33
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                                           Semnele saptamanii 12 Noiembrie 2009

Zidul care trebuia sa cada. Pe 9 noiembrie a avut loc in Berlin, o comemorare extrem de emotionanta la care au asistat zeci de mii de persoane. Aniversarea a 20 de ani de la caderea zidului care despartise Berlinul de est de cel de vest, adica de zidul care despartise vreme de 28 de ani lumea comunista de cea capitalista, in ultima instanta vecini, rude si prieteni care s-au regasit efectiv peste noapte. Zidul a fost ridicat in noaptea de 12 spre 13 august 1961, un zid inalt de peste 3 metri si foarte bine pazit de soldati gata sa traga si sa omoare pe oricine ar incerca sa-l treaca.

A fost numit zidul rusinii, a fost un simbol al confruntari dintre capitalism si comunism, a fost si ramane o cicatrice dureroasa in istoria umanitati. Dincolo de aspectul politic pe care personalitatile politice prezente l-au subliniat in discursurile lor, mai ales ca Angela Merkel cancelara Germaniei este nascuta in partea comunista a tari, am retinut personal un alt aspect. Poate deoarece am o relatie personala cu acest zid, pe care l-am vizitat de cateva ori, pe vremea cand era in serviciu, iar eu traiam in Romania, sau era doar un vestigiu, iar eu traiam deja in lumea occidentala.

Imi aduc aminte cum de la inaltimea ultimului etaj al turnului televiziunii priveam peste zid la lumea libera constient ca nu pot trece dincolo, ca acel simbol al libertatii si prosperitati imi este interzis.

Anii au trecut, zidul a cazut, Germania s-a reunificat, si am avut ocazia sa stau in fata portii Brandemburg. Acolo unde erau odata mitralierele sovietice, acum vanzatori ambulanti vindeau uniforme militare sovietice, legitimatii de KGB sau Stazi, carnete de partid, si alte simboluri ale unei lumi apuse. Cu cativa ani in urma eram in stare sa platesc sume astronomice, sa imi risc poate viata ca sa trec acel zid, iar acum paseam indiferent pe taramul odata interzis.

Revenind la aspectul spiritual, care ar trebui sa fie principala noastra preocupare, avem in fata noastra perspectiva unei vieti vesnice, fericite si fara suferinta, o viata care ne este oferita fara plata, si pe care o dorim, sau o ignoram.

Prea adesea estimam ca intre noi si aceasta viata este un zid, si in adevar el exista, numai ca acest zid a fost construit de noi insine. Noi suntem cei care l-am ridicat, noi suntem cei care il pazim si care avem grija ca nimeni sa nu treaca de partea cealalta. Acest zid este din nefericire cladit in inimile si mintile noastre, el ne impiedica sa avem parte de acea viata minunata, si mai mult exemplul si atitudinea noastra impiedica adesea si pe altii sa aiba acces la aceasta.

Cu ocazia acestei aniversari, mi-am propus sa-mi vizitez propria constiinta si sa fac curatenie, sa daram zidul ridicat cu grija, sa las acces liber inimii mele la oferta vietii vesnice pe care Tatal Ceresc o face fiecaruia.

Ce parere aveti, sunteti interesati de o asemenea propunere, a-ti dori sa faceti la fel, sa daramati zidul din inima dvs, poate este doar un simplu gard subred, poate este un zid masiv din beton, poate este din prefabricate, oricum ar fi, poate si  trebuie sa fie daramat, este conditia mantuirii noastre vesnice.

Masacru la cea mai mare baza militara din SUA. Un psihiatru militar a deschis focul joi la o baza militara din Texas, omorand 13 persoane si ranind alte 30. Suspectul, despre care initial se credea ca a murit in incidentul armat, a fost arestat si este intr-o stare stabila, a anuntat armata. Rapoartele preliminare arata ca a fost un singur agresor, care a fost impuscat de mai multe ori la locul faptei, a declarat generalul Robert Cone. Suspectul, identificat drept maiorul Nidal Malik Hasan, a deschis focul la un centru militar de la baza Fort Hood, in jurul orei locale 13.30. Incidentul ar fi durat circa 14 minute. Alte trei persoane au fost retinute initial de politie pentru interogare, dar au fost eliberate ulterior. Hasan, in varsta de 39 de ani, este un absolvent al Virginia Tech, psihiatru si lucra la centrul medical militar Darnall, din Fort Hood, potrivit dosarului sau. Un oficial federal a declarat ca Hasan este un cetatean american de origine iordaniana. El s-a nascut in Virginia si nu a fost detasat niciodata in afara Statelor Unite. Potrivit senatoarei de Texas Kay Bailey Hutchison, Hasan urma sa fie trimis in Irak, si parea sa fie suparat din acest motiv. Generalul Cone a declarat intr-o conferinta de presa ca cel putin 10 dintre cei care si-au pierdut viata sunt soldati. O ceremonie de absolvire avea loc la numai 50 de metri de centrul unde a avut loc incidentul. Cel putin 25.000 de persoane se afla la Fort Hood in orice moment al zilei, a declarat un purtator de cuvant al armatei.

Pakistan. Atentate. In timpul unui al treilea atentat cu bomba comis in nord-vestul Pakistanului, in decurs de numai trei zile, si-au pierdut viata 15 persoane, alte aproximativ 20 fiind ranite. Potrivit martorilor oculari, un atentator sinucigas, a detonat bomba in mijlocul unei piete aglomerate din orasul Charsadda. Luni, trei persoane au fost ucise in timpul unui atentat comis in capitala provinciei Peshawar, iar duminica 13 persoane si-au pierdut viata in timpul unui alt atac, in aceeasi regiune.

Vizita. Netanyahu. Presedintele american, Barack Obama, l-a primit la Casa Alba pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, intr-o intrevedere stabilita in ultimul moment. Principala tema a dialogului purtat cu usile inchise, o constituie reluarea procesului de pace din Orientul Mijlociu. Relatiile bilaterale intre America si Israel, dar si problema iraniana vor fi luate in discutie de cei doi lideri. Obama cere Israelului sa opreasca procesul de colonizare a teritoriilor palestiniene, pentru a permite resuscitarea negocierilor de pace. Netanyahu respinge aceasta solicitare. El se afla in SUA pentru o vizita de trei zile pentru a sustine un discurs la adunarea generala a celei mai importante organizatii evreiesti din Statele Unite.

Conflict intre marina sud-coreeana si cea nord-coreeana. Doua nave de razboi din Coreea de Sud si Coreea de Nord, s-au angajat intr-un schimb de focuri in Marea Galbena. Potrivit unui purtator de cuvant militar de la Seul, marina sud-coreeana a atacat o nava de patrula nord-coreeana care depasise granita dintre cele doua tari si nu reactionase in urma focurilor de avertisment. Nord-coreenii au ripostat, dar ambarcatiunea lor a fost grav avariata. Nu exista deocamdata informatii privind eventuale victime. Incidente similare, soldate cu morti si raniti, au mai avut loc in 1999 si 2002.

Florida. Atac armat. Un barbat care fusese concediat cu doi ani in urma a deschis focul intr-o cladire din centrul orasului Orlando din Florida, sediul firmei in care fusese angajat inainte. Doi oameni au fost ucisi si cel putin sase raniti. Potrivit autoritatilor locale, atacatorul in varsta de 40 de ani, a fost arestat cu trei ore mai tarziu in casa mamei sale, unde a declarat ca a comis aceste crime, pentru ca firma l-a abandonat. 

Recompense pentru prinderea liderilor talibani. Pakistanul a anuntat luni o recompensa de cinci milioane de dolari pentru informatii care ar duce la capturarea lui Hakimullah Mehsud, liderul Miscarii talibanilor din Pakistan, si a altor 18 lideri talibani. Oricui captureaza acesti oameni, morti sau vii, sau furnizeaza informatii concrete, guvernul ii va oferi o recompensa in bani. Teroristii din Miscarea talibanilor din Pakistan, sunt implicati zilnic in actiuni criminale, sunt responsabili pentru moartea unor musulmani nevinovati, potrivit autoritatilor de la Islamabad. Cea mai mare recompensa, de peste 600.000 de dolari, este oferita pentru prinderea lui Hakimullah Mehsud, liderul miscarii, a principalului sau colaborator, Wali ur-Rehman Mehsud, si a lui Qari Hussain Mehsud, prezentat drept unul dintre responsabilii pentru antrenarea teroristilor sinucigasi. Eventualii informatori trebuie sa contacteze administratia locala sau serviciile de securitate, iar anonimatul este garantat.

A murit din cauza mandriei. S-a intamplat in Germania in orasul Hambourg. Thomas Lessmann, un barbat de circa 50 de ani, s-a prezentat la spitalul universitar d’Eppendorf, pentru un consult medical. Doctorii i-au cerut sa faca niste radiografii, dar aparatele din spital permiteau greutatea limita 200 kg, iar el avea 230 kg.

Deoarece depasea greutatea maxima admisa a masinilor, personalul spitalului  l-au trimis la gradina zoologica, care are masini cu o limita de greutate mai ridicata.

Profund jignit de aceasta propunere, bolnavul s-a dus acasa suparat si a renuntat sa continue investigatiile. Doua saptamani mai tarziu el a murit acasa fara sa fi fost tratat.

Desi nu este sigur care a fost cauza decesului, este clar ca mandria care l-a facut sa refuze a face radiografiile la gradina zoologica a jucat un rol important.

Ar fi poate de semnalat ca prea adesea in viata de toate zilele, si mai ales in cea spirituala, mandria si eul personal pot sa ne ucida.

Obama ii cere lui Karzai sa faca mai mult pentru combaterea coruptiei. Presedintele american, Barack Obama, l-a felicitat pe omologul afgan, Hamid Karzai, pentru realegerea sa la conducerea tarii, dar l-a avertizat ca asteapta de acum mai multe actiuni in gestionarea afacerilor interne si in combaterea coruptiei. Obama a subliniat ca il va judeca pe Karzai dupa fapte si nu dupa vorbe. Acest moment trebuie sa fie cel in care incepem sa scriem un nou capitol, bazat pe o mai buna guvernare, pe eforturi mai serioase pentru eradicarea coruptiei, pe eforturi comune pentru antrenarea fortelor afgane, a spus Obama. El i-a cerut lui Karzai sa actioneze cu indrazneala si hotarare si sa profite de interesul pe care il acorda comunitatea internationala tarii sale, pentru a demara reforme interne. Obama a parut sa incerce sa elimine suspiciunile legate de legitimitatea lui Karzai, spunand ca procesul electoral a avut in adevar probleme, dar ca rezultatul final a fost stabilit conform Constitutiei afgane.

Salonul divortului. Un semn sigur al vremurilor moderne si al moravurilor care le insotesc. Pe 7 si 8 noiembrie, a avut loc la Paris salonul divortului. Inspirandu-se dupa un eveniment similar care a avut loc la Viena in 2007, si care s-a bucurat de un succes deosebit, organizatorii francezi s-au gandit ca este vremea potrivita sa faca si ei unul.

Desigur ca statisticile oficiale le dau dreptate; un cuplu din doua divorteaza, insusi presedintele Frantei a divortat si inca de doua ori.

Cu aceasta ocazie, cei peste 5.000 de vizitatori, in majoritate femei in instanta de divort, sau deja divortate, au gasit sfatuitori si consilieri.

Fie ca a fost vorba de avocati, notari, detectivi, bancheri, psihologi, care sa-i ajute pe cei ce divorteaza sa-si solutioneze problemele legale. O alta categorie de sfatuitori erau: chirurgi esteticieni, dermatologisti, antrenori de gimnastica sau de slabit, consilieri in cum sa te imbraci in public, si mai ales in intimitate. O alta categorie era aceea a agentiilor imobiliere, care sa ajute sa vanda casa in care a locuit cuplul, sa cumpere alta noua sau macar sa o redecoreze. O alta categorie prezenta a fost cea a agentiilor de turism specializate in excursii si croaziere pentru cei necasatoriti.

Avand in vedere dezastrul moral caracteristic zilelor noastre, evenimentul a avut un succes remarcabil.

Human Rights Watch acuza armata kongoleza de crime impotriva populatiei civile. Organizatia pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Watch, a acuzat trupele guvernamentale din Republica Democratica Kongo, ca au ucis incepand din luna martie, in estul tarii peste 500 de civili. Exista de asemenea dovezi ca soldatii au luat parte in regiunea de criza Kivu, la masacre, a declarat o reprezentanta a organizatiei. In consecinta, Human Rights Watch a cerut misiunii de pace a ONU sa inceteze sa ofere ajutor trupelor guvernamentale. In primavara, armata a inceput o noua ofensiva impotriva militiilor Hutu. Pana acum, misiunea ONU, sprijina aceasta ofensiva cu tehnica de lupta si mijloace de transport. Din militiile Hutu fac parte si responsabili pentru genocidul din invecinata Ruanda, din urma cu 15 ani, soldat cu moartea a aproximativ 800.000 de etnici Tutsi.

Presedintele Obama si Afganistanul. Presedintele SUA, Barack Obama, s-a aratat nemultumit de planurile ce i-au fost prezentate in cursul reuniunii asa-numitului Consiliu de Razboi, privind viitoarea strategie pentru Afganistan. In locul adoptarii unuia sau altuia din planuri, Obama a cerut clarificarea posibilelor optiuni, a declarat un oficial de rang inalt al administratiei de la Washington. Chestiunea principala ramasa in suspensie se refera la alegerea momentului si posibilitatile de transfer a responsabilitatii dinspre trupele americane spre guvernul de la Kabul. Potrivit presei, acum se afla pe masa presedintelui patru planuri, care prevad suplimentarea trupelor cu pana la 40.000 de militari. Ambasadorul SUA in Afganistan, Karl Eikenberry, care fusese anterior comandantul suprem al fortelor americane din tara, a exprimat dubii serioase in privinta oportunitatii suplimentarii trupelor. Alianta NATO intentioneaza sa cedeze treptat responsabilitatea inspre guvernul afgan, incepand de anul viitor. Anuntul a fost facut de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, dupa o intalnire avuta la Londra cu premierul britanic Gordon Brown.

Italia. Gripa porcina. 17 persoane au murit din cauza gripei porcine in Italia, au anuntat autoritatile. Ministrul Sanatatii a cerut populatiei sa nu ia cu asalt spitalele, pentru a nu sufoca sistemul medical. Feruccio Fazio, a reamintit ca, anul trecut, gripa sezoniera a facut 8.000 de victime in Italia. Ultima victima este un copil de 11 ani, din nordul Italiei, care a murit in Austria. Un alt copil de 11 ani, din sud, a murit vineri la Napoli. Autopsia a aratat ca el nu suferea de nici o alta boala in afara gripei porcine, a anuntat agentia ANSA, iar primarul din Pompei a decis sa inchida scolile din localitate pentru doua zile. Aceste vesti i-au facut pe italieni sa mearga in numar mare la serviciile de urgenta ale spitalelor. Potrivit lui Fazio, varful epidemiei este asteptat in primele zile ale anului viitor, dar vaccinul ar putea ajunge inainte. El le-a cerut femeilor insarcinate sa se vaccineze acum.

Tinerii, mai expusi infectarii cu H1N1. Noi date provenind din Mexic, prima tara afectata de pandemia de gripa H1N1, confirma ca tinerii sunt mai expusi riscului de a contracta virusul, dar ca persoanele in varsta risca mai mult decesul, potrivit unui studiu publicat joi de The Lancet. O echipa de epidemiologi de la Institutul mexican pentru securitate sociala a studiat dosarele a 64.000 de persoane care sufereau de simptome de gripa si care s-au dus la centre medicale, intre sfarsitul lunii aprilie si sfarsitul lunii iulie. Testele au confirmat ca 11%, adica 6.945, sufereau de gripa porcina. 56% dintre aceste cazuri vizau persoane cu varste intre 10 si 39 de ani. Numarul cazurilor a fost mult mai mic la pacientii mai varstnici. Totusi, la pacientii de peste 70 de ani, rata deceselor a fost de 10,3% si de 5,7% la cei intre 60 si 69 de ani. Rata mortalitatii a fost de doar 0,9% la cei cu varste intre 20 si 29 de ani. Riscul infectarii a fost redus cu 35% la cei care s-au vaccinat in anii precedenti impotriva gripei sezoniere.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Obezitatea asociata cu cancerul. Aproximativ 100.500 cazuri noi de cancer sunt inregistrate anual in USA, si toate aceste cazuri sunt datorate obezitati, este de parere American Institut for Cancer Research. Printre tipurile de cancer cauzate de obezitate se numara cancerul de san, endometrial, rinichi si colorectal, toate asociate cu obezitatea, si asta din cauza ca peste 33% din polutatia americana este considerata obeza, adica are cel putin 14 kg peste greutatea normala. Pe langa cancer, obezitatea este responsabila pentru riscul ridicat la diabet si maladii cardiovasculare. Excesul de kg creste riscul de cancer in mai multe feluri. Pentru cancerul de san si endometrial productia excesiva de estrogen devine o problema. Femeile obeze au o cantitate marita de estrogen care circula in sange, lucru care face riscul de cancer sa fie marit. De asemenea obezitatea creaza un reflux de acid gastric care ataca tesutul din partea inferioara a esofagului, care in final duce la cancer esofagian. Dr. Donna Rayan, oncologist si presedinte al organizatiei Obesity Society, este de parere ca activitatea hormonala in persoanele obeze influenteaza dezvoltarea de cancer. De exemplu, productia ridicata de insulina devine o problema la persoanele obeze, lucru care contribuie la stimularea celulelor canceroase. Sfatul medicilor pentru cei obezi: sa slabeasca, sa mareasca activitatea fizica si sa elimine alimentele nesanatoase din dieta lor.  

 O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele, si le face, il voi asemana cu un om cu judecata, care si-a zidit casa pe stanca“. Matei 7,24

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 44/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-