11
Views

În perioada 28 – 31 Mai, Serviciul Umanitar pentru Penitenciare filiala Moldova a organizat şi desfăşurat în Penitenciarul Bacău o Expoziţie de sănătate pentru persoanele private de libertate şi pentru cadrele Penitenciarului.

Proiectul a fost demarat deoarece persoanele private de libertate aflate în unităţile penitenciare prezintă, pe lângă carenţele de ordin educativ şi o acută lipsă de informaţii relevante şi utile în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Scopul proiectului a fost informarea persoanelor private de libertate şi a cadrelor cu privire la factorii de risc ai sănătăţii prin susţinerea  de seminarii, prezentarea unor metode de prevenţie specifice locului, vârstei şi sexului persoanei, motivare cu privire la importanţa unui stil de viaţă sănătos urmărind factorii sanogeni  ( NEW   START ), efectuarea unor teste medicale gratuit ( tensiune , IMC, glicemie, colesterol, test de osteoporoza, vârsta inimii pe computer, EKG, etc). În acelaşi timp s-au oferit sfaturi şi consiliere tuturor celor prezenţi. Timp de 3 zile toate femeile private de libertate au participat în grupe de câte 30 la această acţiune. Iată şi câteva reacţii din partea lor:

–                           „Am învăţat că sănătatea este mai preţioasă ca orice, cum trebuie să avem grijă de sănătate printr-o alimentaţie sănătoasă, aerisirea camerelor noastre, importanţa apei si a soarelui şi mai ales să ne încredem în Dumnezeu. Am conştientizat încă odată că Dumnezeu mă iubeşte pentru că se îngrijeşte de noi şi sănătatea noastră. Am decis ca de astăzi să renunţ la cafea şi fumat. Rugaţi-vă pentru reuşita mea.” Ioana

–                           „Vă mulţumesc din tot sufletul pentru această ocazie în care am aflat câte ceva despre starea sănătăţii  noastre dar şi ce putem face pentru a trăi frumos şi sănătos. Noi suntem necăutate aici şi nu am fi avut bani să ne facem aceste analize.” Gina

–                           „Am învăţat că trebuie să mă culc la ora 22, că nu e bine să pierd timpul la filme noaptea târziu, că e bine pentru organism să beau suficientă apă şi mai ales să las totul în seama lui Dumnezeu încrezându-mă în El pentru rezolvarea problemelor.” Mariana

–                           „Datorită programului dumneavoastră am aflat cum stau cu sănătatea mea şi am înţeles că Cineva, acolo sus ne iubeşte, a făcut sacrificiul suprem pentru noi, păcătoşii. Lăudabilă acţiunea şi mă bucur că încă mai sunt oameni cărora le pasă de noi.” Cornelia

 

Fiecare participantă a primit, pe lângă sfaturile impuse de rezultatele  testelor

efectuate şi cărţile Destinul Planetei, Lumea noastră încotro, Adio ţigări

( pentru fumători ), Respiră curat şi alte broşuri.

          Ultima zi a fost dedicată cadrelor Penitenciarului prezente într-un număr impresionant, care după ce au efectuat testele de sănătate şi  consilierea medicală au putut degusta diverse feluri de mâncare din expoziţia de artă culinară vegetariană prezentată pentru această ocazie. Iată şi de aici câteva reacţii:

–                           Doamna G: „Nu mi-am putut imagina că se poate mânca aşa de bine şi fără carne…”

–                           Domnul C-tin: „Păcat că nu e şi soţia mea aici… Ar fi avut ce învăţa, dar ca să compensez, am copiat la xerox o carte de reţete de la dumneavoastră…”

–                           Dl. M: „L-am auzit pe Dl Stroiescu prezentând la TV avantajele hranei vegetariene dar credeam că… visează omul acela. Cum să trăieşti fără carne?!? Expoziţia voastră, hrana voastră atât de gustoasă m-a determinat să fac schimbări în alimentaţia mea.”

–                           Doamna G: „Poate nu vă vine să credeţi dar, aşa ceva nu am mâncat în viaţa mea…Vă mulţumim că vă gândiţi la sănătatea noastră şi mai ales că, prin aceste programe ne motivaţi la schimbare.”

Fiecare participant a primit cartea anului Tragedia Veacurilor, Lumea noastră

încotro, Adio ţigări – fumătorii, Respiră curat, pliante şi fluturaşi de sănătate.

 

          Mulţumim lui Dumnezeu pentru reuşita acestui proiect şi pentru depăşirea obstacolelor din ultimele două zile, mulţumim sponsorilor noştri din Suedia şi bucătăreselor noastre din Biserica Speranţa – Bacău, celor 26 de voluntari implicaţi în acest proiect şi Centrului de Sănătate Podiş. Nu în ultimul rând, Conducerii Admistraţiei Naţionale pentru Penitenciare, conducerii Penitenciarlui Bacău şi cadrelor implicate în derularea proiectului.

 

Director SUP Molodva,

Mihai Enea

 

 

 

„ Împreună pentru o sănătate mai bună ”

| Generale |
About The Author
-