38
Views

GIMNASTICA  DE  DIMINEATA,  DA  SANATATE  SI  LUNGESTE  VIATA

Motto:  “Decat o viata intreaga cioara, mai bine o vara vultur”

Autori:  arh. Gheorghe Petrescu si Stanuta Petrescu – CUA University,  Washington,  DC,  USA.

Dupa caderea in pacat si scoaterea lui Adam si a Evei din Gradina Eden, viata pe pamant s-a schimbat.  Armonia de altadata, a fost trecuta sub presiunea pacatului si a mortii. Prabusirea si dezastrul pierderii vietii fara calcare de Lege, i-a luat locul castigarea existentei prin sudoare si nastere prin durere. S-a nascut prima ucidere, apoi au urmat gasirea noilor unelte pentru arta lucrarii pamantului si a luptei unuia impotriva celuilalt. Printre ele s-a nascut si miscarea fizica de cladire a corpului omenesc, intr-o armonie pamanteasca spre a satisface nevoia de frumos, ca in Eden. Numai ca, in decursul veacurilor, s-au inventat si lucruri folositoare omului dar si acele nebunii ce in decursul vremurilor, a marit numarul uciderilor prin torturi de tot felul, in numele unui zeu pamantean. Lupta fizica si pregatirea ei, erau realizate in spatii speciale, unde se realizau exercitii specifice fortificarii corpului omenesc, fie pentru sport, fie pentru lupta, fie pentru distrugerea unei natiuni, impotriva alteia. Printre ele la loc de cinste a fost si Gimnastica.

In toate civilizatiile au existat dorinti si realizari la nivelul corpului uman, aproape de performante cat mai perfecte. Silueta si proportiile acestui corp uman, au fost scrise in diverse forme si pe diverse materiale, in decursul istoriei. Istoria Civilizatiilor e plina cu tot felul de  informatii, schite, diagrame, desene, picturi, sculpturi, tratate  privind frumusetea corpului uman, descrieri amanuntite asupra proportiei si rapoartelor trupului uman. Obsesia omului a fost, este si va fi, sa arate ca in Eden. Nu este rau de loc, numai ca, statisticile spun ca numai 10% din omenire, se lupta sa aibe un trup armonios, plin de viata, cu greutatea normala, o dieta de hrana bazata pe alimente sanatoase si cat mai crude, renuntand la carne si preparate din carne, la bauturi alcolice, la fumat, la droguri, la cafea, si lista continua. Numai ca, odata cu noile tehnologii din viata omului modern, au creeat cadrul unui mod de viata sedentara, stand pe un scaun ergonomic in fata computerului, ore intregi. Magia programelor ce le gasesti la TV, pe ecranele computerilor, pe mini aparatelor electronice cu memorie vizuala, pe multitudinea noilor aparitii  gen ipod, camere video de diverse dimensiuni si altele, tin de tine ca om, femeie si mai ales copil, de parca ai fi legat pentru spanzuratoare. Depinzi de ele si devii, sclavul lor.

Si totusi, timpurile in care traim, fac parte din viata noastra cotidiana si trebuie sa luam ce este bun din asta viata, si sa punem in gunoiul civilizatiei moderne, ce nu este folositor atat pentru noi cat si pentru familia noastra. Nu te obliga nimeni sa faci cum fac altii, numai ca, daca viata lor reflecta, sanatate fizica, sanatate spirituala, echilibru in alimentatie , somn si miscari fizice necesare intretinerii corpului uman, atunci, exemplul lor e benefic pentru tine si viata ta. De ce sa nu accepti ce este util si functional ce trece prin filiera unui design bazat pe armonie, ritm, proportie, estetica, si altele. Avem ca exemplu, viata din Eden. De ce nu cautam sa incercam a trai aceasta viata, in conditiile pamantesti de azi? Este dificil, deoarece, avem asa numitele obiceiuri impamantenite in arborele genealogic al familiei fiecaruia, iar mofturile de suprafata, atrag in jos, o viata cumpatata si armonioasa in Spiritul Evangheliei lui Hristos. Daca Dumnezeu ne-a oferit atata bagaj de cunostinte, de ce totusi, nu savuram lucrurile bune si eficace pentru un corp armonios si bine proportionat? Intretinerea acestui corp prin exercitii fizice simple si uzuale, aduc balsam de prospetime pentru sanatatea noastra. Nu vrem sa aplicam in viata noastra aceste sfaturi, vom deveini obezi cu un computer in brate, nu vom sti sa mai alergam sau chiar sa mergem drept, cum mergeam odata. Apare cocoasa fizica, capul mare, membrele poaterioare si cele inferioare, nu mai au musculatura ca altadata, si lista poate continua. De ce? Tocmai ca lipseste de mult din programul nostru,“Gimnastica de Dimineata”.

Sa fie clar, vrei sa arati bine, vrei sa ai un trup proportionat, vrei sa fii in gabaritele unei greutati normale, vrei sa stea design-ul tau vestimentar bine pe trupul tau de tanar/a sau om-femeie in varsta, vrei sa dai si altora un exemplu prin, supletea si proportia armonioasa a corpului tau? Atunci, apucate de treaba si fa gimnastica 30 de minute in fiecare dimineata. Nu te lasa inselat/a ca este greu. Nimic nu este greu, numai ca daca nu faci aceste lucruri, vei arata ca un morman de carne, cu picioare scurte si groase, cu un mers leganat stanga/dreapta, cu un baston in mana pentru echilibru. Vedeti domniile voastre, noi dam vina pe viata si activitatea ei, dar i-a aduti aminte ce faceai in tinerete? Cate nazdravanii nu erau in munca noastra de zi cu zi? Nemancati la timp, munca peste puterile fizice ale noastre, multe nopti nedormite pentru un pumn de dolari pentru a cumpara o casa, fara un echilibru al unei vieti cu munca de 8 ore, odihna 8 ore, si restul de 8 ore pentru familie si problemele ei. Iar sfarsitul de saptamana, era ocupat de al doilea job, pentru a rotunji cheltuielile unei vieti extravagante in devenire. Pai, i-a spuneti domniile voastre, cate vieti avem pe acest pamant? Una singura, si daca si de asta ne batem joc, atunci, nu ne batem joc de noi, ci, de Isus care ne-a creeat, caci corpurile noastre sant temple ale Duhului Sfant. Si mai spunem ca un afront la adresa lui Isus, Doamne Iarta-ne!

Si cu toate aceste pacate savarsite de noi oamenii in timpul vietii noastre, Isus ne zice: “Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu, va voi da odihna”. Si Isus va asculta ruga noastra, numai ca, daca nu vrei sa asculti sfaturile Lui atunci, el te va lasa in alegerea ta ceea aleasa te tine insuti. Atentie, o viata spirituala armonioasa consta in impletirea unei vieti fizice cu miscari de educatie fizica, efectuate in fiecare zi, de regula dimineata, cu o dieta vegetariana pe masura fiecaruia, dpdv financiar, un regim de lucru de numai 8 ore, odihna de noapte 8 ore, altarul spiritual de dimineata si seara, iar Sambata si Duminica, timp pentru hrana spiritualo-bisericeasca a fiecaruia, timpul liber petrecut cu familia in fiecare zi. Pare anormal nu? Si totusi, acesta este un program in care tot ce facem, sa facem spre Slava LUI DUMNEZEU, in veci Amin!

Cronica Ideilor – Gimnastica de dimineata

| Cronica Ideilor |
Despre autor
-