putine sanse de deces. Cercetatorii au observat ca o dieta bogata in sare si deficitara in potasium, mareste riscul de atacuri cardiace si strokes. Avocados, caisele, bananele, struguri, marcovi si citricele, precum si zarzavaturile cu frunze verzi, sunt numai cateva exemple de alimente bogate in potasium. Pentru a limita cantitatea de sare din dieta, este recomandata reducerea mezelurilor si a branzeturilor care contin o cantitate mare de sodium. Rezulatele acestui studiu au fost publicate luna aceasta in revista Archives of Internal Medicine.

Textul saptamanii. ,,Adevarat, adevarat, va spun, ca cine crede in Mine, are viata vesnica”. Ioan 6,47

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 30/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-