42
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant.

Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi

Semnele saptamanii 4 August 2011

 Revolutia araba in evolutie

Anul 2011 a fost marcat de o miscare a maselor populare din tarile arabe, care de decenii erau sub conducerea unor dictatori corupti si autoritari. In multe cazuri drepturile politice si religioase erau deopotriva reprimate, aceasta insemnand ca nici o religie sau curent politic nu putea sa se extinda deoarece ar fi facut concurenta dictatorului. Asadar la inceputul anului cand Tunisia, Egipt, Yemen, si alte tari din lumea araba au facut revolutie, puterile occidentale le-au aplaudat si sustinut politic si chiar financiar. Programele politice erau foarte vagi, dar exista de amandoua partile un mare entuziasm. Iata insa ca vremea a trecut si situatia este inca tulbure. De exemplu in Tunisia, din punct de vedere economic situatia este foarte critica, mii si mii de persoane au luat drumul exilului invadand Europa, unde vor cunoaste aceeasi mizerie. Din punct de vedere juridic fostul dictator Zine al-Abidine Ben Ali si familia lui sunt judecati si condamnati in fiecare saptamana la ani grei de inchisoare si amenzi de milioane de dolari, numai ca ei se afla in Arabia Saudita de unde sansele de a fi extradati pentru a executa sentintele si a plati sumele colosale pe care le reprezinta amenzile si despagubirile cerute de tribunale, sunt egale cu zero. Dar cel mai grav este aspectul socio-politic si religios, deoarece se constata o proliferare fara precedent a islamismului. Intr-o incercare disperata de a contracara aceasta, s-au format tot felul de partide, peste 50, ceea ce creaza confuzie si diviziuni. Dintre toate acestea cel mai ingrijorator este faptul ca inainte de alegerile din octombrie cel mai bine organizat partid este Hizb al-Nahda, un partid islamist conservativ care exista de multa vreme dar a fost interzis incepand din 1956. Asupra intentiilor acestor militanti politici, vorbesc incidente recente, ca atacul spectatorilor care vizionau filmul regizoarei Nadia El Fani, in care ea vorbea despre faptul ca este ateista, asasinarea lui Nouri Bouzid, un alt regisor considerat prea modern, sau a unui preot catolic. De fapt cartierele populare din Tunis sunt sub controlul islamistilor care cenzureaza activiatea chiar si in scoli. In Egipt situatia nu este mai buna, desi demnitarii fostului regim au fost judecati, iar procesul fostului presedinte Hosni Mubarak va incepe in curand in ciuda faptului ca este foarte bolnav si se pare ca refuza sa mai manance in dorinta de a muri. Mii si mii de manifestanti au reocupat Tahrir S|uare cerand mai multe reforeme. Sloganurile scandate de aceste multimi imense in Cairo, Alexandria si alte orase importante, suna cam asa ,,nu vom accepta alta alternativa decat legea dumnezeului nostru”. Discutiile despre rolul religiei sunt foarte de actualitate in preajma alegerilor din noiembrie; 60% dintre egipteni doresc ,,aplicarea stricta” a legilor islamului, iar 75% au o parere foarte buna despre Muslim Brotherhood, principalul partid islamist, care militeaza pentru ,,pastrarea identitatii arabe si islamice a tarii”.

Semnul civilizatiei.

In ziua cand a implinit 30 de ani, Duane Perera din Edmonton Alberta, a hotarat sa faca inconjurul lumii. La fiecare etapa a calatoriei el a facut un filmulet pe care l-a publicat pe YouTube, si la fiecare din aceste popasuri s-a fotografiat cu o butelie, sau can de Coca-Cola. Motivul? Pentru ca in cele mai indepartate colturi ale globului, in cele mai mici catune ale planetei, in Africa sau Asia, singurul lucru pe care satenii il stiau despre civilizatia occidentala, era Coca-Cola. Timp de un an de zile el a vizitat 36 de tari si in diferite orase si sate el s-a filmat cu o butelie de Coca-Cola in mana. Din pacate este trist sa constati ca singurul lucru care ne caracterizeaza civilizatia este butelia de Coca-Cola. De fapt imi aduc aminte ca pe vremea cand am locuit in Camerun, singura organizatie care acoperea intreaga tara pana la cele mai indepartate catune, era Braserie de Cameroun care oferea cu generozitate satenilor, bere si Coca-Cola. Nu aveau telefon, nici o posta sau electricitate, dormeau in colibe de lut si mancau mai nimic, dar aveau bere si Coca-Cola. Aceasta este fara indoiala un semn al vremurilor noastre, din pacate nu unul bun.

O drona americana a ucis patru talibani la granita cu Pakistanul.

In pofida relatiilor tensionate intre Statele Unite si Pakistan, armata americana isi continua interventiile militare in zona granitei dintre Afganistan si Pakistan. Conform informatiilor fortelor de securitate pakistaneze, un avion american fara pilot a lansat mai multe rachete inspre o baza din regiunea Waziristanul de Sud in care se presupunea ca s-ar afla luptatori islamisti. Patru oameni au fost ucisi in urma atacului.

Autoritatile italiene au gasit 25 de cadavre intr-o ambarcatiune cu refugiati.

Garzile de coasta italiene au gasit luni 25 de cadavre la bordul unei ambarcatiuni cu 268 de refugiati care a ajuns pe insula Lampedusa, potrivit agentiei ANSA. Cauza mortii refugiatilor si nationalitatea lor nu se cunosc deocamdata. Dupa izbucnirea revoltelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, la inceputul acestui an, Lampedusa – cel mai sudic teritoriu italian – a devenit unul dintre punctele de tranzit pentru mii de refugiati. Potrivit cifrelor furnizate de autoritatile italiene, aproape 30.000 de imigranti si refugiati, majoritatea venind din Tunisia, Libia si Africa subsahariana, au ajuns pe Lampedusa de la inceputul anului.

Forta de munca inalt calificata, afectata de somaj, in Germania.

Germania inregistreaza o cota ridicata a somajului in randul specialistilor, in pofida cererii de pe piata muncii. In primele sase luni ale acestui an, peste 900.000 de mii de persoane cu calificare inalta au intrat in somaj, adica apoximativ 5,7% din persoanele aflate in aceasta categorie, scrie cotidianul german ,,Saarbrücker Zeitung”. De asemenea, mai scrie ziarul, care citeaza un studiu efectuat de Asociatia Germana a Sindicatelor, multe companii nu mai fac angajari pe termen lung sau nelimitat.

Canada recensamant.

Recent a avut loc in Canada un nou recensamant ale carui rezultate au inceput sa fie publicate. Unele dintre acestea sunt revelatoare. Asa de exemplu in provincia British Columbia, religiile care se dezvolta cel mai rapid sunt budismul si islamul. Aceasta este explicabil daca tinem seama de faptul ca orasul Vancouver, cel mai mare oras al provinciei, 42% dintre locuitori sunt chinezi, filipinezi si din Asia de Sud. In acelasi timp in aceasta provincie s-a inregistrat cel mai mare procentaj de persoane care se declara fara religie. In ce priveste emigratia, Canada cunoaste cel mai mare coeficient de imigranti care vorbesc peste 200 de limbi. Avand in vedere acest amalgam de limbi, origini, religii sau lipsa religiei, traditii si obiceiuri, este usor de inteles de ce este de asteptat ca legislatii care vor afecta practicarea religiilor, vor fi usor de votat.

Tailanda alegeri.

Prea adesea mai ales in Asia si Africa, populatia se plange ca cei care ii dirijeaza sunt corupti ca economia si viata sociala sufera din cauza lor, dar tot atat de adesea ei uita ca acestia sunt la putere pentru ca ei i-au ales. Poate cateodata ei pot invoca faptul ca nu au stiut cum acesti conducatori vor actiona. Iata insa ca in cazul Tailandei ar fi trebuit sa stie. Totusi saptamana trecuta ei au ales cu o majoritate covarsitoare un nou prim ministru in persoana lui Yingluck Shinawatra, o femeie de afaceri de 44 de ani, fara nici un fel de experienta politica. Ea este sora mai mica a fostului prim minsitru Thaksin Shinawatra, rasturnat de la putere in 2006 si intre timp condamnat pentru coruptie si in exil in Dubai. Victoria partidului pe care il reprezinta Puea Thai, a fost fara echivoc; ei au obtinut 313 locuri intr-un parlament care are 500, de mebri, deci partidul care a fost pana acum la putere a obtinut numai 152 de locuri. Pe langa faptul ca exista serioase suspiciuni ca acelasi clan care a dirijat tara in timpul lui Thaksin Shinawatra, o va dirija si acum sub numele sorei lui. Ea a fost clara inca din timpul campaniei electorale ca nu exclude gratierea fratelui ei, si astfel favorizarea reintoarcerii lui in viata politica a tarii.

Armata siriana ataca manifestantii dupa apusul soarelui, in timpul Ramadanului.

Cel putin doua persoane au fost ucise si zeci au fost ranite in noaptea de luni spre marti, cand armata siriana a deschis focul in centrul Hama, in replica la protestele opozitiei lansate dupa cina de Ramadan, au declarat activistii. Tancurile siriene au vizat zone rezidentiale din Hama, dupa rugaciunile de seara de Ramadan. Circa 130 de persoane au fost ucise duminica la Hama, devenit unul dintre centrele protestelor fata de regimul lui Bashar al-Assad. Manifestantii sirieni, care cer de la mijlocul lunii martie reforme in tara, au anuntat ca vor iesi in strada in fiecare noapte din timpul Ramadanului, care a inceput luni si va dura o luna. Activistii au declarat ca, in pofida inceperii Ramadanului, armata siriana a reluat la scurt timp dupa apus atacul din centrul Hama, in special in apropiere de moscheea Bilal, pentru a impiedica manifestantii sa se stranga.

Democrata americana Gabrielle Giffords, impuscata in cap in ianuarie, s-a intors luni in Congres.

Democrata Gabrielle Giffords, reprezentand Arizona, si-a facut luni o intoarcere-surpriza la Washington, cu ocazia votului crucial din Camera Reprezentantilor pentru ridicarea plafonului de indatorare, relateaza CNN. ,,Gabrielle s-a intors la Washington pentru a sprijini rezolutia de compromis destinata sa previna criza economica”, a anuntat biroul sau pe contul de Twitter. Purtatorul de cuvant al politicianului a spus ca Giffords a insistat sa fie prezenta la votul de luni din Camera, dupa ca a urmarit cu interes dezbaterile in ultimele doua saptamani. Ajunsa in Camera, ea a fost intampinata cu aplauze si imbratisata de colegi, iar lidera minoritatii democrate, Nancy Pelosi, a rostit cateva cuvinte de bun venit. Giffords, cu parul tuns scurt, baieteste, dupa operatia suferita la cap, le-a raspuns colegilor facand cu mana. Politicianul s-a recuperat miraculos dupa ce a fost impuscata si ranita grav, in ianuarie, in fata unui supermarket din circumscriptia ei din Arizona, in timpul unei reuniuni cu alegatorii. Agresorul era dezechilibrat mintal.

Puncte de vedere.

Autoritatile canadiene l-au arestat pe Abraham Bahaty Bayavuge, un congolez acuzat de crime in timp ce era membru al serviciilor de sucuritate ale presedintilor Kabila si Mobutu. La aceste acuzatii omul a raspuns foarte intrigat ca nu a facut absolut nimic, ca a fost un simplu functionar si ca nu a omorat nici macar o pisica. Numai ca atunci cand in 2007 i s-a refuzat cererea de rezidenta el a ,,disparut” din radarul autoritatilor facandu-le sa creada ca s-a mutat in Arizona, continuand insa sa locuiasca si sa lucreze clandestin in Canada. Intre timp si-a facut rost de alte acte de identitate false si a aplicat din nou pentru rezidenta. Atunci cand a fost arestat el a declarat de asemenea o falsa identitate. Cu toate acestea Bayavuge, a insistat in fata judecatorului care se pregatea sa-l extradeze in Congoul sau natal, ca este un om cinstit, ca nu a facut nimic rau, ca daca va fi trimis inapoi nu isi va mai putea vedea cei 6 copii si 3 nepoti care au obtinut rezidenta in Canada. Intr-adevar totul depinde de unde privesti. Pentru el sa minta si sa foloseasca acte false nu era mare lucru; il califica inca de om cinstit.

Intre traditie si realitate.

Saptamana trecuta a fost gasita moarta in apartamentul ei din Londra cantareata britanica Amy Winehouse, in varsta de numai 27 de ani. Ea a fost cunoscuta pentru performantele ei artistice, dar mai ales pentru abuzul de alcool si droguri. Amy Winehouse a fost evreica, ea si-a pastrat credinta, dar in felul ei a fost ceea ce este numit de sociologi o regina a generatiei post milenium, adica s-a recunoscut ca fiind de religie iudaica, dar i-a ignorant preceptele. Ceremonia funerara a fost nontraditionala, s-au rostit rugaciuni in ebraica si engleza, a fost condusa de un rabin, iar familia a urmat traditionalul shiva ca ritual de doliu, insa a fost incinerata ceea ce este cu totul interzis de aceeasi traditie. Cu privire la acest fapt, rabinul Mark S. Diamond, a explicat ca este absolut interzis de catre traditia iudaica sa se incinereze un cadavru, deoarece evreii cred ca sunt creati dupa chipul lui Dumnezeu si trebuie sa se intoarca la El cat se poate de intact. El a adaugat ca pana si inbalsamarea nu este recomandata, si chiar daca defunctul a dorit sa fie incinerat, rabinul are datoria sa convinga familia sa renunte. Dar el a adaugat cu filozofie, ca ,,traim in anul 2011 intr-o lume moderna si o buna parte din evrei aleg sa fie incinerati. Nu incurajam aceasta, dar traim intr-o lume care este ceea ce este, deci trebuie sa acceptam. Chiar trebuie sa acceptam orice, bunule rabin?

Glumeste.

Lot a vorbit cu ginerii sai si a zis: ,,iesiti din locul acesta, caci Domnul are sa nimiceasca cetatea”. Dar ginerii lui credeau ca glumeste. Nu glumeste. O zi pe malul lacului Big Ber. Lume multa, unii privesc altii fac baie. O femeie il filma pe sotul ei un om voinic, care inota spre mal, dar care dadea semne de oboseala. Un tanar care privea ii spune femeii: se ineaca, a inceput sa inghita apa… Glumeste a raspuns femeia. Dar cand omul din apa, cu un ultim efort a zis help, tanarul (un roman) a sarit in apa si l-a adus la mal pe cel care erea gata sa moara. Dupa zece minute omul si-a revenit si a putut sa mearga. O lume este gata sa piara. Glumeste? Nu glumeste; Evanghelia trebuie dusa la toate neamurile.

Minte sanatoasa in corp sanatos.

Roundup – substanta miraculoasa sau otrava. Roundup este un pesticid folosit de mai muti zeci de ani pe scara larga de fermierii din intreaga lume. Recent insa, tot mai multi oameni de stiinta sunt de parere ca glyphosate, ingredientul pricipal din Roundup, poseda serioase riscuri pentru sanatatea publica. Un document publicat luna trecuta de organizatia internationala non-profit Earth Open Source, arata ca autoritatile europene cunosc ca glyphosate este asociat cu defecte de nastere la animalele de laborator. Roundup a fost introdus pe piata agricola americana de compania Monsanto in 1976, iar astazi, majoritatea tarilor dezvoltate il folosesc pentru combaterea buruienilor. The Environmental Protection Agency (EPA) si United States Department of Agriculture (USDA) au investigat mai multe rapoarte stiintifice referitoare la riscurile pe care glyphosate il prezinta sanatatii, insa nu au reusit sa ajunga la concluzia ca reprezinta un pericol pentru populatie. In anul 2002, European Commission a re-aprobat Roundup pe o perioada de 10 ani, cu toate ca mai multi cercetatori au raportat rezultate ingrijoratoare in ceea ce priveste defectele de nastere la animalele expuse la glyphosate. Doua studii franceze, primul publicat in 2005, al doilea in 2009, sugereaza ca expunerea la Roundup poate produce malformatii atata la animale cat si la oameni. Mai multi cercetatori europeni sunt de parere ca tot mai multe animale hranite cu vegetatie contaminata cu Roundup prezinta malformatii si defecte care nu pot fi explicate. In 1996, statul New York a amendat compania Monsanto cu 250.000 dolari pentru reclame false si deceptive. Monsanto a fost obligat sa elimine din reclamele lor declaratiile ca Roundup este ,,inofensiv, prietenul naturii si tot la fel de periculos ca sarea de bucatarie”. Argentina a introdus si ea Roundup in agricultura in anul 2009, an in care peste 2.000 de milioane de litri de Roundup au fost folositi. De atunci si pana astazi un numar neobisnuit de mare de incidente de cancer si defecte de nastere au fost observate in zonele agricole in care Roundup a fost folosit. In 2010 un tribunal din Argentina a interzis folosirea Roundup in vecinatatea zonelor populate. In USA, Don Huber, profesor la Purdue University, a descoperit ca plantele modificate genetic si stropite cu Roundup, au un impact semnificativ asupra sanatatii plantelor, animalelor si probabil si a oamenilor. Cercetatorii recomanda prudenta cand vine vorba de consumul de plante modificate genetic si stropite cu Roundup. Insa, in momentul de fata, din cauza lipsei de regulamente si a unor legi de protectie, este aproape imposibil sa stim care culturi au fost expuse la Roundup.

Textul saptamanii. ,,Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul”. Matei 24,14

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 31/2011

About The Author
-