28
Views

    SEMNELE  SFÂRȘITULUI         MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.

 ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 10 Mai 2012

Europa în plin uragan politic. Săptămâna trecută, Europa a cunoscut un adevărat uragan politic. În urma alegerilor care au avut loc în Franța și în Grecia, au schimbat cu 180 de grade orientarea politică. De fapt această afirmație este valabilă numai pentru Franța unde guvernul de dreapta al preșdintelui Nicolas Sarkozy a fost înlocuit cu cel de stânga al lui Francois Hollande, care a promis să anuleze toate măsurile luate de fostul guvern, măsuri menite să stabilizeze economia și să mențină unitatea zonei Euro. Noul președinte a insistat că va cere renegocierea tratatelor deja semnate, va anula legile care micșorau pensiile și blocau angajarea de noi funcționari, deschizând astfel calea deficitului și a ,,bunăstării” dinaintea falimentului. Conducătorii europeni sunt îngrijorați de rezultatul alegerilor din Grecia unde partidele care acceptau austeritatea și măsurile de economie impuse de Europa în schimbul unor noi împrumuturi au pierdut alegerile. Partidul Noii Democrații condus de Antonis Samaras, Alexis Tsipras, șeful Coaliției de radicali de stânga numită Syriza, care au depășit partidul Pasok socialist, în număr de voturi, s-au declarat incapabile să formeze o coaliție guvernamentală. Celelalte nu vor, sau nu sunt capabile să o facă, așa că în mod sigur grecii vor trebuii să voteze din nou probabil pe 17 iunie. Ceea ce îngrijorează conducătorii Comisiei Europene, așa cum rezuma Jose Manuel Barroso, este faptul că Grecia trebuie să-și mențină planul de rigoare economică draconian dacă nu, va urma falimentul. Ceea ce este grav este însă că dacă Grecia face faliment și se întoarce la drahmă: Irlanda, Portugalia, Spania, Italia, și Franța o vor urma fără discuție. În așteptarea unei soluții miracol în care nimeni nu crede, euro a pierdut din valoare, iar bursa din Atena cunoaște o scădere a acțiunilor foarte marcată. Dacă situația economică nu era destul de îngrijorătoare, aceste alegeri au marcat și un alt fenomen. Partide de extrema dreaptă, de fapt de-a dreptul neofasciste, au obținut locuri în parlament obținând astfel legitimație electorală pentru sloganurile lor xenofobe.

Israel coaliție între Netanyahu și opoziție. Printr-o manevră care dovedește marea sa abilitate politică, primul ministru Benjamin Netanyahu a încheiat la capătul unor negocieri secrete o alianță cu șeful opoziției Shaul Mofaz. Această alianță plasează pe Netanyahu în fruntea celei mai solide coaliții din istoria Israelului. În urma acestei alianțe guvernul are asigurat votul a 94 din cei 120 de deputați cât numără Knessetul, (parlamentul Israelian). În timp ce parlamentarii se pregăteau să voteze dizolvarea parlamentului, necesară organizării alegerilor pe care Netanyahu era de altfel sigur că le va câștiga, primul ministru a anunțat vestea declarând: având în vedere că putea avea un așa avantaj, ce rost mai avea să facă alegeri. La numai 6 săptămâni de când se află la conducerea partidului Kadima, Shaul Mofaz a acceptat această alianță care îl face să devină vice prim ministru. De fapt el este singurul membru al partidului care devine ministru, alți membri importanți ai partidului Kadima vor primi funcții importante dar nu vor deveni miniștrii. Mofaz s-a născut în Iran și a fost șeful statului major și ministru al apărării ceea ce face din el un pion extrem de important în vremea în care toată lumea crede că Israelul se pregătește într-o formă sau alta să distrugă instalațiile nucleare iraniene. În orice caz guvernul lui Netanyahu are acum mână liberă să voteze bugetul care îl vrea și să ia hotărârile pe care le dorește ignorând opoziția aproape inexistentă. Renegându-și toate declarațiile precedente Shaul Mofaz, s-a angajat că va rămâne în această coaliție până la sfârșitul legislaturii, adică octombrie 2013. Șefa partidului travaist Shelly Yachimovich și cea a partidului Meretz Zehava Galon, au deplorat această lovitură de teatru ca fiind ,,un pact de lași și o manevră politică josnică” dar influența lor politică este mai mult decât neglijabilă. Netanyahu poate să facă ce vrea, când vrea, nimeni nu îl poate bloca în Kneset.

Evoluția spiritualității în lumea contemporană. Un recent studiu realizat în Statele Unite de către the Association of Statisticians of American Religious Bodies, arată că în ultima decadă moscheele și templele mormonilor au cunoscut o proliferare fără precedent. În această perioadă numărul musulmanilor s-a dublat ajungând în 2010 la 2.6 milioane de la numai 1 milion acum 10 ani (studiul se face la fiecare 10 ani), este interesant de remarcat că această creștere s-a făcut nu numai prin imigrație dar și prin convertiri. Mormonii au adăugat peste 2 milioane de membri ajungând în 2010 la peste 6 milioane de credincioși. În același timp bisericiile protestante și catolice cunosc o scădere semnificativă a numărului membrilor, singura excepție fiind poate biserica evanghelică, care a crescut, este adevărat lent, dar a atins 50 de milioane de membri. Ca urmare a acestui fenomen musulmanii au depășit în număr evreii, în cea mai mare parte a sudului și vestului Statelor Unite. În prezent în Texas numai, se află 166 de moschee din cele 2.000 câte se află în toată țara. Deși biserica catolică numără încă 56 de milioane de credincioșI, ea a pierdut în ultima decadă 5% din membri ei. Același studiu arată că 158 de milioane, adică aproape jumătate din populația Statelor Unite se declară ca neaparținând unei religii. Un alt raport interesant efectuat în Belgia, Spania, Franța, Olanda și Elveția, și publicat de către Amnesty Internațional, descrie discriminarea la care sunt supuși în aceste țări musulmanii chiar dacă în mod oficial această discriminare este ilegală. Este demn de remarcat că în Franța cu ocazia alegerilor prezidențiale, Frontul Național, un partid naționalist de extrema dreaptă a obținut 18% din voturi, cel mai ridicat scor din istoria lui, una din revendicările acestui partid fiind limitarea drepturilor musulmanilor și a imigrării. În cursul campaniei electorale principalii doi candidați s-au înfruntat cu replici dure asupra necesității de a nu îi lăsa pe musulmani să aibă acces la responsabilități. De fapt președintele Sarkozy care se prezintă pentru a fi reales a precizat clar că intenționează să lupte din toate puterile împotriva imigranților specificând clar că ceea ce îl deranjează este faptul că aceștia sunt în majoritate musulmani.

Portugalia. Sărbători religioase. Lisabona și Sfântul Scaun au ajuns la un acord pentru renunțarea, începând din 2013, la acordarea a două zile libere de sărbători religioase. Măsura este luată pe fondul crizei care afectează țara, relatează AFP. Este vorba despre sărbătoarea Sfântului Sacrament (Corpus Domini), la 60 de zile după Paști, a cărei „celebrare (joia) este mutată în duminica următoare” și despre Sărbătoarea tuturor sfinților, pe 1 noiembrie, precizează Guvernul portughez. „Acest acord are scopul de a susține eforturile Portugaliei și portughezilor de a învinge criza economică și financiară cu care se confruntă țara”, au subliniat autoritățile. Negocierile între Biserica Catolică și Guvernul portughez în vederea renunțării la acordarea de libere cu ocazia acestor două sărbători s-au desfășurat timp de mai multe săptămâni. Sărbătorile religioase sunt stabilite prin Concordatul din 2004, semnat între statul portughez și Vatican. „Sfântul Scaun este cel care a identificat sărbătorile religioase” la care să nu se acorde liber, a precizat Guvernul într-un comunicat. În schimbul unui ajutor financiar în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat Portugaliei în mai 2011 de către Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, Guvernul s-a angajat să reformeze piața muncii printr-o „flexibilizare” a programului de lucru și a criteriilor de concediere, suprimând totodată zile libere acorate de sărbători, dar și zile de concediu. În afară de suprimarea unor libere acordate de sărbători religioase, Guvernul a propus suprimarea unor libere acordate de sărbători publice cu caracter civil, începând de anul viitor. Este vorba despre sărbătorile de la 5 octombrie, care marchează instaurarea Republicii, și de la 1 decembrie, care marchează restaurarea Independenței față de Spania. Reforma Codului Muncii, negociată între Guvern și partenerii sociali, cu excepția CGTP, principalul sindicat din țară, a fost adoptată în primă lectură, la sfârșitul lui martie, de către Parlament. De atunci, ea a fost vizată de o puternică mișcare socială de contestare

Salvați-o pe Lucy. La început am crezut că este o greșeală de tipar, că visez, dar din nefericire era adevărat articolul cu un titlu cu litere de o șchioapă se referea la un elefant. Două organizații de apărare a animalelor PETA și Zoocheck Canada, au lansat în 2010 o acțiune în justiție ca să ,,salveze”pe Lucy, un elefant de 36 de ani, care se află la grădina zoologică din Edmonton. Aceste asociații sunt de părere că elefantul în chestiune este bolnav și că în ciuda incintei climatizate, climatul din Edmonton nu este bun pentru animal. Ei vor ca Lucy să fie mutată undeva mai la sud. De atunci cazul a fost judecat în câteva instanțe, iar recent în sfârșit Curtea Supremă a respins ultimul apel al acestor asociații, așa că probabil Lucy își va încheia existența în Edmonton. Nu am putut să nu fiu mișcat de această istorie, dar în același timp nu pot să ignor că zeci de mii de copii și bătrâni suferă de foame și condiții materiale dificile și că tot acest efort și cheltuieli ar fi fost poate mai bine folosite să salveze ființe umane.

William Swinimer, nu o să termine anul școlar. William Swinimer, este elev în clasa a 12-a la Forest Heights Community School în Chester Basin, din provincia canadiană Nova Scoția. Până nu demult el a fost un student model, fără probleme, numai că fiind și un tânăr credincios el a găsit de cuviință să poarte o bluză cu inscripția ,,Life without Jesus is Wasted” (viața fără Isus este irosită). Numai că această declarație a enervat conducerea școlii care l-a somat să nu mai poarte acestă bluză. Cum el a refuzat să facă aceasta, a fost suspendat. Au urmat întâlniri cu pastorul bisericii sale, părinții săi și oficialii de la South Shore Regional School Board, însă toate acestea nu au dat nici un rezultat. În cele din urmă s-a decis organizarea unor discuții despre ,,balanța între religie și expresia opiniilor” în care William cât și colegii săi ateiști să-și poată exprima opiniile. Numai că luni dimineața când el urma să vină la școală și să participe la aceste discuții, familia a decis să-l retragă de la școală. Desigur că fiecare a avut dreptul să-și exprime opinia, lederul partidului Progresive Conservative din Nova Scoția, Jamie Baillie a intervenit și el în acest conflict relatat în presa locală, națională și internațională, subliniind faptul că anul acesta se aniversează 30 de ani de la promulgarea the Canadian Charter of Rights and Freedoms și potrivit acestui act fiecare cetățean are dreptul să-și exprime convingerile religioase. Pe de altă parte ministrul educației Ramona Jennex, este de părere că școala a avut dreptate să-l suspende. Nu știu ce impresie face altora, dar acest episod mă duce înapoi la anii copilăriei de pe meleagurile mioritice, când directorul școlii convoca părinții, ținea sesiuni de discuții și în cele din urmă m-a suspendat pentru că îmi exprimam convingerile religioase lipsind sâmbăta de la școală. Iată că în ciuda distanței în timp și spațiu, a unor conjuncturi politice cu totul diferite, disputa rămâne aceeași.

Casa Albă refuză să negocieze cu al Ăaida pentru cetățeanul american răpit în Pakistan. Casa Albă a declarat luni că nu va negocia cu al Ăaida pentru eliberarea ostaticului american Warren Weinstein, răpit în Pakistan și care l-a rugat pe președintele Barack Obama să accepte cererile răpitorilor săi, într-o înregistrare video. Solicitând “eliberarea imediată” a lui Weinstein, purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, a declarat în cadrul conferinței sale de presă că “nu putem negocia și nu vom negocia cu al Ăaida”. Warren Weinstein, un american în vârstă de cel puțin 70 de ani ce lucra în scop umanitar, a fost răpit la 13 august în Pakistan, de la domiciliul său din Lahore (est).

Peru. Cutremur. Un cutremur de 6,2 grade s-a produs în noaptea de duminică spre luni în regiunea Ica, în apropiere de coasta central-sudică a statului Peru, au anunțat autoritățile citate de France Presse. Aproximativ 60 de persoane au fost rănite, alegându-se cu vânătăi, contuzii sau fracturi. Numeroase locuințe cu o construcție precară au suferit fisuri și crăpături.

Familia curcubeu. Aceasta ar fi traducerea strictă a numelui acestui grup de hippies moderni care au avut zilele acestea prima tabără a anului 2012 undeva în pădurea Braziliană. De toate vârstele și originile sociale, ei împărtășesc aceleași idealuri, și speranțe: refuzul lumii așa cum este ea astăzi, a sistemului economic și politic, a progresului tehnologic. Ei doresc să trăiască simplu, fără a avea deaface cu ,,Babilonul” modern. Așa se face că circa 800 de persoane, nimeni nu face o numărătoare precisă, fiecare vine și stă cum îi place, s-au reunit în statul Espirito Santo, la nord-est de Rio, în pădurea sălbatică din fundul junglei Braziliene, trăind liberi de orice constrângere vestimentară și socială, nimeni nu dă nici nu primește ordine, hotărârile se iau în adunarea generală, de comun acord, fiecare mănâncă ce vrea, totul este în comun. Este trist că oameni care sunt dispuși să-și asume convingerile în ciuda dezaprobării și câteodată ridicolului general, nu sunt animați de convingeri mai înalte.

Pentru câțiva potato chips. Nu demult a ajuns în fața judecătorilor un fapt petrecut în 2009 când în închisoarea Don Jail din Toronto, Troy Campbell, deținut pentru furt și agresiune a atacat și ucis pe unul din colegii lui de temniță. Jeff Munro, un alt deținut în vârstă de 32 de ani cu o istorie de tulburări mintale grave, a intrat în celula lui Troy, i-a furat și mâncat o jumătate de pungă de Ruffles potato chips. Supărat foc pentru aceasta, Troy i-a întors vizita și l-a lovit în cap cu bocacii până l-a omorât. Satisfăcut de fapta sa, Troy a spus unui alt deținut că ,,nimeni nu se atinge de Chipsurile mele”. Din nefericire viața a devenit pentru unii ceva fără mare valoare.

Teorii și iarăși teorii. Datoria oamenilor de știință este să fie inventivi și să-și aducă contribuția la dezvoltarea cunoștințelor. Câteodată aceasta capătă forme și dimensiuni neașteptate. Unul din domeniile în care orice este posibil, este acela al încălzirii planetei. Se caută și se găsesc tot felul de vinovați: activitatea industrială, mașinile, avioanele, dar și animalele cum ar fi de exemplu vacile. Iată că un grup de eminenți oameni de știință printre care Dave Wilkinson de la  Liverpool John Moores University și co-autorii Wilkinson și Graeme Ruxton de la the University of St Andrews in Scotland, ajutați de Euan Nisbet, de la the University of London, un expert în gaz metan, au ajuns la concluzia că încălzirea planetei care a avut loc în timpurile preistorice a avut la origine gazele produse de dinozaurii Sauropods. Această specie de dinozauri cântărind peste 20.000 de kg mâncau iarba și la fel ca și vacile din zilele noastre produceau ca urmare a digestiei gaz metan, una din cele mai importante surse de poluare și respectiv de încălzire a planetei. Studiul precizează că acești dinozauri produceau mai mult gaz metan decât toată poluarea modernă produsă de industrie și animale la un loc.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Poluarea. Persoanele care locuiesc în apropiere de șosele, sau străzi cu trafic mare, au șanse suplimentare de deces, este opinia unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista medicală americană, Circulation. La studiu au participat 3.547 de voluntari cu o vâstă medie de 62, care au fost internați în 64 de centre medicale americane în urma unor atacuri cardiace care au avut loc între anii 1989 și 1996. Rezultatele au arătat că persoanele care au locuit la o distanță de aproximativ 100 de metri de o arteră principală de trafic, au avut cu 27% mai multe șanse de deces în următorii 10 ani. Cei care au locuit la odistanță de 200 la 1.000 de metri, au avut 13% mai mult risc de deces. Dr. Murray Mittleman, medic la Beth Israel Deaconess Medical Centerdin Boston, explica că riscul ridicat de deces se datorează expuneri la aerul poluat și zgomotul de mașini. Cercetătorii sunt de părere că aerul poluat ridică riscul de deces, iar zgomotul ridică tensiunea arterială. După zece ani de observație a acestor persoane, 1.071 din ei au murit: 63% de maladii cardiovasculare, 12% de cancer, 4% de boli respiratorii și 0.4% de accidente rutiere. The American Heart Association, sugerează medicilor să educe pacienții lor în privința riscului pe care poluarea aerului și zgomotul îl are asupra sănătății. Populația este sfătuită să evite pe cât posibil expunerea la traficul rutier, mai ales pentru cei cu probleme cardiace.

Textul săptămânii. ,,Faceți dar roade vrednice de pocăința voastră”. Matei 3,8

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 19/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-