22
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                  

                   Semnele saptamanii 10 Septembrie 2009

Impresii de calatorie, gradina mistica. Ma plimbam prin Quedlinburg,  un oras plin de istorie, in inima muntilor Hartz din Germania, si admiram cladirile care au rezistat secolelor, si castelul catarat semet pe un colt de stanca. Undeva la poalele colinei, langa un parc cu arbori seculari, am remarcat niste parcele cu plante care pareau foarte ne la locul lor in acest decor medieval. Printre aceste parcele prost ingrijite si desperecheate, am remarcat niste pietre sculptate cu semne care nu pareau a fi parte din mostenirea istorica a orasului. Am fost profund nedumerit, si l-am intrebat pe gazda mea, un expert in plante si agricultura, despre ce este vorba, si mi-a explicat spre totala mea stupefactie ca este vorba de niste gradini izoterice, adica mistice, ca un grup de oameni aparent respectabili din oras, vin la intervale regulate si conduc ceremonii mistice, canta si danseaza pe acele parcele de teren. Ei au semanat acele plante si le folosesc pentru diverse potiuni magice. Pietrele sculptate aveau si ele o semnificatie mistica. Cumva tulburat de acest peisaj ciudat, m-am indepartat in graba.

Nu pot sa-mi scot din memorie aceste imagini, nu pot sa-mi imaginez ca oameni traind in secolul 21, educati si inteligenti, conducand masini elegante si folosind computere miniaturizate, pot sa practice obiceiuri pe care nici taranii de acum cateva secole, cei care au lucrat odata acel ogor sau au sadit copacii din parc, nu puteau sa creada.

Calgary si-a sarbatorit diversitatea. Ca mai toate orasele canadiene, mai ales cele mari cu dezvoltare industriala, Calgary este locul unde traiesc mii si mii de emigranti, barbati si femei de toate culorile si rasele. Ei muncesc impreuna in aparenta pace si armonie. Festivalul si parada care a avut loc in Calgary saptamana trecuta, a fost cu totul deosebita deoarece a avut in vedere o alta diversitate.

Circa 6.000 de persoane au participat la o parada si la festivitati in care si-au glorificat faptul ca desi erau barbati, au ales sa fie femei, purtandu-se si imbracandu-se ca atare, sau ca sunt homosexuali. Organizatorii acestei manifestari care a avut loc in plin centrul orasului erau foarte mandri deoarece acum 20 de ani la aceeasi manifestatie au participat numai 20 de persoane.

Sa nu credeti ca a fost o manifestatie marginala, fara participare oficiala; la ea au participat activ doi politicieni locali, Aldermen Joe Ceci si Druh Farrell, iar seful politiei Chief Rick Hanson, a urcat la tribuna si a asigurat ca politia nu va tolera nici un fel de discriminare impotriva celor care au ales sa fie deosebiti.

Dallas Barnes organizatorul acesteia, declara ca este placut impresionat de faptul ca Calgary a devenit mult mai intelegator si primitor cu ei, ca populatia a inteles ca nu sunt un grup mic si de neglijat, ca astazi homosexualii sunt pretudindeni. Din nefericire, Barnes are dreptate.

Irak. Atentat. Explozia unei masini-capcana, a ucis luni sapte persoane in Irak. Atentatul a avut loc la intrarea in orasul Ramadi, din vestul Irakului. 16 persoane au fost ranite in atac, potrivit politiei. Autoritatile irakiene au anuntat ca din cei ucisi, trei persoane erau politisti iar restul civili.

India. Transport ilegal de arme. Autoritatile indiene au consemnat la sol un avion militar al Emiratelor, care se pregatea sa plece spre China, dupa ce au descoperit la bord, arme si explozibili, relateaza AFP. Avionul, care venea de la Abu Dhabi si se indrepta spre Hanyang, in China, a obtinut autorizatia de a ateriza duminica la Calcuta, pentru alimentare.

Nici pilotul, nici ceilalti membri ai echipajului nu le-au spus autoritatilor ca transportau arme, a declarat un oficial indian. Potrivit acestuia, pilotul si cei opt membri ai echipajului sunt interogati.

Muammar Gadaffi cere desfiintarea Elvetiei. Liderul libian Muammar Gaddafi, intentioneaza sa solicite Natiunilor Unite ,,desfiintarea” Elvetiei, si impartirea teritoriului acesteia intre statele vecine, informeaza Bild. Colonelul Gaddafi a depus o cerere la ONU, in care spune ca statul elvetian trebuie sters de pe harta si impartit intre Franta, Italia si Germania. Potrivit informatiilor, Gaddafi urmeaza sa-si prezinte planul la 15 septembrie, cand Libia va prelua, pentru un an, presedintia Adunarii Generale a ONU. Gaddafi a prezentat aceasta idee, pentru prima data, in iulie, in cadrul summit-ului G8 din Italia, cand a spus ca ,,Elvetia este o mafie mondiala si nu un stat”. Ministrul elvetian de Externe a spus ca Libia duce o campanie impotriva intereselor Elvetiei. La randul sau, Christa Markwalder, care este parlamentar elvetian, a declarat: ,,suntem ingrijorati ca Libia va incerca sa foloseasca presedintia Adunarii Generale a ONU, pentru a produce daune reputatiei Elvetiei”. Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat dupa ce fiul colonelului Gaddafi, Hannibal, si sotia sa, care era insarcinata, au fost arestati in Geneva, in urma cu un an, fiind acuzati ca au agresat o camerista intr-un hotel. Doi oameni de afaceri elvetieni au fost ulterior arestati in Libia, fiind inca in inchisoare in acest moment, in ciuda promisiunilor lui Gaddafi ca vor fi eliberati.

In regiunea chineza Xinjiang nu este pace. Politia controleaza orice miscare in cartierul uigur din Urumki, dupa ce zeci de mii de chinezi Han, au iesit pe strazi cerand o securitate mai mare, si avertizand ca au fost tinta unor ,,misterioase” atacuri cu seringa. Vineri dimineata, fortele de ordine au instalat bariere intre cele doua cartiere principale ale capitalei regiunii Xinjiang, blocand pentru a doua oara accesul la piata uigura. ,,Ni s-a cerut sa nu deschidem moscheea”, a declarat pentru France Presse, un responsabil al unei moschei din centrul orasului. Viata economica si religioasa din cartierul uigur este din nou pusa sub lacat de politie, care a luat cu asediu orasul Urumki. Traficul rutier este aproape in intregime blocat, iar oamenii sunt sfatuiti sa nu iasa din case. Autoritatile incearca astfel sa evite o reeditare a manifestatiilor de la inceputul lunii iulie, cand aproximativ 200 de persoane au fost ucise in urma ciocnirilor dintre chinezii Han (majoritatea etnica din China) si uiguri (musulmani vorbitori de limba turca, minoritate care locuieste cu predilectie in nord-vestul Chinei).

Filipine. Accident naval. In largul coastelor filipineze s-a scufundat un feribot avand la bord aproximativ 1.000 de pasageri si membri ai echipajului. Cel putin trei persoane au murit, alte peste 80 fiind date disparute, potrivit comandamentului marinei de la Manila. Echipajele a doua nave comerciale si una de razboi, au reusit sa salveze aproape 900 de persoane. Inainte de a se scufunda, feribotul s-a inclinat pe o parte din motive inca necunoscute. Ca urmare, capitanul a ordonat tuturor oamenilor aflati la bord sa-si puna vestele de salvare. Vasul efectua o cursa pe ruta General Santos – Iloilo, si s-a scufundat la aproximativ 800 de km sud de Manila.

Kabul. Atentat. Atentatul comis la intrarea in baza militara NATO de pe aeroportul din Kabul s-a soldat cu moartea a cel putin doi civili si ranirea a patru militari straini, a anuntat un ofiter NATO. Un atentator sinucigas a detonat bomba in fata intrarii principale a bazei militare a aeroportului, a spus colonelul Koziel Bart. ,,Toate portile au fost inchise, si cursele au fost suspendate”, a precizat el. ,,Doi civili au murit si alti sase au fost raniti”, a informat purtatorul de cuvant al Ministerului afgan de Interne. ,,Trei soldati americani si unul belgian” au fost raniti, a anuntat si purtatorul de cuvant al fortelor NATO. Atentatele au fost revendicate de militantii talibani.

Kunduz. ISAF, eforturi de calmare. Dupa atacul aerian al NATO soldat cu multe zeci de victime, executat in regiunea Kunduz din Afganistan, comandantul trupelor internationale ISAF, generalul Stanley McChristal, depune eforturi pentru calmarea situatiei. Generalul american a vizitat personal locul in care pana la 90 de persoane au fost ucise, dupa ce talibanii au capturat doua cisterne cu carburant destinate trupelor NATO. Anterior, McChristal s-a adresat afganilor prin intermediul televiziunii, promitand elucidarea completa a cazului. Potrivit surselor afgane, intre victime se numara numerosi civili. Ministrul german al Apararii, Franz Josef Jung, a justificat din nou decizia comandantului german din zona, de a cere asistenta aviatiei. Jung a declarat ziarului Bild am Sonntag, ca exista indicii clare, potrivit carora talibanii intentionau sa execute un atac asupra bazei germane din Kunduz, cu ajutorul celor doua autocisterne.

Venezuela. Demonstratii anti-Chavez. Guvernul venezuelan intentioneaza sa retraga unei noi serii de posturi de radio si televiziune licenta de emisie. Autoritatea de telecomunicatii Conatel, intentioneaza sa interzica in curand 29 de posturi fiindca nu au respectat noile conditii pentru prelungirea licentelor de functionare. Amintim ca la finele lunii iulie, alte 32 de posturi de radio si televiziune au fost inchise cu aceeasi motivatie. In total, sunt verificate licentele a 240 de posturi radio si tv.

La Caracas, in capitala tarii, se desfasoara noi demonstratii impotriva presedintelui Hugo Chavez. Mai multe mii de persoane protesteaza impotriva unei noi legi a invatamantului care, in opinia criticilor, duce la indoctrinarea elevilor. Demonstrantii cer eliberarea opozantilor arestati cu ocazia mitingurilor anterioare. Simultan cu demonstratia opozitiei se desfasoara si marsuri ale sustinatorilor presedintelui de stanga Hugo Chavez. Acestia cer mai ales o limitare a prezentei trupelor americane in tara vecina Columbia.

Italia autorizeaza pilula avortiva. Dupa indelungi dezbateri, cererea a fost depusa in noiembrie 2007, agentia italiana pentru medicamente, a aprobat comercializarea in Italia, a pilulei avortive RU486.

Acest medicament permite ,,eliminarea“ pe cale medicamentoasa a unei sarcini mai mici de 5-7 saptamani. Aceasta inseamna ca femeia gravida care vrea sa faca un avort in acest stadiu precoce al sarcinii, nu mai are nevoie sa se duca la nici o clinica specializata, sa faca alta interventie chirurgicala, etc. Foloseste doar acest ,,medicament“ si sarcina este eliminata prin actiunea ei  chimica.

In Franta acest medicament este autorizat din anul 1988, dar in Italia, biserica catolica si dreapta conservatoare au facut totdeauna opozitie.

Desigur ca biserica catolica este infuriata de aceasta masura, deoarece ea considera pe buna dreptate, ca embrionul este o persoana din prima zi a existentei sale. Monseniorul Elio Sgreccia,presedintele academiei pontificale pentru viata, de la Vatican, declara ca aceasta pilula ,,nu este un medicament, ci o otrava mortala“. 

Deputatul Luca Volonte, declara ca este vorba de ,,triumful culturii mortii“. Legislatorii precizeaza ca in Italia medicii au dreptul, pentru motive de constiinta sa refuze sa practice avortul, si de fapt circa 70% dintre ei o fac. In 2008 s-au practicat in Italia 121.406 de avorturi.

Abhazia ordona distrugerea navelor georgiene din ,,spatiul sau maritim”. Abhazia a ordonat marinei sale sa distruga navele georgiene care ii incalca spatiul maritim, a anuntat miercuri liderul acestei regiuni separatiste, Serghei Bagap, in replica la ,,un act de piraterie” din partea Tbilisi, potrivit Interfax, relateaza AFP. ,,Le-am ordonat fortelor militare maritime sa distruga navele georgiene care incalca spatiul maritim al Abhaziei. Aceasta masura se explica prin actele de piraterie comise de partea georgiana”, a spus el. La sfarsitul lunii august, o nava sub pavilon panamez, care transporta petrol din Turcia spre Suhumi, a fost oprita de autoritatile georgiene conform unei legi ce interzice activitatile economice in teritoriile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, fara aprobarea Georgiei. Capitanul turc al navei a fost condamnat luni la 24 de ani de inchisoare pentru ,,contrabanda si incalcarea legii georgiene privitoare la teritoriile ocupate”.

Afganistan. A fost eliberat un jurnalist. O unitate britanica de comando a eliberat in nordul Afganistanului un reporter luat ostatic de extremisti musulmani. Jurnalistul britanico-irlandez, isi propusese sa scrie pentru ziarul new York Times despre atacul NATO asupra celor doua cisterne capturate de talibani in provincia Kunduz, cand a fost luat ostatic de islamisti. In timpul operatiunii si-au pierdut viata translatorul ziaristului si un militar britanic. Au mai fost ucisi, un comandant taliban si alte doua persoane.

 Furtunile din Turcia si America Latina. Cel putin 11 persoane au murit inecate, potrivit presei, dupa violenta furtuna care a afectat nord-vestul Turciei. Autoritatile au recurs la elicoptere ale politiei si armatei pentru a salva persoane amenintate de suvoaie. Inundatii puternice au avut loc si la Istanbul, unde artere de circulatie principale si doua autostrazi s-au aflat temporar sub ape.

15 persoane si-au pierdut viata in estul Argentinei si in Brazilia in urma unor tornade. Peste 100 de oameni au fost raniti, potrivit autoritatilor. Furtuna a smuls arbori din radacini, a distrus acoperisurile caselor, si a provocat intreruperea temporara a livrarii curentului electric.

Inalta tradare din vremea nazismului, in sfarsit anulata. Regimul nazist a avut o lege care condamna automat la moarte pe cei care erau gasiti ca sunt tradatori de patrie. In baza acestei legi, nenumarate persoane care au fost gasite ca au daunat cauzei naziste, si eventual au favorizat inamicul au fost executate. Persoane suspectate de activitati politice, evrei, cei care faceau comert la negru, cei care ajutau pe prizonierii de razboi sau pe dezertori, militari dezertori, etc., au fost de-a valma victima acestei legi. Nimeni nu poate spune cate mii sau zeci de mii au fost executati.

Pana acum familiile acestora trebuia sa faca demersuri individuale si sa sustina cauza defunctului in justitie ca sa obtina anularea sentintei si reabilitarea lor.

A durat aproape 65 de ani pentru guvernul german ca sa ajunga la aceasta concluzie, si sa ofere o reabilitare generala. O lupta de o viata a familiilor celor care cateodata, fara motiv au fost victima regimului nazist. Asa cum declara ministru justitiei Brigitte Zypries, aceasta masura restaureaza onoarea si demnitatea acestor victime ale sistemului juridic nazist. Este un semnal important pentru familiile acestora, care nu mai au de ce sa le fie rusine de stramosii care au fost executati de dictatura nazista.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Execitiu fizic impotriva depresiei. Depresia psihica de multe ori creeaza la oameni o stare de letargie si duce la pierderea oricarei sperante de o viata normala. In aceste situatii, exercitiul fizic devine ultimul lucru pe lista de prioritati al acestor oameni. Insa un regim moderat de exercitiu fizic poate reduce depresia in aceeasi masura ca si medicatia, sunt de parere unii medici de specialitate. ,,Exercitiu fizic se pare ca are un efect semnificativ in elevarea stari sufletesti”,  a declarat Dr. Andrew Leuchter, profesor of psihiatrie la UCLA Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior din California. Medicii sunt de parere ca actvitatea fizica ar trebui folosita in mod independent, sau in combinatie cu tratamentul medical, precum si alte forme de terapie. De multe ori persoanele cu cazuri avansate de depresie nu au un beneficiu semnificativ de la tratamentul medical, in schimb, un regim de activitate fizica poate face o schimbare vizibila in starea lor psihica. S-a observat ca activitatea fizica are un efect pozitiv asupra creierului, si forteaza pe oamenii retrasi si izolati sa se reintegreze in societate. Unii dintre acesti pacienti doresc sa se intoarca la lucru, si se reconecteaza cu prieteni si familie. Cand aceste persoane reusesc sa isi schimbe rutina zilnica si sa adauge exerciu fizic, asta duce la o mare schimbare in atitudinea lor mentala. Intr-un studiu publicat in anul 2007 in revista Psychosomatic Medicine, se relateaza cum 41% dintr-un grup de 202 de barbati au reusit sa reduca simptomele de depresie dupa o perioada de 16 saptamani, cu ajutorul unui regim de exercitiu fizic in grup. Cercetatorii sunt de parere ca activitatea fizica contribuie la cresterea nivelului de serotonin in creier. Se crede ca serotonin este substanta raspunzatoare pentru echibrul starii psihice.  Medicii inca nu inteleg care este mecanismul prin care o persoana cade in depresie, dar au observat ca activitatea fizica poate ajuta mult in iesirea din aceasta stare de depresie psihica. 

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Dupa aceea, am vazut coborandu-se din cer un alt inger, care avea o mare putere; si pamantul s-a luminat de slava lui “. Apocalipsa 18,1

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 35/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-