30
Views

„Dar si fiul roabei tale il voi face un neam, caci este samanta ta.” Ismail, fiul lui Avraam, nascut din Agar, roaba Sarei, a crescut si Dumnezeu i-a purtat de grija, in pribegia lui in lumea deserturilor. Astazi, “Ismail 2009”, este cautat de toata lumea. Mai ieri l-a alungat Sara, si iata astazi ca, neamul magarului salbatic printre oameni, a devenit o forta economica in secolul in care traim. In desertul de ieri, locul de bastina al lui Ismael, se ridica astazi, ca o sfidare la tot si la toate, citadele moderne din beton, metal, sticla, aliaje de inalta rezistenta si o multime de alte materiale nestructurale, ce completeaza nebunia conceptuala a omului secolului nostru. Daca pana mai ieri, se vorbea ca, numai in Statele Unite sant adevaratii giganti pe verticala in materie de arhitectura, astazi, fenomenul sa extins si pe alte meridiane si paralele ale planetei pamant.

New York, Boston, Chicago, Los Angeles, Atlanta, etc., sant forta si tenacitatea omului ce a vrut sa demonstreze ca, se poate merge pe verticala pana cand, poti zgaria norii. Asa sau nascut, “Zgarie Norii”. Teoria verticala a zgarie norilor, cuprinde o diversitate de programe in ale arhitecturii, incepand cu cladirile de locuit, apoi, birouri, hoteluri, spatii de cultura, arta si agreement, complexe sportive cu sute de mii de locuri, centre pentru intalniri internationale, aeroporturi, turnuri de televiziune, si lista poate continua. Un exemplu de locuita pe verticala, am ales, “Chelsea Tower”, din Dubai, inalta de 820 ft.(250m).

In plan este un “rhomboid”, plantat intre doua coloane gigant ce formeaza de jos pana la partea superioara un cadru compus din beton de inalta rezistenta si sticla translucida de 10 mm grosime. Curbura fatadelor dau un efect dynamic, aparte. Alternanta balcoanelor pe verticala, cu parapete de inaltimi diferite, creeaza o senzatie spatiala de un colorit compus din: albastrul feresteri totale din cobalt ce, imbinat cu panele din aluminiu, dau senzatia ca totul este suspendat pe cele doua coloane gigant. Miezul central al compozitiei de arhitectura din plan cuprinde, bateria de ascensoare ce penduleaza din 200ft in 200ft, pentru stabilitate pe verticala si asigurarea acestea la atacul fortelor laterale, ca de exemplu, ( vanturi si cicloane, seisme orizontale etc.).

Verticala cladirii cuprinde : 278 de apartamente, spatii pentru sport la interior, piscine interioare, sali de expozitii, SPA, iar la “ground floor”, se afla o sala speciala de sport cu o  piscina venita parca din lumea visurilor, cu caderi de ape, efecte de culoare, lumina si textura cromatica ce dau imagini cu totul aparte. 347 locuri de parcare, completeaza ambientul in ansamblul lui. Este o cladire de locuit, un mic mega-tower ce a fost finalizat in 2005. Contrastul chromatic dintre albastrul de cobalt ce impreuna cu albul imaculat al panourilor realizate din materiale de ianalta rezistenta, realizeaza o puternica imagine de zgarie norii din timpurile noastre.

Aceasta locuinta moderna si contemporana amplasata in desertul locului de nastere a lui Ismail, fiul lui Avraam, sta marturie ca, binecuvantarea lui Ismail cu aurul negru, adica petrolul zilelor noastre, a facut din el o “marturie” ca, ce a dat si binecuvantat Dumnezeu, ramane vesnic, iar omul sa asculte de Dumnezeu, Amin !

In numarul urmator, am sa va descriu, proiectul, “Boston Tower”, 2270 ft. ,inaltime proiect ce l-am elaborat in cadrul Universitatii din, Capitala Balaurului American !

Arh. Gheorghe Petrescu, CUA  University, Washington, DC., USA.

Cronica Ideilor: Un racnet in arhitectura mondiala

Despre autor
-