32
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii 26 Februarie 2009

Cine a vorbit despre criza? Asa probabil se intrebau cei peste 1.400 de participanti la licitatia care a avut loc saptamana aceasta la Paris in fastuosul Grand Palais, prin ferestrele caruia se putea admira panorama faimosului bulevard Champs Elysee. In acest decor de 1001 de Nopti,  a avut loc liciatatia colectiei de arta a bine cunoscutului creator de moda Yves Saint Laurent, decedat anul trecut. Companionul sau, omul de afaceri Pierre Berge, a hotarat sa vanda colectia de arta pe care au adunat-o impreuna vreme de 50 de ani. Inainte de inceperea licitatiei, publicul a avut ocazia sa admire aceste comori de nepretuit, in mod gratuit. La sfarsitul saptamanii, peste 30.000 de persoane s-au perindat prin salile incarcate cu opere de arta, rare. In general ei au asteptat cel putin 4 ore ca sa le vina randul sa admire aceste opere de arta.

Licitatia a avut loc timp de 3 zile: luni, marti si miercuri. Ea a atins deja de luni seara un record nemaiintalnit, deoarece s-a realizat o cifra de vanzare de 206 milioane de euro, un record pentru o colectie particulara. O cifra asemanatoare a fost inregistrata la New Your in 1997, cand s-a obtinut 163 milioane de euro pentru colectia Victor si Sally Ganz.

La sfarsitul celor 3 zile, cifra totala a vanzarilor a atins 373 milioane de euro, suma care va fi donata cercetarii pentru AIDS.

In total s-au inregistrat 25 de recorduri la vanzarea diverselor opere de arta propuse. Asa de exemplu, un tablou al renumitului pictor francez Matisse, s-a vandut cu  32 milioane de euro, o sculptura de Constantin Brancusi, ,,Madame L.R“, a depasit 29 milioane de euro, un record pentru sculptorul roman.

In cea de-a doua zi, vanzarile s-au desfasurat in  aceeasi maniera, milioane si milioane de euro au fost incasate pentru opere de arta. Un fotoliu estimat intre 2 pana la 3 milioane de euro, a fost vandut pentru suma de 21.9 milioane.

Critici de arta, experti, oameni interesati in arta sau in afaceri, au fost de-a dreptul extaziati in fata paradei de raritati artistice si a preturilor exorbitante. De cate ori ciocanul maestrului de ceremonii marca sfarsitul licitatie si era consemnat pretul exorbitant, un nou record, ecoul rasuna sub cupola aurita a palatului fastuos ,,Cine vorbea de criza? Cine se plangea ca nu sunt bani destui pe piata?”

Ce se poate citi pe prima pagina a ziarelor. In zilele noastre au loc evenimente dramatice aproape la fiecare secunda.

Israelul se afla in plina criza parlamentara, deoarece ca urmare a alegerilor, nici un partid nu poate forma un guvern, iar reprezentantii partidelor politice nu se pot intelege cum sa-si imparta functiile.

In Statele Unite bancile sunt in pragul falimentului, in fiecare saptamana zeci de mii de muncitori isi pierd slujbele deoarece industria este in extrema dificultate.

Atentate au loc zilnic in Iran, Afganistan, Egipt, etc.

In Africa si Asia milioane mor de foame si boli, si lista se poate extinde la nesfarsit.

In acest context dramatic, am fost mai mult decat socat sa citesc pe prima pagina a ziarelor pe langa relatarea despre viata si excesele starurilor de cinema prezente in Hollywood pentru ceremonia de decernare a Oscarurilor, un eveniment intr-adevar dramatic.

Fosta pisica a presedintelui Clinton, a decedat la varsta de 20 de ani, dupa o lunga lupta cu un cancer de gat. Barry Landau, un expert in istoria presedintiei americane, a anuntat detaliile acestei tragedii. Articolul se referea la faimosul pisoi numit Socks, ca fiind fostul prim pisoi al Americii. Intr-adevar se spune ca presedintele este primul american, ca sotia sa este prima doamna a tarii, nu stiam insa ca si pisica lor devine prima pisica a americii. Dincolo de ridicolul acestei stiri, cred ca aceasta preocupare  dovedeste starea de spirit a unei natiuni care nu realizeaza, sau nu vrea sa realizeze ce se intampla pe glob.

Controversa si scandal. In Dubai, are loc intre 26 februarie si 1 martie, un festival de literatura. Organizatorii au selectionat printre alte lucrari, un roman semnat de Geraldine Bedell, o reportera britanica de la revista Observer, si in acelasi timp scriitoare.

La inceput toate pareau in regula, actiunea  romanul intitulat ,,The Gulf Between Us”, se desfasoara in regiune, de fapt cartea este una dintre putinele romane in limba engleza a carui actiune se desfasoara in regiune, si are o atitudine foarte ingaduitoare fata de situatia din regiune, si islam in general. Dar iata ca dupa ce au citit cu atentie cartea, cenzura festivalului a anulat invitatia. Isobel Abulhoul, directorul festivalului a scris casei de editura informandu-i ca nu doreste ca festivalul sa ramana in istorie ca cel care a lansat o carte controversata. Controversa la care organizatorii fac referire, este faptul ca personajul principal al cartii, Sheikh Rashid, este suspectat de a fi homosexual. Autoarea a incercat in zadar sa spuna ca romanul prezinta doar suspiciuni asupra eroului principal, un erou cu totul imaginar. Simplul fapt ca eroul cartii este banuit ca este homosexual, este considerat  motiv de controversa si scandal.

Extremistii pakistanezi rapesc un oficial. In Swat, provincia din nord-vestul Pakistanului, in care autoritatile statului au permis introducerea Sariei, a legislatiei islamice, extremistii au rapit duminica un inalt oficial. E vorba seful administriei regionale, desemnat de guvern. Impreuna cu el au fost rapiti si 6 agenti insarcinati cu paza sa. Anterior, autoritatile centrale de la Islamabad sustinusera ca talibanii din Swat, ar fi acceptat un armistitiu pe timp nelimitat, o afirmatie prompt dezmintita la un post de radio pirat, de liderul talibanilor din regiune.

Clinton in China. Sefa diplomatiei americane, Hillary Clinton, si-a incheiat vizita de doua zile in China comunista. In finalul sejurului ei, Clinton s-a intalnit cu aparatori ai drepturilor omului, si a participat la un serviciu divin aprobat de regim. Intalnirile si-au propus sa evidentieze atasamentul secretarului departamentului de stat fata de valorile drepturilor omului, fara sa irite insa regimul comunist. Demnitarul american refuzase sa acorde prioritate respectarii drepturilor omului in China, spre a nu periclita succesul convorbirilor privind intensificarea cooperarii chino-americane in domeniul combaterii crizei economice, si incalzirea globala. China si SUA sunt interdependente si vor creste or cadea impreuna, in functie de relansarea economiei americane, a estimat ea.

China. Accident minier. O explozie intr-o mina de carbune din China s-a soldat, potrivit oficialitatilor, cu cel putin 73 de victime omenesti. Alti 65 de ortaci sunt izolati in subteran, in spitale fiind tratati circa 100 de mineri raniti. Dezastrul s-a produs in nordul tarii, langa capitala provinciei Shanxi. Industria miniera a Chinei comuniste e cea mai afectata de accidente mortale, din intreaga lume. Anul trecut au murit in China, in urma unor explozii, aproximativ 3.200 de ortaci.

Australia isi comemoreaza victimele. O zi de doliu national. Australia comemoreaza victimele incendiilor soldate recent cu aproximativ 209 victime omenesti. Premierul australian Kevin Rudd si printesa britanica Anne, au participat la ceremonia derulata la Melbourne, capitala statului federal australian Victoria, cel mai afectat de sinistru. Adresandu-se compatriotilor sai, seful executivului de la Canberra a promis ajutorarea reconstructiei comunitatilor distruse de flacari si transformarea zilei de 7 februarie intr-o zi de comemorare anuala a victimelor duminicii negre, in care au izbucnit incendiile.

Eliberare de detinuti. In contextul unei amnistii anuntate de junta militara birmana, au fost pusi in libertate in Myanmar, ceva mai mult de 10 prizonieri de constiinta. Regimul reactionase la vizita unui raportor al ONU insarcinat sa verifice situatia drepturilor omului, care se intalnise si cu detinuti politici, promitand punerea in libertate a peste 6.000 de oameni inchisi. Intre cei pusi in libertate, sunt si 5 calugari budisti. Sefa miscarii pentru democratie din Myanmar, laureata a premiului Nobel, Aung Saan Suu Kyi, se afla in continuare in arest la domiciliu, dupa gratii fiind si secretarul general al partidului infiintat de ea.

Ce sa facem cu gunoiul din spatiul cosmic? Aceasta este intrebarea care a fost dezbatuta zilele trecute in Viena, in cadrul lucrarilor Comitetului Natiunilor Unite pentru Utilizarea Pacifica a Spatiului Cosmic.

Nicholas L. Johnson, seful sectiei NASA pentru deseurile cosmice, a estimat ca exista in momentul de fata in spatiu 19.000 de obiecte, dintre care 900 sunt sateliti, restul fragmente, sau pur si simplu gunoaie pierdute in spatiu.

Oamenii de stiinta sunt ingrijorati, deoarece odata cu trecerea timpului, aceste gunoaie se inmultesc intr-un ritm ingrijorator. Modalitatile imaginate pentru a curata spatiul cosmic, au o eficienta relativa si un pret extrem de ridicat. Fie ca este vorba de coborarea lor in atmosfera, unde se vor dezintegra, sau antrenarea lor in etajele superioare ale cosmosului, aceste operatii sunt periculoase, putand produce accidente si alte complicatii.

Gripa aviara. La un spital din nordul Vietnamului, a fost inregistrat un nou deces datorat gripei aviare. Sambata 21 februarie a decedat o femeie de 23 de ani. S-a inregistrat primul deces al anului 2009, si cel de-al 53-lea deces cauzat de virusul H5N1, inregistrat de cand epidemia a fost semnalata in Vietnam.

In intreaga lume, numarul victimelor se ridica la peste 250 de persoane.

Avion turcesc, prabusit la Amsterdam. Un avion s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Cutiile negre au fost recuperate iar cele doua motoare au fost gasite la 100 de metri de aparatul rupt in trei bucati, dupa contactul cu solul. Prabusirea aeronavei Boeing 737-800, apartinand companiei Turkish Airlines, s-a soldat cu 9 morti, dintre care trei membri ai echipajului. De asemenea, 86 de persoane au fost ranite, din care 6 sunt in stare critica, iar 25 au suferit rani serioase. Accidentul a avut loc in apropierea unei zone rezidentiale si a autostrazii din zona de aterizare a aeroportului international Schiphol. Autoritatile din Olanda si Turcia considera ca numarul extrem de redus al victimelor poate fi considerat un miracol. Potrivit martorilor, avionul a lovit solul initial cu coada, tarandu-se apoi pe solul noroios. Bilantul victimelor ar fi fost mult mai mare daca aparatul ar fi fost cuprins de flacari.

Cat de nociv este fumatul. Pe masura ce trece vremea, societatea contemporana descopera ca se joaca cu tot felul de pericole pe care nu demult nici nu le banuia.

Daca acum cativa ani se putea fuma oriunde si oricum, acum aceasta a devenit un lucru de neconceput. Mijloace de transport, birouri, restaurante si alte localuri publice, unde puteai taia fumul cu cutitul, sunt acum interzise fumatorilor. S-a vorbit apoi de ,,second hand smoking,” adica despre cei care doar respira fumul fara sa fie fumatori ei insisi, colegi de birou, chelneri si vecinii de voiaj, au fost recunoscuti ca fiind si ei in pericol din cauza fumului.

Nu demult a aparut o noua categorie ,,third hand smoking,” adica cei care sunt otraviti de catre toxinele lasate in urma lor de catre fumatori. S-a constatat ca dupa ce fumul a fost aerisit, raman in urma toxine. Aceste substante carcenogene raman in stofa mobilelor, in carpet, si asa mai departe, destul ca sa intoxice mai ales pe copii.

Autorul unui studiu publicat recent, Dr. Jonathan P. Winickoff, profesor asistent la Harvard Medical School, arata ca oriunde putem simti miros de tigare, inseamna ca exista substante toxice care sunt nocive.

Miracolele crizei economice. Pentru vremuri exceptionale, masuri exceptionale, asa pare sa fie lozinca zilelor noastre. In Statele Unite si multe tari Europene (Franta, Anglia, Germania) statul se pregateste sa devina coationarul principal al celor mai importante banci, numai ca aceasta inseamna in realitate nationalizarea lor, ceea ce in teorie era contrar regulilor de baza ale capitalismului.

In acelasi context, de cate ori un guvern are nevoie de bani, mareste taxele la tutun, alcool si benzina, bine stiind ca aceste produse produc adictie, da, chiar si condusul masinii, dupa ce te-ai invatat sa mergi unde vrei, cand vrei, cu masina ta, nu vei mai astepta cu orele autobuzul, dupa ce ti-ai cumparat casa in afara orasului ca sa fii linistit, nu o vei vinde ca sa te muti aproape de statia de autobuz doar pentru ca benzina s-a scumpit.

In aceeasi ordine de idei, California, cel mai populat stat american, dar si cel mai afectat de o criza financiara fara precedent, propunerea parlamentarului Tom Ammiano, pare ca are succes, in pofida caracterului ei extravagant.

Tom Ammiano argumenteaza ca cultivarea, transportul si comercializarea marihuanei, desi ilegala in acest moment, cunoaste o cifra de afaceri extrem de importanta. De unde solutia pe care el o propune, sa depenalizam acest business si sa-l supunem  taxelor ca orice alt comert. Cu banii castigati putem echilibra bugetul Californiei.

Intr-un interviu acordat ziarului the San Francisco Weekly, Quintin Mecke estima ca acest impozit ar trebui sa produca anual cel putin 1 miliard de dolari. Daca aceasta legislatie va vedea lumina zilei, California va fi primul stat american care va depenaliza marihuana.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Durata vietii si exercitiu fizic.

Rezultatele unui studiu publicat anul trecut in revista Archives of Internal Medicine, sugereaza ca exercitiul fizic protejeaza celulele umane impotriva imbatraniri. La studiu, care a avut loc in Marea Britanie, au participat 2.401  gemeni, dintre care 2.152 femei si 249 barbati. Gemenii au fost solicitati sa raspunda la o serie de intrebari legate de nivelul si durata activitatilor fizice, daca fumeaza, si referitor la nivelul socioeconomic.

,,Rezultatele sugereaza ca exercitiul fizic poate sa protejeze organismul impotriva procesului de imbatranire“ a declarat Dr. Tim Spector, profesor de epidemiologie genetica la King’s College din Londra. Cercetatorii britanici au analizat lungimea unor structuri microscopice numite Telomeres, care sunt amplasate in partea inferioara a cromosomilor, si ajuta la  divizarea celulei. Cu fiecare divizare de celula, Telomeres se scurteaza, iar cand ajung prea scurte, celula nu se mai poate diviza. Oamenii de stiinta sunt de parere ca procesul de imbatranire este strans legat de procesul de scurtare al acestor Telomeres. Cand aceasta structura se scurteaza prea mult, celula moare, muschii se slabesc, pielea se rideaza, vederea si auzul slabesc, iar procesul de gandire se deterioreaza.

Cercetatorii au reusit sa stabileasca o relatie directa intre lungimea acestor Telomeres si durata exercitiului fizic. Materialul genetic al gemenilor a fost comparat iar rezultatul a aratat ca cei care au avut cel putin 100 de minute de exercitiu fizic moderat pe saptamana au avut lungimea Telomeres in medie simlare cu cei care erau cu 5 ani mai tineri; iar cei care au declarat ca exerseaza cel putin 3 ore pe saptamana au avut lungimea la Telomeres similara cu cei de 9 ani mai tineri. De asemenea, s-a observat o deteriorare a materialului genetic si la cei care au declarat ca fumeaza. Concluzia a fost ca persoanele cu o viata sedentara, si cei care fumeaza, pot sa-si scurteze viata cu aproximativ 10 ani.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Cand nu este nici o descoperire dumnezeiasca, poporul este fara frau; dar ferice de poporul care pazeste legea“. Proverbe 29,18

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 8/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-