25
Views

“Toti copiii lui Israel, barbati si femei, pe care-i tragea inima sa ajute la lucrul poruncit de Domnul prin Moise, (Tabernacolul), au adus Domnului daruri de buna voie.”

Arhitectul, Pastorul si Lopatarii sant cei care inchid triunghiul echilateral al diagramei functionale in arhitectura sacra Adventa. Baza triunghiului o formeaza marea masa a enoriasilor unei biserici Advente ce, pe umerii ei se asterne dorinta de implinire a unui vis. Visul realizarii unui lacas de Inchinare ce, raspunde la parametrii socio-functionali al unui concept spatial de arhitectura Adventa, planeaza usor pe umerii “lopatarilor” de ieri si de azi. In masa lopatarilor gasesti toate profesiile ce, vor sa-si aduca aportul la realizarea unei lucrari care vrea sa cante si sa vorbeasca ea insasi. Sa nu uitam ca in vechime, Moise a fost arhitectul ce a controlat toata lucrarea Tabernacolului, iar Aron a fost preotul ce se ruga impreuna cu Moise la realizarea marei opere arhitecturale a Orientului Antic, pe numele lui adevarat, “Cortul Intalnirii” sau “Tabernacolul”.

Si totusi, Dumnezeu l-a avertizat pe Moise sa faca cum a vazut macheta spatiala realizata de Marele Eu Sant din ceruri. Moise a respectat totul in materie de executie a Tabernacolului si, marea opera de arta arhitecturala a poporului Israel a fost la inaltimea dorita de Cel din Ceruri. Dumnezeu a binecuvantat poporul de atunci si lucrarea a ramas ca un monument de arta sacra universala, pana astazi.

Lucrurile s-au schimbat si odata cu trecerea timpului, au aparut noi cerinte si concepte religioase ce nu fac dacat sa-si etaleze curiozitatea religioasa prin linii, forme si volume. Biserica Adventa a preluat si ea in materie de Arhitectura, elemente si stiluri ce contravin conceptului Advent Sacro-Spatial, si de aici apar noi ambitii personale ce, de multe ori, le gasesti in marea masa a lopatarilor. Eu am dat banii, faci ca mine?..spune o voce de lopatar, sau, o alta voce striga, si ameninta ca, daca Biserica nu are turn ca celelalte Bisericii din alte confesiuni, vreau banii care i-am dat, inapoi? A-ti inteles? Si, lista razvratirii, poate continua.

Templul lui Dumnezeu, chiar in lumea pacatului si a mortii, trebuie sa fie capabil de a raspunde la argumente precise de teologie Adventa imbinate armonios cu necesitatea zilelor noastre. Am evoluat calendaristic si marea masa a lopatarilor ar trebui sa gandeasca ca, actul de creatie al unui Sanctuar Advent Sacru modern, are liniile lui arhitecturale de compozitie, iar functia si culoarea trebuiesc corolate la necesitatea epocii actuale, ce difera de la o etapa la alta. Santem in lumea unei etape de exceptie in materie de inteligenta umana. Cine a dat aceasta inteligenta omului contemporan?…Dumnezeu. Si atunci, de ce sa nu cercetam lucrurile care vin de la “El” si, care vin de la oameni.

Ambitia, vulgaritatea, vanitatea, prostul gust, neconcordanta valorilor primare, obraznicia si folosirea unui vocabular de strada in Capela Adventa, barfa ieftina si necontrolata, folosirea unei minti straine si necredincioase, utilizarea viclesugului ca arta a defaimarii individului, folosirea clevetirii si a nemultumirii de tot ce se face in Biserica, ingamfarea si prostia, toate acestea le gasesti bine mersi printre lopatarii Bisericii Advente. Armonia unei opere Advente in arhitectura spatiului ei sacru se poate realiza prin UNIREA tuturor eforturilor dintre, Arhitect, Pastor si Lopatari. Sa avem arta in suflet, Amin!

Arch. Gheorghe Petrescu, CUA University, Wshington, DC., USA.

Cronica Ideilor – “Lopatarii”

About The Author
-