Comentariu realizat de pastorul Alejandro Bullon
STUDIUL 4
Intronarea Mielului
Primele trei capitole ale cartii Apocalipsa se concentreaza asupra istoriei bisericii lui Dumnezeu pe pamant si conflictelor spirituale pe care le-a avut biserica de-a lungul secolelor. De la un crestinism pur din punct de vedere al doctrinei, s-a ajuns la un crestinism care a lasat la o parte Cuvantul lui Dumnezeu si s-a lipit de traditiile oamenilor. Dar, de-a lungul timpului, a existat intotdeauna un crestinism pur, fii si fiice ale lui Dumnezeu care, in ciuda persecutiei si in pofida influentelor lumii au ramas fideli invataturilor lui Dumnezeu. Azi vom vedea o schimbare radicala, Ioan ne duce de pe pamant in cer. Apocalipsa 4:1 spune: Ioan vede o usa deschisa in cer, adica viziunea din capitolul 4 si 5 pe care o vom studia saptamana aceasta si care are loc in sala unde se gaseste tronul ceresc. Ce vede el? O usa deschisa. Despre ce usa este vorba? Evident ca despre usa Sanctuarului. Spun acest lucru din doua motive: primul este ca Dumnezeu ii spune lui Ioan sa se urce, ceea ce ne demonstrza ca este vorba despre cer. In al doilea rand insusi Ioan spune in Apocalipsa 4:2 si 3
Numaidecat am fost rapit in Duhul. Si iata ca in cer era pus un scaun de domnie, si pe scaunul acesta de domnie sedea Cineva.
3. Cel ce sedea pe el avea infatisarea unei pietre de jasp si de sardiu; si scaunul de domnie era inconjurat cu un curcubeu ca o piatra de smarald la vedere
Tronul inseamna suveranitatea lui Dumnezeu si autoritatea Lui asupra intregii creatii, in timp ce curcubeul din jurul tronului inseamna fidelitatea lui Dumnezeu in implinirea promisiunilor. Iti aduci aminte ca primul curcubeu a aparut dupa potop cand Dumnezeu a promis ca nu avea sa mai extermine viata pe pamant prin revarsarea de ape? Asa ca, de fiecare data cand vezi un curcubeu, Dumnezeu iti promite ca ai siguranta in El. Tronul din cer este locul de unde Dumnezeu controleaza istoria omenirii, chiar daca se pare ca in lume domneste haosul si omul crede ca poate sa faca ce vrea. Dumnezeu este Creatorul si Rascumparatorul, El este Suveran absolut. Prin puterea Lui a creat cerul si pamantul. Cand pamantul a fost finalizat a venit diavolul care dorea sa i dea inchinare si a distrus creatia lui Dumnezeu si chiar chipul lui Dumnezeu in om, iar omul a devenit egoist. Satana a crezut ca a invins, dar Hristos s-a facut om si a venit sa moara pe acest pamant ca sa restaureze pe omul pierdut. Binecuvantata Sa lucrare de mantuire era reprezentata prin sacrificiul din Sanctuar. Acum Ioan il vede pe Domnul Hristos viu in Sanctuarul ceresc. Acolo este Dumnezeul suveran demn de cinste si glorie, El este Creatorul si Mantuitorul si intregul univers recunoaste suveranitatea Sa, de aceea fiintele ceresti Il adora. Tema centrala in marea lupta dintre Dumnezeu si satana este: cine are dreptul de a stapani si a fi glorificat. Scopul consiliului ceresc pe care Ioan l-a vazut in sala tronului este pentru a ratifica guvernarea lui Dumnezeu peste intregul univers. De aceea capitolul 4 si 5 termina cu cantece de lauda si marire. In capitolul 4 Dumnezeu este adorat pentru puterea Lui cereasca. Apocalipsa 4:11 spune:
„Vrednic esti Doamne si Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea, caci Tu ai facut toate lucrurile si prin voia Ta stau in fiinta si au fost facute!”
In Apocalipsa 5:9 spune:
Si cantau o cantare noua si ziceau: „Vrednic esti Tu sa iei cartea si sa-i rupi pecetile: caci ai fost junghiat si ai rascumparat pentru Dumnezeu, cu sangele Tau, oameni din orice semintie, de orice limba, din orice norod si de orice neam.
Partea a doua. Aici vom vedea adunarea din sala tronului din cer. Sa citim Apocalipsa 4:4 Imprejurul scaunului de domnie stateau douazeci si patru de scaune de domnie; si pe aceste scaune de domnie stateau douazeci si patru de batrani, imbracati in haine albe; si pe capete aveau cununi de aur.
Erau imbracati in haine albe care simbolizeaza neprihanirea lui Hristos, coroanele de aur simbolizeaza victoria finala. Descrierea acestor batrani ne demonstreaza ca nu sunt fiinte ingeresti. Titlul de batran in biblie se foloseste doar pentru fiinte omenesti. Prin contrast cu ingerii care stau continuu in prezenta lui Dumnezeu, acesti batrani stau pe tronuri. Hainele albe simbolizeaza neprihanirea Domnului Isus, iar cununile de pe cap sunt simbolul victoriei si sunt rezervate doar pentru sfintii victoriosi asa cum spune Iacov 1:12. Toate aceste detalii sugereaza ca cei 24 de batrani sunt sfintii glorificati, cei care au crezut in neprihanirea Domnului Hristos. Numarul 24 este simbolic si inseamna de doua ori 12. Numarul 12 in biblie este un simbol al poporului lui Dumnezeu. In Vechiul Testament erau 12 semintii, in Noul Testament au fost 12 apostoli. In concluzie, cei 24 de batrani ar putea reprezenta poporul lui Dumnezeu in totalitatea sa atat cei din Vechiul Testament cat si cei din Noul Testament. Spun ca ar putea, deoarece in profetie nimeni nu are ultimul cuvant. Este trist cand exista oameni care studiind Daniel si Apocalipsa, spun ca trebuie sa fie asa. De aceea eu folosesc mult expresia „ ar putea sa fie” . Noi ca biserica credem ca exista adevaruri care inca nu ni s-au descoperit, deoarece, am vazut ca predecesorii nostrii au crezut gresit unele lucruri, au interpretat gresit unele profetii. De aceea trebuie sa fim foarte atenti. Faptul ca niciodata inainte nu s-au mentionat cei 24 de batrani, inseamna ca sunt un grup nou in sala tronului ceresc. Poate ca sunt acei sfinti care au inviat atunci cand a murit Domnul Isus. Daca este asa, cei 24 de batrani care s-au ridicat la cer cu Domnul Isus, au devenit reprezentantii omenirii. Pe de alta parte Ioan mai vede si patru fapturi vii. Apocalipsa 4:6-8 spune:
In fata scaunului de domnie mai este un fel de mare de sticla,asemenea cristalului. In mijlocul scaunului de domnie si imprejurul scaunului de domnie stau patru fapturi vii, pline cu ochi pe dinainte si pe dinapoi.
7. Cea dintai faptura vie seamana cu un leu; a doua seamana cu un vitel; a treia are fata ca a unui om; si a patra seamana cu un vultur care zboara.
8. Fiecare din aceste patru fapturi vii avea cate sase aripi si erau pline cu ochi de jur imprejur si pe dinauntru. Zi si noapte ziceau fara incetare: „Sfant, sfant, sfant este Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, care era, care este, care vine!
Este interesant ca aceste fapturi vii sunt si in viziunile lui Ezechiel si Isaia. Cand Isaia vede tronul lui Dumnezeu vede si aceste fapturi vii, de aceea pentru a intelege cartea Apocalipsa trebuie sa cunoastem bine Vechiul Testament. Aripile lor simbolizeaza repeziciunea cu care duc la indeplinire poruncile lui Dumnezeu, iar ochii inseamna inteligenta lor. Prezenta alaturi de cei 24 de batrani si alaturi de zeci de mii de ingeri in jurul tronului lui Dumnezeu, ne arata ca cerul si pamantul sunt reprezentati acolo in sala tronului, ca sa vada ce are sa se intample, ca sa-L vada pe Isus Hristos victorios si sa-I dea slava, deoarece capitolele 4 si 5 sunt pline de imnuri de slava. Acest lucru mai demonstreaza si ca Dumnezeu este preocupat de tine, daca treci printr-un moment greu El iti poate trimite un inger in ajutor ca sa-ti dea intelepciune sa poti lua decizia corecta si acest ajutor este rapid.
Partea a treia. Aici vom studia despre cartea pecetluita pe care o vede Ioan. Apocalipsa 5:1-5 spune:
1. Apoi am vazut in mana dreapta a Celui ce sedea pe scaunul de domnie o carte scrisa pe dinauntru si pe din afara, pecetluita cu sapte peceti.
2. Si am vazut un inger puternic, care striga cu glas tare: „Cine este vrednic sa deschida cartea si sa-i rupa pecetile?”
3. Si nu se gasea nimeni, nici in cer, nici pe pamant, nici sub pamant, care sa poata deschide cartea, nici sa se uite in ea.
4. Si am plans mult pentru ca nimeni nu fusese gasit vrednic sa deschida cartea si sa se uite in ea.
5. Si unul din batrani mi-a zis: „Nu plange; iata ca Leul din semintia lui Iuda, Radacina lui David, a biruit ca sa deschida cartea si cele sapte peceti ale ei.
Pentru cei care studiem biblia, continutul acestei carti a fost un mister. Serva Domnului spune:
„ In aceasta carte este istoria providentelor lui Dumnezeu, istoria profetica a natiunilor si a bisericii. Aceasta contine declaratii divine, autoritatea Lui, poruncile si legile Lui, toate mustrarile Domnului si istoria tuturor puterilor guvernatoare ale natiunilor. In limbaj simbolic sulul continea influenta fiecarei natiuni, limbi si popor de la inceputul istoriei pamatului pana la sfarsit”.
Stiind ca inchinarea este esenta marii lupte intelegem ca in aceasta carte este planul divin pentru salvarea omului, pentru aducerea lui din nou la adevarata inchinare pe care diavolul a incercat sa o falsifice. In aceasta carte este istoria omenirii, luptele, conflictele intre Hristos si satana, deoarece cand o natiune se ridica impotriva unui popor care asculta de Dumnezeu, in spatele acelei natiuni este diavolul, iar in spatele urmasilor lui Dumnezeu este Hristos. Tot in aceasta carte este si istoria celor care au invins, care au ramas fideli lui Dumnezeu. Ioan se intristeaza pentru ca nimeni nu poate sa deschida cartea. Doar Isus poate sa faca acest lucru. De ce este Hristos singurul demn din tot universul ca sa ia cartea si sa-i rupa pecetile? Motivul este ca numai El a murit pentru a rascumpara pe om si numai El poate spune cine va fi sau nu mantuit. De multe ori oamenii iau in mainile lor aceasta atributie divina, de aceea in cer vom avea mari surprize, cei care noi credem ca vor fi mantuiti nu vor fi acolo si oameni despre care noi credeam ca se vor pierde vor fi cu Isus pentru eternitate. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cand spunem ca un om va fi mantuit iar altul nu. Sa lasam acest lucru in mana lui Hristos, singurul demn de a deschide cartea, singurul care de pe tronul Lui a condus istoria lumii.
Parta a patra. Aici vom vedea de ce doar Mielul este demn sa deschida cartea si sa I se dea slava. Cand Hristos, Mielul se apropie de tron ca sa ia cartea, acest lucru demonstreaza ca Lui ii apartine toata autoritatea. In momentul in care El ia cartea, tot universul Il recunoaste ca guvernator, Imparatul legitim al pamantului. Ceea ce a pierdut Adam a recuperat Hristos. Cand Isus ia cartea, demonstreaza ca destinul intregii lumi este in mainile Lui. Cele patru fiinte vii si cei 24 de batrani se arunca cu fata la pamant si I se inchina. Apocalipsa 5:9 spune:
Si cantau o cantare noua si ziceau: „Vrednic esti Tu sa iei cartea si sa-i rupi pecetile: caci ai fost junghiat si ai rascumparat pentru Dumnezeu, cu sangele Tau, oameni din orice semintie, de orice limba, din orice norod si de orice neam.
Motivul este: Tu ai fost injungiat, dragostea Ta pentru omenire nu a fost doar vorbe. Din acelasi motiv dragostea omului pentru Dumnezeu nu poate fi doar vorbe, ci trebuie sa insemne ascultarea de principiile lui Dumnezeu. Prin acest act de inchinare al celor 24 de batrani si al celor patru fiinte vii, ingerii si reprezentantii omenirii rascumparate confirma sacrificiul lui Hristos in favoarea omenirii. Domnul Isus a platit cu sangele Lui rascumpararea oamenilor cazuti si acum le ofera toata speranta rascumpararii si promisiunea unui viitor pe care nici macar nu ni-l putem imagina. Celor patru fapturi vii si celor 24 de batrani, li se alatura toate ostile ingeresti care inconjoara tronul si toti dau slava Mielului care a fost injunghiat, si care acum traieste si mijloceste in favoarea rasei umane. Toti cei care sunt in sala tronului exclama cu voce tare:
12. Ei ziceau cu glas tare: „Vrednic este Mielul, care a fost junghiat, sa primeasca puterea, bogatia, intelepciunea, taria, cinstea, slava si lauda!”
(Apocalipsa 5:12) In acel moment toata creatiunea se uneste pentru a se inchina Tatalui si Domnului Hristos. Apocalipsa 5:13 spune:
Si pe toate fapturile care sunt in cer, pe pamant, sub pamant, pe mare, si tot ce se afla in aceste locuri, le-am auzit zicand: „A Celui ce sade pe scaunul de domnie si a Mielului sa fie lauda, cinstea, slava si stapanirea in vecii vecilor!”
Ca raspuns la acestea cele patru fapturi vii spun: „amin” iar cei 24 de batrani se inchina si asa se termina aceasta scena care are loc in sala tronului ceresc. Imi imaginez ca in locurile cele mai intunecate de pe pamant, diavolul si oastea lui tremura, deoarece au vrut inchinarea pentru ei iar acum Hristos este victorios.
Ajungem la sfarsitul acestui studiu vorbind de Duhul Sfant si lucrarea lui extraordinara in viata celor rascumparati. Apocalipsa 4:5 spune:
5. Din scaunul de domnie ieseau fulgere, glasuri si tunete. Inaintea scaunului de domnie ardeau sapte lampi de foc, care sunt cele sapte Duhuri ale lui Dumnezeu.
Am spus ca aceasta carte este simbolica si incepand cu capitolul 4 acest lucru se va vedea mult mai clar. Majoritatea simbolurilor sunt luate din Vechiul Testament. In limbaj simbolic numarul sapte inseamna perfectiunea divina, de aceea cele sapte duhuri din Apocalipsa nu sunt sapte ci este singurul Duh Sfant dar in plinatatea Lui si in plinatatea lucrarii Lui pentru omenire. Este interesant ca in viziunea din aceste doua capitole, Tatal este asezat pe tron, Fiul ca Miel injunghiat care traieste in veac si Duhul Sfant in lucrarea Lui perfecta. Cele trei persoane ale dumnezeirii au fost impreuna la creatiune, impreuna in lucrarea de rascumparare si acum sunt impreuna pana la sfarsitul veacului. Toti trei locuiesc in Sanctuarul ceresc unde Domnul Isus mijloceste pentru pacatosii care se pocaiesc. Dar cum ar fi posibila pocainta fara lucrarea Duhului Sfant? El este cel care ne convinge de pacat.
Intr-o zi un frate care nu crede in Duhul Sfant m-a provocat spunandu-mi: „ frate pastor, convingeti-ma ca exista Duhul Sfant!” Cum pot eu sa-l conving daca Duhul este cel care convinge iar el nu crede in Duhul Sfant? Cum pot eu sa conving pe cineva? Pe mine ma emotioneaza sa-L vad pe Domnul Isus viu. El traieste si mijloceste pentru mine si stiu ca Duhul Sfant lucreaza in continuare in inimile oamenilor. De aceea te rog sa nu-ti impietresti inima, cand simti ca acea voce iti sopteste usor: „ preda-ti inima, pentru ca astazi este ziua mantuirii”.
Domnul sa te binecuvinteze!
Traducerea si Tehnoredactarea: Maria Badea