23
Views

CRONICA IDEILOR
“Bisericutele din Biserica Adventa”

“Vai de voi Carturari si Farisei fatarnici! Pentruca voi inchideti oamenilor imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati sa intre.”

Lumea contemporana cu specificul ei de a trai cat mai bine la nivelul individului, naste pretentii de la nivel de intelect. Tocmai datorita faptului ca unii progreseaza material, altii se lauda cu prezenta lor filozofica despre viata si aspiratiile ei, iar marea majoritate se claseaza in modestia lor de circumstanta, fie de natura materiala, intelectuala, filozofica, si lista continua. Si totusi, azi ca si ieri, cele doua paturi sociale domina avutia sau saracia crestina a unei Biserici de tipologie Adventa. Biserica primara a avut in ea patura modesta a vietii sociale deoarece Isus a venit la cei truditi si impovarati de cale lunga. Asta nu inseamna ca nu a convenit sa vorbeasca cu cei avuti material sau intelectual. Cel din Ceruri a iubit pe toata lumea, numai ca diferenta intre mine si tine o fac eu, sau tu, in detrimentul Evangheliei lui Isus.

Suma apostolica a Bisericii dupa moartea lui Isus capata noi valente, iar diavolul ataca din nou in tot ce a avut mai scump acest Isus, si anume Biserica Sa pentru care s-a jertfit, semanand adevarul si speranta mantuirii Neamului Omenesc cazut in pacat si moarte. Numai ca obiceiuri straine s-au infiltrat in aceasta celula binecuvantata de cer si au aparut peste noapte acele vulpite si lupi rapitori ce au cautat sa distruga Biserica de ieri, cautand si azi sa sparga prin atacuri greu de imaginat raul viclean al sarpelui cel vechi, numit diavolul si satana. Dar Dumnezeu a pus hotare acestui inger de lumina decazut pentru vesnicie si nu-l lasa sa faca ceva fara permisiunea noastra, a mea si a ta, caci vorbim de valoarea individului in ziua de azi si a capacitatii lui de perceptie.

Biserica contemporana moderna adventa s-a umplut cu noi valente creative la nivelul intelegerii lucrurilor de ieri, de azi, si de maine. Bisericute formate din frati si surori cu vaza in Biserica de azi transeaza precum Maria pe vremuri, sfidand pur si simplu ambianta crestina a acestei Biserici. Formulari inexistentiale la nivelul intelegerii anumitor lucruri duc spre prabusire ce a sadit Isus in inima membrilor acestei Bisericii, de-a lungul istoriei ei. Am ajuns unii dintre noi sa punem la indoiala adevaruri Sfinte ce au stat la baza acestei Biserici Advente. Noi carturari si farisei fatarnici se ridica azi cu pretentii greu de imaginat, iar filozofia moderna a noii interpretari crestine din gura acestora aduce intuneric spiritual corpului nevinovat si slab al Bisericii. Sunt bisericute ce apar la tot pasul pentru a scoate in evidenta lumina lor noua, imbracata in straie moderne, si o filozofie cu totul straina adevarului Evangheliei.

Si totusi, Dumnezeu planeaza asupra Bisericii Sale, iar Duhul Lui Cel Sfant raspandeste mireasma de credinta in Cel Rastignit la Golgota, filozofiile lumii acesteia ramanand de rusine in fata Marelui Eu Sunt. Tu din ce bisericuta faci parte? Esti bogatul plin de sine, arogant, infumurat si nepasator de nimeni? Esti saracul material, dar bogatia cunostintelor Bibliei le pastrezi numai pentru tine? Esti orbul apocaliptic ce nu percepe pe unde merge? Ori esti ticalosul cu haine de sfintenie omeneasca, sau nenorocitul ce nu permite semenului sau sa faca ceva fara consimtamantul domniei tale de invatator fals al bisericii? Sau esti saracul Adventist de Ziua a Saptea ce prin umilinta desarta maturi tot ce e bun din jurul tau? Sau esti orbul care nu vede pacatul si moartea cuibarita din inima ta, sau esti goliciunea spirituala a Bisericii Advente de Ziua a Saptea, cu ani buni in ea, dar gol precum nudurile mondene ale arogantei artei vizuale moderne?

La ceas de reflectie . . . din ce bisericuta fac eu parte?

Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Cronica Ideilor – Bisericutele din Biserica Adventa

| Cronica Ideilor |
Despre autor
-