21
Views

               SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.  ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 7 Iunie 2012

Egipt alegerile prezidențiale. În ultimul an Egiptul a cunoscut o serie de manifestații care au făcut multe victime. Procesul foștilor conducători printre care Mubarak, care a fost adus de la spital pe targă să fie acuzat de crimele comise. În naivitatea ei caracteristică, opinia publică internațională a salutat această revoluție și procesul democratic care a urmat, sperând instaurarea unui regim democratic stabil, și împlinirea năzuințelor de libertate ale poporului egiptean. Din nefericire situația este astăzi cu totul alta. După căderea regimului Mubarak, partidele islamiste interzise în timpul lui, au apărut pe scena politică și ca urmare a alegerilor pentru parlament au câștigat 3/4 din cele 498 de locuri, fiind în măsură să voteze orice lege vor, ignorând drepturile creștinilor a femeilor și a minorităților. A urmat apoi campania pentru alegerile prezidențiale. Inițial partidele islamiste cum ar fi Frații Musulmani, au spus că nu sunt interesați să conducă țara și că nu vor prezenta candidați, dar apoi au prezentat nu unul, ci mai mulți candidați. În urma primului tur al alegerilor prezidențiale desfășurat săptămâna trecută, Egiptul, și mai ales revoluționarii care și-au riscat, unii chiar și-au pierdut viața în piața Tahrir, sunt confruntați cu două alternative, una mai rea ca cealaltă. Aceasta deoarece primii doi clasați după primul tur care se vor înfrunta din nou pe 16 și 17 iunie, sunt Mursi, unul din candidații islamiști conservatori, care a obținut 24.77 %, și  Ahmad Shafik care a fost prim ministru sub Hosni Mubarak, cu 23.66 %. Alegerea este dificilă și în oricare caz dezavantajoasă deoarece alegându-l pe Shafik înseamnă că se întorc la vechea administrație, iar alegându-l pe Mohammed Mursi, își văd libertatea pentru care au luptat amenințată de instaurarea legii islamiste. Așa se face că imediat ce Faruk Sultan, șeful comisiei electorale a anunțat rezultatele primului tur, au izbucnit manifestații violente. Opozanții au dat foc birourilor lui Ahmad Shafik, distrugându-i manifestele electorale pregătite pentru al doilea tur. Acești manifestanți erau în principal suporterii candidatului de stânga Hamdeen Sabbahi, care a obținut 20.71%, și a islamistului moderat Abdel Moneim Abul Fotouh care a obținut 17.47%. Fostul președinte egiptean, Hosni Mubarak a fost condamnat sâmbătă la închisoare pe viață pentru vina de a fi dat ordin de deschidere a focului cu muniție de război asupra manifestanților în timpul ,,Revoluției Nilului”, de la începutul anului 2011. Habib al Adli, fost ministru de Interne al lui Mubarak, a fost și el condamnat la închisoare pe viață. În schimb, cei doi fii ai fostului dictator, Alaa și Gama, au fost achitați, faptele de corupție pentru care au fost cercetați fiind considerate prescrise.

Puncte de vedere diferite. Eliminarea lui Osama bin Laden de către americani, reprezintă un punct de onoare și laudă în campania electorală pentru președintele american, în același timp Pakistanul vede în aceasta o ofensă. Odată cu trecerea timpului ies la iveală amănunte despre felul cum a fost depistat șeful al Qaeda și faptul că cel puțin în mod tacit pakistanezii l-au tolerat, sau cel puțin nu au făcut absolut nimic ca să îl găsească. Așa se face că cei care i-au ajutat pe americani la localizarea lui, sunt priviți de către autoritățile pakistaneze ca trădători. Unul dintre ei doctorul Shakil Afridi, a fost condamnat la 33 de ani închisoare pentru conspirație împotriva statului. Doctorul Shakil Afridi era responsabilul unui centru de vaccinare în Abbottabad. Cu ocazia vaccinărilor el colecta eșantioane de sânge, pe care le dădea agenților CIA, care au constatat astfel că printre cei vaccinați se aflau și copiii lui bin Laden, după care CIA a aflat unde stătea el. Autoritățile americane au protestat argumentând că fapta lui a folosit intereselor generale, însă un ofițer de la serviciul de spionaj pakistanez a spus că doctorul spiona pentru o agenție străină. Desigur că aici se vede adevărata stare de lucruri; în mod oficial pakistanezii se declară aliații americanilor, primesc în fiecare an miliarde de dolari ajutor, dar în realitate îi privesc pe americani ca dușmani. In realitate acea zonă nu este cu totul sub controlul guvernului pakistanez ci este o regiune semiautonomă guvernată de o lege specială Frontier Crimes Regulations, sau FCR. Această legislație a fost criticată de organizațiile internaționale deoarece încalcă toate tratatele juridice în vigoare. În cazul de față doctorul nu a avut avocat, nu se știe când a fost judecat, iar verdictul a fost pronunțat de către un oficial al guvernului provincial al zonei tribale Khyber, după consultarea cu un sobor de bătrâni ai tribului.

Vânzători de miraje. De ani și ani, ateiști și comuniști deopotrivă acuză creștinii că vând iluzii, că predică miraje și intoxică sufletul bieților muritori cu speranțe false. Iată însă că în goana ei după profit și faimă, societatea modernă a ajuns mult mai departe decât inamicul lor tradițional religia. Cea mai recentă și răsunătoare demonstrație este intrarea în bursă a lui Facebook. Trebuie să vă mărturisesc că am ezitat și încă mai ezit cum să caracterizez această entitate. Nu este o fabrică pentru că nu produce nimic, nu este un busines deoarece nu vinde și nu cumpără nimic. Facebook se autodefinește ca o rețea socială cea mai mare, cu peste 900 de milioane de utilizatori. Inființată în 2004 de către Mark Zuckerberg un student la Harvard University, compania a fost lansată în bursă pe 23 mai pentru o valoare de 100 miliarde de dolari, cea mai mare sumă vreodată atinsă de o asemenea companie. De aici și faptul că în prezent această cotare în bursă este pe cale să devină unul din cele mai mari scandaluri ale secolului. La cererea companiei și la sugestia unor bănci de afaceri, acțiunile au început să se vândă cu 38 de dolari ca apoi în numai 3 zile să piardă 20% din valoare, dar cei care au cumpărat sperau să câștige nu să piardă. Așa că au început tot felul de anchete, acționarii au sesizat tribunalele, se pregătește o bătălie juridică de pomină. Aici este poate momentul să vă explic în cuvintele mele ce înseamnă această companie și de ce sunt de părere că ea vinde pur și simplu vânt, sau mai bine zis cuvinte fără acoperire. Facebook oferă un loc unde oricine, începând de la 13 ani poate să publice fotografii, video și mesaje. Indivizi și companii își fac reclamă își împărtășesc sentimentele și peripețiile, își informează ucenicii (așa se numesc cei care sunt conectați ,,followers”) dacă au pierdut autobuzul sau avionul, dacă au mâncat sau dormit bine etc. În acest context este suficient un nume fals, și oricine (soțul sau soția, șeful, vecinul, etc.) poate spiona și afla ce face o anumită persoană, dacă aceasta este așa de naivă să declare ce face, și foarte mulți sunt. Așa se face că: soții sau logodnicii au aflat despre infidelitățile partenerului, șefii despre subalternii care își făceau de cap în deplasare, sau despre salariații foarte bolnavi în concediu medical care se plimbau în țări exotice, hoții despre cel mai bun timp să spargă casa celor plecați în călătorie, etc. Nu numai atât, se estimează că 7.5 milioane de copii sub 13 ani și 5 milioane sub 10 ani, au un acount. Totuși Mark Zuckerberg, care în ciuda faptului că are numai 28 de ani, se numără cu o avere de aproape 20 de miliarde de dolari printre primii 30 cei mai bogați oameni din lume și cel mai tânăr miliardar, susține că compania lui aduce un mare serviciu omenirii. De unde ideea că dacă găsești clienți, poți vinde orice, chiar și vorbe goale.

Operațiunea Samson. Submarine germane pentru Israel. Nu a trecut mult timp de când societatea germană a criticat vehement Guvernul de la Berlin pentru livrări de tancuri către Arabia Saudită – și Republica Federală se află într-o nouă dispută, generată, de această dată, de destinația unor submarine achiziționate de către statul israelian. Săptămânalul Der Spiegel relatează, în cel mai recent număr, că submarinele fabricate în nordul Germaniei, la Kiel, și achiziționate de către Israel ar fi fost, după recepția lor de către cumpărător, înzestrate cu arsenal nuclear. Guvernul federal ,,nu comentează speculații privitoare la posibile înarmări ulterioare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Cancelariei de la Berlin, Steffen Seibert; iar cei mai mulți dintre cei invitați să analizeze subiectul par a spune că ce fac israelienii cu submarinele este strict treaba statului evreu. Existența unui arsenal atomic israelian este un secret public, chiar dacă autoritățile statului evreu spun mereu răspicat că refuză în egală măsură să confirme și să infirme astfel de informații. Estimările experților militari vorbesc despre circa 2-300 de focoase nucleare aflate în dotarea Israelului, specialiștii folosind sintagma ,,bombele din pivniță”. În Israel, subiectul este, oficial, tabu. Aceasta și pentru că o recunoaștere oficială a deținerii de arme nucleare ar obliga aliații statului evreu la o reacție – și, probabil, ar angrena o derulare mai dificilă a unor afaceri de genul tranzacției cu submarine care face subiectul dezbaterii declanșate de săptămânalul Der Spiegel prin publicarea materialului despre așa numita ,,operațiune secretă Samson”. De amintit că livrarea a 200 de tancuri Leopard către Arabia Saudită (operațiune devenită publică în vara lui 2011) a stârnit reacții vehemente la adresa executivului federal, dată fiind natura nu neapărat democratică a regimului care a cumpărat vehiculele militare – îndoială amplificată de dezvăluirile legate de intervenția trupelor saudite în reprimarea rebeliunii din Bahrein. Germania are, de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, ca misiune de stat asigurarea securității Israelului. ,,Este o responsabilitate istorică”, a amintit purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

Cutremur puternic în Oceanul Pacific. Un cutremur puternic, de 6,6 grade, s-a produs duminică în Oceanul Pacific, la sud de Panama, au anunțat seismologii americani, care nu au menționat vreun risc de tsunami. Până în prezent nu au fost semnalate pagube sau victime în urma seismului. Cutremurul s-a produs la o adâncime de zece km, a precizat Institutul american de Geofizică (USGS). Epicentrul a fost localizat la 370 de km sud de orașul panamez David.

Foc. Doi oameni au murit în urma unui incendiu de pădure izbucnit în statul american Utah. Ei erau piloți pe un avion cisternă, care s-a prăbușit.

New Mexico. Pompierii se luptă cu cel mai mare incendiu de vegetație produs vreodată în zonă. Flăcările au înghițit 100.000 de hectare de pădure și continuă să se extindă. Fumul gros a acoperit mai multe șosele și a dat peste cap traficul rutier. Copiii, bătrânii și bolnavii au fost sfătuiți să stea în case, ca să nu inhaleze substanțe periculoase. 1.200 de pompieri au fost mobilizați în bătălia cu focul. Ei sunt ajutați de avioane, elicoptere și de numeroși voluntari. Misiunea lor este însă îngreunată de vântul puternic și de temperaturile destul de ridicate. Se pare că incendiul a izbuncit în urmă cu două săptămâni, din cauza unor fulgere.

Nigeria. Atentat. 15 oameni au murit și 30 au fost răniți într-un atentat terorist produs în nordul Nigeriei. O mașină capcană a explodat lângă o biserică plină de credincioși. Vehiculul era condus de un șofer kamikaze, care a reușit să se apropie foarte mult de zidurile lăcașului. Deflagrația a surpat pereții bisericii, care s-au prăbușit peste enoriași. Deocamdată atacul nu a fost revendicat. Toate suspiciunile se îndreptă însă spre o grupare islamistă locală numită Boko Haram. Aceasta a comis în ultimii ani numeroase atacuri soldate cu sute de morți.

Siria. Masacru. Cel puțin 100 de persoane, între care femei și copii, au fost ucise, miercuri, în regiunea Hama, din centrul Siriei, conform declarațiilor Consiliului Național Sirian (CNS), principala coaliție de opoziție, relatează AFP. ,,Sunt aproximativ 100 de morți în satul al-Kubeir, între care aproximativ 20 de femei și aproximativ 20 de copii”, a declarat Mohammed Sermini, un purtător de cuvânt al CNS, care a acuzat forțele regimului și milițiile sale, shabbiha, că sunt responsabile de acest ,,masacru”. El a precizat că locuitori au fost uciși folosindu-se cuțite, și că o întreagă familie de 24 de persoane a fost ucisă.

Până unde se poate ajunge. Cu fiecare zi care trece societatea noastră împinge limitele posibilului tot mai departe. Această dorință este manifestată în orice domeniu, al științei, artei, performanțelor sportive, etc. De exmplu în ciuda faptului că pantele muntelui Everest sunt presărate de cadavre, anul acesta ascensiunea lui a cunoscut o afluență deosebită, producând numeroase victime, printre care canadianca Shriya Shah-Klorfine. În vârstă de 33 de ani, alpinista a murit împreună cu alți 3 alpiniști în ceea ce este numită zona morții datorită unui trafic extrem de aglomerat, care a făcut ca ei să fie obligați să-și aștepte rândul la coborâre prin zona extrem de dificilă. După acest tip de performanțe la care se adugă săritul cu parașuta sau coarda de elastic, la orice vârstă cât ar fi de avansată. Apoi din punct de vedere social vechea noțiune de familie pare cu totul demodată. Vorbeam zilele acestea cu niște prieteni care îmi relatau cum fiica lor de 6 ani a fost învățată la școală că se poate căsători cu cine vrea, băiat sau fată nu are importanță; așa cum simte așa să facă. De fapt aceeași învățătoare le-a spus că nu au nevoie să se preocupe să învețe tabla înmulțirii, aceasta este facultativă. Dar iată că odată pasul făcut și căsătoria homosexualilor devenită aproape o banalitate, unii au trecut la stadiul următor. Nu demult Nadien Schweigert o femeie de 36 de ani din Fargo, North Dakota, s-a căsătorit în cadrul unei ceremonii publice cu ,,sine însăși”. A fost o ceremonie publică după toate regulile. Nadien a schimbat inel cu sine însăși, și-a promis credință și dragoste. Comentatorii erau de părere că cel puțin la acest fel de căsătorie rata divorțurilor este foarte scăzută. Dincolo de aspectul exchibiționist și publicitar, oricine familiar cu geografia Statelor Unite, știe că trebuie să faci ceva cu totul neobișnuit ca să ajungi cunoscut atunci când locuiești în Fargo, North Dakota. <i Nadine a devenit ,,celebră” a avut un interviu la CNN și-a văzut numele în ziare și reviste, etc. De fapt ea nu este singura. În 2010 o femeie de 30 de ani din Taiwan s-a căsătorit de asemenea cu ea însăși. <i mai original, o femeie din Seattle s-a căsătorit cu o clădire, da a-ți citit bine, cu o clădire. Pe lângă faptul că era o diferență de vârstă importantă: doamna avea numai 30 de ani, iar clădirea 130, a fost și o căsătorie între persoane de același gen, clădire fiind de gen feminin. Dar în ciuda acestor diferențe, un comentator declara că această căsătorie avea o fundație solidă. Din nefericire la scurtă vreme, în ciuda faptului că era căsătorită, clădirea a fost demolată. Nu, nu este nici o glumă este trista realitate.   

Minte sănătoasă în corp sănătos. Alimente nesănătoase. Revista americană Healthy Living, a publicat recent o listă cu mai multe alimente considerate de cercetători ca dăunătoare sănătății în general, dar mai ales creierului. Zahărul: Pe lângă diabet și obezitate, zahărul poate fi dăunător și memorie. Oamenii de știință americani au observat că animalele de laborator care au fost hrănite cu o soluție de fructoză, au avut dificultate de memorie; adică nu și-au mai adus aminte anumite lucruri pe care au fost dresate să le facă. Cercetătorii explică că o dietă bogată în zahăr încetinește activitatea creierului, deorece zahărul afectează nivelul de insulină din sânge și abilitatea creierului de a asimila zhărul, lucru care afectează negativ gândirea și emoțiile. Carnea roșie și untul: Cercetătorii de la Harvard Univeristy în urma unor cercetări pe o durată de patru ani, a peste 6.000 de voluntari, au descoperit că persoanele cu dieta bogată în carne și unt, au avut o memorie mai scăzută și o activitate intelectuală mai redusă. Pe dealtă parte, persoanele cu o dietă redusă în grăsimi saturate au înregistrat un scor mai mare în teste de memorie și inteligență. Cercetătorii sfătuiesc pubicul să reducă cantitatea de carne roșie consumată și să folosească produsele lactate cu grăsimea redusă. Junk Food: Un studiu britanic recent arată că copiii care consumă cu regularitate fast food (pizza, cartofi prăjiți, burgers, etc) au o inteligență mai puțin dezvoltată decât alți copii care au consumat alimente mai sănătoase. Cercetările arată că alimentele sănătoase pot influența capacitatea și dezvoltarea creierului pentru restul vieții. Guma de mestecat: Un alt studiu britanic sugerează că persoanele care au mestecat gumă în timpul unor exerciții de memorie au avut rezultate slabe. Cercetătorii sunt de părere că mestecatul gumei strică concentrația și derutează creierul când acesta încearcă să se concentreze. Medicii sunt de părere că guma de mestecat trebuie evitată în situații în care creierul este solicitat, și mai ales pentru copii în timpul claselor.

Textul săptămânii. ,,Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine”.            Romani 12,21

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 23/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-