24
Views

SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
Semnele saptamanii 30 Iulie 2009
China tulburari etnice.
China are parte in ultimii ani de multe tulburari politice entice si sociale. O tara imensa extrem de populata, un regim care nu are scrupule sa inabuse cu cruzime orice revolta, orice incercare de schimbare a ordinii stabilite. In acest context situatia din Tibet este bine cunoscuta si este de multa vreme obiectul a interminabile discutii, negocieri, etc. Dar realitatea este ca odata cu trecerea vremii dominatia chineza este tot mai puternica si opozitia locala se destrama.
In iulie anul acesta au avut loc in provincia Xinjiang, serioase conflicte entice intre grupul etnic Han, majoritar in China, si Uigur un grup minoritar de religie musulmana.
Cele doua grupuri s-au infruntat in adevarate lupte de strada, autoritatile centrale au fost nevoite sa trimita armata, care a intervenit pe scara larga ca sa desparta pe combatanti.
In urma acestor conflicte, multi dintre manifestanti au fost raniti, omorati sau ,,au disparut in mod misterios” in timpul noptii.
Asupra acestui punct, opiniile difera foarte mult, autoritatile chineze spun ca au fost 192 de morti in majoritate de etnie Han, dizidentii Uigur spun ca 10.000 de manifestanti au disparut, probabil arestati de catre autoritati.
Nigeria conflicte.
Duminica au fost declansate in nordul Nigeriei conflicte extrem de violente.
A inceput cu membri au unui grup de talibani locali, care au atacat un post de politie, o biserica si alte insemne ale societatii civile. De fapt grupul extremist Boko Haram, al carui nume inseamna: ,,civilizatia occidentala este satanica“, doreste sa rastoarne societatea civila si sa instaureze un regim islamist strict asemenea celui Taliban din Afganistan.
Este interesant ca acest grup este la origine format din studenti care au abandonat scoala si s-au dedicat studiului islamului. Conflictele sunt de o violenta extrema, asa ca presedintele Nigeriei, Umaru Yar’Adua, a ordonat instaurarea unei alerte totale, si a trimis armata sa ,,curete regiunea“. Ca urmare a acestor lupte s-au inregistrat pana miercuri peste 300 de decese, mai ales in randurile grupului rebel.
Scenele transmise de catre statiile de televiziune internationale sunt lugubre, zeci de cadavre pline de sange intinse pe solul gol in plin soare, incarcate in camionete ca niste saci de cartofi… imagini ingrozitoare.
Conflictele afecteaza statele Bauchi, Borno, Kano si Yobe, si include orase importante cum ar fi Maiduguri. De asemenea tarile vecine sunt in alerta maxima, deoarece sunt ingrijorate ca sa nu fie contaminate de aceste tulburari, sau ca rebelii care scapa din aceste lupte sa nu se refugieze pe teritoriul lor.
Europa in flacari.
Desi vara aceasta este destul de capricioasa, cu multe ploi, furtuni inundatii, etc., sezonul focurilor de paduri este in toi. Franta, Italia, si Spania sunt cele mai afectate in acest moment. In special in sudul Europei, mii de hectare de padure s-au prefacut in fum si cenusa.
In Spania peste 20.000 de hectare de padure au disparut de pe harta. In insula Corsica 3.500 de hectare au fost inghitite de flacari, si pompierii se lupta inca impotriva incendiilor care nu sunt definitiv stinse.
Intre ianuarie si iulie 2009, au ars 34.500 de hectare, plus cele 20.000 de saptamana trecuta. Bilantul incepe sa se agraveze.
Meteorologii prezic temperaturi in jurul a 38 de grade, si vanturi violente, adica exact ce este nevoie pentru a atata focurile. In afara conditiilor meteorologice, in ultimii ani s-au inmultit incendiile criminale. Daca in trecut ele aveau in vedere motive economice; odata padurea arsa era mult mai usor sa obtii permis de cladit, sau sa folosesti terenul pentru agricultura. In ultimii ani a inceput sa se raspandeasca epidemia piromaniei, indivizi care pur si simplu gasesc placere sa vada cum ard hectare intregi de padure, cateodata arbori seculari sunt distrusi fara ca nimeni sa poata face ceva.
Varsovia cere Londrei sa apere polonezii de atacuri rasiste.
Comisarul polonez pentru apararea drepturilor civile, si-a exprimat ingrijorarea ,,foarte serioasa” fata de o crestere a numarului de amenintari si atacuri rasiste vizand polonezii din Marea Britanie, si a cerut Guvernului britanic sa ia masuri urgente, relateaza The Daily Telegraph. ,,Infractiunile motivate rasial si atacurile impotriva polonezilor par sa devina din ce in ce mai obisnuite in Marea Britanie”, a scris comisarul Janusz Kochanowski intr-o scrisoare adresata reprezentantului din Parlamentul britanic, Ann Abraham, si comisarului pentru drepturile omului din Consiliul Europei, Thomas Hammarberg. Kochanowski a admis ca ,,politia britanica pare sa fie foarte sensibila la infractiunile motivate rasial”, dar le-a cerut autoritatilor de la Londra sa faca mai mult pentru a-i apara pe polonezi. Un apel pentru masuri preventive este necesar”, din punctul sau de vedere.
Furtuni
violente in Cehia si Polonia. 6 persoane si-au pierdut viata, iar alte 34 au fost ranite grav in Polonia, iar una a murit si mai multe au fost ranite in Cehia, in urma unor furtuni violente care s-au produs joi seara, relateaza AFP. ,,Trei persoane si-au pierdut viata in sud-vestul Poloniei, una in regiunea Poznan, in vest si doua in regiunea Lodz, din centrul tarii”, a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor polonezi, Pawel Fratczak, precizand ca 34 de persoane au fost ranite grav. Majoritatea deceselor au fost provocate de prabusiri ale arborilor, rupti sau scosi din radacini de rafalele violente de vant. Potrivit lui, furtunile s-au soldat si cu sute de raniti usor. Traficul rutier a fost intrerupt pe zeci de sosele locale si nationale, dar si pe unele tronsoane de cale ferata. Potrivit purtatorului de cuvant, pompierii au intervenit de peste 2.000 de ori in regiunile afectate de furtuni. Furtuna a afectat si capitala tarii, Varsovia, provocand caderi de arbori. In Cehia, o femeie a murit si mai multe persoane au fost ranite tot din cauza arborilor care au cazut in urma furtunii de joi seara, potrivit CTK. Femeia in varsta de 75 de ani si-a pierdut viata intr-un parc din Hradek nad Nisou (nord), iar un barbat si un copil au fost raniti grav.
Hamasul mizeaza pe relatii publice.
La sapte luni dupa ce Israel a lansat o campanie militara in Gaza pentru a opri tirul de rachete, Hamas si-a suspendat lansarile de atacuri spre sudul Israelului, si si-a mutat atentia spre a castiga sprijinul intern si extern prin initiative culturale si relatii publice. Scopul este acela de a construi o ,,cultura de rezistenta”, dupa cum spun reprezentantii Hamas. In ultimele zile a fost montata o piesa de teatru, a fost difuzat un film si a fost publicata o carte. Evenimentele sunt sponsorizate de stat, si au ca tema centrala viata palestinienilor in Gaza. ,,Rezistenta armata inca este importanta, dar avem o noua concentrare pe rezistenta culturala. Situatia actuala cere o oprire a rachetelor. Dupa razboi, luptatorii si oamenii aveau nevoie de o pauza”, a declarat, pentru NY Times un fost lider Hamas.
Acesta a subliniat ca armata a inlocuit comandantii si s-a restructurat dupa razboi. In plus, decizia de a suspenda tirurile de rachete cu raza scurta, care erau lansate uneori cu zecile spre Israel, a fost luata in parte la presiunea publicului. Acesta pune la indoiala valoarea rachetelor, nu neaparat pentru ca lovesc civili, ci pentru ca sunt privite ca ineficiente.
Premierul israelian vorbeste despre o ,,pace calduroasa” cu arabii.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a facut apel la o ,,pace calduroasa” cu vecinii arabi, in cadrul unui discurs la ambasada Egiptului. ,,Cred ca putem avea o pace calduroasa. Sper ca in lunile si anii ce urmeaza sa ajungem la pace cu palestinienii si sa extindem aceasta intr-o pace regionala mai larga. Cred ca o pace totala este posibila”, a declarat oficialul israelian. Netanyahu a facut declaratiile la resedinta ambasadorului egiptean Yasser Rida de langa Tel Aviv, cu o ocazia zilei nationale a Egiptului. Presedintele Israelului, Shimon Peres a fost de asemenea prezent la ceremonie. Netanyahu a mai declarat ca apreciaza ,,eforturile statelor arabe de a avansa cu initiativa de pace”. Initiativa, sustinuta de cei 22 de membri ai Ligii Arabe, ofera Israelului normalizarea deplina a relatiilor in schimbul retragerii din teritoriile ocupate in urma razboiului din 1967, a unui stat palestinian si o solutie echitabila pentru problema refugiatilor palestinieni. Egiptul a fost primul stat arab care a semnat un tratat de pace cu Israel in 1979. Iordania a urmat in 1994.
Franta. Exercitiu militar.
Armata franceza a provocat un incendiu puternic ce a distrus zeci de case si a lasat sute de oameni fara adapost. In loc sa imbunatateasca calitatea armatei, exercitiul a dus la evacuarea unei suburbii din Marseilles. Peste 300 de oameni au fost evacuati din case, si peste 400 de hectare de teren au luat foc.
Un instructor de artilerie al Legiunii Straine a fost suspendat in urma acestui incident si risca sa apara in fata curtii martiale. El este acuzat ca a ignorat ordinele ce interzic folosirea trasoarelor in lunile de vara, mai ales in zone atat de calde cum este in sudul Frantei.
Primarul din Marseille, Jean-Claude Gaudin, declara ca nu intelege ,,de ce un exercitiu militar trebuie efectuat la 32 grade si pe vant puternic.
Somalia. Islamistii isi extind dominatia.
Islamistii radicali apartinand grupului al Chabaab, care controleaza majoritatea teritoriului Somaliei, au interzis 3 organizatii care apartin natiunilor Unite.
Programul ONU pentru Dezvoltare, Biroul Politic al Natiunilor Unite pentru Somalia, si departamentul de Securitate al ONU, au fost declarate inamicii lui Alah si ai musulmanilor, si in consecinta interzise sa-si desfasoare activitatea in Somalia. In plus combatantii militari ai acestei organizatii au atacat birourile acestor agentii au luat masinile lor si alte abiecte din birourile acestora. Autoritatile islamiste au invitat celelate organizatii non guvernamentale sa se prezinte la sediul tribunalului islamist ca sa fie incunostiintati de interdictiile care le sunt impuse.
Opozantii iranieni vor fi deferiti justitiei.
In Iran vor fi chemati in instanta, incepand de sambata, circa 20 de opozanti care au participat la demonstratiile impotriva controversatei realegeri a presedintelui Mahmud Ahmadinedjad. Manifestantii sunt acuzati ca ar fi atentat la securitatea nationala, relateaza agentia iraniana de presa IRNA. Ieri, autoritatile au eliberat 140 de opozanti, printre care si pe cunoscuta activista pentru drepturile femeii, Shadi Sadr. Peste 150 de demonstranti se afla in continuare in stare de arest.
SUA ar putea grabi retragerea din Irak.
Statele Unite ar putea accelera retragerea din Irak, a anuntat astazi secretarul american al apararii Robert Gates, dupa o vizita surpriza in aceasta tara, transmite AFP, citat de NewsIn. ,,Ritmul retragerii ar putea fi accelerat. Conditiile de securitate se imbunatatesc in Irak”, a declarat Gates in timpul calatoriei sale din Irak spre Turcia. Gates le-a cerut inca o data liderilor arabi si kurzi sa-si rezolve diferendele, in caz contrar existand riscul reizbucnirii violentelor in tara.
Spania. Atentat.
O masina-capcana a explodat miercuri dimineata in apropierea unei cazarme a garzii civile din Burgos (nordul Spaniei), ranind peste 60 de persoane, printre care se numara si copii, a comunicat ministrul spaniol de interne, Alfredo Pérez Rubalcaba. Bomba cu o greutate de 200 kg ascunsa intr-un camion, a distrus complet fatada cladirii de 14 etaje deteriorand de asemenea numeroase imobile din perimetru. Responsabilitatea atacului este atribuita organizatiei separatiste basce ETA, care militeaza din anii 1960 pentru instituirea unui stat autonom basc in nordul Spaniei si sud-vestul Frantei.
Dalai Lama – cetatean de onoare al Poloniei.
Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, a devenit cetatean de onoare al Varsoviei, in cursul unei ceremonii organizate la Castelul Regal din capitala poloneza, relateaza AFP, citat de NewsIn. Acest titlu i-a fost acordat in mai de autoritatile locale. ,,In calitate de consilieri municipali ai unui oras incercat atat de greu de istorie, avem dreptul moral si datoria de a onora un om care cauta pentru compatriotii sai si pentru tara sa libertatea si suveranitatea de care noi ne bucuram de 20 de ani”, au spus oficialii locali din Varsovia. ,,Suntem mandri sa il privim pe cel de-al 14-lea Dalai Lama drept unul dintre noi, cetateni ai acestui oras nesupus. Acest calugar ratacitor, si acest mare om sa stie ca va fi primit intotdeauna la Varsovia ca prieten”, a declarat miercuri Hanna Gronkiewicz-Waltz, primar al Varsoviei. ,,Este o mare onoare dar ma intreb intotdeauna cu astfel de ocazii ce datorii ar putea fi legate de ea”, a spus Dalai Lama, glumind.
O masima furata.
Oficiul federal de criminalistica a anuntat ca a gasit limuzina de serviciu a ministrului sanatatii. Mercedes-ul S Klasse, cu o valoare de circa 100.000 de euro, a fost gasit in apropierea statiunii Alicante, in sud-estul Spaniei, unde oficialul si-a petrecut vacanta. Potrivit presei germane, hotii au abandonat-o intacta. Dupa furt, numerosi politicieni – conservatori din CDU/CSU, si liberali din FDP – au cerut ca ministrul sa despagubeasca statul, iar unii i-au cerut si demisia, in timp ce partidul sau, SPD, a asigurat-o de sustinerea sa. In apararea Ullei Schmidt, ministerul a invocat o serie de intalniri profesionale programate in timpul concendiului, pentru a explica prezenta masinii de serviciu.
China comanda avioane Airbus A320.
Constructorul european de aeronave Airbus, poate spera la o comanda din China in valoare de miliarde de euro. Compania privata „Spring Airlines“ a comunicat ca intentioneaza sa-si extinda flota pana in 2015, cu 87 de aparate de zbor Airbus A320.
Minte sanatoasa in corp sanatos.
Broccoli. Un studiu publicat saptamana trecuta in revista Cancer Prevention Research, sugereaza ca broccoli poate anihila activitatea bacteriei Helicobacter pylori care cauzeaza ulcerul gastic si chiar cancerul. Broccoli contine o substanta numita sulforaphane, care are calitati antibiotice impotriva la H. pylori.
Doua echipe de cercetatori, una japoneza iar alta americana de la Johns Hopkins University, au selectat 48 de persoane infectate cu H. pylori care au consumat zilnic o doza de broccoli sau alfalfa. Alfalfa nu contine sulforaphane. Dupa opt saptamani grupul care a consumat broccoli a avut un nivel considerabil redus de H. pylori, spre deosebire de cei care au consumat alfalfa, la care nu s-a vazut nici o diferenta. Dupa doua luni dupa ce participantii la studiu au oprit dieta de broccoli, H. pylori a revenit la nivelul de dinainte de dieta. Studii facute pe animale au dat rezultate similare. Oamenii de stiinta sunt entuziasmati de aceasta descoperire, si spera ca substanta sulforaphane in viitorul apropiat va putea fi folosita in lupta impotriva cancerului de stomac produs de bateria H. pylori.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. Domnul a zis: ,,Strigatul impotriva Sodomei si Gomorei s-a marit, si pacatul lor in adevar este nespus de greu“.
Geneza 18,20
Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 30/2009

About The Author
-