40
Views

Una dintre problemele majore cu care societatea românească se confruntă este lipsa locurilor de muncă. Acest fapt generează

multe acte antisociale ce duc ireversibil la încarcerarea celor ce le făptuiesc, dar şi la destrămarea familiilor acestora. Înţelegând acest aspect, Serviciul Umanitar pentru Penitenciare filiala Molodva şi-a propus câteva căi de intervenţie în rândul persoanelor private de libertate pentru a le facilita reintegrarea socială prin:

  1. Iniţierea  şi derularea unor cursuri de calificare pentru persoanele private de libertate în aşa fel încât, la părăsirea locului de detenţie acestea să poată fi în măsură să-şi câştige existenţa pentru ele şi familiile lor, şi
  2. Oferirea de suport informaţional şi material la liberare pentru a putea efectiv să practice meseria învăţată. (Pentru frizeri, câte o maşină de tuns, piepten etc, pentru legumicultori seminte, răsaduri, folie polietilena, etc).

1

Aşa se face că începând cu luna Ianuarie, la penitenciarul Bacău, am demarat un curs de confecţioner – croitorie cu un număr de 28 femei, curs foarte apreciat atât de conducerea unităţii cât mai ales de femeile participante. Şi, pentru ca beneficiul să fie maxim ne-am propus ca în timpul acestui curs, cunoştinţele asimilate să le punem în valoare la modul practic prin confecţionarea de articole de îmbrăcăminte pentru copiii abandonaţi din centrele de plasament din Bacău. Femeile cursante sunt foarte încântate că vor face ceva cu mâna lor pentru copiii orfani, conducerea penitenciarului este încântată de această idee prin care putem demonstra că şi cei de după gratii pot fi de folos cuiva, iar copilaşii ce vor primi aceste articole, cred că vor fi entuziasmaţi.2 Avem însă un singur impediment. Pentru ca visul să devină realitate, avem nevoie de materie primă pentru aceste articole. Material textil la val, metraj, etc din  care femeile să croiască şi să coase aceste articole de îmbrăcăminte. Ne dorim să facem pijamale, pantalonaşi, bluze şi lenjerie de pat. Nu ştim dacă şi mai ales ce vom putea realiza pentru că depinde de ajutorul pe care-l vom primi. Noi am reuşit să facem investiţia în 10 maşini de cusut şi 2 maşini de surfilat, am asigurat materialele necesare pentru ca femeile să poată învăţa dar pe mai departe, ne rugăm ca Dumnezeu să deschidă căi prin care să punem proiectul în aplicare.

3Dragi prieteni, dacă aveţi cumva rămase cupoane ce nu le mai folosiţi, dacă ştiţi pe cineva care are, sau o altă sursă, dacă vreţi să ajutaţi acest proiect dăruind un cupon ce îl veţi cumpăra dumneavoastră, vă rugăm să ne fiţi parteneri în acest proiect. Aşteptăm orice sugestie şi informaţie. Şi pentru că stiu că cel puţin vă veţi ruga pentru proiectul nostru, vă mulţumim.

 

Mihai Enea

Director SUP Molodva

yo8cyn@yahoo.com, 0742 200350

Fii părtaş la o bucurie

| Generale |
About The Author
-