26
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

     Semnele saptamanii 7 Aprilie 2011

Ingrijorare. Traim intr-o lume care isi pune intrebari, care se cauta si prea adesea nu se gaseste, sau mai bine zis nu se regaseste in valorile sale esentiale. Asemenea celor mai multe democratii occidentale din Europa, Franta este confruntata cu cresterea ingrijoratoare a numarului de musulmani care traiesc pe teritoriul lor. Motivele sunt diverse; in primul rand natalitatea acestei populatii este mult mai mare decat in cadrul populatiei crestine, imigratia legala si mai ales clandestina este o sursa importanta, si de asemenea faptul ca noua generatie este foarte practicanta si militanta. Toate aceste motive au determinat autoritatile sa organizeze o dezbatere asupra identitatii nationale. Principalul organizator al acestei dezbateri publice a fost secretarul general al partidului la putere UMP, Jean-François Copé (evreu cu origini romanesti). Principala constatare a fost aceea ca aceasta populatie desi traieste in Franta, doreste sa-si mentina traditiile originale, ba chiar sa obtina privilegii care nu sunt permise in tarile arabe de origine, cum ar fi portul voalului, interzis in multe tari arabe laice. Dincolo de aspectul politic electoralist, este clar ca autoritatile sunt ingrijorate ca o tara in care traditiile republicane si separarea intre stat si biserica dureaza de secole, este pur si simplu asediata de tendinte religioase militante extrem de agresive, care se exprima prin comportarea cetatenilor: necesitatea de a avea alimente traditionale cu iz religios, carne halal, cusher, etc., si mai ales preferinte si simpatii politice. In acest context se explica succesul electoral al partidelor de extrema dreapta nationaliste, care incep sa castige teren in toata Europa.

Ce este mai important? Am incercat sa scanez prima pagina a diverselor publicatii online, si am cautat sa vad ce preocupa agentiile de presa, ce este considerat important, si iata ce am constatat: Conflictul din Libia este relatat in mod sporadic, opozitia si fortele loiale lui Gadhafi se joaca de-a soarecele si pisica, si in ciuda ajutorului masiv acordat de aviatia NATO, opozitia este inca departe de a invinge. In ce priveste Coasta de Fildes unde partizanii presedintelui ales Ouattara asediaza in capitala Abidjan ultimul bastion al fostului presedinte Gbagbo, care refuza sa paraseasca fotoliul prezidintial. Se relateaza in treacat despre mii de morti, multi dintre ei executati sumar, care adesea zac pe marginea drumului fara ca nimeni sa se sinchiseasca. Am gasit apoi referinte despre alte tari din Africa de nord, unde au loc tulburari importante: Yemen, Siria, Algeria, cateva randuri sporadic ici si colo. Nu am gasit nici o referire la faptul ca se implinesc 300 de zile de cand Belgia nu are guvern, si multe alte evenimente grave care abia daca sunt mentionate. In schimb am gasit zeci de articole care descriu cu lux de amanunte tentative de incepere a procesului impotriva primului ministru italian Silvio Berlusconi. Procesul a fost botezat de catre agentiile de presa Rubygate, referire la prostituata minora Ruby, cu care procuratura il acuza pe Berlusconi ca a avut relatii sexuale. Nici unul dintre inpricinati nu a fost prezent, avocatul lui Berlusconi a spus ca primul ministru este ocupat, iar cel al lui Ruby a explicat ca clienta lui nu a suferit nici un prejudiciu, nici vatamare corporala in timpul vizitelor la vila lui Berlusconi, si ca de fapt nici nu a avut relatii cu primul ministru. Cu toate ca acest proces risca sa devina o noua farsa in istoria tumultuoasa a lui Berlusconi, tribunalul din Milano a amenajat o sala spatioasa unde sute de ziaristi si reporteri din lumea intreaga, chiar si din Australia s-au masat sa vada mai nimic. Grupuri de militanti din opozitie, cat si partizanii lui Berlusconii, s-au livrat la un duel verbal virulent pe trotuarul din fata tribunalului. In acelasi timp, departe de camerele de televiziune si de reporterii amatori de stiri deocheate, un vaporas supraincarcat cu 200 de emigranti clandestini din Libia, esua in apropiere de coastele insulei Lampeduza, si 150 dintre ei isi pierdeau viata. Dar stirea de prima pagina era istoria de scandal a unui prim ministru batran, divortat si depravat, caruia ii plac tinerele prostituate. Ce poate fi mai trist si mai relevant pentru starea de spirit a societatii de astazi?

Pana la a treia generatie. Prea adesea cate un om de stiinta atotstiutor, critica Biblia ca fiind lipsita de fundament stiintific si explica ca nu gaseste nimic care sa-i sustina afirmatiile. Iata insa ca echipa medicala condusa de profesorul Charles Sultan, si doctorul Nicolas Kalfa de la CHRU Lapeyronie din Montpellier, arata ca nepotii femeilor care au folosit Distilbene, prezinta malformatii. Acest medicament, un hormon de sinteza a fost folosit intre anii 1948 si 1976 pentru a preveni pierderea sarcinilor. Numai in Franta au fost tratate cu acest medicament peste 200.000 de femei, dar iata ca dupa 30 de ani de utilizare s-a dovedit ca producea malformatii si a fost scos de pe piata. Asadar acest studiu arata ca la a treia generatie nepotii acestor paciente care au folosit Distilbene, prezinta inca malformatii, acestea manifestandu-se la ambele sexe deopotriva.

Noua fata a terorismului. In multe parti ale globului terorismul ia forme tot mai neobisnuite si greu de combatut. >ari care se mandresc cu politica de integrare a emigrantilor, care au nevoie de acestia pentru a progresa, se vad acum amenintate de un nou fenomen. Una dintre aceste tari este Canada, unde politia si serviciile de spionaj au remarcat cu ingrijorare un nou tip de teroristi. Tineri de origine somaliana nascuti si educati in Canada, calatoresc in Somalia, unde petrec luni de antrenament si indoctrinare in grupul terorist al-Shabaab, ca apoi sa se intoarca acasa si sa organizeze grupari teroriste si sa incerce sa faca activitati teroriste. Cateodata ei mor in cursul acestui antrenament, sau in diverse lupte, si atunci familia ii declara disparuti, ceea ce da iarasi de lucru politiei care se vede aglomerata cu dosare nerezolvate si de nerezolvat pentru ani si ani. Avand in vedere ca acesti tineri sunt educati in Canada si au acces la internet si alte mijloace de comunicare sofisticate, ei sunt capabili sa recruteze tineri prin intermediul internetului. Au compus muzica hip-hop si alte mijloace moderne care ii fac atractivi pentru tineri.

Kandahar. Proteste fata de arderea unui Coran in SUA. Peste 100 de persoane si-au pierdut viata in violentele din orasul Kandahar, din sudul Afganistanului, unde martori au declarat ca politia a tras in multime cu arme automate. O sursa din Ministerul afgan de Interne a declarat duminica pentru RIA Novosti ca bilantul mortilor in violentele de dupa arderea publica a Coranului de catre un pastor american a depasit 100. Lupte au avut loc in fata unei cladiri guvernamentale, iar districtul 5 al orasului este plin de cadavre. Politia a anuntat ca militanti talibani s-au alaturat manifestantilor. Martori oculari au precizat ca politia a deschis focul asupra unei multimi care a incercat sa intre cu forta intr-un birou ONU situat langa o cladire guvernamentala. Protestele intervin dupa ce 14 persoane, printre care un roman, au fost ucise in violentele izbucnite in timpul unor manifestatii similare de vineri. Sambata, 10 persoane si-au pierdut viata in un miting organizat la Kandahar. Peste 80 de oameni au fost raniti.

Indonezia. Cutremur. Un cutremur de 7,1 grade s-a produs in noaptea de duminica la sud de insula indoneziana Java, la circa 300 de km sud-vest de orasul Cilacap si la o adancime de 10 km fiind urmat de o alerta de tsunami. Agentia indoneziana de meterologie si geofizica (BMKG) a ridicat alerta de tsunami dupa cateva ore. Mii de persoane si-au parasit casele si au fugit in zone mai inalte, au declarat martori pentru postul indonezian de radio.

Japonia. Cutremur. Un cutremur puternic de 7,4 grade s-a produs joi noaptea  la Miyagi, Japonia.

Resedinta lui Laurent Gbagbo, asediata de trupele lui Ouattara. Resedinta liderului ivorian Laurent Gbagbo, care nu vrea sa cedeze puterea, desi a pierdut alegerile, este asediata de trupele presedintelui ales Alassane Ouattara. Soldatii acestuia sunt aproape de capturarea lui Gbagbo, dupa ce negocierile cu acesta au esuat. El a refuzat sa se predea si s-a refugiat intr-un buncar al resedintei prezidentiale. Gbagbo a acuzat Frata, fosta putere coloniala in Coasta de Fildes, ca alimenteaza razboiul din tara sa: ,,Nu inteleg cum o disputa electorala in Coasta de Fildes a dus la o interventie directa a armatei franceze”. Parisul ameninta insa cu noi atacuri. Ministrul apararii Alain Juppe, a precizat ca, impreuna cu ONU, Franta va continua presiunile asupra lui Gbagbo, pana cand acesta va intelege ca nu mai are nici o perspectiva de a pastra puterea. Reprezentanti ai misiunii ONU in Coasta de Fildes au spus ca cei mai apropiati consilieri ai lui Gbagbo l-au parasit si ca acesta s-a refugiat in buncarul subteran al resedintei prezidentiale impreuna cu cateva persoane. Dupa alegerile din noiembrie, Gbagbo a refuzat sa isi dea demisia, desi Comisia electorala a tarii l-a declarat infrant, iar ONU a aprobat rezultatul. Trupele loiale lui Ouattara, fost economist la Fondul Monetar International, au lansat saptamana trecuta o ofensiva militara puternica, de la nord la vest. Circa patru milioane de civili sunt blocati in Abidjan, de zilele de lupte si jafuri.

Trupele Frantei si ONU l-au evacuat pe ambasadorul Japoniei din Coasta de Fildes. Trupele Frantei si ONU l-au evacuat pe ambasadorul Japoniei in Coasta de Fildes, miercuri, dupa ce personalul ambasadei a fost prins la mijloc in luptele dintre fortele rivale lui Laurent Gbagbo si cele care il sustin, a anuntat Ministerul nipon de Externe. Mai multi soldati care il sustineau pe Gbagbo au intrat in resedinta ambasadorului Yoshifumi Okamura. Ambasadorul si alte sapte persoane s-au adapostit intr-o camera, dar, pana la urma, cu totii au fost salvati de trupele franceze si ONU, potrivit sursei. Resedinta se afla langa nucleul luptelor din Abidjan. Gbagbo refuza sa se predea, chiar daca armata sa a renuntat, si se ascunde in buncarul locuintei sale.

Yemen. Morti si raniti. Fortele de securitate din Yemen au folosit din nou munitie de lupta impotriva demonstrantilor antiguvernamentali. Martorii oculari si sursele medicale vorbesc de cel putin 17 morti si sute de raniti in orasele Tais si Hudaida. Politistii si cadre inarmate imbracate civil au deschis focul asupra sustinatorilor opozitiei, care se reunisera pentru a cere demisia presedintelui Ali Abdullah Saleh. In context, administratia americana a condamnat reprimarea demonstratiilor si a cerut autoritatilor yemenite sa dea dovada de retinere. SUA ar vrea sa vada o schimbare politica in Yemen, dar rezolvarea actualei crize poate fi obtinuta doar de poporul yemenit, potrivit Washingtonului.

Italia recunoaste Consiliul national din Benghazi. Italia a anuntat luni ca recunoaste Consiliul national din Benghazi ca singurul reprezentant al Libiei, relateaza presa internationala. Ministrul de externe, Franco Frattini, a spus ca guvernul lui Gaddafi si-a pierdut legitimitatea. Potrivit acestuia, orice solutie pentru viitorul Libiei are drept conditie plecarea din Libia a clanului Gaddafi. Frattini a mai spus ca regimul libian trimite delegati in Grecia si Malta pentru a face propuneri, dar acestea nu sunt credibile. Potrivit lui Frattini, Italia va deschide un birou de reprezentare in Benghazi. Acesta este punctul de plecare pentru revitalizarea tratatelor existente cu Libia, a declarat el.

Fostul ministru libian al energiei s-a refugiat in Malta. Fostul ministru libian al energiei, Omar Fathi Bin Shatwan, a fugit in Malta, a anuntat guvernul maltez. El a sosit in Malta saptamana trecuta cu un vas care a plecat din Misrata, oras asediat de fortele lui Gaddafi, potrivit dpa. Ministerul maltez de Externe a spus ca Shatwan se afla in Malta, dar nu a dat detalii. El a fost ministru al industriei si presedintele comisiei Libia-Malta, inainte de a se retrage din guvernul libian in 2007. Saptamana trecuta, fostul ministru libian de externe, Musa Kusa, a fugit in Marea Britanie.

Naufragiu cu zeci de morti in largul insulei italiene Lampedusa. O nava cu refugiati din nordul Africii a naufragiat in largul insulei italiene Lampedusa. Echipele de interventie italiene au reusit pana acum sa salveze in jur de 50 de persoane. Se pare insa ca in ambarcatiune se aflau 200 de imigranti. Nava s-a scufundat in timpul noptii intre Tunisia si Lampedusa, in conditiile unei furtuni masive, care a generat valuri foarte mari. Autoritatile italiene se tem ca zeci de refugiati si-au pierdut viata. Pana acum, paza de coasta italiana a recuperat 15 cadavre. Responsabilii italieni au trimis doua barci si un elicopter in ajutorul naufragiatilor, dar intunericul si vremea foarte proasta au ingreunat semnificativ eforturile de salvare.

UE anunta masuri de combatere a crizei refugiatilor. Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, Cecilia Malmström, a anuntat un pachet de masuri pentru combaterea crizei refugiatilor din nordul Africii, cu care se confrunta in prezent blocul comunitar. Responsabilul suedez a spus in fata Parlamentului European ca isi va prezenta propunerile inaintea summitului european din iunie. Ea le-a solicitat statelor membre sa dea dovada de o mai buna cooperare in combaterea acestei chestiuni. Doamna Malmström a comunicat ca foarte multi din cei 400.000 de refugiati din statele arabe confruntate cu revolte de masa au revenit intre timp in tarile lor. Cateva mii de refugiati nu au putut fi insa repatriati si pentru ei este necesar un program de relocare la nivelul UE. Bruxellesul ar fi dispus sa ajute financiar in acest sens tarile membre. Comisarul european a apelat la statele membre sa sustina mai mult organizatia comunitara de protectie a granitelor, Frontex. De asemenea, controalele la frontiera trebuie inasprite iar traficul cu carne vie combatut mai eficient.

Accident aviatic cu 32 de victime in Congo. O singura persoana a supravietuit in urma prabusirii unui avion ONU pe aeroportul din Kinshasa, ceilalti 32 de oameni aflati la bord – a caror nationalitate inca nu a fost stabilita – pierzandu-si viata, a anuntat un purtator de cuvant al ONU. Aparatul de zbor s-a rupt in doua si a luat foc in momentul in care a incercat sa aterizeze in conditiile unor ploi si vanturi puternice. Se pare ca aeronava a ratat pista din cauza rafalelor de vant. In avionul care decolase din estul statului Congo se aflau 33 de persoane – patru membri ai echipajului si 29 de pasageri, majoritatea membri ai Misiunii ONU din aceasta tara. Operatorul avionului era o companie georgiana iar echipajul ar fi fost de asemenea georgian. Misiunea ONU de Stabilizare in RD Congo, MONUSCO, se desfasoara din 1999, iar mandatul sau ar urma sa expire la sfarsitul lunii iunie. MONUSCO este cea mai importanta misiune de pace din lume, cu 21.000 de angajati, dintre care 19.000 de militari. Acestia protejeaza populatia de atacurile diferitelor militii din regiune.

Chiar nu are importanta? In ultimii ani, societatea moderna devine tot mai ,,relaxata” dupa modelul american. Milioane de oameni pe tot globul se imbraca si se poarta cum le trece prin cap, fara jena sau respect pentru traditii sau buna cuviinta. De cateva saptamani m-am mutat si locuiesc din nou in Toronto si merg la serviciu cu metroul. Este ieftin, rapid si confortabil. Dar aceasta m-a facut sa vin zilnic in contact cu sute de persoane, si nu am putut sa nu constat ca fiecare umbla cum il taie capul si nu se jeneaza chiar daca poarta cizme de cauciuc pline de noroi, chiar daca nu a plouat de multa vreme, papuci de casa, ciorapi rupti si cate altele. Pe acest fond de reflectii cu caracter sociologic, am citit despre o manifestatie care a avut loc duminica in Toronto. O multime importanta, in general femei imbracate in mod provocator purtau pancarte care spuneau ,,suntem prostituate” ,,traiasca prostituatele” etc. Aceasta manifestatie care a avut loc in centrul orasului si s-a terminat in fata cartierului general al politiei, era organizata in semn de protest fata de comentariul facut de un politist Michael Sanguinetti, care in cursul unei prezentari facute in fata studentelor universitatii din Toronto, a remarcat ca ,,daca va imbracati ca niste prostituate este de asteptat sa fiti tratate ca atare”. Desi ulterior el s-a scuzat, organizatiile studentesti sunt furioase. Organizatorii manifestatiei au spus ,,Nu are importanta cum ne imbracam, unde mergem, la ce ora suntem in baruri sau cluburi, trebuie sa fim respectate”.  Cred ca in mod definitiv acest mod de a gandi este gresit, nu stiu de ce o tanara poate astepta ca atunci cand se afla imbracata provocator intr-un loc in care toata lumea este beata, la ore tarzii din noapte, sa fie respectata si tratata politicos. De fapt aceste exemple sunt numai simptomele unei mentalitati care este familiara tuturor, crestini sau nu, in viata noastra se poate constata o discrepanta marcata intre ceea ce declaram in teorie, si ceea ce facem in viata de toate zilele.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Munca in abuz. O vorba din batrani spune ca munca grea nu a omorat pe nimeni; cercetatorii britanici insa sunt de alta parere. Ei au observat ca persoanele care lucreaza mai mult de 11 ore pe zi, au cu 67% mai multe sanse de a dezvolta maladii cadiovasculare in comparatie cu persoanele care lucreaza numai 7 sau 8 ore pe zi. Rezultatele studiului, care a urmarit 7.095 de muncitori britanici, pe o perioada de 11 ani, au fost publicate recent in revista Annals of Internal Medicine. Munca prelungita este asociata cu o remarcabila crestere a riscului de boli cardiace, a declarat autorul studiului, Dr. Mika Kivimaki de la Britain’s University College London. Pe plan mondial, bolile cardiace sunt pe primul loc in ceea ce priveste numarul de victime, adica peste 17 milioane de persoane isi pierd viata anual. De asemenea, pentru tratamentul acestor persoane sunt cheltuite anual miliarde de dolari in tratament. Pe perioada de 11 ani a studiului, dintre cei aproape 7.100 de participanti, 192 dintre ei au avut atacuri cardiace. Persoanele care au avut o zi de lucru de 11 ore sau mai mult, au avut cu 67% mai multe sanse de un atac cardiac in comparatie cu cei cu un program normal de lucru.

Textul saptamanii. ,,Atunci Imparatul va zice celor de la dreapta Lui: Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia, care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii”. Matei 25,34

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 14/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-