13
Views

“Vezi sa faci Cortul Intalnirii dupa chipul, care ti sa aratat pe munte.”
Moise, marele invatat al Orientului Antic, a studiat la inalta universitate a faraonilor. Avea la dispositie, bogatia srisa pe papirusuri a vechilor civilizatii, iar predarea si seminariile universitare, erau sustinute in salile special amenajate ale marelui faraon al civilizatiei antice. Si de aici si pana la simplitatea evreului ce lucra caramizi cu paie, este, incomensurabila. Si totusi, Dumnezeu nu are nevoie de noi, El are nevoie de ascultarea noastra fata de El. Sa nu uitam ca Moise a studiat printre altele si Arhitectura, ce reprezenta o stiinta, o tehnica si o arta.
Memoria vizuala data lui de Dumnezeu, a consfintit exactitatea executiei unei lucrari speciale pe numele lui adevarat, Tabernacolul Orientului Antic.
Astazi crestinul Adventist de Ziua a Saptea, nu mai da importanta locasului de Inchinre, ca pe vremuri. Conceptia filozofico-religioasa in lumea adventa a sacrului Sfant cum era in vechime, sa dus, iar, preocuparea si gasirea unor solutii de arhitectura si urbanism, se lasa greu de digerat, ca sa nu spun mai rau, fiecare face dupa cum viseza, mai bine sau mai rau. In Romania am lasat un concept in arhitectura adventa. L-am denumit atunci, ce l-am pastrat si azi, sub denumirea de: “Advent Sacred Space”. Spatiul advent nu este “organic” ci, are o forta si stabilitate prin simetrie, balance, proportie pe verticala si orizontala, ritm, stil ecclesiastic bazat pe intreita solie ingereasca, simbolistica, functionalitate, ordine intr-o lume crestino-eclesiastica,de la simplu la complex. Lumina si culoarea, textura cromatica a materialelor, contrastul intre dansul luminii naturale si umbra ce impreuna cu penumbra, fac jocuri de efect a unui spatiu clar si definitoriu. Acest spatiu se cheama astazi in filozofia arhitecturala a bisericii advente, “Spatiul Advent Sacru”. El reprezinta Sfanta si Sfanta Sfintelor din vechime. Atentie, nu ai voie sa schimbi un concept se s-a nascut in ceruri, la tronul Divin. Dumnezeu  ne-a dar intelepciune si clarviziune cum sa facem un asemenea spatiu sacru. Nu ai voie sa copiezi sau sa aduci in acest spatiu Sfant, elemente de arhitectura si mobilier din alte culturi ale vremii. Nu ai voie sa faci chipuri cioplite fie ele chiar si nevinovate la prima vedere. Sacrul Advent trebuie sa ramana simplu si definitoriu. El are nevoie de o organigrama profesionista realizata de architect, nu de pastor sau de lopatari. Acest spatiu sintetizeaza ordinea vizuala si prietenia ce o reda prin linii, forme si volume. El trebuie sa aibe o forma pura controlata geometric atat in interior cat si in exterior. Spatiul Advent in realitate este o forma continua intre plafon, pereti si pardoseala. Am realizat in Romania, un spatiu advent coerent ca forma si integrarea structurii in aceea forma. Vezi, Matca, Craiova, Targu-Mures A, Sighetu-Marmatiei, Fagaras, 6 Martie, Perieni-Iasi, Cuvin-Ghioroc si altele. Onestitatea in expresia materialului folosit da, eleganta si plasticitate in arhitectura sacra de tipologie Adventa. Arhitectul, creeaza conceptul in Arhitectura Adventa. Daca nu esti profesionist, nu ai dreptul si cutezanta sa te interpui in liniile de conceptie arhitecturale ale arhitectului. Pace de Sus. Amin !

Arch. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Cronica ideilor: Arhitectul, Pastorul si Lopatarii

About The Author
-