22
Views

“Haidem ! sa ne zidim o cetate si un turn al carui varf sa atinga cerul, si sa ne facem un nume, ca sa nu fim imprastiati pe toata fata pamantului”. Turnul “Babel”, ramane in Istoria neamului omenesc una din cele mai mare opera de arta arhitecturala creata de mana omului. Desi a fost conceputa dupa reguli stiintifice ce nici astazi nu le dam de capat, oamenii de atunci cand, Dumnezeu le-a incurcat limba si sau imprastiat pe toata fata pamantului, au incetat sa mai continuie sa construiasca cetatea si mai ales turnul ei.

Si totusi, Dumnezeu a inzestrat mintea omului cu intelepciune si talent si, te miri ce poate face Dumnezeu prin creatura  Sa, omul. Astazi, nebunia verticala a luat avant si noile frontiere ale arhitecturii, duc spre noi verticale pe diverse meridiane ale planetei pamant. Zgarie Norii de astazi, intrec cu mult primul turn numit, “Babel”, iar dorinta omului de a escalada pe verticale imposibile de imaginat, fac un dans tematic de speranta si nebunie.

In aceasta nebunie se inscrie si “Boston Tower”, Teza mea de Design, din cadrul programului de Master American in Arhitectura, din anul 2007. O teza complexa, cu un amplasament complicat de numai 40,000 de SQ. FT., in plan, cu o inaltime proiectata de 2270 FT. Am cautat sa realizez prin proiect un symbol al orasului Boston, pentru un numar de 10000 de oameni, ce, incap pe o suprafata de teren de numai 40000 de SQ. FT., pe toata verticala compozitiei arhitecturale. Acest ansamblu poseda 12( doisprezece), niveluri de parcare subterana controlate si supervizate electronic pentru un numar de 800 de masini. Apoi, de la cota + 0,00  in sus un spatiu total, pe o inaltime variabila intre, 200 FT. – 400 FT., numit “spatiul verde” El cuprinde imagini panoramice de efect pentru marele public ce traverseaza verticala turnului, intra sau iese din el, totul este controlat din punct de vedere al securitatii turnului dar si al individului.

11 September 2001 a tot schimbat din temelii optica functionarii unei linii verticale arhitecturale. Peste spatiul verde functional se ridica doua lame de turnuri, “South Tower”, ce merge pana la cota, +1670 FT., iar North Tower se ridica pana la cota de, + 2270 FT. Peste 90 de ascensoare de mare viteza, urca si coboara de la cota – 400 FT. la cota + 2270 FT. Flexibilitatea lor in plan, creeaza din 200 FT. in 200 FT., stabilitatea si balansul celor doua turnuri compozitionale. Ca programe de arhitectura sant incluse spatii de: locuit, hoteliere, sport, SPA, culturale, agrement, sali de conferinte, restaurante, cofetarii, braserii, alimentatie publica, banci, spatii pentru meditatii, spatii religioase si doua bisericii, centre de intalniri internationale,
spatii mecanice si de reparatii electrice, sanitare, termice, aer coditionat, etc., spatii de control si protectia individului cu sute de camere de luat vederi pe fiecare  nivel, etc.

Structura de rezistenta este realizata din aliaje speciale din aluminiu si oteluri de inalta performanta. Aceasta structura este in interior si agatata de ea este coaja translucida in grosime de 15mm realizata din paneluri de sticla de diverse culori capabile, la rezistente mari, mergand pana acolo ca nici un glonte cu calibru de 35mm, nu strapunge grosimea de 15mm a coajei translucide. Spatiile verzi din interior sant oaze de sanatate, iar parcurile surpriza din 4 in 4 nivele, te fac sa te simti in lumea verde si odihnitoare a Edenului de odinioara.

Totul circula perfect, in primul rand pe verticala si apoi pe orizontala. In capul celor doua turnuri domina doua corpuri prismatice ce reprezinta un spatiu de reflexie. O panorama a orasului poate fi vazuta cu ochiul liber chiar pana la 100 de km. Elasticitatea celor doua turnuri este astfel calculata incat sa reziste chiar si la vanturi de peste 200 km/ora, iar la miscarile tectonice pe orizontala si verticale, au fost prevazute protectii antiseismice infiltrate in structura de rezistenta primara, prin dispositive electronice de atenuare a impactului seismic.

North Tower, poate duce o sageata fata de axa verticala de 24 FT., adica aproximativ 8 metri, fara sa se intample nimic in interior. Materialele si mai ales noile tehnologii moderne, fac posibila realizarea performantei in materie de arhitectura. Viata se schimba, si te schimba si pe tine om al secolului 21, asa ca, nu te mira de noile nebunii ce se nasc pe acest pamant batran si obosit deoarece, avem de lucru. Am imaginat spatii speciale pentru mesaje pur religioase, cu tot confortul necesar. In acest “tower”, lucrezi, dormi, te distrezi, faci sport, mergi la scoala, mergi la biserica, poti sa faci lucruri normale, numai ca de data asta esti la inaltime, adica pe romaneste, (la cucurigu).

Avem dreptul sa visam, si Dumnezeu ne ajuta, ca sa ducem la indeplinire planurile Sale. Eu sant in competitie cu acest proiect si sant sigur ca Dumnezeu ma va ajuta sa merg mai departe. Acum pentru teza de doctorat pregatesc un “MEGAPOLIS”, adica o noua nebunie pe verticala unde sa bag si sa functioneze perfect peste 100000 de locuitori, unde sa traiasca, sa lucreze, sa se distreze, sa se roage, etc., in acest oras gigant pe verticala.

Dragii mei, nu am scris acest articol ca sa ma laud ci, sa stiti si dvs., ce poate imagina mintea omului creat de Dumnezeu, iar pentru tanara generatie sa stie ca, si ea are dreptul sa viseze si sa inventeze, indiferent daca e CRIZA sau NU.

Tinerii de astazi se iau dupa batrani si dupa datini de natura Adventista : “Nu mai fac nimic caci vine Domnul !” O idee total gresita. Tu ca tanar/a, trebuie sa-ti pui tinte inalte, ca nu se stie cand vine Domnul ! De ce sa impiedic eu un tanar care vrea sa devina ceva in viata aceasta ? Dragi parinti, lasati pe copiii vostri sa viseze la lucruri indraznete si rugati pe Marele Eu Sant sa va ajute sa le impodobiti viata lor cu idealuri inalte. Fiul sau fica ta poate fi : un mare architect, medic, inginer, mathematician, fizician, grafician, pictor, sculptor, caricaturist, ceramist, designer de navomodele si avioane, geolog, pilot, astronaut, politician, si lista poate continua.

De ce sa nu visezi acum cand tineretea este in usa vietii tale ? Mai tarziu va fi prea tarziu. Acum este timpul si valoarea acumularilor cantitative si calitative ale vietii tale ? Alege ce vrei din viata asta dar, fii cu Isus in permanenta, altfel, in acest secol complicat si ciudat pe alocuri, fara ajutorul Lui, nu faci NIMIC.

Iti doresc sa faci o alegere buna pentru tine, si sa stii ca, la Isus, se afla marile posibilitati pentru educatia ta, indiferent cat de scumpa ar fi ea. Sa nu te gandesti niciodata la “BANI”, caci banii sant in mainile Creatorului Nostru. Daca te increzi in Isus, El va scoate lucruri bune pentru tine si vei primi si pe deasupra, Viata Vesnica, altfel, nici viata asta nu faci nimic, si, pierzi si, VESNICIA. Fii tare in Isus, ai curaj, inoata in ape tulburi, treci prin experiente si, in final, vei fii un mare BIRUITOR / BIRUITOARE. Dumnezeu sa te si sa ne binecuvinteze, Amin !

Arch. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Cronica Ideilor: Boston Tower

Despre autor
-